Walter Willett en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Walter Willett


Walter Willett is hoogleraar voeding en epidemiologie aan de Harvard School of Public Health en hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School. Dit alles bewijst in ieder geval dat hij serieus genomen moet worden, wat niet wil zeggen dat hij onomstreden is. Met name de voedingspiramide die hij heeft opgesteld, doet nogal wat stof opwaaien. Het verschil tussen Willett en ‘voedingsfilosofen’ als Montignac en Atkins is dat Willett zijn beweringen en adviezen baseert op wetenschappelijk bewijs. Die wetenschappelijke onderbouwing komt grotendeels uit grote epidemiologische studies onder bijna 300.000 mensen uit de gezondheidssector: verpleegkundigen, doktoren en tandartsen.

Bron: Margriet


Dr. Walter Willett is een bekende Amerikaanse voedingswetenschapper. Hij is professor in de epidemiologie aan de “Harvard School for Public Health” in Boston, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met het onderzoek naar de effecten van ons dieet op hart- en vaatzieken en kanker.

In Nederland is Walter Willett ere-doctor bij Wageningen Universiteit.

Walter Willett heeft de oorspronkelijke voedingspiramide, ontwikkeld door de USDA (Amerikaans Ministerie van Landbouw), herschreven. Zijn nieuwe gezonde voedingspiramide is gebaseerd op de huidige stand van zaken in de voedingswetenschap. Vaak wordt deze zogenaamde Willett piramide in één adem genoemd met het Atkins dieet. Dit komt omdat in de Willett piramide ook meer ruimte is voor vetten en minder ruimte voor koolhydraten dan in de oorspronkelijke voedingspiramide van de USDA. Een belangrijk onderscheid tussen Willett en Atkins is echter dat Willett pleit voor het eten van meer “goede” ofwel onverzadigde vetten en het verkleinen van je inname van “slechte” verzadigde- en transvetten . Van koolhydraten moeten we vooral de onbewerkte koolhydraten (volkorenproducten) eten. Wel moet de totale energie-inname altijd in de gaten gehouden worden en mag er, zoals bij het Atkins dieet, niet onbeperkt gegeten worden van een groep voedingsmiddelen.

Bron: Food-Info.net


Op 7 maart kreeg Harvard-hoogleraar Walter Willett een eredoctoraat aan Wageningen Universiteit & Researchcentrum.   De voedingsepidemioloog
werd in zeven jaar 50.000 maal geciteerd. Hij droeg eraan bij dat de complete Europese margarine-industrie, Unilever voorop, overschakelde op een vethardingsproces waarbij geen schadelijke transvetzuren ontstaan. Deze zwaargewicht in de strijd voor gezonde voeding heeft een nieuwe focus: de gevolgen van hoge zuivelconsumptie.

Meer info


 

 

 


 


View My Stats