logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Vegetarisme


Ik zit veel met bezoekers aan de telefoon en regelmatig gaat het gesprek over vegetarisme en mijn visie daarop. Zelf ben ik er niet uit. Ik zie ook dat vegetariŽrs met allerlei kwalen kampen en dat dierlijk eten weglaten geen garantie is voor een goede gezondheid. Wel is het wetenschappelijk een feit dat vegetariŽrs gemiddeld langer leven, minder kanker en andere welvaartziekten krijgen. Op dit moment heb ik voor mijzelf een middenweg gekozen, ik eet bijna geen vlees meer en als ik wat eet is het of biologisch vlees of wildernisvlees. Ik eet 1-2 per week wilde zalm of makreel. Als ik dit laatste stop dan krijg ik meer last van mijn huidproblemen. Ik heb ook het alternatief voor visolie geprobeerd (lijnzaad) maar dit moet je lichaam nog ombouwen en er zijn studies waarbij men een relatie legt tussen lijnzaad en verhoogde kans op prostaatkanker.

Dus in deze kwestie geef ik je geen advies. Ik verzamel wel informatie over dit onderwerp en wil je goed wijzen op zaken die je zeker in de gaten moet houden als je voor deze levenswijze kiest:

  • Vitamine B12, cruciaal voor je zenuwgestel en hersenen
    Ga op zoek naar een goed supplement en laat je regelmatig testen
  • Omega 3 vetzuren, belangrijk als je gevoelig bent voor ontstekingen, depressies, hart en vaatziekten. Eet je geen vis kijk dan naar lijnzaad, walnoten en evt
    omega 3 eieren.
  • Zink, zit met name in dierlijke produkten. Zelfs niet-vegetariers hebben al snel
    een zinktekort. Zink zit ook in granen, sojabonen maar het probleem is dat deze ook fytinezuur bevatten die juist de opname van mineralen blokkeren. Kies dan voor gefermenteerde granen (zuurdesembrood) of gefermenteerde soja produkten zoals Tempeh en Tofu. Andere bronnen zijn sesampasta (Tahin) en pompoenpitten.

Voor de rest adviseer ik je te kijken op forums voor vegetariŽrs en schroom niet om anderen om nuttige adviezen/tips te vragen. Heb je tips voor deze pagina stuur dan even een mailtje naar: ugamedia@wirehub.nl

Ron


Veel gestelde vragen over vegetarisme

"Vegetarisme is een persoonlijke keuze. Probeer het anderen niet op te dringen." Uit
moreel oogpunt zijn acties die anderen schaden geen zaken van persoonlijke keuze.
Moord, kindermishandeling en wreedheid tegen dieren zijn immoreel. Onze samenleving stimuleert nu het eten van vlees en de bio-industrie, maar de geschiedenis leert dat de samenleving ook ooit slavernij, kinderarbeid en vele andere praktijken stimuleerde, die nu universeel als fout worden bestempeld.

"Dieren doden andere dieren voor voedsel, dus waarom wij niet?"

De meeste dieren die doden voor voedsel zouden anders niet overleven. Dat is bij ons niet het geval. Wij zijn beter af als we geen vlees eten. Veel andere dieren zijn vegetarisch, inclusief sommige primaten die het dichtst bij mensen staan. Waarom spiegelen we ons niet aan hen in plaats van aan vleeseters?

"Eens gaan dieren toch dood."

Mensen ook, maar dat geeft niemand het recht ze te doden of levenslang te laten lijden.

"Boeren moeten hun dieren wel goed verzorgen, want anders geven ze niet zo
veel melk of eieren."

Dieren in de bio-industrie leggen geen eieren, geven geen melk en worden niet zwaarder omdat zij zich comfortabel, tevreden of goed behandeld voelen, maar omdat ze hiervoor speciaal gefokt zijn en door medicijnen, anti-biotica en technische foefjes. Bovendien worden mestdieren tegenwoordig op extreem jonge leeftijd geslacht, meestal voordat ze door ziektes en ellende zouden worden geveld. Er worden zulke enorme aantallen dieren voor voedsel gefokt, dat het voor boeren goedkoper is om een aantal dieren dood te laten gaan dan te zorgen voor diervriendelijke omstandigheden.

"Wat moeten we doen met al die kippen, koeien en varkens als iedereen
vegetariŽr wordt?"

Het is niet reŽel om te verwachten dat iedereen op slag stopt met het eten van dieren. Maar als de vraag afneemt, neemt ook het aantal dieren af dat gefokt wordt. Boeren zullen minder dieren gaan houden en overstappen op andere takken van landbouw. Als er minder dieren zijn, zullen ze een natuurlijker leven kunnen hebben.

"Als iedereen vegetariŽr wordt is dat erger voor de dieren, omdat er dan heel
veel niet geboren worden."

Het leven in de bio-industrie is zo ellendig, dat het moeilijk valt in te zien dat je de dieren een dienst bewijst om ze een bestaan te geven van opsluiting en kwelling, en ze dan te slachten. Bovendien: een dier dat niet is geboren, bestaat niet en dan kun je ook geen rechten toekennen of ontnemen.

"Als iedereen overstapt op groenten en granen is er dan wel voldoende om te eten?"

Ja. We voeren zo veel graan aan dieren om ze vet te mesten voor consumptie, dat als we allemaal vegetariŽr zouden worden we genoeg konden produceren om de hele wereld te voeden. In de Verenigde Staten worden dieren gevoerd met 80% van al het verbouwde graan en met meer dan 95% van de haver. Al het vee van de wereld consumeert een hoeveelheid voedsel die genoeg calorieŽn levert voor 8,7 miljard mensen. Dat is meer dan de hele wereldbevolking.

"Krijgen vegetariŽrs wel voldoende eiwitten?"

In de westerse wereld is het probleem juist dat we te veel eiwitten krijgen, niet te weinig. De meeste Amerikanen en Europeanen krijgen zeven keer zo veel eiwitten dan nodig. In volkorenbrood, havermout, bonen, graan, erwten, paddestoelen of broccoli zitten voldoende eiwitten; bijna alle voedsel bevat eiwit. Behalve als je veel junkfood eet, is het bijna onmogelijk om bij een gezonde voeding onvoldoende eiwitten binnen te krijgen. Te veel eiwitten zijn juist de belangrijkste oorzaak van ontkalking en dragen bij aan nierklachten en andere welvaartsziekten.

"Moeten mensen geen vlees eten om gezond te blijven?"

In de Verenigde Staten hebben zowel het Ministerie van Landbouw als de Vereniging van DiŽtisten vegetarische voeding opgewaardeerd. Onderzoek toont ook aan dat vegetariŽrs sterkere afweersystemen hebben dan vleeseters en dat vleeseters een twee keer zo grote kans hebben dood te gaan aan hartziekten, 60 procent meer aan kanker en 30 procent meer aan andere ziekten. De consumptie van vlees en zuivel heeft aantoonbaar invloed op diabetes, artritis, ontkalking, verstopte aderen, zwaarlijvigheid, astma en impotentie.

"Vlees eten is natuurlijk. Het gebeurt al duizenden jaren. Onze lichamen zijn
ervoor gemaakt."

In feite is het menselijk lichaam beter geschikt voor vegetarisch voedsel. Vleesetende dieren hebben lange gebogen snijtanden, klauwen en een kort spijsverteringskanaal. Mensen hebben platte, buigzame nagels en onze snijtanden zijn vergeleken met dieren minimaal, zelfs vergeleken met vegetarische primaten als gorilla's en orang-oetans. Onze bescheiden snijtanden zijn beter geschikt om in fruit te bijten dan om taaie dierenhuiden te verscheuren. We hebben platte kiezen en een lang spijsverteringskanaal dat geschikt is voor een dieet van groenten, fruit en granen. Vlees eten is een gevaar voor onze gezondheid. Het draagt bij aan hartziekten, kanker en veel andere gezondheidsproblemen.

"Wat is er mis met melk drinken? Moeten melkkoeien niet worden gemolken?"

Om melk te produceren, moet een koe een kalf krijgen. Melkkoeien worden ieder jaar zwanger gemaakt om de melkstroom op gang te houden. In de natuur zou het kalf de melk drinken (zodat de koe ook niet door mensen gemolken zou hoeven worden). Maar de kalfjes van melkkoeien worden vlak na de geboorte weggehaald, zodat mensen over de melk kunnen beschikken die de natuur voor de kalfjes had bestemd. Vrouwelijke kalfjes worden soms direct geslacht of ze worden opgefokt om melkkoe te worden. Mannelijke kalfjes worden in 26 weken vetgemest op de kalvermesterij. De huidige grote vraag naar zuivel vereist dat koeien door hun natuurlijke beperkingen worden heen gefokt, ze worden genetisch geselecteerd en krijgen stoffen toegediend om grote hoeveelheden melk te produceren. Zelfs de paar boeren die niet voor deze intensieve veehouderij kiezen, moeten zowel van het kalf af zien te komen (dat anders de melk opdrinkt) als uiteindelijk de moeder laten slachten zodra de melkproductie afneemt.

"Ik ken een vegetariŽr die ongezond is."

Er zijn gezonde en ongezonde vegetariŽrs. Maar artsen bevestigen dat vegetariŽrs die gevarieerd en vetarm eten, meer kans hebben op een langer en gezonder leven dan hun vleesetende tegenvoeters.

"Ik heb het dier toch niet doodgemaakt?"

Nee, maar je hebt de doder gehuurd. Als je vlees koopt, betekent het dat het doden voor jou is gedaan en dat je ervoor hebt betaald.

"Als je in een boot op zee aan het doodgaan was en er was een dier aan boord, zou je het dan opeten?"

Weet ik niet. Mensen gaan ver om hun leven te redden, zelfs als je een onschuldig iemand kwaad moet doen. (Mensen hebben zelfs andere mensen gegeten in zulke situaties.) Maar dit voorbeeld is niet relevant bij onze dagelijkse keuzes. Voor de meesten van ons is er geen enkele noodzaak of excuus om dieren te doden voor vlees.

"Het is okay om eieren te eten omdat kippen die toch leggen. De eieren die we in de supermarkt kopen zijn steriel en het zijn geen ongeboren vruchten."

Dit is waar, maar de echte wreedheid van de eierproductie ligt in de behandeling van de leghennen, die misschien wel het zwaarst mishandeld worden van alle dieren in de bio-industrie. Ieder ei uit de huidige bio-industrie staat voor 22 uur ellende van de kip in een kooi met vijf anderen en met niet meer ruimte dan een paar vierkante centimeter. Kooien staan vele rijen hoog opgestapeld en de mest valt soms bovenop de kippen eronder. Kippen raken verlamd en krijgen last van ontkalkte botten door het niet kunnen bewegen en door het kalkverlies om eierschalen te produceren. Van sommige kippen groeien de poten om het gaas van de bodemvloer; zij verhongeren omdat ze niet meer bij het voer kunnen. Als ze anderhalf jaar zijn, zijn de meeste kippen 'op' en gaan ze
naar het slachthuis. Opfokbedrijven voor legkippen hebben niets aan mannelijke kuikens; deze worden levend vermalen, verpletterd of gedood door verstikking.

Bron: www.peta.nl


Wat vind je van het eten van vlees?

De tegenvraag die ik stel is: is het goed om te doden? Is het goed om een
wezen dat bewust leeft, de kans op verdere groei te ontnemen? Als het
antwoord daarop JA is dan is er blijkbaar geen verlangen om in een
liefdevolle wereld te leven!

Ons lichaam is gebouwd als vegetariŽr! Alle kenmerken van een vleeseter
missen wij maar waarom eet een mens dan vlees? Vlees dat in ons lichaam
komt begint te rotten en omdat ons darmstelsel zesmaal langer is dan dat
van een vleeseter kunnen allerlei gifstoffen het lichaam gaan belasten
omdat het veel te lang in het lichaam moet blijven. Dit kan tot jicht, artritis,
reuma, kanker en vele andere ziektes leiden. Verder worden er aan vlees
allerlei chemicaliŽn toegevoegd om het rotten na het slachten
tegen te gaan.

De dieren worden vetgemest en in leven gehouden met kalmeringsmiddelen,
antibiotica, hormonen en een mix van meer dan 2700 andere medicijnen. Al
deze stoffen worden in het vlees opgeslagen maar worden om economische
redenen niet op de verpakking vermeld. Nog een economische feitje: de
productie van slachtvee veroorzaakt driemaal zoveel vervuiling als de
industrie en voor de productie van ťťn kilo vlees is 2400 tot 6000 liter water
nodig! Voor een kilo graan is dat maar 60 liter.

Meer hier: http://www.fonteine.com/eten_van_vlees.html


Religie en vlees

Naar mijn bescheiden mening kunnen religies - in hun oorspronkelijke betekenis - nooit
iets doorgeven dat tegen een hoger doel gericht is. Religies wijzen de weg naar
volmaaktheid en liefde en kunnen daardoor nooit verwijzen naar het doden van
medeschepselen. Vegetarisme is daarom terug te vinden in de oorspronkelijke leer van
alle wereldreligiŽn.

Door de tijd heen zijn de teksten aangepast, herschreven of gewoon verwijderd. Het
Nieuwe Testament is hier een goed voorbeeld van. Vele geleerden hebben bewezen dat
priesters en politici de oorspronkelijke christelijke geschriften tijdens het Concilie van
Nicea (325 na Christus) gewijzigd hebben om ze aanvaardbaar te maken voor Keizer
Constantijn, die zwaar tegen de geschriften gekant was.

In het Nieuwe Testament staan voorbeelden waarin Jezus om vlees vraagt voor mensen
die graag vlees eten, maar een nauwkeurige studie van het oorspronkelijke Grieks toont
dat ‘voedsel’ een meer accurate vertaling is.” Het Griekse woord voor vlees “kreas”
wordt nergens in relatie tot Christus gebruikt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat Jezus
vlees gegeten heeft. Christus werd aangekondigd als iemand die boter en honing at.
(Jesaja 7.14-15): “Daarom geeft de Heer Zelf u een teken: Zie, de maagd zal vrucht
dragen en een zoon baren en zij zal hem noemen: Immanuel. Boter en honing zal hij
eten, zodat hij weet het kwade te versmaden en het goede te verkiezen.”

Meer hier: http://www.fonteine.com/religie_vlees.html


Beyond vegetarism

Reports from veterans of vegetarian and raw-food diets,
veganism, fruitarianism, and instinctive eating, plus new science from paleolithic diet research and clinical nutrition.

http://www.beyondveg.com/index.shtml


Meat & Protein: Dispelling the Myths

In the United States alone 140 million cows, calves, sheep, lambs, and pigs and three and a half billion chickens and turkeys are slaughtered every year. In the 70-year lifetime, the average American eats 11 cows, one calf, three lambs, 23 hogs, 45 turkeys, and 1,097 chickens, and 861 pounds of fish.

http://gnhealth.com/scripts/prodView.asp?idproduct=1086


Slaughterhouse Cam

If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian. Paul and Linda McCartney, 1996

http://www.slaughterhousecam.com/


Cruelty at Kentucky Friend Chicken

http://www.peta.org/feat/moorefield/


Alec Baldwin Narrates Revised “Meet Your Meat”

In a moving narration, actor and activist Alec Baldwin exposes the truth behind humanity’s cruelest invention –the factory farm.

http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=
mym2002&Player=wm&speed=_med


Chew On This

Every year, billions of animals (including fish) are killed for food in the United States alone. PETA’s video “Chew on This” sheds light on animal suffering and highlights many of the other reasons to choose a compassionate, plant-based diet. Vegetarianism not only spares billions of animals from horrific suffering, it also spares your waistline.

http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=
chew_on_this&Player=wm&speed=_med


Go Veg - Meat and the Environment

Would you ever open your refrigerator, pull out 16 plates of pasta and toss them in the trash, and then eat just one plate of food?1 How about leveling 55 square feet of rain forest for a single meal or dumping 2,500 gallons of water down the drain. Of course you wouldn't. But if you're eating chicken, fish, turkey, pork, or beef, that's what you're doing—wasting resources and destroying our environment.

http://www.goveg.com/


Doctors group sues fast-food chains charging carcinogenic chicken

A grilled chicken sandwich from a fast-food restaurant can cause cancer, a U.S. group of doctors charged in a lawsuit filed Thursday against seven fast-food chains including McDonald's and Burger King. The Washington-based Physicians Committee for Responsible Medicine said in their lawsuit that an independent lab had found a dangerous carcinogenic compound called PhIP in grilled chicken samples taken from the restaurants.

http://www.cbc.ca/consumer/story/2006/09/28/chicken-lawsuit.html


Food for Chickens, Poison for Man

A widespread farming practice is adding arsenic to the food chain. The EPA isn’t meeting its own safety standard for arsenic because the recommended amounts “are set at a level which water systems cannot meet,” according to agency press officer Dale Kemery. After preparing a cost / benefit analysis, the EPA set its arsenic limits at a level that maximized risk reduction while minimizing cost to the consumer, he says.

http://scienceline.org/2006/09/20/env-wenner-arsenic/


Jewish leaders: Overturning foie gras ban could anger God

"The cruelty inflicted on animals in the production of foie gras is unspeakable. It is undeniably disgusting in the eyes of God and in the eyes of any civilized person."

http://www.suntimes.com/news/metro/62829,CST-NWS-foiegras19.article


Vegetarian diet good for the heart

"For people battling overweight and heart disease, a vegetarian diet can be a lifesaving prescription," study author Dr. Neal D. Barnard, president of the Physicians Committee for Responsible Medicine, said in a prepared statement.

http://paktribune.com/news/index.shtml?164027


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats