teatree olie en gezondheid


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Teatree olie


Omdat ik zelf een overgevoelige huid hebt een overtollige talgproduktie ben ik altijd op zoek geweest naar produkten die goed werkten tegen bacteriŽn. Naast produkten op bijengebied, AloŽ vera kwam ik vele jaren geleden terecht bij teatree olie. Het was destijds niet echt bekend in Nederland maar een slimme zakenman heeft het destijds opgepakt en we kunnen nu beschikken over teatree olie, shampoo, cremes, shampoos etc.

Teatree heeft een zeer sterke geur en zal niet door iedereen worden gewaardeerd. Australische soldaten hadden tijdens de 2e wereldoorlog altijd wat teatree bladeren bij zich om kleine wondjes te behandelen.

Wel merkte ik dat mijn kat een grote hekel heeft aan teatree olie luchtjes. Pas afgelopen week las in op een Amerikaanse site dat teatree toxisch is voor katten dus dodelijk ! Dus heb je huisdieren houdt dan rekening hiermee. Ga dus niet je kat ermee behandelen want als deze het oplikt (zie het artikel hieronder) dan kan dit verkeerd uitpakken.

Voor de rest is deze olie een aanvulling voor je eerste hulp set. Ikzelf ben intussen over op de teatraa tandpasta die gelukkig ook geen zwaar vervuilende fluor bevat. Verder is de tandpasta op smaak gebracht met stevia, het echte alternatief voor suiker en al die chemische troep. De moeite waard om eens naar te kijken.

Als ik merk dat ik een keelonsteking begin te krijgen dan doe ik tegenwoordig 5 dingen:

- ik ga sali thee drinken
- ik neem 1-2 teatree keel tabletten
- ik spoel mijn mond 3 keer per dag met koude persing zonnebloemolie
- ik ga iets vroeger naar bed
- ik neem een paar pecannoten die veel zink bevatten.

Al deze dingen zorgen er voor dat je de keelholte en mond ontsmet en je weerstand versterkt. Keelonsteking duikt meestal op als je weerstand lager is dan normaal door stress, vermoeidheid etc. Zink speelt verder een belangrijke rol bij je weerstand, is je zink gehalte te laag dan verslechtert je weerstand en daalt je libido. Een groot deel van de mannen lijdt aan een zinktekort doordat je zink oa verliest door zweet en sperma. Dus raadzaam om je zink op natuurlijk weg op pijl te houden.

Een ontsteking kost veel energie dus door meteen in te grijpen voorkom je extra vermoeidheid. Heel vaak zorgt een kleine neusverkoudheid voor extra bacteriŽn in de keelholte dus schoonhouden is de beste remedie.

Teatree wordt voornamelijk bij huid en luchtweg problemen gebruikt en is eigenlijk een natuurgeneesmiddel van de Aboriginals. De essentiŽle olie van de teatree-boom (Melaleuca alternifolia) komt van speciale Australische plantages en is door de overheid aldaar als geneesmiddel goedgekeurd.

RonVoordelen

Te gebruiken bij:

 • Acnť
 • Aften
 • AllergiŽn
 • Arthritis
 • Blaren
 • Brandwondjes
 • Candida albicans
 • Droog haar
 • Dermatitis (huidontsteking)
 • Eczeem
 • Gingivitis (tandontsteking)
 • Gordelroos
 • Hoesten, verkoudheid, verstopte neus
 • Hoofdluis
 • Insecten beten en steken
 • Jeugdpuistjes
 • Kalknagel
 • Keelpijn
 • Koortslip
 • Luieruitslag
 • Migraine
 • Peronychia (nagel infectie)
 • Psoriasis
 • Ringworm
 • Roos
 • Schaafwondjes
 • Splinters
 • Steenpuisten
 • Tepelkloven
 • Voetschimmel
 • Wintervoeten /handen
 • Zweetvoeten
 • Zwemmerseczeem

Teatree bestrijdt BacteriŽn, Schimmels en Virussen

Teatree versterkt het immuunsysteem
Mensen die vaak verkouden zijn zijn erbij gebaat regelmatig teatree te gebruiken in bad of in een lampje.

Teatree schept een klimaat op de hoofdhuid waar luizen zich niet thuis voelen. Per wasbeurt 4 druppels olie door de shampoo doen en dan 5 minuten laten intrekken.

Teatree olie is zeer effectief bij de behandeling van schimmelinfecties zoals de bekende kalknagels, zwemmers eczeem en spruw (jonge kinderen). Wordt  ook toegepast tegen schimmelinfecties bij vissen en planten.

Teatree olie bevat veel werkzame stoffen, waarvan er minstens zo'n honderd mbv chemische analyse zijn gedefinieerd. Er is ook vastgesteld dat het aandeel cineol (eucalyptol) kan varieren van 2 tot 65%.

Tea tree olie is een natuurzuiver product en heeft een diepe reinigende werking.

Tea Tree Olie tast het gezonde weefsel niet aan en vormt geen beletsel bij normale celgroei en vernieuwing. Tea Tree Olie heeft een nog groter effect in het levende weefsel dan in laboratoriumomstandigheden, omdat het door zijn vluchtigheid in staat is diep in huidlagen door te dringen. De olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de bladeren. Er zijn kilo’s Tea Tree bladeren nodig om enkele druppels essentiŽle olie te verkrijgen.

De olie is pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriŽn. Kleine plekken kunnen met 1-2 druppels
pure olie behandeld worden, grotere plekken verdund met een dragerolie..

Nadelen

Teatree kan bij sommige mensen allergie reakties of huidirritaties veroorzaaken dus test een druppel olie op de binnenkant van je pols.

Door hoog gehalte aan terpenen en phenolen is Tea Tree, evenals vele andere etherische oliŽn, giftig voor katten.

 

In de media
In het magazine Beter heeft een interview met wetenschapper dr Houtsmuller gestaan mbt essentiŽle oliŽn. Ik heb daar even een paar regels uitgehaald omdat hierin ook weer teatree wordt genoemd.

'Het zijn zeer krachtige stoffen die, zoals ze worden aangeboden, tussen 70 en 140 keer geconcentreerd zijn uit de plant. Oregano en de teatree - van de theeboom uit AustraliŽ - zijn de sterksten: de veelzijdigste antibiotische etherische oliŽn die er bestaan. Ze werken tegen de meeste bacteriŽle infecties: op de huid, als schimmels inwendig, vaginaal en in de darmen. Oregano en teatree werken ook zeer effectief tegen bijvoorbeeld griep. Bij verkouden mensen heb ik een test gedaan met een mengeling van eucalyptus, bergamot en teatree. Ze waren allemaal binnen 24 uur over de verkoudheid heen. Klik hier voor volledige artikel


Tea Tree - de etherische olie met oeroude krachten

De etherische olie van de Tea Tree - en daarmee de eeuwenlange bennutte bijzondere eigenschappen van deze olie- dreigde lange tijd als gevolg van de opkomst van de antibiotica in de vergeethoek te raken. Maar dankzij de toenemende interesse voor natuurgeneeswijzen en de kritische houding ten opzichte van het gemak waarmee antibiotica soms werden voorgeschreven, neemt de bekendheid van de Tea Tree Olie weer toe. Vandaag de dag wordt Tea Tree Olie weer volledig op waarde geschat. Het wordt geadviseerd door natuurgeneeskundigen en artsen en wordt gebruikt in huidvriendelijke cosmeticaproducten.

De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ, gebruiken al eeuwen compressen van Tea Tree bladeren om ontstekingen en wonden te helen. De latijnse naam van de Tea Tree, die deze bijzondere nuttige olie oplevert, is Melaleuca alternifolia. Door middel van stoomdestillatie wordt de olie ontrokken uit de bladeren van deze boom. De opvallendste eigenschap van deze olie is de wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid bij de bestrijding van bacteriŽn, virussen en schimmels. Alleen de olie van de Melaleuca alternifolia heeft deze bijzondere eigenschappen.

Meer info hier


Publicaties

De werking van Tea Tree (Melaleuca alternifolia) Olie tegen bacteriŽle en schimmel infecties.

L. Banes-Marchall, P. Cawley en C. Phillips.
British Journal of Biomedical Science 2001: 56: 139-145.

In deze studie werd de activiteit van tea tree olie (TTO) gemeten tegen een grote verscheidenheid van bacteriŽn en schimmels van patiŽnten. De groep bacteriŽn was afkomstig van beenzweren en wonden en bestond onder andere uit de volgende organismen: methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Streptococcus, Staphylococcus, Pseudomonas en Bacillus. De schimmels waren Candida en waren afkomstig van huid en vaginale uitstrijken. Resultaten: Het gebruik van TTO was zeer effectief tegen de verschillende bacteriŽn en schimmels. Slechts 1 procent TTO was al voldoende om S. aureus en Candida te doden. Voor de andere bacteriŽn was 4% voldoende om ze te doden. Daarom zouden wij adviseren om 5% TTO te gebruiken voor de behandeling van geÔnfecteerde wonden.


Niet voor open wonden gebruiken !

Tea tree is overal voor te gebruiken, behalve op open wonden, zoals wel op diverse websites beschreven staat. De wond gaat namelijk niet meer dicht door de sterk verminderde werking van de aanmaak van de witte bloedlichaampjes. Dit heb ik nu meerdere malen uitgevonden van kleine tot grotere wondjes.

Tip: Annebe Teminck


Gebruik in ziekenhuizen

July 2001 Hospital Practice
Judith J. Petry, Susan K. Hadley
Medicinal Herbs: Answers and Advice.
Samenvatting en vertaling door Tineke Epema, Osteopaat

Bron: Inheemse boomsoort die alleen aan de noordoost kust in AustraliŽ voorkomt. V.n.l. in New South Wales. De bladeren worden medicinaal gebruikt.

Geschiedenis: Gebruikt door de Bundjalung aboriginals, de vroegste inwoners van AustraliŽ, en Captain Cook bij de behandeling van kneuzingen, insectenbeten en huidinfecties. In de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Amerikanen en Canadezen als een desinfectans. Algemeen gebruik: Bij de behandeling van schimmelnagels, acnť vulgaris en huidinfecties.

Werkzame bestanddelen: Tea Tree Olie wordt verkregen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia, deze bevatten een aantal terpenen maar het meest actief is de terpinen-4-ol. Gestandaardiseerde oliŽn bevatten tenminste 30% terpinen-4-ol. Bij lokale toepassing heeft de olie een antibacteriŽle en een antischimmel werking.

Tea Tree olie heeft een remmende werking op:

Staphylococcus aureus: deze bacterie is een veel voorkomende verwekker van ziekenhuisinfecties.

Candida albicans: schimmel (gist) ziekte van huid en slijmvliezen door infectie met candida albicans.

Trichomonos vaginalis: eencellig oerdiertje, leeft parasitair in de vagina en verwekt dan een stinkende fluor.

Trichphyton mentagrophytes: een schimmel die ringworm en eczeem veroorzaakt.

Tea Tree olie wordt ook ingezet bij de behandeling van :
Candidal Vaginitis: vaginale afscheiding (witte vloed)
Tinea pedis: voetschimmel
Head lice: hoofdluis

Neveneffecten:
geconstateerd bij kinderen die tea tree olie hebben ingenomen:
Ataxia: coordinatiestoornissen
Drowsiness: slaperigheid, soezerig.


Tea tree oil: the science behind the antimicrobial hype
The Lancet. Vol 358. October 13, 2001
Pim Allen

With a major VRE (vancomycin- resistant enterococcus) outbreak involving 77 people and leading to the partial closure of Royal Perth Hospital's intensive-care unit, interest in alternatives to antibiotics was strong at "2001: A Microbial Odyssey" (Perth, Australia; Oct 1-5), hosted by the Australian Society for Microbiology .

"We need to look for novel approaches to antimicrobial agents", said Christine Carson (University of Western Australia, Perth). "Tea tree oil [TTO] has been widely used in the community for 80 years and is active against many microorganisms, including haemolytic streptococci, bacteroides, coliforms, and fungi at minimal inhibitory concentrations of 0.25-1.0% v/v. But there has been insufficient in-vitro, in-vivo, or safety information, leading to understandable medical caution."

"A pilot study of 30 MRSA [meticillin-resistant Staphylococcus aureus] carriers comparing routine mupirocin nasal ointment and triclosan skin wash with TTO ointment and wash, showed one third were completely cleared by TTO but only 13% by conventional treatment", said Carson ( Hosp Infect 2000; 46: 236-37). "Westmead Hospital, Sydney is now running a trial with 180 patients which should be completed soon."

Tea tree oil: a new antimicrobial agent?

In a randomised, placebo controlled pilot study of TTO in the treatment of herpes cold sores, Carson found the oil assisted healing to a similar degree as topical 5% acyclovir ( Antimicrob Chemother 2001; 48: 450) "But we still need to know more about its microbicidal mechanisms", she said.

The oil has about 100 components but seven terpenes and their related alcohols constituted 80-90% of the who1e oi1. "We've shown cell counts fall from 1010 to 104 over 2 h if Staphylococcus aureus is incubated with terpinen-4-oil at its minimum inhibitory concentration, but the cells are not lysed", Carson added. "Cell electron microscopy after 10 min incubation shows marked morphological changes, particularly the formation of mesosomes."

In a complementary presentation, Kate Hammer (a1so from University of Western Austra1ia) described how several TTO constituents affect Candida albicans. After incubating cells with minimum inhibitory concentrations of TTO or its components, Hammer measured the 1eakage of 260 nm absorption materials-chiefly nucleic acids and DNA-and the uptake of the membrane-impermeable dye methylene blue. Within 30 min, significant leaks deve1oped. "Terpenes are lipophilic and partition into the phospholipid 1ayer of cell membranes, disrupting normal structure and function", Hammer commented.


Claims For Tea Tree Oil

The oil is reputed to have mild antibacterial and antifungal properties and is marketed as a natural remedy in veterinary and human medicine. It has proven antiseptic, antibacterial and fungicidal properties. It is sold in cat skin-care products for cleaning, healing, soothing and relieving itching associated with allergies, insect bites, hotspots, burns, abrasions, minor rashes and irritations. It is claimed that Tea Tree oil is an effective deodorizer, fur detangler, external parasite repellent and that it restores lustre to fur. It is actively promoted for its ability to penetrate the skin. The oil is highly lipophilic (attracted to fats, solvent) and is rapidly absorbed through intact skin (even faster through open wounds). It may also be ingested or absorbed orally through mucous membranes when a cat self-grooms.

Many cat owners claim to use Tea Tree oil without any adverse effect, however, there have been reports from the US that Tea Tree oil is toxic, to cats. There are unconfirmed reports of cats which have died following the its use. In the US, cat owners are advised to seek the advice of a vet before using the oil on cats. A Californian producer of the oil was reportedly unhappy about its Tea Tree product being promoted for use on cats due to concerns over its potential toxicity. In the UK there appears to be no mention of possible ill-effects or contra-indications and little awareness of its toxicity.

An American expert in the use of essential oils (who has used Tea Tree oil successfully to treat skin infections in cats) recommends that the oil should not be used where the cat can lick it off, This addresses the hazard of ingestion, but not of absorption through the skin or through wounds (such as unhealed flea bites).

Meer info hier

 

 

 


 


View My Stats