Teff, glutenvrij meel - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Teff, glutenvrij meel

Wat is Teff
Een oeroud graangewas dat de mens al eeuwenlang van gezonde producten voorziet. Er is Teff aangetroffen in een piramide uit het jaar 3359 voor Chr. Teff vond zijn oorsprong in EthiopiŽ en werd al snel in de andere voormalige Britse koloniŽn verbouwd. Dat het ook van nature glutenvrij is, ontdekte men nog niet zo lang geleden.

Twee procent van de West-Europese bevolking is in meer of mindere mate intolerant voor gluten. Gluten komen voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver. Het eten van een regulier brood is voor mensen met een glutenintolerantie (ofwel coeliakie) uit den boze. Deze consument is op zoek naar een gezond en smaakvol alternatief. Echter, de tot nu toe toegepaste grondstoffen bieden de consument weinig smaak en voedingswaarde. Uitgebreide testen en proeven met smaakpanels wezen uit dat producten gebakken met Teff meel wel een glutenvrij, smaakvol en gezond alternatief bieden die de eigenschappen van een regulier brood benaderen. Als volkorenmeel bevat Teff meel alle essentiŽle voedingsstoffen.

Teff broodmix
Teff gedraagt zich anders dan bijvoorbeeld tarwemeel. Onze ervaring is dat bakken in de broodbakmachine lukt, maar dat je de ingredienten eerst moet mengen in een grote kom. Vervolgens moet je ze met de hand kneden totdat je een bal krijgt die niet meer aan je handen kleeft. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het teff stopverfachtig taai wordt en daar kan de broodbakmachine niets mee.

Teff in Nederland
Het beroepsuitvindersbureau Awenyddion in Emmen (Nederland) werd op een verjaardagsfeestje van wethouder Henk Ensing uitgedaagd om 'het vierde gewas' voor de akkerbouw in Nederland te bedenken. Voordien hadden ze niets met de landbouw. De uitvinders gingen ermee aan de slag en kwamen bij het gewas Eragrostis teff, afkomstig uit Ethiopie Een kansrijk gewas, met name omdat het glutenvrij is. Essentieel bij de teelt van teff is absolute betrouwbaarheid en zorgvuldigheid. Om absoluut veilig te zijn voor mensen met coeliakie is iedere minimale verontreiniging met gluten uit den boze.

Teff bevat zorgvuldig geselecteerde soorten van een oud graan met de naam Eragrostis teff. De oorsprong hiervan is te vinden in de hoorn van Afrika. De uitmuntende voedingseigenschappen van Teff, met als merknaam Eragrainģ worden gewaardeerd door een breed scala van consumenten. Met name consumenten die heel bewust met hun voeding bezig zijn, zoals sporters, gluten intolerante consumenten, vegetariŽrs, mensen met hypoglikemie, consumenten met een gewichtsprobleem en diabetici waarderen de bijzondere eigenschappen van Eragrainģ Teff. Daarmee voegt Eragrainģ teff een aantrekkelijk en uniek alternatief toe aan de markt van gezonde producten.

Natuurlijke gewicht controle : Eragrainģ Teff bevat meer nutriŽnten, zoals calcium, ijzer, zink en magnesium, dan enig ander graan. Door de opmerkelijke samenstelling van de koolhydraten, met een hoog aandeel langzaam verteerbaar zetmeel, heeft het een lage Glycemische Index (GI). Hiermee is teff uitermate geschikt voor duursporters, diabetici en diegenen die op natuurlijke wijze hun gewicht onder controle willen brengen en houden. De graankorrels zijn zo klein, dat het niet loont om het zaad van de zaadhuid te scheiden. Het volledige graan wordt dus gebruikt. Juist in de zaadhuid en de kiem bevinden zich vele voor het lichaam belangrijke voedingsstoffen en vezels. Daardoor heeft Eragrainģ Teff precies die graankwaliteiten, die voedingsdeskundigen reeds vele decennia aanbevelen. Met name nu er steeds meer aandacht is en wetenschappelijke kennis ontstaat rond het thema "samenstelling van het dagelijkse voedsel" wordt het unieke graan Eragrostis teff (her)ondekt.

Teff glutenvrij meel
Als u of jij geen gluten in het dagelijks voedsel kunt verdragen is het broodnodig om even de tijd te nemen om deze site te lezen. Ook als u intensief sport of af wilt vallen is deze site de moeite waard. Sinds enige tijd is er namelijk in Nederland een glutenvrij graanmeel beschikbaar waarmee u van alles kunt bereiden en dat voor een aantal van u nog onbekend is. Dit glutenvrije graanmeel wordt bereid uit de graansoort TEFF. Wij telen dit van oorsprong Afrikaanse graangewas op ons landbouwbedrijf Ex Undis.

Boeren gaan grootscheeps 'glutenvrij' graan verbouwen
Ruim negentig boeren in zes provincies gaan een speciale graansoort verbouwen om zogeheten glutenvrij brood van te maken. Ze hebben een gezamenlijk teeltbedrijf opgericht om het graan te gaan produceren, aldus een woordvoerder van de boeren donderdag. Initiatiefnemer is het bedrijf Soil and Crop dat in de Europese Unie het patent heeft op het produceren van de speciale graansoort. Het is het eerste echte graan waaruit glutenvrij brood kan worden gebakken. De glutenvrije broden zoals die nu in winkels liggen zijn meestal van zetmeel gemaakt.

Teff meel en vermageren
Steeds meer consumenten gaan op zoek naar een dieet om af te vallen. Wetenschappers achten het waarschijnlijk dat de juiste voeding de bloedsuikerspiegel niet omhoog jaagt en er daardoor minder vet wordt vastgelegd en er zelfs sprake is van vetverbranding. Door een gelijkmatige beschikbaarheid van suiker in het bloed over meerdere uren, zoals bij Eragrainģ, ontstaat veel minder snel een hongergevoel. En de consument voelt minder aandrang om naar de koelkast te lopen of op zoek te gaan naar suiker- en zetmeelbevattende producten in de vorm van tussendoortjes. Verder toont recent onderzoek aan (het Atkins dieet maakt daar ook gebruik van) dat een gelijkmatige bloedsuikerspiegel leidt tot minder vetopbouw en zelfs het verbranden van bestaand vet. Tevens wordt zowel langzaam als resistent zetmeel in verband gebracht met de opname van vele voor het lichaam essentiŽle stoffen, waaronder vitaminen en mineralen.

Teff recepten
Glutenvrije recepten voor koekjes, brownies, pannenkoeken, oliebollen, spritsen, cake, oven brood, taartbodem en meer.

Boer en bakker ontdekken glutenvrij ’teff’
Teff onderscheidt zich doordat het geen gluten bevat. Dat zijn kleefstoffen die in vrijwel alle graansoorten voorkomen. Alleen al Nederland telt 400.000 mensen met een of andere vorm van allergie voor veelvoorkomende glutensoorten, onder wie 82.000 zogeheten coeliakie-patiŽnten. Zij kunnen geen brood, koekjes en een hele reeks van andere levensmiddelen eten zonder ernstige gezondheidsklachten. Die doelgroep vindt een veilig alternatief in teff, dat in feite meer verwant is aan gras dan aan graan, met korrels ter grootte van een suikerkorrel

Teff - Plantaardigheden
Voor 2003 hebben zich reeds 150 akkerbouwers uit Noord-Nederland gemeld die teff willen gaan verbouwen. Het bedrijf Soil & Crop Improvement (S&C) die de verwerking en afzet van teff coŲrdineert heeft dat bekendgemaakt. In 2006 kan er volgens S&C 5.000 hectare van het Afrikaanse graan in de Groningse en Drentse VeenkoloniŽn staan.

Teffmeel, rijk aan vitaminen en mineralen
Teff is een intrigerende graansoort, het is een lid van de grassoort eragrostis of lovegrass en heeft een uiterst kleine korrel en is zeer voedzaam.
Teff is uniek; hoog in ijzer en een goede bron van mineralen. Teff is bekend bij EthiopiŽrs en Eritreans door zijn superieure voedingskwaliteit. Het bevat 11% proteÔne, 80% complexe koolhydraten en 3% vet. Teff graan heeft ťťn van de kleinste korrels in de wereld, ongeveer 150 korrels teff evenaren de grootte van ťťn korrel tarwe. Het is een uitstekende bron van essentiŽle aminozuren, vooral lysine, het aminozuur dat, in voeding bereid met tarwe, het vaakst ontoereikend is. Teff bevat meer lysine dan gerst, gierst, en tarwe en lichtjes minder dan rijst of haver. Teff is ook een uitstekende bron van vezels en ijzer, en heeft vaak de hoeveelheid calcium, kalium en andere essentiŽle mineralen die in een gelijke hoeveelheid in andere graansoorten wordt gevonden. Eťn kop gekookt teff bevat 387 milligram calcium (40 procent ADH, dat is meer dan in melk), 15 milligrammen ijzer (100 percent van ADH en tweemaal zo veel ijzer als tarwe en gerst) en is hoog in proteÔne evenals vezels. Een rijke bron van borium, koper, fosfor, zink. Gluten-vrij.

Testen van glutenvrij status
Bij het Leids Universitair Medisch Centrum doet Frits Koning onderzoek naar glutenintolerantie. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het zogenaamde allergieconsortium. Een groep bedrijven en universiteiten die meer duidelijkheid willen krijgen over allergieŽn. Ook Wageningen Universiteit is daarbij betrokken. ,,In de wereld zijn slechts twee laboratoria die echt kunnen onderzoeken of een product glutenvrij is. Hier in Leiden zijn wij daar ťťn van. Daarvoor isoleren we lymfocyten van mensen met coeliakie en kloneren die. Daarmee worden dan zeer specifieke tests uitgevoerd. Normaal worden Elisa-tests gebruikt, maar wij kunnen veel specifieker naar diverse aminozuren kijken. Bij haver werd ook altijd gedacht dat het helemaal glutenvrij is en toch blijkt daar iets in te zitten dat reacties oproept bij sommige mensen. Zo'n specifieke test kost echter honderden euro's per keer. Wij proberen dat eenvoudiger te maken’’, aldus onderzoeker Koning. Koning heeft inmiddels ook met mensen van het teffproject contact gehad. ,,Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het inderdaad glutenvrij is. Dat kan goed kloppen omdat het immers geen echt graan is.’’

Gezondheidsvoeding
In de gezondheidsvoeding is het gewas ook een welkome aanvulling. Vooral voor mensen met bloedarmoede is het gunstig maar ook voor diabetici, mensen met overgewicht en sporters.”  De gunstige eigenschappen van Teff zijn vooral gebaseerd op het lage fytinezuurgehalte. Dit bestanddeel zorgt er voor dat tweewaardige mineralen zoals Calcium en IJzer worden gebonden. Door het lage gehalte aan fytinezuur worden deze mineralen beter opgenomen in het lichaam.

Geschiedenis
De menselijke consumptie van Eragrostis tef is voor meer dan 3000 jaar aantoonbaar. In EthiopiŽ eten meer dan 46 miljoen mensen dagelijks Eragrostis tef bij iedere maaltijd. Ze deden dit vroeger en zijn dit altijd blijven doen omdat zij zich prettig voelen na het eten ervan. Wetenschappers leggen verbanden tussen de dagelijkse consumptie van Eragrostis tef en het nagenoeg ontbreken
van bloed-armoede, botontkalking en diabetes bij de teff-eters in EthiopiŽ.
Er zijn diverse studies uitgevoerd naar de relatie tussen de Eragrostis tef en de opmerkelijke topprestaties van Afrikaanse atleten. Veel topatleten, die de lange afstandwedstrijden op de 5, de 10 km en marathon winnen, zoals Haile Gebrselassie, eten dagelijks Eragrostis tef.

SOIL & CROP IMPROVEMENT
Postbus 427
NL-9400
AK Assen
Tel: 0592 - 40 46 77


Ethiopische graansoort veilig voor patiŽnten met glutenintolerantie

De Ethiopische graansoort Teff (Eragrostis tef) is veilig voor patiŽnten met Coeliakie. Wetenschappelijk onderzoek van het Celiac Disease Consortium toont aan dat het gebruik van Teff in producten voor patiŽnten met Coeliakie daadwerkelijk een goed alternatief is voor andere graansoorten. Het onderzochte graan wordt op dit moment al in Nederland geproduceerd en verkocht.
Coeliakie is een darmaandoening die voorkomt bij tenminste 1 op de 200 personen in de westerse wereld en wordt veroorzaakt door glutenintolerantie. Het onderzoek van het Celiac Disease Consortium wordt gepubliceerd in het vakblad "The New England Journal of Medicine" van 20 oktober 2005.

http://www.lumc.nl/nieuws/archief/persberichttekst/pb20051020.html


 


 

 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats