logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Wat is het beste ongeraffineerde zout ?


zeezout.gif (17916 bytes) Zout heeft ten onrechte een slechte naam doordat hele volkstammen zich volstoppen met het slechtste meest geraffineerde zout dat er is. Het industrie zout uit de supermarkt dat zwaar verhit en chemisch behandeld is en ontdaan is van belangrijke sporenelementen en mineralen zoals magnesium. Dus mik alsjeblieft dat mooie witte zout in de kliko, het is net zo slecht als wit brood en witte suiker.

Wat is nu wel gezond? Neem 3-4 gram zongedroogd naturel zeezout (grijze kleur) uit bijvoorbeeld Frankrijk per dag in, een mespuntje 30 minuten voor je maaltijd voorafgegaan door 2 glazen gefilterd water.

Dit kan bijv met een goedkoop Brita filter die het chloor en leidingresten eruit filtert. Apparaat kost maar 20-30 euro, een nieuwe filter 5-6 euro, kleine investering maar water smaakt perfect. Doordat het zout goed wordt opgenomen voor de maaltijd verbeter je de enzym processen en opname van voedingsstoffen uit je maaltijd. Ook je slijmvliezen zijn op volledige grootte en klaar voor transport.

Ik heb zelf zeezout van Le Saunier. Als je iets koopt dan moet het echt vochtig grijs zout zijn. Het zeezout uit de winkel komt niet echt uit de huidige zee maar uit mijnen diep in het land waar ooit zee is geweest. Doordat er dus veel regenwater doorheen sijpelt zijn veel kostbare mineralen en sporen gewoon weggespoeld.

Kies dus voor puur natuur, echt zout is cruciaal voor je gezondheid, met name bij mensen met luchtweg aandoeningen en allergiŽn. Zoutarm is dus net zo slecht als teveel zout eten. Ga voor 3-4 gram echt zout per dag. Laat zout ook nooit meekoken met een maaltijd, boven de 60 graden is alles namelijk electrisch dood.

Eťn liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten:

24 gram natriumchloride
5 gram magnesiumchloride
4 gram natriumsulfaat
0,7 gram calciumchloride
0,8 gram magnesiumbromide

Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat.

http://www.chefbernard.com/Products_Store2.htm

Relevante links
http://www.saltworks.us/salt_info/si_gourmet_reference.asp
http://www.saltnews.com/2006/08/to-sel-gris-or-not-to-sel-gris.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeezout
http://www.gomanzanillo.com/features/salt/
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/salt.htm
http://zuiverzeezout.nl/index_bestanden/Page941.htm

Solar-seasalt.com
Solar zeezout is een puur, natuurlijk product van de Ionische zee, gekristalliseerd met de energie van de Griekse zon.


Zeemineralen

In een artikel van je over zeemineralen en tarwegras stond dat wij mensen mineralen opnemen via planten omdat deze ze, d.m.v koolstofchemie eerst voorverteren, iets wat ik ook zeer logisch vind. Alleen herkauwers zouden door hun speciaal spijsverteringssysteem in staat zijn anorganische mineralen (vb. de zoutsteen in de wei van vroeger) zo op te nemen. Een beetje verder staat er echter dat je ook zeewater
verdund kan innemen om je lichaam weer te remineraliseren maar ik dacht dat zeewater toch niet drinkbaar was ? Op zee heb je toch ook zoet water nodig om te overleven ? Dus als wij geconcentreerd zeewater tot ons nemen, nemen wij, als wij mensen niet in staat zijn om anorganische mineralen te verteren en alleen planten dat kunnen, deze mineralen toch niet op ? Of heb ik iets over het hoofd gezien ? Kan je dat wat verduidelijken ?

Allereerst moet je dus niet geconcentreerd zeewater tot je nemen, maar een verdunning daarvan. Simpel gezegd:

Als je een jampotje neemt en dat voor 1/3e vult met sel gris uit Guerande (Frankrijk),
( link ) Dode Zeezout of Himalayazout en dan afvult met 2/3e water en schudt, heb je een geconcentreerde zoutwateroplossing die een Sole genoemd wordt. Daarvan neem je 1 tot 2 theelepels per dag opgelost in een standaard glas water van 250 cl. Op deze manier heb je een isotone oplossing, oftewel een oplossing waarvan het zoutgehalte
identiek is aan dat van je bloed, nl. 0,9%. Van die 0.9% is het mineralengehalte voor maar liefst 98% identiek aan de mineralensamenstelling van gezond bloed.

Je kunt hiermee dus op een simpele, effectieve en goedkope manier je bloed zuiveren en helen door de oorspronkelijke genetische informatie en energie weer toe te voegen. Het enige wat je doet is gebruik maken van de ideale balans die de natuur al voor je heeft samengesteld en deze in de juiste verhouding tot je te nemen. Door het opgelost in water tot je te nemen, voeg je allereerst weer water toe aan het zout waardoor de
minerale krachten in intensiteit toenemen. Je maakt als het ware je eigen zeewater. Door dit zeewater echter in de juiste verdunning tot je te nemen in een vloeibare vorm, dezelfde vorm als je bloed, dien je jezelf als het ware een 'bloedtransfusie' toe. Je bloed herkent deze zoutoplossing en kan er meteen mee aan de gang en transporteert de mineralen naar de cellen die hierdoor geactiveerd worden als nooit tevoren en gaan
regenereren i.p.v. degenereren.

Bovendien imiteer je op deze manier de hele kleine doses (spoorelementen) waarin we mineralen tot ons horen te nemen via plantaardig voedsel. Het is waar dat de mineralen dan nog steeds anorganisch zijn en dat ze via planten voor ons lichaam beter opneembaar zijn, dus dat blijft eerste keus (vandaar ook mijn pleidooi voor het kweken van voedsel op zeemineralen, want dat is ook voor de cellen van planten volledige voeding), maar het menselijk lichaam is niet voor ťťn gat te vangen. Het is zeker niet de enige manier waarop mineralen opneembaar zijn voor ons lichaam.

Vergelijk het met paarden. Paarden horen via het eten van gras, klaver en kruiden alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, dus ook mineralen en spoorelementen. Deze mineralen en spoorelementen zijn dan eveneens 'voorverteerd' door de plant en dus organisch. Helaas is de realiteit dat dit maar al te vaak niet het geval is. Ofwel er wordt gebruik gemaakt van verkeerde grassoorten, ofwel de bodem waarin het gras
groeit bevat tekorten, bijvoorbeeld als gevolg van 'bemesting' met behulp van kunststof en eventueel zelfs bestrijdingsmiddelen. Voor paarden staan er vrijwel standaard zoute likstenen beschikbaar, zodat ze op die manier aan hun mineralen kunnen komen. Hoe meer een paard hiervan gebruik maakt, hoe meer tekorten de wei en eventueel het hooi of ander toegevoegd voer bevat. De mineralen op deze liksteen zijn eveneens
anorganisch, maar het paardenlichaam heeft een 'backupsysteem' ontwikkeld om ook deze anorganische mineralen in zich op te nemen. Paarden zijn bovendien zo slim om daarbij veel te drinken zodat ze op die manier hun eigen verdunning van die mineraalzouten mogelijk maken. Daarnaast zul je paarden 'onkruid' zien eten dat ze normaal laten staan, zoals brandnetels, hondsdraf of distels, vanwege hun specifieke
mineraleninhoud. Soms zie je paarden uit mineraalgebrek ook aarde eten, opnieuw anorganische mineralen.

Het menselijke lichaam werkt niet veel anders. Ook voor ons zijn organische mineralen ultiem opneembaar, maar anorganische in vloeibare vorm in een verdunning die nagemoeg identiek is aan die van bloed worden zeker ook door je lichaam opgenomen en zullen op een intelligente manier hun weg vinden in je systeem.

Mike Donkers


Alternatief voor zout op basis van tegenhanger kalium !

Voor mensen die minder zout willen eten is er een alternatief dat grotendeels uit kalium bestaat:

JOZOģ Bewust

JOZOBewust bevat 70% minder natrium dan gewoon zout, want in JOZOģ Bewust, is het zout (=natrium) gedeeltelijk vervangen door natuurlijke mineralen zoals kalium. Kalium levert - samen met het mineraal natrium - een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk.

Verder is het verrijkt met jodium hebben we vooral nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen, die noodzakelijk zijn voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en onze stofwisseling.

http://www.jozo.nl/jozo/dutch/01_asrt/index3.htm

jozo.jpg (30719 bytes)

 


Onze website zoutbeperkt.nl geeft veel informatie over zout, hoge bloeddruk, voeding en dergelijke. Ook kun je er verschillende zoutarme recepten vinden.

www.zoutbeperkt.nl


-Zout- Wat is de Waarheid?

Zout wordt steeds meer gezien als de boosdoener van de verhoogde bloeddruk met als gevolg het grote aantal sterfgevallen aan een beroerte, hartinfarct of hartfalen.

Maar welk soort zout is hiervoor verantwoordelijk?

De natuurlijke zeezoutkristallen? Of...?

Uitgaand van de basis

- De embryo, het begin van het leven, groeit in een vloeistof met dezelfde samenstelling als de zee.-
- Het bloed bevat zo goed als al de elementen van het zeewater.-
- Ook de hersenen worden constant omspoeld door een zoutige vloeistof, "cerebrospinal", een vloeistof gefilterd door het bloed.-

Dit zijn wetenschappelijke conclusies die de relatie van de zee, met al zijn elementen, aangeven voor het leven.

- Het lichaam bevat een niet geringe hoeveelheid zout, circa 200 gram dat wil zeggen 0.28% van het lichaamsgewicht, voor haar fysieke behoefte-.

Ook dit is een op wetenschap gebaseerd feit, waarbij bovendien wordt gesteld dat dit zout met de mineralen en sporenelementen wordt gevonden in het hele lichaam, het beendergestel, de hersenen, de organen, de cellen, het bloed, niet alleen voor het goed functioneren, maar ook als hulp bij zogoed als alle processen in het lichaam. Het helpt bij de voedsel opname, de vertering en uiteindelijk de uitscheiding ervan. Het zorgt voor een balans in de cellen van het vochtsysteem, uiterst belangrijk voor het hele lichaam en speciaal de hersens. Het is onontbeerlijk voor de werking van het zenuwsysteem, zuurstoftransport van en naar de longen en in feite nog voor zovele andere levensfuncties.

Is dat correct?

U kunt het uw dokter vragen en anders lees het in de medische literatuur. Als de elementen van het zout worden beschouwd als de basis voor het goede functioneren van het lichaam, dan is zout als de olie van de motor in onze auto. Zonder olie heeft de motor geen lang leven. Ook dit wordt bevestigd door de wetenschappers; zonder zout gaan we dood. Juister nog; zonder water en zout is leven niet mogelijk!

Waarom wordt zout dan gezien als een boosdoener?

Dit is in feite een kernvraag. Het is toch op z'n minst verwarrend te weten dat zout absoluut noodzakelijk is voor de goede functie van het lichaam, terwijl zout aan de andere kant ťťn van de oorzaken zou zijn voor de verhoogde bloeddruk, met als gevolg de zovele doden aan hartinfarct of beroerte. Het kan toch niet alleen aan de grote consumptie van zout liggen, want teveel zout in een maaltijd merk je direct en is zelfs niet te eten. Of is het het verborgen zout in al die dagelijkse producten, brood, kaas, vleeswaren, snackproducten en de nog zovele andere producten, die wij in de supermarkt kopen? Vragen we ons ooit af over wat voor soort zout er gesproken wordt bij het beoordelen. Welk soort zout wordt toegepast tijdens de zovele onderzoekingen naar de oorzaak van al die vreselijke ziekten? Of wordt er van uitgegaan dat zout zout is en dat het allemaal hetzelfde is?

Zout en zout, is het allemaal hetzelfde?

Om dit te begrijpen moeten we eerst onderzoeken hoe het zout ontstaat en hoe het verwerkt wordt tot consumptiezout, dan pas kunnen we beoordelen wat voor soort zout de oorzaak zou kunnen zijn van alle problemen. Zout wordt gevonden in de aarde, honderden miljoenen jaren oud, maar wordt ook jaarlijks vers gekristalliseerd in de zoutwerken. Dit soort zout, oud of vers is een rechtstreekse compositie van de zee en bevat dan ook de elementen die er in voorkomen. Dit zout bestaat hoofdzakelijk uit natrium en chloride, circa 98% en circa 2% (circa 80stuks) mineralen en sporenelementen. Dit zout wordt natuurzout genoemd. De industrie neemt dit natuurzout en lost het op in water ter verwijdering van de eventueel aanwezige verontreinigingen, niet oplosbare elementen en de mineralen door middel van een chemisch raffinage proces.

Deze gezuiverde oplossing wordt dan opnieuw gekristalliseerd tot zout. Dit zout bestaat uit 99.9% natrium en chloride en wordt industriezout genoemd. Wereldwijd is de jaarlijkse productie van zout, natuurlijk en industrieel, circa 200 miljoen ton, waarvan een derde natuurlijk zeezout is, geproduceerd door de solar zeezoutwerken. Het meeste van dit zout, circa 60-80% gaat naar de chemische of daaraan verwante industriŽen als een basismateriaal voor het produceren van meer dan 10.000 producten, waaronder het zout voor de consumptiemarkt. Het is bekend dat 10% van de wereldproductie gebruikt wordt voor de menselijke consumptie, hetzij voor direct gebruik als keukenzout, hetzij als toevoeging voor de voedsel verwerkende industrie. Het is duidelijk dat het overgrote deel van dit zout industriezout is, daar het natuurzout alleen min of meer gevonden kan worden als een specialiteit. Dit houdt in dat het industriezout nader zou moeten worden bekeken bij het onderzoek op gezondheid. Dit soort zout wordt namelijk voorzien van diverse toevoegingen voor de kleur, tegen het klonteren en een anorganisch jodium voor het schildklierprobleem. Voor het verwerken van industrievoedsel wordt het zout met nog meer chemische toevoegingen voorzien, aangepast aan de behoefte van elk product, smaak, kleur, houdbaarheid enz.

Het is hiermee duidelijk dat er wel degelijk een levensgroot verschil bestaat in het zout dat geproduceert wordt door de industrie, in wat voor vorm dan ook, met het pure natuurzout, een creatie van de zee en de energie van de zon. Er bestaat geen industrie die in staat is het natuurzout te produceren met zijn meer dan 80 elementen zoals de zee. Het industriezout kan daarom nooit meer natuurlijk worden en dus ook niet als zodanig werken. Maakt het wat uit voor het lichaam, natuurzout of industriezout? Dit is in feite waar het om draait. Als het lichaam geen bezwaar maakt met het industriezout, in wat voor vorm dan ook, dan is het soort zout bij de beoordeling niet belangrijk en blijft alleen de hoeveelheid over voor het onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde bloeddruk.

Echter hier zijn de geleerden verdeeld. Hier begint de verwarring.

De aanhangers van het natuurzout, hetzij Himalayazout, hetzij Celticzeezout uit Bretagne, hetzij het Solarzeezout uit de Mediterranee, zeggen dat alleen het natuurzout door het lichaam wordt opgenomen in de vorm van ionen en dat dit zout goed is voor heel het lichaam, zoals eerder beschreven. Er wordt zelfs gesteld dat dit soort zout helpt bij het reguleren van de hartslag en de bloeddruk. Dit en nog veel meer kunt uzelf zien op diverse sites onder andere:

www.curezone.com/foods/saltcure.asp (salt that heals and salt that kills.)
www.himalyancrystalsalt.com/wellness/answers.html (salt facts, from the compelling book, Water & Salt- Essence of life, by Dr. Barbara Hendel, MD and Peter Ferreira)
www.watercure.com (van Dr. F. Batmanghelidj, de gezondheidsspecialist op het gebied van water en zout.)

De industrie zegt; dat door toevoeging van jodium het zout goed is voor het schildklierprobleem en de andere toevoegingen zijn toegestaan en voldoen aan de gestelde normen. Dit zout is goedgekeurd door de overheid, geaccepteerd door de medische sociŽteit en is beter dan het zeezout, dat komt van de verontreinigde zeeŽn. Bovendien is er door de industrie een soort zout gemaakt dat minder natrium en meer kalium bevat, voor diegenen die om gezondheids reden een zoutarm dieet volgen.

Wie moeten we nu geloven?

Dit is het grote probleem en zeker als je in de problemen zit!

Aan de ene kant hebben we een natuurproduct, en aan de andere kant een industrieelproduct, gemaakt door de mens. We kunnen het symbolisch zien als een strijd tussen de natuur en het vernuft van de mens.

Wij kunnen onszelf ook afvragen; is de mens zo geniaal dat hij de natuur kan evenaren? Is de mens zo vernuftig dat hij het zo intens gecompliceerde levensproces kan reguleren? Of is de mens zo arrogant dat hij denkt dat hij het weet en beter is dan de natuur? Of is het de commercie die dit alles beinvloedt?

Een ieder voor zich moet zijn eigen conclusie trekken, het is ook een zaak van geloven in de kracht van de natuur of in de kracht van de industrie met het vernuft van de mens.

Maar ťťn belangrijk ding moeten wij ons afvragen in het onderzoek naar de waarheid over het zout; waarom wordt er alleen jodium toegevoegd aan het industriŽle consumptiezout voor de gezondheid en niet al de mineralen en sporenelementen, die zo noodzakelijk zijn voor het goed functioneren?

Mischien is het voor de mens toch te moeilijk om de natuur te kopiŽren, met alle gevolgen van dien?

Paul de Graaf.
Auteur van het boek "Zeezout - Een geschenk van Poseidon"
Uitgegeven en verkoop door: Uitgeverij Elikser B.V. te Leeuwarden.
Auteur en administrateur van www.solar-seasalt.com


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats