Flossen, ontstoken tandvlees


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Flossen, ontstoken tandvlees en je hart


Tandvleesproblemen vormen een risicofactor voor acute hart- en vaatklachten.

Van tandplaque naar acuut infarct

Heel veel mensen hebben last van tandplaque, een laagje aanslag op de tanden. Dat lijkt heel onschuldig. Maar in feite is tandplaque een opeenhoping van bacteriŽn in de mond. Wanneer de plaque niet verwijderd wordt kan het tandvlees gaan ontsteken. Dan kunnen de bacteriŽn of bestanddelen ervan in de bloedbaan terechtkomen en elders in het lichaam schade veroorzaken. Bekend zijn hartklepontstekingen die veroorzaakt worden door S. sanguis, een bacterie die een belangrijke rol speelt bij parodontitis. Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking. Steeds duidelijker blijkt uit onderzoek dat veel meer hart- en vaatklachten samenhang vertonen met parodontitis. Zo kan een acuut hartinfarct of een beroerte ook veroorzaakt zijn door ontstoken tandvlees. Hart- en vaatziekten vormen de eerste doodsoorzaak in de westerse wereld. In Nederland sterven jaarlijks 140.000 mensen, waarvan gemiddeld 50.000 aan hart- en vaatziekten.

Het belang van mondhygiŽne
Al sinds het begin van de eeuw was er belangstelling voor de relatie tussen de gezondheid van het gebit en algemene gezondheidsklachten. Een Engelse arts, William Hunter, vroeg als eerste aandacht voor tandholtes als brandhaard van bacteriŽle ontstekingen die infecties en ziektes door het hele lichaam kunnen veroorzaken.  Vandaag de dag zijn er nog maar weinig mensen die veel tanden en kiezen missen, en over het algemeen is de mondhygiŽne enorm toegenomen. Toch is de aandacht voor de relatie tussen de gezondheid van de mond en de algehele lichamelijke gezondheid de laatste jaren weer sterk toegenomen. Sinds eind jaren tachtig zijn er diverse grote en kleine (bevolkings)onderzoeken gedaan waaruit een samenhang bleek tussen de conditie van tanden en tandvlees en acute hartinfarcten en beroertes. Of het verband ook causaal is kan nog niet met zťkerheid worden gezegd, al lijkt het er wel sterk op. Ook is wel gesuggereerd dat een slechte mondhygiŽne een symptoom is van slechte gezondheidsgewoonten die de verhoogde kans op hart- en vaatziekten kunnen verklaren. Maar ook na correctie voor leefstijlfactoren bleef de conditie van het gebit als een zelfstandige risicofactor overeind.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft tandvleesproblemen
Nederlanders poetsen gemiddeld twee keer per dag en dat is in principe genoeg. Maar als we niet ook regelmatig flossen en tandenstokers gebruiken, is de kans toch groot dat er voedselresten in onze mond achterblijven. En die veroorzaken op den duur ontstekingen aan het tandvlees. Volgens een onderzoek van het NIPO heeft meer dan de helft van de Nederlanders tandvleesproblemen.

Parodontitis en hart- en vaatziekten
De meeste onderzoeken hebben zich gericht op de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatklachten. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking en is het meest voorkomende dentale probleem van dit moment. Onbehandelde gaatjes (cariŽs) en uitvallende tanden en kiezen kennen waarschijnlijk ook een relatie met hart- en vaatziekten, maar omdat ze zoveel minder voorkomen is dit minder het terrein van onderzoek geweest.

Enkele cijfers uit onderzoek
Zo werd in 1993 in een groot onderzoek bij 10.000 personen vastgesteld dat de kans op hart- en vaatziekten met 25 tot 50% was verhoogd bij patiŽnten met parodontitis en dat de kans op overlijden daaraan bij deze groep 3 keer hoger was. [1]

In een andere studie een paar jaar later werden 1.147 mannen met parodontitis vergeleken met een groep gezonde personen. Naar voren kwam dat de mannen met de tandvleesontsteking 1,5 keer zo snel hart- of vaatafwijking ontwikkelen, dat er 1,9 keer vaker een fataal hartinfarct ontstaat en dat de kans op een herseninfarct 2,8 keer zo groot is.[2]

Ook in een ander internationaal onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen parodontitis en een fataal hartinfarct. Een groep mensen tussen 35 en 44 jaar, allemaal met ernstige parodontitis, werd vergeleken met een zelfde leeftijdsgroep zonder parodontitis. Er kwam een nauwe relatie naar voren tussen parodontitis en de kans op een fataal hartinfarct.[3]

Pas op: van plaque naar parodontitis
Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door neerslag van tandplaque. Tandvleesontsteking is gewoonlijk pijnloos. Als er echter niets aan wordt gedaan kan het leiden tot parodontitis. Dat is een zware ontsteking van het tandvlees. De tandvleesrand laat los van de tand of kies en vormt zogenaamde tandvleespockets waarin zich steeds meer concrement, een heel hard soort tandsteen, ophoopt. De bacteriŽn die parodontitis veroorzaken kunnen zich ook over het hele lichaam verspreiden en verschillende ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren.
Het concrement moet door de tandarts goed worden weggehaald en de tandvleespockets moeten regelmatig professioneel worden gereinigd.

Hoe is de samenhang te verklaren?
De basis van hart- en vaatziekten ligt in de vorming van zogenoemde arteriosclerotische plaques in de bloedvaten van de aderen. Dit proces wordt ook wel aangeduid als aderverkalking (al is het niet alleen kalk dat voor de neerslag vormt, maar bijvoorbeeld ook cholesterol). Op de plaques in de bloedvaten kunnen zich makkelijk bloedstolsels hechten waardoor een infarct kan ontstaan. Een aantal mondbacteriŽn kunnen dit proces van aderverkalking versnellen. Voorbeelden zijn de eerder genoemde S. Sanguis, maar ook de P. Gingivalis; bacteriŽn die een belangrijke rol spelen bij parodontitis en die de klontering van bloedplaatjes stimuleren. Dit is een van de verklaringen waarom parodontitis een grotere kans geeft op een hart- en herseninfarct.[4]

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten
* leeftijd
* roken
* een verhoogd cholesterolgehalte
* hoge bloeddruk
* diabetes
* stress
* tekort aan vitamines en mineralen
* tandvleesontstekingen

Andere verklaringen lopen meer indirect: de bacteriŽn veroorzaken een (biochemische) reactie in het lichaam (via een verhoogde aanmaak van eiwitten of witte bloedcellen, en specifieke immuunreacties) die op hun beurt invloed uitoefenen op de conditie van hart en bloedvaten. Het voert te ver om in deze folder dieper in te gaan op alle processen die het verband tussen parodontitis en hart- en vaatziekten precies kunnen verklaren. Maar dŠt het verband er is, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Voor een gezond gebit ťn een gezond hart! Goed poetsen in combinatie met flossen en reinigen met tandenstokers kan plaque en dus ook parodontitis voorkomen en daarmee een groter risico op hart- en vaatziekten!

Conclusie
Uit diverse onderzoeken van de laatste tien jaar is overduidelijk vastgesteld dat er een nauwe relatie bestaat tussen parodontitis en aderverkalking ťn de gevolgen ervan: een hart- en herseninfarct. Beide aandoeningen komen bij het merendeel van de volwassen bevolking voor. Beide hebben ook dezelfde risicofactoren zoals roken, stress en diabetes. Of er ook daadwerkelijk een oorzakelijk verband is, zal nog moeten worden bewezen, maar het ligt wel in de lijn der verwachting. Een goede orale gezondheid is dus niet alleen voor het behoud van het gebit noodzakelijk, maar geldt ook als een preventieve behandeling van hart- en vaatziekten die mogelijk vele doden per jaar kan voorkůmen.

Meer tandgevaar!
De meeste onderzoeken hebben zich gericht op tandvleesontsteking als ziekteverwekker. Maar er zijn veel meer gebitsproblemen die een relatie vertonen met onze gezondheid. Zo is er volgens diverse wetenschappers een relatie tussen chronische aandoeningen en tandabcessen, wortelkanaalbehandelingen, excavitaties, stoorvelden in het gebit en kwik in amalgaamvullingen. Zo is kwik bijvoorbeeld 50x giftiger dan arsenicum en direct vetoplosbaar waardoor het gemakkelijk de bloed/hersenbarriŤre passeert, in de hersenen wordt opgeslagen en hersencellen vernietigt. Tandartsen zou daarom verboden moeten worden nog langer met kwik te werken. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Biologische tandheelkunde NVBT.

Bronnen: alle gemelde onderzoeken en: Walter J. Loesche, DMD, PhD, Periodontal disease; link to cardiovascular disease. En: Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, november 2002; 109: 449 - 453

[1] Destefano et al, 1993
[2] Beck et al, 1996
[3] Kollveit et al, 2001
[4] Sharma et al, 1999

Uitgebreide informatie mbt gezondheid van je hart is te vinden op

Fonds voor het hart
http://www.voorhethart.nl


Video - Healthy Mouth > Healthy Body

This seminar will discuss how important it is to have healthy gums and the ramifications of not checking for periodontal disease. Research shows that heart disease, diabetes and osteoporosis are potentially linked to severe gum disease. Dr. Barnett has been in Dentistry for over 25 years. He is licensed in Texas, New Mexico, New York, Pennsylvania and New Jersey. Dr. Barnett is a general and cosmetic dentist who believes in a holistic approach to dentistry. He is on the board of Collagenex, a specialty pharmaceutical company responsible for developing Periostat, a drug that helps maintain and stop periodontal disease in most people.


Video - Gum Disease Treatment


Video - Periodontal Disease


Video - Healthier Tooth and Gums

A procedure known as Perioscopy, with other treatments, can treat gum disease or periodonal disease without surgery. Gum pocket depths decrease in less then one month after treatment. Presented by Safety.Tv Library


Video - Bad Teeth = Bad Heart


 

 


 


View My Stats