logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Voedselpyramide

de nieuwe voedingsaanbevelingen van LaNutrition.fr


Het team van LaNutrition.fr heeft een voedingspyramide samengesteld, die meer conform is aan de laatste wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar voeding. Deze nieuwe pyramide wijkt af van het nationale franse voedingsprogramma. LaNutrition wil met deze nieuwe pyramide houvast geven, zonder dictatuur op te leggen; zij wil objectieve en rigoreuze informatie verschaffen zonder enige vorm van economische belangenverstrengeling.

Als LaNutrition.fr een cijfer  zou moeten geven aan de nationale voedingsprogramma’s van Frankrijk, Canada, BelgiŽ en Zwitserland, dan zou dat liggen tussen de 5 en de 6. Niet al te slecht, maar het resultaat is ver verwijderd van de huidige wetenschappelijke onderzoeken. De huidige aanbevelingen hebben tot de dag van vandaag hun goede werking niet bewezen. Belangrijk is te vermelden dat in de meeste studies een te hoog glycemisch gehalte geassocieerd wordt met een hoger risico op overgewicht, diabetes, en wellicht de hart- en bloedvatproblemen. De glycemie is het glucose of suiker gehalte van het bloed. De huidige nationale voedingsaanbevelingen zouden een te hoog IG –gehalte doen ontstaan.

LaNutrition beveelt de volgende inname van energie aan, uiteraard door het gebruik van de juiste voedingsproducten; kwaliteit is belangrijker dan kwaliteit: koolhydraten 40 ŗ 55 %, vetten 28 ŗ 38 %, eiwitten (liefst plantaardig) 15 ŗ 30 %.

http://www.lanutrition.fr/Les-recommandations-nutritionnelles-de-LaNutrition-a-1444.html

Wanneer U de link opent, vindt U een pyramide gevuld met producten per etage.

De sokkel van de pyramide van LaNutrition.fr is samengesteld uit groenten, wortelknollen met een laag IG-gehalte, droge groenten en groentenachtigen zoals soja, vers fruit en gedroogd fruit. Deze producten zouden in de dagelijkse behoefte aan caloriŽn moeten voorzien. Wij bevelen aan om 5 – 12 porties per dag van deze voedingsgroep te gebruiken.

De groenten en fruit zouden niet in de supermarkt gekocht moeten worden, omdat deze zaken overdreven hoge marges nemen op de producten (zonder de kwekers een correcte prijs te geven voor hun producten). Deze groenten en fruit zijn vaak besproeid met pesticiden (tomaten in kassen gekweekt), of als het om zekere hybridensoorten gaat, speciaal zo geteeld door de zaadhandel dat het product zo lang mogelijk houdbaar is, met vermindering van de smaak en de aanwezigheid van genen die interessant zijn voor de gezondheid… Beter is het om direct bij de kwekers te kopen, bij de Bio-winkels of bij de organisaties   van directe verkoop zoals de AMAP (Associations pour le Maintien d'une Agriculture Paysanne (AMAP) = stichtingen tot het behoud van het agrarische / boerenleven).

De eerste etage van de pyramide is samengesteld uit pasta’s, rijst, vol en halfvol brood, droge biscuit; 5 – 8 porties per dag bevelen wij aan; dat is veel minder dan de nationale aanbevelingen. LaNutrition beveelt aan om brood te gebruiken wat gebakken is uit diverse granen; ideaal is biologisch brood. Volle pasta of halfvol heeft de voorkeur. Geef de voorkeur aan Basmati rijst in plaats van witte rijst. Voor hen die kampen met ernstige of minder ernstige gezondheidsproblemen  kan het interessant zijn brood en pasta’s te gebruiken zonder gluten. Dit is een product wat ervan beschuldigd wordt, discreet auto-immune reacties te stimuleren, wat kan leiden tot auto-immune ziekten.

Op de tweede etage vinden we de vetten die de goede verhouding tussen de vetzuren respecteren: koolzaad- en olijfolie en koolzaadmargarine voor het op smaak brengen. Olijfolie afgewisseld met ganzenvet om te koken. Nogmaals: het beste is deze producten Vierges en Bio te kopen. Noten bevinden zich eveneens op het tweede niveau van de pyramide. Wij bevelen 2 – 4 porties per dag aan.

Op de derde etage bevinden zich het vlees, het gevogelte, vis en zeevruchten, eieren met een aanbeveling van 0 – 2 porties per dag. Dat houdt in dat de pyramide toegankelijk is voor vegetariŽrs. Rood vlees is vooral van belang voor kinderen en vrouwen tussen de 15 en de 50 in verband met de behoefte aan ijzer. Vis kan vet of mager gegeten worden, zoals men doet in Okinawa, wetende dat de vette vis en de schelpdieren het vetzuur OMEGA-3 bevatten. Vis uit de diepvries is goed mogelijk, maar vers heeft de voorkeur. In de categorie vette vis hebben de sardine, de makreel en de haring diverse voordelen: zij zijn ruimschoots op een natuurlijke manier te vinden (de visvangst bedreigt niet de visvoorraden) en ze zijn niet duur. De vette vis kan gemarineerd gebruikt worden, gestoomd of gepocheerd. Het beste is de oven en de frituur te vermijden. Eieren het liefst kiezen met het label Bio of rijk aan Omega-3. Het eigeel bevat tevens een concentratie aan luteÔne (goed voor de ogen ) en phospholipiden (goed voor de hersenen).

Voor de lekkere trek is  ook de zwarte chocolade te vinden op het derde niveau: 0 – 2 porties per dag is de aanbeveling.

Op het vierde niveau bevinden zich de melkproducten: yoghurt, melk, boter, kaas. Wij bevelen aan het aantal in de voeding te verminderen: in plaats van 3 – 4 porties per dag, 0 – 2 porties per dag. Melkproducten hebben absoluut niet bewezen dat ze osteoporose voorkomen en daarbij zouden melkproducten diverse vormen van kanker, hart-en vaatziekten, Ziekte van Parkinson en auto-immune ziekten stimuleren. En dat is wel erg veel….wat niet goed is. Op dezelfde etage bevinden zich ook het broodbeleg en de worstsoorten, omdat ook deze bij regelmatig gebruik een risicoverhoging op kanker geven. Witbrood, cornflakes, witte rijst , aardappel, allen met een hoge glycemische index waarde, staan op deze vierde etage.

De top van de pyramide wordt bezet door de producten die we af en toe gebruiken: frites, snoep, industriŽle taarten, luxe koek, frisdrank, gezouten, gebrande noten; aanbeveling: 0 – 3 porties per week .

Naast de pyramide bevelen we aan:

  • 1 – 1,5 liter water per dag, indien mogelijk vrij van pesticiden en chloorresten. Water wat rijk is aan bicarbonaten (zelfs vergezeld met sodium) zorgen voor een last aan alcaline in het lichaam

  • een glas wijn voor de alcoholgebruikers (0 – 3 per dag),

  • een kop thee of tisane (1 – 5 per dag)

  • aroma’s en kruiden: bij elke maaltijd

  • een supplement aan Multivitamine en mineralen (MVM) die 100 % aanbrengt van de aanbevelingen van LaNutrition (zonder ijzer, koper,magnesium, fluor),

  • en voor allen die boven de 42 e Breedtegraad (hoogte van de PyreneeŽn) wonen een supplement aan Vitamine D, 400 – 800 UI per dag van november tot maart.

 

LaNutrition zal de komende maanden de aanbevelingen nog verder uitwerken. Voor deskundige aanvullende informatie kunt U zich rechtstreeks wenden tot : www.lanutrition.fr.

Vertaald op 10 maart 2007 door xxx. Vrijwillige redactie fonteine.com


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats