logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Superontbijt


De beste start van de dag en de preventie tegen snack gedrag

De beste start van de dag en de preventie tegen snack gedrag. Ontbijt is keizer, lunch is koning en dinner is admiraal. Met andere woorden je ontbijt is de belangrijkste maar ook meest overgeslagen maaltijd helaas. Zonder voedingsstoffen zal je lichaam toch minder presteren en zul je vaker bezwijken voor verleidingen die meestal op suikers gebaseerd zijn.

Hoe maak je nu een superontbijt zonder al te veel werk?. Heel simpel, mix een groot aantal superfoods in een blender en je superontbijt is klaar. Ik zet de ingrediŽnten de avond daarvoor al klaar. Even 2 minuten in de blender en je ontbijt bomvol voedingsstoffen is klaar. Het mooiste is dat het bijna allemaal verse rauwe ongeraffineerde produkten zijn.

Een andere groot voordeel is dat dit superontbijt voor een stabiele suikerspiegel kan zorgen waardoor je minder snel tussendoor gaat snacken. Begin je de dag met rijstwafels (hoge glycemisce waarde !!) of ontbijtkoek (Sonja Bakker !!!!) dan jaag je eerst je suikerspiegel flink op waarna je een dip (en dus trek) in suikerspiegel krijgt en dus nog meer eetlust ontwikkelt. Koffie zal dit bij een aantal kopjes nog verder aanjagen. Heb je buikvet (brood/bierbuik) lees dan zeker eens deze pagina:

http://www.fonteine.com/suikerspiegel.html

Jaag je de hele dag door steeds maar weer je suikerspiegel op met suikers, alcohol, snelle koolhydraten zoals brood, rijst, aardappelen en witte pasta dan zul je naast je insuline hormoon ook andere hormonen aanjagen (geslachtshormonen > acne, stresshormoon cortisol etc etc). Een verhoogd cortisol hormoon zorgt weer voor een verminderde weerstand en andere problemen.

Beheersing van je suikerspiegel is dus belangrijk. Vezels, eiwitten en de goede vetten  zijn je redders die en voor verzadiging zorgen en voor een stabielere suikerspiegel.

Het probleem bij overgewicht is dat de suikers die te snel vrijkomen niet meteen worden gebruikt door de spieren (beweging) en dus als vet worden opgeslagen. Door de suikers met vezels en vet af te remmen komt de energie langzamer vrij en is de kans dat je de suikers gebruikt ipv meteen als vet opslaat groter. Ook zul je door de betere verzadiging minder snel eten waardoor er dus minder glucose in overvloed zal zijn.

Daarvoor ben ik ook voorstander van 7-8 kleine maaltijden ipv 3 grote maaltijden waardoor er gewoon teveel suikers in korte tijd vrijkomen. Na een avond maaltijd beweeg je meestal het minst terwijl er dan relatief veel snelle koolhydraten zoals gekookte aardappelen of witte rijst worden gegeten. Je snapt het effect van een flesje rode wijn met veel suikers dan ook wel. Als ik s'avonds nog brood eet probeer ik nog even 20-30 minuten te wandelen zodat ik de suikers gebruik, mijn darmen stimuleer door de voetreflex punten in mijn voeten en nog een portie verse zuurstof binnenkrijg.

Heb je flink wat overgewicht vermijdt dan alle granen (dus ook havermout) en kijk eens naar een lowcarb dieet (link). Buikvet zorgt er namelijk voor dat je insuline werking flink verstoord kan worden waardoor je lichaam steeds op suikers draait ipv vetverbranding. Een hoge suikerspiegel door granen, suikers, alcohol, aardappelen blokkeert namelijk je vetverbranding.

IngrediŽnten:

 • 1/2 kopje mineraalwater
 • banaan
 • handje bessen, bramen en/of aardbeien
 • 5 amandelen (bevat veel calcium, magnesium, goede vetten en eiwitten)
 • 1 paranoten (selenium)
 • 2 walnoten (omega 3 vetten)
 • eetlepel kokosmeel (goede vetten en 10 gram vezels !!)
 • theelepel agave siroop, natuurlijke suiker met lage suikerspiegelwaarde
 • 4 lepels havermout (ijzer, cholesterolverlagend en vezels)
 • 1 lepel gebroken lijnzaad
 • 1-2 gram chlorella (reiniger en goed voor doorbloeding)
 • 1-2 gram spirulina  (goed voor je huid en hormoonspiegels)
 • 2 wortels (betacaroteen, goed voor huid en slijmvliezen)
 • 1/4 komkommer
 • 1 eetlepel pompoenpitten (bevat veel zink en goede vetten)

Doe dit alles 1-2 minuten in de blender en je superontbijt is klaar. Ik start de dag altijd met 2 glazen water zodat alle slijmvliezen in het lichaam opzwellen en mespuntje met zongedroogd Frans zeezout (grijskleurig). Dit pure zout zorgt dat alle enzymen worden geactiveerd en helpt bij de reiniging van je lichaam. 20-30 minuten daarna neem ik het Superontbijt.

Uiteraard kun je ook andere soorten rauwkost of kiemen nemen. Je zult merken dat je minder met eten bezig bent omdat je lichaam alle bouwstoffen voor een deel van de dag heeft binnengekregen in pure natuurlijke vormen. Kost je hooguit 3-5 minuten en je beste drinkontbijt. Deze blendermaaltijd zit vol goede eiwitten, vetten, langzame koolhydraten, anti-oxidanten, sporen, vitamines en mineralen en bevat ruim 20 gram vezels dus ook een perfect ontbijt bij een slechte stoelgang.

Belangrijk, alle granen bevatten fytinezuur, dus ook havermout, laat daarom de havermout altijd een nacht (of langer) weken en giet het water smorgens af zodat een deel van de fytinezuur eruit is.

Suggesties voor verbeteringen?

Email mij: ugamedia@wirehub.nl

Ron

 

Kostprijs / caloriŽn

Produkt Prijs CaloriŽn
Handje bessen / aardbeien 0.25 10
Banaan 0.25 120
Kokosmeel - 1 lepel - 12 gram 0.17 30
2-3 wortels 0.15 12
1/4 komkommer 0.15 5
Chlorella -  1.5 gram 0.10 5
Amandelen (5 stuks) - 7.50 gr 0.10 50
Paranoot (1 stuk) - 3.50 gr 0.04 24
Pecannoot (3 stuks) - 3.50 gr 0.06 24
Walnoten (2 stuks) - 6 gr 0.08 35
Lijnzaad - 1 lepel - 3 gram 0.03 30
Pompoenpitten - 1 lepel - 8 gram 0.04 35
Spirulina - 1 gram 0.06 3
Havermout - 5 lepels - 25 gram 0.10 85
1/2 kopje gefilterd water 0.02 0
Totaal

1.65 euro

470


Optioneel
Agave siroop 1 lepel - 10ml

0.10

30

 

Schrik niet van die 500 caloriŽn want het zijn alle caloriŽn uit rauwe ongeraffineerde superfoods bomvol voeddingsstoffen waar je lichaam s'morgens behoefte aan heeft. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, als je dit negeert ga je dit toch weer overcompenseren in de loop van de dag of s'avonds en zul je eerder gaan snacken.

Dus voor minder dan 2 euro per dag heb je een superontbijt.


Nootvrije variant

(noten kun je ook later op de dag als snack nemen)

Produkt Prijs CaloriŽn
Handje bessen / aardbeien 0.25 10
Banaan 0.25 120
Kokosmeel - 1 lepel - 12 gram 0.17 30
2-3 wortels 0.15 12
1/4 komkommer 0.15 5
Chlorella -  1.5 gram 0.10 5
Lijnzaad - 1 lepel - 3 gram 0.03 30
Pompoenpitten - 1 lepel - 8 gram 0.04 35
Spirulina - 1 gram 0.06 3
Havermout - 5 lepels - 25 gram 0.10 85
1/2 kopje gefilterd water 0.02 0
Totaal

1.37 euro

337

 


Wat eet ik verder?

 

Lunch

- Gemengde sla
- Kiemgroenten zoals taugť, gemengde kiemen, gekiemde bonen (sprouty's)
- Kleine lepel mayo
- Kleine lepel olijfolie (koude persing)
- 1 kop vegetarische soep
- 50-75 gram vis/vlees/kip of groente/noten/soja burger

Namiddag

- Tarwekiem of speltkiemboterham met sesampasta of bio pindakaas (monki)
- Appel of peer

Diner

- Kleine salade + olijfolie
- 2 soorten groente
- 2-3 lepels zilvervliesrijst
- 50-75 gram vis/vlees/kip of groente/noten/soja burger

Avond

- Roggebrood met beleg
- Appel
- Gekookt ei of wat nootjes

Ik drink per dag:

2 liter gefilterd water (Brita filter)
1 mok koffie
2-3 kopjes kruidenthee
1 glas sap

Gezonde tussendoortjes

- 1-2 blokjes pure chocolade (70%)
- gedroogde abrikozen
- Verse dadels of vijgen
- Mandarijn


Eet ik alleen gezond, nee hoor. Ik zondig in het weekend met lekker Vlaamse friet met kipsatť gebakken in puur kokosvet. Lekker verzadigd vet dat goed verhit kan worden en geen linolzuurbom is zoals de meeste vloeibare frituurvetten die het Unilever Voedingscentrum als gezond alternatief promoot. Kwestie van balans vinden tussen verzadigd vet en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Zonnebloemolie en sojaolie kosten geen drol dus industrie is er gek op zodat we veel te veel omega 6 vetzuren binnenkrijgen. Paar goede vetten zijn: noten(pasta), wilde vette vis, olijfolie, kokosvet, avocado en roomboter. Meer heb je niet nodig. 

Geniet ik wel? Ja zeker, ik ben verzot op lekkere wilde zalm, salades met goede ambachtelijk bio mayonaise, noten, tarwekiembrood, eieren, pure chocolade, banaan etc etc maar kies alleen voor de beste varianten van iets.

Kom zelden in een supermarkt (hooguit af en toe voor kiemgroenten) en haal bijna alles bij de reformwinkel, groenteboer, viswinkel, biologische slager en de markt. Supermarkten zijn voor mij de ziekmakers van de 21st eeuw en een verlengstuk van de voedingsindustrie en bio industrie. Wie voor gemak kiest betaalt met zijn gezondheid, dat beseffen gelukkig steeds meer mensen. De groep die kritisch nadenkt over zijn voeding zal alleen maar groeien en steeds meer mensen zullen ontdekken dat voeding het beste preventieve medicijn is.

Koop regionale produkten ipv appels uit China, steun lokale biologische boeren, zij leveren wel waar voor je geld. Geld maakt niet gelukkig, een goede gezondheid wel.

Ron

 

Reakties lezers


Neem in plaats van de agave siroop een paar druppels stevioside/ mespunt stevia poeder. Nauwelijks calorien, goed voor de tanden, stevige zoetkracht en geen glycemische waarde

vr gr,
Daniel Melker


Hoi Ron,
Ik heb je superontbijt gelezen en zou je graag wat opmerkingen willen doorspelen. Vooral dan voor mensen die ziek zijn of herstellende. Meestal hebben de mensen maar het licht gezien als hun gezondheid op de proef word genomen .zolang ze "gezond" waren, was alles over "gezond eten" ver van hun bed. Plots willen ze dan de wereld veranderen en iedereen die daarvoor aansprakelijk is aan de schandpaal stellen.
Vooral voor die mensen, bij wie hun darmflora stuk is of herstellende is het belangrijk om de darmen niet te zwaar te belasten en toch de vitamines en mineralen binnen te krijgen die zo belangrijk zijn.

Het is niet aan te raden om zout zo maar te gebruiken en zeker niet meer dan een 4-tal gram per dag te consumeren.het is daarom beter dat zout aan te wenden om groenten
lichtjes te blancheren.het zout breekt de celwanden beter open en de vitamines worden daardoor makkelijker door het lichaam opgenomen. Het kleine verlies aan vitamines, die ontstaat door het "kookproces"word daardoor ruim gecompenseerd en met minder belasting voor de darmen.

Ik vind het beter om de dag te beginnen met een bouillon , getrokken van vele verse groenten en verse kruiden. de groenten uit de bouillon worden gebruikt als basis voor
verschillende groentenburgers. De verkregen zuivere bouillon gebruik ik om dagelijks een stevige kop miso soep te maken.niet alleen krijg je dan het zoutige van de miso binnen, maar ook de gunstige aanvulling van je darmflora. met als groot voordeel dat de warme drank geen aanslag pleegt op je warme "ontwakende" maag.wil je dan je maag- en darmwand extra versterken, wat bij velen aangewezen is , kan je een klein beetje "KUZU" toevoegen aan de bouillon.(kuzu en johannesbroodpitmeel zijn de enige bindmiddelen die niet in de maag worden afgebroken) (johannesbroodpitmeel word vooral gebruikt in babyvoeding) Kuzu legt een soort film op de wand en verstevigd die, wat de opname van stofwisseling ten goede komt.

Je kan kuzu ook gebruiken om thee mee te maken.kuzu toevoegen totdat je water net dat ietsje dikker is dan water. dit komt de smaak van de thee ten goede en de werking voor je darmen.

Groene thee ook "NOOIT" maken met kokend water(70ŗ80įC.),losse thee leent zich daarvoor veel beter en is ook beter van smaak.(3min. laten trekken en 1 min. laten rusten alvorens te nuttigen). De rauwkost waar je van spreekt zou ik minimaliseren naar vooral groene bladgroenten en kiemen, waar je optimaal kan gebruik maken van de vitamines en mineralen met een kleine toets van zeewier(zoals salade du pecheur van lima) Het gebruik van zeewier is een bom aan mineralen. Door gebruik van zeewier wordt ook het jodium gehalte in je lichaam op pijl gehouden, wat de kans op radioactive jodium inname minimaliseerd. Het lijnzaad en de pompoenpitten, alsook andere zaden,bonen en pitten, is beter van even te laten weken in water, (varieert van soort tot soort) Zo activeer je deze en energetisch zijn, ze dan van veel grotere waarde.

groeten Yves


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats