Zeepnoten


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Zeepnoten - het natuurlijke alternatief voor wasmiddelen

Ideaal voor mensen met huidproblemen

Sapindus Mukorossi groeit in Noord-IndiŽ en Nepal, op 200-1500 meter hoogtes (soapnut tree of Reetha/Ritha – Indiaas). Zij wordt ook vaak grote zeepnoot genoemd. De kleine zeepnoot, Sapindus Trifoliatus stamt uit Zuid-IndiŽ (soapnut tree of South India) waar het klimaat milder en warmer is. De zeepnoten-boom (Mukorossi) is een hele gewone boom in Shivalik Hills en de buitenste Himalayas. In deze hele regio, van Afghanistan in het westen tot China in het oosten, vind je deze boom in het wild. Hij voelt zich thuis in diepe, klei-achtige grond en voelt zich het prettigst bij 1500 tot 2000 mm regen per jaar.

De boom is gebleken een gunstig effect te hebben op de ontbossing van de onderste 900 m van de Westerse Himalayas. De grond wordt vruhctbaarder, en zowel de noten als de schaal werken als natuurllijke meststoffen, waarbij verontreinigde grond zuiverder wordt.

Plantkenmerken

De stam van de zeepnootboom is recht en cylindrisch, bijna 4 tot 5 m hoog. De kroon ontwikkelt zijtakken en loof in een paraplu-vormige top met een diameter van ongeveer 5 m. De boom kan een hoogte bereiken van 25 m en een omtrek van 3 tot 5 m tijdens de 70-90 jaar van zijn bestaan.

De zeepboom heeft een grijze, zachte, afschilferende bast en geveerde bladeren. Deze bladeren worden tijdens droogte gebruikt als vee-voer.

De “Ritha” bloeit in de zomer. De bloemen zijn klein en wit-groen en staan in pluimen bij elkaar. De fruit, het begin van de noot, ontstaat in July-Augustus en is rijp in Oktober-December. De noten zitten alleen, zijn rond en plakkerig, met een diameter van 2 tot 2.5 cm. Ze zijn vlezig en geel-bruin van kleur. De zaad zit opgesloten in een zwarte, gladde en harde binnenkarn.

Gebruik van de vruchten

De noot zelf wordt in Ayurvedisch, Unani en Tibetaanse gebruiken benut ter behandeling van een aantal kwalen, bv. verkoudheid, pukkels, verstopping, misselijkheid. Ook is kort geleden een samentrekkende creme ontwikkeld.

De vrucht van de zeepnootboom produceert saponine, om voor schadelijke insecten oneetbaar te zijn en om zich tegen bederf door schimmels en bacteriŽn te beschermen. De notendop van de grote zeepnoot bevat ca. 15% Saponin. De wasprestatie van de kleine zeepnoot, Sapindus Trifoliatus is normaliter slechter dan bij de Mukorossi. De saponine heeft uitstekende reinigende en anti-bacteriŽle eigenschappen, en werkt als zeep als het met water in contact komt.

Gebruik van de notenschalen

In onder andere IndiŽ worden de schalen van de zeepnoten al eeuwenlang gebruikt als wasmiddel en voor de lichaamsverzorging. De zeepnoten worden gebruikt om waardevolle stoffen van zijde en met veel borduurwerk te wassen zonder dat zij daaronder te lijden hebben. De laatste jaren echter, winnen de Westerse wasmiddelen steeds meer terrein in IndiŽ. Daar in dit land (nog) onvoldoende waterzuivering plaatsvindt, stromen de afvalstoffen de rivieren in en werken hier destructief voor het ecologische kringloop. Ook worden Sapindae-bomen gekapt, omdat de vraag naar zeepnoten op dit moment dalend is.

En toch zijn deze bomen erg nuttig, de bomen ťn de vruchten:

De doppen reinigen stof zonder kleur en vezel aan te tasten. Vooral voor mensen met een gevoelige huid, die allergisch zijn tegen synthetische was - en bleekmiddelen zijn de wasnoten ideaal. Wasnoten zijn ook te gebruiken als reinigingsmiddel in de huishouding, als haarwasmiddel en huidverzorgingsproduct. Gebruikte wasnoten zijn 100% biologisch afbreekbaar en kunnen gewoon naar de composthoop.

Voordelen
* zeer zacht en huidvriendelijk (geen wasverzachter nodig)
* veilig voor de wasmachine
* neutrale geur
* effectief - wast echt schoon
* kleur-beschermend
* milieuvriendelijk (het oppervlaktewater wordt niet belast; zeepnoten 
  groeien aan bomen die zuurstof produceren en kooldioxide absorberen)
* 100% biologisch
* 100% composteerbaar
* goedkoper dan wasmiddel.

Bronnen:
www.worldagroforestry.org
www.haryana-online.com
www.stemderbomen.nl

Voor meer info en verkoop:
http://www.wellness4all.nu/Zeepnoten.html

 

 

 


 


View My Stats