DE ACHT VOEDINGSLEUGENS


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

De acht voedingsleugens


VOEDINGSLEUGEN NR. 1:
WIE GEEN VLEES EET, LIJDT AAN EIWITGEBREK!

FOUT!

Het voor de celopbouw zo belangrijke eiwit is in groente en granen voldoende aanwezig, vooral in bonen, erwten, linzen en noten. Bij afwisselingsrijke, vleesloze kost krijgt het lichaam alle belangrijke aminozuren, waaruit de eiwitten zijn opgebouwd - sojabonen en avocado bevatten zelfs het hele palet van deze acht aminozuren. Mensen hoeven niet bang te zijn, dat ze te weinig eiwit binnenkrijgen, men eet meer dan dubbel zoveel eiwit als het lichaam nodig heeft. Dit overschot brengt teweeg, dat dierlijk eiwit zich afzet in de bloedvaten en in het weefsel en de overgang kan verhinderen van vitaalstoffen naar de organen, spieren en botten. Het overmatige verteer van dierlijke eiwitten leidt tot ziekten.

"Ik ben vegetariŽr en anti- alcoholist, omdat ik zo een beter gebruik kan maken van mijn hersenen." Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp en de bioscoop

VOEDINGSLEUGEN NR. 2:
WIE GEEN VLEES EET, LIJDT AAN IJZERTEKORT!

FOUT!
Het sporenelement ijzer bevindt zich niet alleen in vlees, maar in talloze plantaardige voedingsmiddelen. Bijzonder rijk aan ijzer zijn witte kool, volkorengranen, zonnebloempitten, rode bieten, gierst, linzen, erwten, sojabonen, tarwekiemen, postelein, sesam en topinamboer. Overigens: vitamine C - bijv. in de vorm van een glas vruchtensap bij het eten of met citroensap of peterselie verrijkte salade - verhoogt de ijzeropname uit de voeding. Zwarte thee en koffie daarentegen verminderen de opname van ijzer en wel 40 tot 50%.

VOEDINGSLEUGEN NR. 3:
WIE GEEN VLEES EET, LIJDT AAN VITAMINE B12-GEBREK!

FOUT!
Het vitamine B12-thema wordt door het vleesetersfront extreem overdreven. Het is een feit, dat vegetariŽrs met de essentiŽle voedingsstoffen en vitaminen, zoals bijv. vitamine B1, folinezuur, vitamine E, magnesium, kalium of mangaan, doorgaans veel beter verzorgd zijn dan de overige bevolking. De toevoer van vitamine B12, die als "kritische vegetariŽrvitamine" beschouwd wordt, is bij een lacto-vegetarische kost (vleesloze kost met melkproducten) totaal geen probleem. Alleen zouden veganisten af en toe bewust iets moeten doen voor hun vitamine B12-huishouding: met gefermenteerde groente, zuurkool, bier of aanvullende middelen.

"Ik ben al 12 jaar vegetariŽr en ik was nog nooit ernstig ziek. Vegetarische voeding versterkt het immuunsysteem. Ik denk, dat vlees ziek maakt." Bryan Adams, musicus

VOEDINGSLEUGEN NR. 4:
VEGETARIňRS LIJDEN AAN KALKGEBREK

FOUT!
Voor de opbouw van de menselijke botsubstantie is kalk een belangrijk bestanddeel. Kalk bevindt zich in sesam, noten, in boerenkool, peterselie, spinazie, sojabonen, groene kool, pastinaken, prei en veel andere groente- en graansoorten. Belangrijk: fytinezuur is een opslagmogelijkheid voor fosfor in graan en gaat met kalk een verbinding aan. In deze verbinding kan kalk bijv. in brood door het lichaam niet worden opgenomen. Alleen het traditionele 24-uur zuurdesemsysteem, zoals het eeuwenlang werd gepractiseerd, splijt deze verbinding open. Bij het in de bakkerijen van tegenwoordig gebruikelijke zuurdesemsysteem met de zogenaamde snelstarters en het verkorten van de gisttijd vindt deze opensplijting niet plaats - d.w.z. men kan zoveel kalk tot zich nemen als men wil, voor het lichaam is het waardeloos. Bij brood daarentegen, dat zoals vroeger in het 24-uur zuurdesemsysteem wordt vervaardigd, kan de hierin aanwezige kalk optimaal worden opgenomen.

VOEDINGSLEUGEN NR. 5:
GEEN VLEES ETEN BETEKENT ALLEEN MAAR GRANEN ETEN!

FOUT!
Dat "vegetarisch" niet eenvoudig met granen en groen spul gelijk te stellen is, bewijst het toenemende aantal vegetarische gerechten in goede restaurants, alsook de talloze kookboeken met excellente vegetarische gerechten. Want: de kruiden doen het! Wie al eens in een rauw, ongekruid stuk vlees gebeten heeft, hoeft men niet te vertellen, dat dode dieren naar niets smaken. Het krachtige, kruidige aroma, dat de meeste mensen het vlees toeschrijven, is niets anders dan de smaak van een goed gekruid gebraad. De moeite, die velen doen om een stuk vlees te paneren, te kruiden en te braden, kan men net zo goed voor het paneren en braden van een aubergine- of selderieschijf besteden. Smaakt net zo lekker, kruidig, gebakken - een delicatesse, waarvoor geen dier hoeft te sterven.

" Kan er iets afschuwelijkers bestaan dan zich voortdurend te voeden met vlees van lijken?"
Francois de Voltaire (1694-1778)

VOEDINGSLEUGEN NR. 6:

ZWANGERE VROUWEN MOETEN VLEES ETEN, ANDERS LIJDT HET ONGEBOREN KIND

FOUT!
Een lactovegetarische voeding, waarbij naast plantaardige voeding ook melk- en eiproducten op het menu staan, voldoet ook gedurende de zwangerschap aan de behoefte aan de noodzakelijke voedingsstoffen. Door een vegetarische voeding worden zwangere vrouwen zelfs met veel essentiŽle voedingsstoffen beter verzorgd dan niet-vegetariŽrs. Bij een vegane voeding (zonder melk en eieren) moet men gedurende de zwangerschap bijzonder letten op een toereikende toevoer van eiwitten, vitamine B2 en B12 en eventueel, in afspraak met de verzorgende arts, de kost aanvullen met vitamine- of mineraalpreparaten.

VOEDINGSLEUGEN NR. 7:

BABY'S EN KINDEREN HEBBEN VLEES NODIG

FOUT!
Onderzoekingen hebben bewezen, dat moedermelk van vegetarische vrouwen gezonder is voor zuigelingen, omdat zij minder milieugif bevat, daarvoor echter meer vitamines en onverzadigde vetzuren. Er zijn daarentegen geen wetenschappelijke studies, die bewijzen, dat vleesloos, volwaardig gevoede zuigelingen deficiŽntieverschijnselen, bijv. ijzertekort, vertonen. Voor een 6 tot 11 maanden oude zuigeling worden door de Deutsche Gesellschaft fŁr Ernšhrung (DGE) ca. 8 mg. ijzer per dag aanbevolen. Een door kinderartsen aanbevolen maaltijd van 25 gr. mager rundvlees per week levert slechts 0,65 mg. ijzer op. Een portie (100 gr.) havervlokken daartegen bevat 3,6 mg. ijzer, een 100 gr. portie volkorenrijst 2,6 mg., een venkelknol 2,5 mg.

Kinderen is de liefde tot dieren en de schroom voor het doden aangeboren. Wie wil kinderen het wegkijken bij leed en doden overbrengen? Met het eten van vlees wordt het kind tot onderscheiding van het levenswaardige en levensonwaardige leven opgevoed: voor katten en honden moet het lief zijn, maar een onschuldig varken of ree moet het eten.

VOEDINGSLEUGEN NR. 8:

VLEES ETEN HOORT BIJ HET LEVEN!

FOUT!
VLEES ETEN IS MEDE VERANTWOORDELIJK VOOR HONGERSNOOD!

"Hetzelfde stuk land, dat als weide, d.w.z. als veevoer, tien mensen door het vlees van de daarop gemeste dieren uit de tweede hand voedt, kan met gierst, erwten, linzen en gerst bebouwd, honderd mensen onderhouden en voeden."

Alexander von Humboldt, stichter van de wetenschappelijke aardrijkskunde

Verspilling van teelgrond: zonder vleesproductie zouden wij met ongeveer een vierde van de teelgrond uitkomen. Op een hectare land kunnen 50 kg. rundvlees ofwel 4000 kg. appels, 8000 kg. aardappels, 10.000 kg. tomaten of 12.000 kg. selderie worden gewonnen.

Graanverspilling: de helft van de wereldwijde graanoogst wordt als veevoer gebruikt. In de industrielanden ligt het aandeel van de aan vee gevoederde graanoogst zelfs bij meer dan een derde. 60% Van alle import aan veevoedermiddelen komt uit de ontwikkelingslanden. Daar verhongeren dagelijks bijna 40.000 kinderen. 1,3 Miljard mensen lijden aan ondervoeding. 50 Miljoen mensen sterven elk jaar aan honger, resp. aan de gevolgen daarvan.

Daarbij zou niemand op deze aarde hoeven te verhongeren: er zouden 100 miljoenen mensen gevoed kunnen worden, wanneer in de industrielanden het vleesverbruik slechts tot 10% zou worden gereduceerd.

"Niets zou de kans op een overleven op aarde zo verhogen als de stap tot vegetarische voeding." Albert Einstein

Overgenomen en vertaald uit: "der Tierleichenfresser"
(De "Kadavervreter) Bestelnr. g152nl

Uit: "Der Tierleichenfresser" Seite 19 e.v., "Die acht ErnšhrungslŁgen" - Verlag "Das Brennglass", RŲttbacher Str. 61, D-97892 Kreuzwertheim
WWW.BRENGLASS.COM

Uit het Duits vertaald met toestemming van de uitgever. Voor alle vragen betreffende de betekenis van de inhoud is de Duitse originele uitgave doorslaggevend.

Universeel Leven - Postbus 31228 - 6503 CE NIJMEGEN
Giro 6037742 t.n.v. Universeel Leven Nijmegen
www.het-woord.nl
www.das-wort.com
www.radio-santec.com


 

 


 


View My Stats