logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Suikerspiegel - de sleutel naar een gezond gewicht


Deze pagina is met name belangrijk voor mensen die tobben met overgewicht en/of (pre)diabetes. De rol van de suikerspiegel bij onze gezondheid is al te lang onderschat. Wetenschappers die dit al jaren roepen voelden zich roependen in de woestijn van tegenstrijdige berichten vaak gevoedt door de propaganda machines van de machtige voedingsindustrie.

Maar er gloort hoop aan de horizon, steeds meer studies tonen aan dat hoog glycemische voeding, produkten die de suikerspiegel te snel laten stijgen, averrechts werken op onze gezondheid en gewicht. Niet alleen zorgen zij voor een te korte verzadiging maar jagen zij ook allerlei hormoonlevels op (insuline is ook een hormoon). Recent toonde de Australische professor Neil Mann nog aan dat ook bij acne (geslachtshormonen) deze hoog glycemische voeding een belangrijke aanjager is van acne.

De professor zegt oa dat met een eiwitrijk laag glycemisch dieet de acne met 50% verminderd kan worden. Uit de studie blijkt dat acne wordt getriggerd door insuline die het lichaam produceert wanneer er suikers (koolhydraten) worden gegeten. Hoe hoger the glycemische waarde van voeding hoe meer insuline wordt aangemaakt. Melk heeft ook een aanjagende rol omdat het hormonen van de koe bevat. Hoe magerder de melk hoe hoger de glycemische waarde dus extra insuline aanmaak. Dit is precies de informatie die de zuivelindustrie blijft ontkennen.....

Verder zijn er wat trucjes waarbij je suikers kunt remmen. Zo is er de psyllium vezel. Je neemt 30 min voor een maaltijd 5 gram vezels met water in en er vormt zich een soort gel in je darmen die de opname van suikers afremt en zorgt voor meer volume in je ontlasting dus snellere afvoer van afvalstoffen. Vruchtensap zonder vezels kun je beter vervangen door fruit dat vezels bevat en doordat je suikerspiegel minder laat stijgen. Vet zorgt ook voor het afremmen van suikers. Daarom hebben gekookte aardappels een veel groter effect op je suikerspiegel dan patat maar deze laatste bevat veel verhitte vetten, acrylamide en zout en is dus geen goed alternatief. Zoete aardappelen hebben weer een lagere glycemische waarde dan gewone aardappelen.

Het advies van de professor komt eigenlijk neer op een eiwitrijk dieet met veel groente en fruit, mager vlees en het beperken van snelle suikers zoals drank, frisdrank, wit brood, witte rijst, gekookte aardappelen, snoep etc. Hoe meer je dat soort voeding eet hoe meer insuline je aanmaakt (en dus extra kans op suikerziekte) en hoe meer je acne aanjaagt.

In samenwerking met de orthomoleculaire arts Felperlaan heb ik de site www.suikerspiegeldieet.com gemaakt met een goede uitleg van de relatie tussen je suikerspiegel en welvaartziekten.

Op www.antibakkerdieet.com heb ik een praktisch verhaal gezet met tips en wetenswaardigheden waarmee je kunt werken aan een meer stabielere suikerspiegel waardoor je vanzelf minder zal gaan eten/snoepen en die je kan redden uit de vicieuze cirkel van voeding die je eetlust alleen maar vergroot (net zoals al die light produkten en smaakversterkers), voor overgewicht zorgt en uiteindelijk tot diabetes en diverse vormen van kanker kan leiden.

De sterkste opjagers van je suikerspiegel zijn:

- Aardappel produkten
- Bier
- Wit stokbrood
- Witte rijst
- Suiker
- Cornflakes
- Witte pasta produkten
- Dadelstroop
- Donuts en bagels
- Gierst
- Turks brood
- Gemodificeerd zetmeel
- Maizena

Wetenschappelijk studies naar de rol van voeding met een hoog glycemische waarde hebben relaties gelegd (zie www.antibakkerdieet.com ) tussen dit soort voeding en oa

  • Maagkanker
  • Lip, mond, keel, stemband en tongkanker
  • Baarmoederhalskanker
  • Eierstokkanker
  • Darmkanker
  • Alvleesklierkanker

Jaag je de hele dag door steeds maar weer je suikerspiegel op met suikers, alcohol, snelle koolhydraten zoals brood, rijst, aardappelen en witte pasta dan zul je naast je insuline hormoon ook andere hormonen aanjagen (geslachtshormonen > acne, stresshormoon cortisol etc etc). Een verhoogd cortisol hormoon zorgt weer voor een verminderde weerstand en andere problemen.

Beheersing van je suikerspiegel is dus belangrijk. Vezels, eiwitten en de goede vetten  zijn je redders die en voor verzadiging zorgen en voor een stabielere suikerspiegel.

Het probleem bij overgewicht is dat de suikers die te snel vrijkomen niet meteen worden gebruikt door de spieren (beweging) en dus als vet worden opgeslagen. Door de suikers met vezels en vet af te remmen komt de energie langzamer vrij en is de kans dat je de suikers gebruikt ipv meteen als vet opslaat groter. Ook zul je door de betere verzadiging minder snel eten waardoor er dus minder glucose in overvloed zal zijn.

Daarvoor ben ik ook voorstander van 7-8 kleine maaltijden ipv 3 grote maaltijden waardoor er gewoon teveel suikers in korte tijd vrijkomen. Na een avond maaltijd beweeg je meestal het minst terwijl er dan relatief veel snelle koolhydraten zoals gekookte aardappelen of witte rijst worden gegeten. Je snapt het effect van een flesje rode wijn met veel suikers dan ook wel. Als ik s'avonds nog brood eet probeer ik nog even 20-30 minuten te wandelen zodat ik de suikers gebruik, mijn darmen stimuleer door de voetreflex punten in mijn voeten en nog een portie verse zuurstof binnenkrijg.

Lees daarom ook eens deze pagina:
http://www.fonteine.com/superontbijt.html

Mijn advies is duidelijk, print de informatie van deze pagina en die van de twee eerder genoemde site uit en laat deze ook aan anderen lezen zodat meer mensen deze kennis kunnen delen.

Ron


Video - Are you Tired? Hypoglycemia, Diabetes, Sugar Austin Wellness


Wat is er dan zo fundamenteel mis met onze moderne manier van leven ?

We eten teveel koolhydraten !

De mens at vroeger veel minder koolhydraten dan we nu dagelijks eten. Koolhydraten zijn alle voeding die bestaat uit suikers en zetmelen. Uw boterham met anijshagel is dus voor 90% koolhydraten. De dietisten zeggen dat u vooral veel koolhydraten moet eten. Waarom is dat onjuist ? De darmen van de mens zijn niet ingesteld op het verteren van grote hoeveelheden koolhydraten. De mens en zijn evolutionaire voorgangers hebben 2,5 miljoen jaar lang nooit zoveel koolhydraten gegeten als we nu doen. Om dat in perspectief te plaatsen: Stelt u onze historie als mens voor als de afstand vanaf Groningen tot de zuidkust van Spanje. De mens heeft in zijn reis van Zuid-Spanje naar Groningen nagenoeg geen koolhydraten gegeten. Opeens, 1 kilometer (10.000 jaar geleden) voor Groningen gaat iedereen ineens koolhydraten eten. Dat is de verhouding: 2.490.000 jaar bijna geen koolhydraten en nu de laatste 10.000 jaar ineens bijna alleen maar koolhydraten. Een aardappel is rauw giftig en bestaat voor het overgrote deel uit koolhydraten (zetmelen). Tarwe en andere granen hebben we ook nooit gegeten, omdat die zonder machines niet te verwerken zijn (de schil is oneetbaar). Wat aten we wel: Groenten, noten, vlees en vis. Dit is vooral eiwit- en vetrijk voedsel. Er zijn nog enkele culturen die nog steeds het originele, natuurlijke dieet volgen. Dit zijn onder andere de eskimo's, die nagenoeg alleen vette vis en vlees eten. Overgewicht en moderne welvaartsziekten komen daar dan ook nagenoeg niet voor. Ze eten namelijk een dieet met nagenoeg geen koolhydraten. Dit bewijst dat koolhydraten niet essentieel zijn.

http://www.newtreatments.org/watisermis

 

Een heel goed verhaal, ik ben toevallig afgelopen week helemaal lowcarb gegaan zonder brood, rijst en aardappelen. Glucose nuchter was nl te hoog (6.6) en is na 1 week al gezakt naar 4.8. Advies medisch kartel is lowfat maar de echte experts op gebied van diabetes/prediabetes zweren bij een lowcarb dieet. Ik heb nog een zwembandje dus kijken of we die meteen kunnen wegwerken voor de zomer.....

Ron


Appelazijn - goed voor de lijn

Een paar eetlepels appelazijn voor het naar bed gaan is niet goed om de volgende morgen voor een lagere suikerspiegel te zorgen maar is volgens Zweedse onderzoekers ook weer goed bij een dieet omdat het de eetlust remt. Twee voordelen dus voor mensen met een zwembandje.

Bron: GI News


Suikerspiegel en darmkanker

Mensen die verhoogde insuline / glucose levels hebben lopen meer kans om darmkanker te krijgen blijkt uit deze nieuwe studie:

Patients who presented with the highest levels of both insulin and glucose had an approximately 50 percent increased risk of colorectal tumor recurrence. The Polyp Prevention Trial found a recurrence for colorectal tumors of 39.6 percent over four years, meaning the recurrence rate in this subset of patients represents a large increase in absolute risk. Patients who had a high concentration of glucose experienced more than 2.4 times increased odds of advanced tumor recurrence. The subjects with the highest glucose concentration also tended to be slightly older and have higher body mass index (BMI) and waist to hip ratios. Additionally, they were more likely to be male, current smokers, a member of a minority group and less likely to have advanced beyond a high school education. For those without a family history of colorectal cancer, researchers observed an even greater risk with elevated concentrations of insulin and glucose compared to the overall study population.

http://www.gastro.org/wmspage.cfm?parm1=4512


Video - How Sugar Intake Effects the Body


Lijst van 750 produkten met GI waardes

Uitgebreid overzicht met glycemische waardes van 750 produkten.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/5/T1


Hypoglycemie - hyperglycemiedieet

Doel van het hypoglycemie – hyperglycemie dieet is om schommelingen in de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk te voorkomen. Door dit te doen beperk je meteen de afgifte van insuline, je ontziet je alvleesklier en verminderd de gevolgen van een eventuele insulineresistentie. De enige manier om dit te bereiken is door de inname van suiker en geconcentreerde koolhydraatbronnen te beperken cq te vermijden. Koolhydraten bevatten van nature glucose. Suiker is het meest geraffineerde koolhydraat en bevat erg veel glucosemoleculen. Suiker doet de glucosespiegel het snelst stijgen en bevat geen vitaminen of mineralen. Suiker valt onder de groep lege koolhydraten. Lege koolhydraten bevatten snel opneembare glucosemoleculen en bevatten geen vitaminen en mineralen. Voor de vertering ervan heeft het lichaam wťl vitaminen en mineralen nodig, reden waarom lege koolhydraten gezien worden als vitaminen en mineralen 'rovers'.

http://www.kruidenvrouwtje.nl/dieeten/hypoglycemie.htm


Insuline en dik worden door medicijnen

Insuline wordt geproduceerd door de Eilandjes van Langerhans die in de alvleesklier liggen. Als het suikergehalte in uw bloed stijgt, zet insuline een gedeelte van die glucose om in glycogeen, een zetmeel dat in de spieren en de lever wordt opgeslagen en dat direct als brandstof dienst kan doen. Als alle glycogeenreservoirs vol zitten en zich in het bloed meer glucose be≠vindt dan het lichaam op dat moment nodig heeft, zal insuline deze over≠maat omzetten in vetweefsel, waarvan triglyceride de belangrijkste chemi≠sche component is.Dat is dus de reden dat je dik kan worden van anti-depressiva en anti-psychotica. Bij anti-psychotica vormt er zelfs een risico op diabetes type 2.

http://www.opdieetforum.net/forum/topics/850.jsp


Koffie en de suikerspiegel

Als je ťťn tot drie koppen koffie per dag drinkt, is het effect op de suikerspiegel klein. Daarboven neemt het met elke kop snel toe.

http://www.ergogenics.org/koffie2.html


Voordelen van laag-glycemisch dieet

Een studie onder dieren heeft kristalhelder aangetoond dat een dieet met een lage glycemische index (GI-dieet) kan leiden tot gewichtsverlies, verminderd lichaamsvet en een reductie van risicofactoren zoals cardiovasculaire ziekten en diabetes. Onder voeding met een lage glycemische index verstaat men voeding waarin weinig suiker voorkomt of waarbij de suiker slechts langzaam wordt opgenomen.

http://www.bddiabetes.nl/cgi-bin/bd/bdweb/eservices/content/show.bd


Oral glucose tolerance test

Wat is een Orale Glucose Tolerantie Test?

De OGTT wordt gedaan om een indruk te krijgen van uw suikerhuishouding. Na het drinken van suikerwater wordt uw bloedsuikerspiegel bepaald. Indien uw suikerhuishouding goed is zal uw bloedsuikerspiegel na suikerbelasting moeten dalen tot een bepaalde waarde.

http://www.dz.nl/lab/folders/toonfolder-472.html


Hypoglycemie

Het woord "hypoglycemie" wordt ook wel gebruikt voor het verschijnsel dat de bloedsuikerspiegel te snel wisselt tussen hoog en laag, waarbij vooral de periodes dat het te laag is de klachten veroorzaken. Medisch gezien is hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel) dus een onjuiste benaming voor een verschijnsel van wisselende bloedsuikerniveaus, maar vooral in kringen van alternatieve geneeswijzen is dit woord ingeburgerd geraakt. Uitputting van deze organen geeft een verlaagde tolerantie voor suikerrijke producten en voor stress; er wordt te heftig op gereageerd. Als er niets verandert aan de stress en/ of de voeding, dan raken de alvleesklier en bijnieren steeds meer uitgeput.

http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/Bloedsuiker/hypoglycemie.htm


Studie naar relatie aardappels en type 2 diabetes

Potatoes and the risk of type 2 diabetes in women

"Our findings suggest a modest positive association between the consumption of potatoes and the risk of type 2 diabetes in women," the authors write. "This association was more pronounced when potatoes were substituted for whole grains." "These data support a potential benefit from limiting the consumption of these foods in reducing the risk of type 2 diabetes," the authors conclude. "Substitution of these sources of carbohydrate with lower glycemic, high-fiber forms of carbohydrates such as whole grains should be encouraged."
Am J Clin Nutr. 2006;83:284-290


Internationaal


Starchy Carbs Increase Cancer Risk in Women

The conclusions of a study conducted in Sweden have just been published in the Diabetes Care journal, revealing that high levels of blood sugar enhances the risk to women developing cancer of the womb, skin, pancreas, urinary tract and breast.

The study involved 65,000 women who were 40 to 60 years of age, and continued for 13 years. Their results indicated that of the women with high blood sugar, 25% experienced a 26% greater possibility of developing cancer then the opposing 25% of those with the lowest levels of blood sugar.

Interestingly, the researchers found that high blood sugar rates did not translate to cancer risk in. This was also taking into account body mass. It has long been known that a high level of fat saturated food intake corresponds to high levels of blood sugar, and also that high blood sugar rate brings on type 2 diabetes. This new study takes things a bit further, by showing the connection between high blood sugar and increased cancer risk.

The World Cancer Research Fund, UK branch funded the study. Science and Research manager for the UK branch, Dr. Greg Martin, said: "It is very easy to reduce blood sugar levels with a healthy diet high in fruits and vegetables, and by maintaining a healthy body weigh." Dr Martin added that "We know that up to 40 percent of cancer cases can be prevented by this type of healthy lifestyle, so this is just another reason for people to make those small changes that could make a big difference."


Video - Belly Fat Linked To Type-2 Diabetes

90% of type-2 diabetes cases develop after significant fat is gained in the omentum located in the abdomen. This creates insulin resistance effectively 'gumming-up' pores in body cells preventing sugar from being absorbed from the blood. As blood sugars rise the pancreas works harder by making more insulin. Years of stress and overwork causes the pancreas to fail prematurely leading to insulin fatigue and diabetes.


How To Maintain Healthy Blood Sugar Levels

A recent report linked high blood sugar levels with cancer in women. This highlighted again the problem of high blood sugar levels, even below the level found in diabetes, as they also increase peopleĻs chances of getting heart disease and full-blown diabetes. [Ben Licher]

http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=67006&nfid=rssfeeds


Insulin Levels May Dictate Success With a Diet

A diet slightly higher in fat and lower in processed carbohydrates -- such as refined cereals, white bread and white sugar -- may help people who secrete insulin at higher levels lose more weight than a low-fat, higher-carb plan.

http://www.forbes.com/forbeslife/health/feeds/hscout/2007/05/15/hscout604643.html


Low-Glycemic Load Diet May Be More Effective For Dieters With Certain Insulin Response Patterns

The main finding of our study is that a simple measure of insulin secretion predicted weight and body fat loss on low–glycemic load and low-fat diets,” the authors write. “For obese individuals with high insulin concentration at 30 minutes during an oral glucose tolerance test, a low–glycemic load diet may promote more weight and body fat loss than a low-fat diet. Regardless of insulin secretion, a low–glycemic load diet has beneficial effects on concentrations of HDL cholesterol and triglycerides but not on LDL cholesterol. Additional research is needed to examine these effects in other populations and to explore the mechanistic basis for the observed diet-phenotype interaction.

http://www.newswise.com/articles/view/529885/


Acne - refined sugar- and starch-rich foods

The significant dietary difference they highlighted was that where western children ate refined sugar- and starch-rich foods, both the study groups ate hardly any cereals or refined sugars.

http://www.second-opinions.co.uk/acne.html


Fiber and type 2 diabetes

Foods that have a high glycemic index include potatoes, refined foods such as white bread, white rice, refined cereals (corn flakes, Cheerios), white spaghetti, and sugar. Foods with a low glycemic index do not raise blood sugar levels as quickly and, therefore, are associated with a lower risk of type 2 diabetes. Low glycemic index foods include legumes, whole fruits, oats, bran, and whole-grain cereals.

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fiber.html


Glycemic index

Not all carbohydrate foods are created equal, in fact they behave quite differently in our bodies. The glycemic index or GI describes this difference by ranking carbohydrates according to their effect on our blood glucose levels. Choosing low GI carbs - the ones that produce only small fluctuations in our blood glucose and insulin levels - is the secret to long-term health reducing your risk of heart disease and diabetes and is the key to sustainable weight loss.

http://www.glycemicindex.com/


Dairy food causes a higher insulin response

Protein is what called an insulin secretagogue (this means it stimulates insulin secretion). It isn’t necessarily a high insulin response. For most foods the glycemic response parallels the insulin response, so low GI would also be low insulin. However with foods that are sources of both carbs and protein (like dairy foods), this relationship is clouded by the insulin-stimulating action of protein. In response to your specific question, we expect that cheese (being a source of protein) would also stimulate some insulin secretion.

http://ginews.blogspot.com/


The Glycemic Index

The Glycemic Index (GI) is a system of ranking the quality of carbohydrate in a food according to the immediate effect it has on blood glucose. Individual foods are compared to pure glucose, which has its Glycemic Index set at 100. For comparison, pearl barley has a value of 33, oranges are 49, and whole wheat bread is 71.

http://www.gilabs.com/main/tutorial_defn.html


low glycemic index appears to be more effective in reducing fat mass

A diet rich in carbohydrates with a low glycemic index appears to be more effective in reducing fat mass and lowering the chances of developing cardiovascular disease (CVD) than diets with a high glycemic index or high in protein, an Australian research team reports.

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/166/14/1466


High blood sugar levels a risk factor for heart disease

Researchers at Johns Hopkins University find that lowering blood sugar levels could reduce the risk of coronary heart disease in both diabetics and nondiabetics.

http://www.jhu.edu/~gazette/2005/07nov05/07blosug.html


Low-glycemic load diet may be more effective for dieters with certain insulin response patterns

Overweight individuals who secrete insulin at a higher level may experience greater weight loss by selecting a low-glycemic load diet, compared to a low-fat diet, according to a study in the May 16 issue of JAMA. The researchers also found a low-glycemic load diet to have beneficial effects on HDL cholesterol and triglyceride concentrations.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-05/jaaj-lld051007.php


Finally Science Confirms the Secret Key to Weight Loss

The reason 200 million Americans are overweight is not because of flawed genetics that cause them to make excessive insulin. Hypersecretion of insulin is an effect -- NOT the cause. The reason 200 million are overweight is because they have impaired insulin receptor sensitivity.

http://v.mercola.com/blogs/public_blog/Finally-Science-Confirms-
the-Secret-Key-to-Weight-Loss-19046.aspx


A New Diet Equation

In a study of 73 obese adults published last month in the Journal of the American Medical Association (J.A.M.A.), Dr. David Ludwig, director of the obesity program at the Children's Hospital Boston, and his colleagues looked at high- and low-insulin secretors. People who rapidly secrete a lot of insulin after eating a little bit of sugar tend to carry their excess weight around their waist—the so-called apple shape. People who secrete less insulin carry their excess fat around their hips—the pear shape.

http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,
1626795_1627112_1626457,00.html


Blood Sugar - A Piece In Cancer Risk Puzzle

A major new study has added to evidence suggesting that high blood sugar and problems in sugar metabolism may increase cancer risk. The link between high blood sugar and cancer is not new. We don’t know whether risk comes from high blood sugar itself or from the elevated insulin levels that generally develop with it, which can lead to type 2 diabetes. The latest research suggests that high blood sugar may increase cancer risk even before diabetes develops. Either way, since studies show that lifestyle dramatically lowers the risk of high blood sugar developing into diabetes, healthy eating and exercise offer the double benefit of reducing risk of diabetes and some types of cancer.

http://post-journal.com/articles.asp?articleID=16998


Aloe vera stabilizes blood sugar in diabetics

Diabetic patients who take aloe vera for 3 months experience a significant drop in fasting blood sugar levels. They also exhibit lower cholesterol levels and slight improvements in total cholesterol. Numerous clinical studies have been published that demonstrate aloe vera's antidiabetic properties. Diabetics are also likely to benefit strongly from aloe vera's blood enhancements (see below). Since aloe reverses "sludge blood" and boosts circulation to extremities, diabetics suffering from peripheral neuropathy (hands and feet going numb) are likely to benefit strongly from aloe vera supplements.

http://www.newstarget.com/021858.html


Chemical in brain acts like a fuel gauge

The neurotransmitter norepinephrine can alert the brain to dangerously low blood sugar levels, according to a new study. Finding has implications for diabetes research.

http://www.usc.edu/uscnews/stories/14017.html


A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients

The improvement in acne and insulin sensitivity after a low-glycemic-load diet suggests that nutrition-related lifestyle factors may play a role in the pathogenesis of acne. However, further studies are needed to isolate the independent effects of weight loss and dietary intervention and to further elucidate the underlying pathophysiologic mechanisms.

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/1/107


Link between carbohydrate quality and vision loss is strengthened by new data

People consuming diets with a higher glycemic index than average were at greater risk of developing advanced age-related macular degeneration, report researchers at Tufts. The researchers suggest that twenty percent of cases of advanced Age-Related Macular Degeneration might have been prevented if individuals had consumed a diet with a glycemic index below average.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-07/tuhs-lbc071107.php


Reducing insulin signaling in the brain can prolong lifespan

A study from Children's Hospital Boston finds that reducing insulin levels in the brain boosts longevity. Though it was done in genetically engineered mice, old-fashioned exercise and good diets also keep brain insulin levels low in humans.

http://www.childrenshospital.org/newsroom/Site1339/
mainpageS1339P1sublevel325.html


Metabolic syndrome -- don't blame the belly fat

Abdominal fat, the spare tire that many of us carry, has long been implicated as a primary suspect in causing the metabolic syndrome, a cluster of conditions that includes the most dangerous heart attack risk factors: prediabetes, diabetes, high blood pressure, and changes in cholesterol. But researchers have found that insulin resistance in skeletal muscle leads to alterations in energy storage that set the stage for the metabolic syndrome.

http://www.hhmi.org/news/shulman20070716.html


Study Finds Dietary Link to Risk of Eye Disorder

A new study has found that eating carbohydrate-rich food with a high glycemic index — a measure of a food’s potential to raise blood glucose levels — is associated with the development of the disorder.

http://www.nytimes.com/2007/07/17/health/17eye.html?_r=1&oref=slogin


Pumpkin Extracts Increase Insulin in Blood

Boosting insulin levels has the effect of lowering blood sugar levels, which reduces levels of oxidative oxygen species that damage beta-cell membranes, preventing further damage and allowing for some regeneration.

http://www.nutritionhorizon.com/newsmaker_article.asp?idNewsMaker=
14491&fSite=AO545&category=26&page=1


Stanford diet study tips scale in favor of Atkins plan

The case for low-carbohydrate diets is gaining weight. Researchers at the Stanford University School of Medicine have completed the largest and longest-ever comparison of four popular diets, and the lowest-carbohydrate Atkins diet came out on top. Of the more than 300 women in the study, those randomly assigned to follow the Atkins diet for a year not only lost more weight than the other participants, but also experienced the most benefits in terms of cholesterol and blood pressure. “Many health professionals, including us, have either dismissed the value of very-low-carbohydrate diets for weight loss or been very skeptical of them,” said lead researcher Christopher Gardner, PhD, assistant professor of medicine at the Stanford Prevention Research Center. “But it seems to be a viable alternative for dieters.”

http://med.stanford.edu/news_releases/2007/march/diet.html


Carbohydrates in human nutrition

Meals containing low GI foods reduce both postprandial blood glucose and insulin responses. Animal studies suggest that incorporating slowly digested starch into the diet delays the onset of insulin resistance. Some epidemiologic studies suggest that a low GI diet is associated with reduced risk of developing non-insulin diabetes in men (87) and women (88). Clinical trials in normal, diabetic and hyperlipidemic subjects show that low GI diets reduce mean blood glucose concentrations, reduce insulin secretion and reduce serum triglycerides in individuals with hypertriglyceridemia (89,90,91,92). In addition, the digestibility of the carbohydrate in low GI foods is generally less than that of high GI foods. Thus, low GI foods increase the amount of carbohydrate entering the colon and increase colonic fermentation and short chain fatty acid production. This has implications for systemic nitrogen and lipid metabolism, and for local events within the colon.

http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e00.htm


Healthy lowglycemic food list

Protein  - Healthy Weight "GO"
Beef, ground ( Beef, lean cuts
Calamari
Chicken, skinless
Clams
Crab
Fish, all fresh or frozen (canned in water)
Ham, lean
Lamb, lean
Lobster
Mussels
Octopus
Oysters
Pork, trimmed
Rabbit
Scallops
Shrimp
Tofu
Tuna, canned in water
Turkey, skinless
Venison

Vegetables - Healthy Weight "GO"
Artichokes (and hearts)
Asparagus
Bamboo shoots
Bean sprouts
Beans (green, wax)
Bok choy
Broccoli
Cabbage
Carrots (raw)
Cauliflower
Celery
Chilies
Cucumbers
Eggplant
Greens (spinach, chard, kale)
Jicama
Leeks
Lettuce
Mushrooms
Okra
Olives
Onion
Palm hearts
Peas
Peppers (all types)
Pickles (dill)
Purslane
Radishes
Rutabagas
Snow Peas
Soybeans
Squash (all except Pumpkin)
Tomato sauce, paste
Tomatoes
Water chestnuts
Zucchini
Soups made with broth
and the above foods

Fruit - Healthy - Weight "GO"

Apple
Apricots
Berries (blueberries,
strawberries,
raspberries, etc.)
Cantaloupe
Cherries
Grapefruit
Grapes (all types)
Honeydew
Kiwi
Melon
Nectarine
Orange
Palmello
Papaya
Peach
Pear
Pineapple
Plum
Prickly Pear
Starfruit
Tangelo
Tangerine
Watermelon

Breads & Cereals - Healthy Weight "GO"

100% sprouted wheat
100% whole wheat
Multi-grain
Oat bran bread
Pita, whole wheat
Pumpernickel
Rye
Tortillas, whole wheat
Whole grain
All unsweetened
bran cereals
Muesli (low fat,
no sugar added)
Oat bran
Oats, oatmeal
Puffed wheat (unsweetened)
Rice Bran

Starchy Foods - Healthy Weight "GO"

Barley
Beans (black, kidney,
red, garbanzo, etc.)
Buckwheat
Bulgur
Chickpeas
Couscous
Dahl
Lentils
Oats, oatmeal
(all types, no sugar)
Pasta, whole wheat
Peas (split,
black-eyed)
Rice (basmati,
bulgur, parboiled
brown, wild)
Tabouli

Dairy, Other - Healthy Weight "GO"

Cheese (fat free or low fat)
Cottage cheese (low fat)
Eggs, egg whites (boiled,
poached, scrambled/fried
with non-stick cooking
spray)
Egg substitute
Milk (1% low fat, fat free)
Mozzarella cheese (fat free)
Ricotta cheese (fat free)
Tempeh
Tofu
Yogurt (low fat, fat free, sugar free)

Beverages - Healthy Weight "GO"

Water (regular, mineral,
sparkling, sugar-free)
Bouillon
Coffee (regular, iced,
cappuccino, espresso,
latte; no sugar, fat
free milk)
Diet soda
Sugar free beverages
Hot cocoa mix (w/ water,
sugar free, fat free)
Tea (all types, no sugar)

Sweets & Treats - Healthy Weight "GO"

Diet soda
Non-nutritive natural
or artificial sweeteners
Sugar free gelatin
Sugar free popsicles
Sugar free pudding

Condiments - Healthy Weight "GO"

Butter, butter substitute
(limit 1 pat per day)
Garlic
Ginger
Herbs
Horseradish
Hummus
Ketchup (1 T/day)
Lemon juice
Lime juice
Margarine (1 pat/day)
Mayonnaise (light,
fat free - 1T/day)
Mustard (lo-cal)
Oil (olive)
Olives (packed in water)
Onion
Parmesan, Romano cheese
(1T/day)
Pickles (dill)
Salad dressing
(lo-cal, fat free or
vinaigrette 4T/day)
Salsa (4T/day)
Sauerkraut
Shallots
Sour cream (low fat,
fat free)
Soy sauce
Spaghetti sauce (sugar
free)
Spices (all)
Tahini sauce

Based on the latest, most up-to-date research for optimum nutrition and blood sugar levels by Arianna Carughi, Ph.D., C.N.S. and Gene Spiller, Ph.D., C.N.S., Consultants to the Stanford Center for Research in Disease Prevention.

Uitleg glycemische index

http://www.diabetes.ca/Files/Glycemic%20Index%20Presentation.pdf


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats