Teatree olie
Omdat ik zelf een overgevoelige huid hebt
een overtollige talgproduktie ben ik altijd op zoek geweest naar produkten die goed
werkten tegen bacteriën. Naast produkten op bijengebied, Aloë vera kwam ik vele jaren
geleden terecht bij teatree olie. Het was destijds niet echt bekend in Nederland maar een
slimme zakenman heeft het destijds opgepakt en we kunnen nu beschikken over teatree olie,
shampoo, cremes, shampoos etc.
Teatree heeft een zeer sterke geur en zal
niet door iedereen worden gewaardeerd. Australische soldaten hadden tijdens de 2e
wereldoorlog altijd wat teatree bladeren bij zich om kleine wondjes te behandelen.
Wel merkte ik dat mijn kat een grote
hekel heeft aan teatree olie luchtjes. Pas afgelopen week las in op een Amerikaanse site
dat teatree toxisch is voor katten dus dodelijk ! Dus heb je huisdieren houdt dan rekening
hiermee. Ga dus niet je kat ermee behandelen want als deze het oplikt (zie het artikel
hieronder) dan kan dit verkeerd uitpakken.
Voor de rest is deze olie een aanvulling
voor je eerste hulp set. Ikzelf ben intussen over op de teatraa tandpasta die gelukkig ook
geen zwaar vervuilende fluor bevat. Verder is de tandpasta op smaak gebracht met stevia,
het echte alternatief voor suiker en al die chemische troep. De moeite waard om eens naar
te kijken.
Als ik merk dat ik een keelonsteking
begin te krijgen dan doe ik
tegenwoordig 5 dingen:
- ik ga sali thee drinken
- ik neem 1-2 teatree keel tabletten
- ik spoel mijn mond 3 keer per dag met koude persing zonnebloemolie
- ik ga iets vroeger naar bed
- ik neem een paar pecannoten die veel zink bevatten.
Al deze dingen zorgen er voor dat je de
keelholte en mond ontsmet en je
weerstand versterkt. Keelonsteking duikt meestal op als je weerstand
lager is dan normaal door stress, vermoeidheid etc. Zink speelt verder
een belangrijke rol bij je weerstand, is je zink gehalte te laag dan verslechtert je
weerstand en daalt je libido. Een groot deel van de mannen
lijdt aan een zinktekort doordat je zink oa verliest door zweet en sperma.
Dus raadzaam om je zink op natuurlijk weg op pijl te houden.
Een ontsteking kost veel energie dus door meteen in te grijpen voorkom
je extra vermoeidheid. Heel vaak zorgt een kleine neusverkoudheid voor
extra bacteriën in de keelholte dus schoonhouden is de beste remedie.
Teatree wordt voornamelijk bij huid en
luchtweg problemen gebruikt en
is eigenlijk een natuurgeneesmiddel van de Aboriginals. De essentiële olie van de
teatree-boom (Melaleuca alternifolia) komt van speciale Australische plantages en is door
de overheid aldaar als geneesmiddel goedgekeurd.
Ron
Voordelen
Te gebruiken bij:
- Acné
- Aften
- Allergiën
- Arthritis
- Blaren
- Brandwondjes
- Candida albicans
- Droog haar
- Dermatitis (huidontsteking)
- Eczeem
- Gingivitis (tandontsteking)
- Gordelroos
- Hoesten, verkoudheid, verstopte neus
- Hoofdluis
- Insecten beten en steken
- Jeugdpuistjes
- Kalknagel
- Keelpijn
- Koortslip
- Luieruitslag
- Migraine
- Peronychia (nagel infectie)
- Psoriasis
- Ringworm
- Roos
- Schaafwondjes
- Splinters
- Steenpuisten
- Tepelkloven
- Voetschimmel
- Wintervoeten /handen
- Zweetvoeten
- Zwemmerseczeem
Teatree bestrijdt Bacteriën, Schimmels
en Virussen
Teatree versterkt het immuunsysteem
Mensen die vaak verkouden zijn zijn erbij gebaat regelmatig teatree te gebruiken in bad of
in een lampje.
Teatree schept een klimaat op de
hoofdhuid waar luizen zich niet thuis voelen. Per wasbeurt 4 druppels olie door de shampoo
doen en dan 5 minuten laten intrekken.
Teatree olie is zeer effectief bij de
behandeling van schimmelinfecties zoals de bekende kalknagels, zwemmers eczeem en spruw
(jonge kinderen). Wordt ook toegepast tegen schimmelinfecties bij vissen en planten.
Teatree olie bevat veel werkzame stoffen,
waarvan er minstens zo'n honderd mbv chemische analyse zijn gedefinieerd. Er is ook
vastgesteld dat het aandeel cineol (eucalyptol) kan varieren van 2 tot 65%.
Tea tree olie is een natuurzuiver product
en heeft een diepe reinigende werking.
Tea Tree Olie tast het gezonde weefsel
niet aan en vormt geen beletsel bij normale celgroei en vernieuwing. Tea Tree Olie heeft
een nog groter effect in het levende weefsel dan in laboratoriumomstandigheden, omdat het
door zijn vluchtigheid in staat is diep in huidlagen door te dringen. De olie wordt
verkregen door stoomdestillatie van de bladeren. Er zijn kilos Tea Tree bladeren
nodig om enkele druppels essentiële olie te verkrijgen.
De olie is pijnstillend, vermindert jeuk
en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën. Kleine plekken kunnen met 1-2
druppels
pure olie behandeld worden, grotere plekken verdund met een dragerolie..
Nadelen
Teatree kan bij sommige mensen allergie
reakties of huidirritaties veroorzaaken dus test een druppel olie op de binnenkant van je
pols.
Door hoog gehalte aan terpenen en
phenolen is Tea Tree, evenals vele andere etherische oliën, giftig voor katten.
In de media
In het magazine Beter heeft een interview met wetenschapper dr Houtsmuller
gestaan mbt essentiële oliën. Ik heb daar even een paar regels uitgehaald omdat hierin
ook weer teatree wordt genoemd.
'Het zijn zeer krachtige stoffen die,
zoals ze worden aangeboden, tussen 70 en 140 keer geconcentreerd zijn uit de plant.
Oregano en de teatree - van de theeboom uit Australië - zijn de sterksten: de
veelzijdigste antibiotische etherische oliën die er bestaan. Ze werken tegen de meeste
bacteriële infecties: op de huid, als schimmels inwendig, vaginaal en in de darmen.
Oregano en teatree werken ook zeer effectief tegen bijvoorbeeld griep. Bij verkouden
mensen heb ik een test gedaan met een mengeling van eucalyptus, bergamot en teatree. Ze
waren allemaal binnen 24 uur over de verkoudheid heen. Klik hier voor
volledige artikel
Tea Tree - de etherische olie met
oeroude krachten
De etherische olie van de Tea Tree - en
daarmee de eeuwenlange bennutte bijzondere eigenschappen van deze olie- dreigde lange tijd
als gevolg van de opkomst van de antibiotica in de vergeethoek te raken. Maar dankzij de
toenemende interesse voor natuurgeneeswijzen en de kritische houding ten opzichte van het
gemak waarmee antibiotica soms werden voorgeschreven, neemt de bekendheid van de Tea Tree
Olie weer toe. Vandaag de dag wordt Tea Tree Olie weer volledig op waarde geschat. Het
wordt geadviseerd door natuurgeneeskundigen en artsen en wordt gebruikt in
huidvriendelijke cosmeticaproducten.
De Aboriginals, de oorspronkelijke
bewoners van Australië, gebruiken al eeuwen compressen van Tea Tree bladeren om
ontstekingen en wonden te helen. De latijnse naam van de Tea Tree, die deze bijzondere
nuttige olie oplevert, is Melaleuca alternifolia. Door middel van stoomdestillatie wordt
de olie ontrokken uit de bladeren van deze boom. De opvallendste eigenschap van deze olie
is de wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid bij de bestrijding van bacteriën,
virussen en schimmels. Alleen de olie van de Melaleuca alternifolia heeft deze bijzondere
eigenschappen.
Meer info hier
Publicaties
De werking van Tea Tree
(Melaleuca alternifolia) Olie tegen bacteriële en schimmel infecties.
L. Banes-Marchall, P. Cawley en C.
Phillips.
British Journal of Biomedical Science 2001: 56: 139-145.
In deze studie werd de activiteit van tea
tree olie (TTO) gemeten tegen een grote verscheidenheid van bacteriën en schimmels van
patiënten. De groep bacteriën was afkomstig van beenzweren en wonden en bestond onder
andere uit de volgende organismen: methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA),
Streptococcus, Staphylococcus, Pseudomonas en Bacillus. De schimmels waren Candida en
waren afkomstig van huid en vaginale uitstrijken. Resultaten: Het gebruik van TTO was zeer
effectief tegen de verschillende bacteriën en schimmels. Slechts 1 procent TTO was al
voldoende om S. aureus en Candida te doden. Voor de andere bacteriën was 4% voldoende om
ze te doden. Daarom zouden wij adviseren om 5% TTO te gebruiken voor de behandeling van
geïnfecteerde wonden.
Niet voor open wonden gebruiken !
Tea tree is overal voor te gebruiken,
behalve op open wonden, zoals wel op diverse websites beschreven staat. De wond gaat
namelijk niet meer dicht door de sterk verminderde werking van de aanmaak van de witte
bloedlichaampjes. Dit heb ik nu meerdere malen uitgevonden van kleine tot grotere wondjes.
Tip: Annebe Teminck
Gebruik in ziekenhuizen
July 2001 Hospital Practice
Judith J. Petry, Susan K. Hadley
Medicinal Herbs: Answers and Advice.
Samenvatting en vertaling door Tineke Epema, Osteopaat
Bron: Inheemse boomsoort die alleen aan
de noordoost kust in Australië voorkomt. V.n.l. in New South Wales. De bladeren worden
medicinaal gebruikt.
Geschiedenis: Gebruikt door de Bundjalung
aboriginals, de vroegste inwoners van Australië, en Captain Cook bij de behandeling van
kneuzingen, insectenbeten en huidinfecties. In de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de
Amerikanen en Canadezen als een desinfectans. Algemeen gebruik: Bij de behandeling van
schimmelnagels, acné vulgaris en huidinfecties.
Werkzame bestanddelen: Tea Tree Olie
wordt verkregen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia, deze bevatten een aantal
terpenen maar het meest actief is de terpinen-4-ol. Gestandaardiseerde oliën bevatten
tenminste 30% terpinen-4-ol. Bij lokale toepassing heeft de olie een antibacteriële en
een antischimmel werking.
Tea Tree olie heeft een remmende werking
op:
Staphylococcus aureus: deze bacterie is
een veel voorkomende verwekker van ziekenhuisinfecties.
Candida albicans: schimmel (gist) ziekte van huid en slijmvliezen door infectie met
candida albicans.
Trichomonos vaginalis: eencellig oerdiertje, leeft parasitair in de vagina en verwekt dan
een stinkende fluor.
Trichphyton mentagrophytes: een schimmel die ringworm en eczeem veroorzaakt.
Tea Tree olie wordt ook ingezet bij de behandeling van :
Candidal Vaginitis: vaginale afscheiding (witte vloed)
Tinea pedis: voetschimmel
Head lice: hoofdluis
Neveneffecten:
geconstateerd bij kinderen die tea tree olie hebben ingenomen:
Ataxia: coordinatiestoornissen
Drowsiness: slaperigheid, soezerig.
Tea tree oil: the science behind
the antimicrobial hype
The Lancet. Vol 358. October 13, 2001
Pim Allen
With a major VRE (vancomycin- resistant enterococcus) outbreak involving 77 people and
leading to the partial closure of Royal Perth Hospital's intensive-care unit, interest in
alternatives to antibiotics was strong at "2001: A Microbial Odyssey" (Perth,
Australia; Oct 1-5), hosted by the Australian Society for Microbiology .
"We need to look for novel approaches to antimicrobial agents", said Christine
Carson (University of Western Australia, Perth). "Tea tree oil [TTO] has been widely
used in the community for 80 years and is active against many microorganisms, including
haemolytic streptococci, bacteroides, coliforms, and fungi at minimal inhibitory
concentrations of 0.25-1.0% v/v. But there has been insufficient in-vitro, in-vivo, or
safety information, leading to understandable medical caution."
"A pilot study of 30 MRSA
[meticillin-resistant Staphylococcus aureus] carriers comparing routine mupirocin nasal
ointment and triclosan skin wash with TTO ointment and wash, showed one third were
completely cleared by TTO but only 13% by conventional treatment", said Carson ( Hosp
Infect 2000; 46: 236-37). "Westmead Hospital, Sydney is now running a trial with 180
patients which should be completed soon."
Tea tree oil: a new antimicrobial agent?
In a randomised, placebo controlled pilot
study of TTO in the treatment of herpes cold sores, Carson found the oil assisted healing
to a similar degree as topical 5% acyclovir ( Antimicrob Chemother 2001; 48: 450)
"But we still need to know more about its microbicidal mechanisms", she said.
The oil has about 100 components but
seven terpenes and their related alcohols constituted 80-90% of the who1e oi1. "We've
shown cell counts fall from 1010 to 104 over 2 h if Staphylococcus aureus is incubated
with terpinen-4-oil at its minimum inhibitory concentration, but the cells are not
lysed", Carson added. "Cell electron microscopy after 10 min incubation shows
marked morphological changes, particularly the formation of mesosomes."
In a complementary presentation, Kate
Hammer (a1so from University of Western Austra1ia) described how several TTO constituents
affect Candida albicans. After incubating cells with minimum inhibitory concentrations of
TTO or its components, Hammer measured the 1eakage of 260 nm absorption materials-chiefly
nucleic acids and DNA-and the uptake of the membrane-impermeable dye methylene blue.
Within 30 min, significant leaks deve1oped. "Terpenes are lipophilic and partition
into the phospholipid 1ayer of cell membranes, disrupting normal structure and
function", Hammer commented.
Claims For Tea Tree Oil
The oil is reputed to have mild
antibacterial and antifungal properties and is marketed as a natural remedy in veterinary
and human medicine. It has proven antiseptic, antibacterial and fungicidal properties. It
is sold in cat skin-care products for cleaning, healing, soothing and relieving itching
associated with allergies, insect bites, hotspots, burns, abrasions, minor rashes and
irritations. It is claimed that Tea Tree oil is an effective deodorizer, fur detangler,
external parasite repellent and that it restores lustre to fur. It is actively promoted
for its ability to penetrate the skin. The oil is highly lipophilic (attracted to fats,
solvent) and is rapidly absorbed through intact skin (even faster through open wounds). It
may also be ingested or absorbed orally through mucous membranes when a cat self-grooms.
Many cat owners claim to use Tea Tree oil
without any adverse effect, however, there have been reports from the US that Tea Tree oil
is toxic, to cats. There are unconfirmed reports of cats which have died following the its
use. In the US, cat owners are advised to seek the advice of a vet before using the oil on
cats. A Californian producer of the oil was reportedly unhappy about its Tea Tree product
being promoted for use on cats due to concerns over its potential toxicity. In the UK
there appears to be no mention of possible ill-effects or contra-indications and little
awareness of its toxicity.
An American expert in the use of
essential oils (who has used Tea Tree oil successfully to treat skin infections in cats)
recommends that the oil should not be used where the cat can lick it off, This addresses
the hazard of ingestion, but not of absorption through the skin or through wounds (such as
unhealed flea bites).
Meer info hier