strak en gezond en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Strak en gezond - gewoon logisch nadenken


Iedere dag krijg ik emails van mensen die en willen afvallen en die gezonder willen worden maar niet meer weten naar wie ze moeten luisteren. Ze zijn teleurgesteld omdat de informatie (lees propaganda) van het Voedingscentrum, dieetclubs, goeroes zoals Sonja Bakker elkaar tegenspreken en voor nog meer verwarring zorgen. Iedereen houdt de problemen in stand want de kachel moet blijven draaien en aan gezonde mensen kun je niets verdienen, kortzichtig maar is helaas de filosofie waarop een hele industrie draait. Gaan we nog meer ziekenhuizen bouwen of kiezen voor voeding als medicijn?

Voor de mensen die niet willen nadenken over voeding maar gewoon snel van start willen zal ik kort wat zaken samenvatten die je kunnen helpen met een nieuwe start.

Stap 1

Bepaal de calorie inname die bij je gewicht, leeftijd en lengte hoort en ga met je eet schema daar 10-15% onder zitten, niet meer want dan val je in de bekende jojo val

Stap 2

Vermijd de supermarkt, deze ligt vol met voeding die alleen maar zorgt voor allerlei tekorten, overdaad aan smaakversterkers die je eetlust aanwakkeren, veel geharde vetten bevatten (belangrijke aanjager van overgewicht) en vol zit met het beruchte fructose-glucosesiroop dat een aanjager is van een vette lever en diabetes.

Richt je op de groenteboer, visboer, biologische slager en natuurwinkel. Houdt het simpel. Ga niet kijken wat je niet mag eten maar richt je op de zaken die je wel mag eten, geeft rust in je hoofd en het zorgt ervoor dat je niet meer blootstaat aan al die verleidingen die op het supermarkt pad tegenkomt. Zoek de verleiding niet op, de marketing van big food is zo opgezet dat je bezwijkt voor al dat lokkende synthetische, chemisch vervuilde eten die juist je consumptiedrang moet aanjagen ipv verminderen. Ga ook nooit met een lege maag winkelen. Maak een basis boodschappenlijst van een vast aantal produkten en negeer de rest. De meeste aantrekkelijke produkten zijn over het algemeen de ongezondste.

Stap 3

Haal je koolhydraten voornamelijk uit fruit en groente, hoe meer je beweegt hoe meer snelle koolhydraten (rijst, brood, aardappelen) je kunt eten. Zit je de hele dag op kantoor achter een buro beperk je broodinname dan tot 2-3 per dag en kies het liefst voor tarwekiembrood of roggebrood die langzamer verteren en je langer verzadigen. Stil je eetlust liever met salades, noten, gedroogd fruit, goede eiwitten zoals gekookte eieren en rauwkost. Brood, alcohol en geschilde aardappelen zijn bij een patroon met weinig beweging de aanjagers van buikvet. Kies liever voor wat zilvervliesrijst, dit heeft minder effect op de suikerspiegel en combineer je toch al snel met groente en vis/vlees waardoor de suikers nog langzamer vrijkomen en je langer verzadigd bent, doe er nog wat kokos of wilde rijst om de suikers nog meer af te remmen.

Stap 4

Kies voor stomen ipv magnetronnen en koken waarbij je grote hoeveelheden voedingsstoffen gewoon weggooit. Met stomen en sudderen haal je meer rendement uit je voeding.

Stap 5

Wandel een 1 uur na het avondeten zo'n 30 minuten zodat je wat suikers verbrandt, je doorbloeding stimulieert, je darmen prikkelt (voetreflex punten) en beter zal slapen doordat wandelen je lichaam ontspant en zuurstof geeft. Geniet van de bos- of zeelucht. Zoute zeelucht is het beste medicijn voor luchtwegproblemen. Heb je astma of bronchitis blijf dan niet in een stad wonen.

Doe voor het slapen 5 minuten buikspieroefeningen, beter iedere dag kort dan 1 keer per week overdrijven, alles met mate geldt ook mbt sport. Uitputting zorgt alleen voor een verzwakt immuunsysteem, nog meer behoefte aan suikers en kans op blessures. Kies dus voor dagelijkse milde beweging.

Stap 6

Stel je boodschappenlijst samen, kies voor:

 • Veel groente, rauwkost, salades en fruit
 • 1.5 - 2 liter hoog ph (7 of hoger) water, check uw waterleidingbedrijf
  Spa Blauw heeft slechts PH 6 en is dus licht verzurend ipv basisch,
  verzuring speelt ook weer een rol bij overgewicht, met name kaas en
  suiker zijn sterk verzurend.
 • Biologisch vlees (kip, rund, kalkoen)
 • Wilde vis zoals makreel, wilde zalm, haring, tonijn en sardientjes
 • Levertraancapsules (Vitamine D is cruciaal in de winter door gebrek aan zonlicht), dit beschermt tegen kanker en speelt belangrijke rol bij opname van calcium en magnesium
 • Tarwekiembrood of biologisch roggebrood / zuurdesembrood
 • Zilvervliesrijst gemengd met wilde rijst
 • Biologische eieren (is natuurlijke multivitamine)
 • Zongedroogd zeezout
 • Biologische mayonaise
 • Biologische olijfolie (extra virgin), niet verhitten !
 • Biologische roomboter
 • Kokosolie (koudgeperst)
 • Ongebrande noten zoals walnoten, pecannnoten en amandelen
 • Zonnebloem- en pompoenpitten
 • Kruiden zoals koriander, tijm, oregano, rozemarijn
 • Natuurlijke vruchtenjam zonder toegevoegde suikers
 • Amandelpasta (bevat vitamine e en veel calcium)
 • Biologische pindakaas (bevat veel B vitamines)

Stap 7

Maak een dagelijks schema zodat je gericht kunt werken aan een dagelijkse routine. Zonder schema heb je namelijk geen benul wat je per dag eet. Neem even een Frans frietje en kroketburger bij McDonald en zo'n misstap kost je al 800-1000 calorieŽn. Dit kan al de helft zijn van je dagelijks toegestane calorieŽn. Ga je uit eten temper dan je calorieŽn voor en na zo'n uitje zodat je het compenseert, extra beweging na zo'n dag is uiteraard ook een manier. Maar voor zo'n fastfood uitstapje praat je toch over zo'n ruim 2 uur non-stop fitness wil je de overtollige calorieŽn opruimen. Een patatje met staat gelijk aan 2 uur fietsen......

Stap 8

Eet je koolhydraten, rem de suikers dan af met extra vezels, vet en eiwit. Je kunt kokos, psyllium, rauwe wortelen en salades gebruiken om de suikers af te remmen. Hoe meer je suikerspiegel stijgt hoe meer vetopslag en hoe eerder je weer trek krijgt. Suikers die je niet gebruikt voor beweging gaan lina recta naar je buikvet. Drink je graag een wijntje in de avond zorg dan dat je spieren suikers kwijt raken door een wandeling vooraf zodat de suikers als eerste naar de spieren kunnen. Een glas wijn (100ml) / bier (200ml) is ongeveer 80 calorieŽn, dit staat gelijk aan 20 minuten wandelen.

 

Laat je niet door anderen onzinverhalen verkopen. De basis van gezond afvallen blijft:

 • Calorie vermindering 10-15%, sta je na paar maanden stil bepaal dan opnieuw de calorieŽn die daarbij horen en verminder dat opnieuw met 10-15%
 • Snel gewichtsverlies wordt meestal veroorzaakt door verlies aan vocht en spiermassa. Focus op de hoeveelheid vet in je lichaam en niet op je gewicht!!!
  2 mensen die allebei 80 kilo wegen kunnen totaal verschillend zijn. Te snel afvallen jaagt verder een survival instinct van je lichaam aan waardoor je stofwisseling wordt bijgesteld en je bij het zondigen twee keer zo snel aankomt (jojo effect).
 • Matige beweging zoals wandelen, fietsen en zwemmen (liefst in zout water)
 • Voedingsrijke produkten die je lichaam helpen en voeden zoals rauwkost, groente en fruit, verse groentesappen (met name wortel, bieten, groene groentes) ongebrande noten ipv lege calorieŽn zoals zwaar geraffineerde voeding zoals witte suiker, fabrieksvoeding, fastfood, geschilde aardappels (puur suiker), brood (suikers komen veel te snel vrij, antinutriŽnt fytinezuur in gistbrood bindt zich aan kostbare mineralen zoals ijzer, zink en magnesium), witte pasta/rijst etc. Brood, geschilde aardappelen, suiker en alcohol zijn de aanjagers van buikvet bij mensen die weinig tot niets bewegen. Zie brood als een beloning voor beweging. Mensen aten vroeger aardappelen tussen de middag (en niet savonds) en waren dan de hele middag fysiek aktief en gebruikte zo de suikers. Ga je een dag lekker fietsen of zwemmen dan is wat extra brood geen probleem maar kies dan voor het betere brood zoals zuurdesem spelt dan bijna fytinezuurvrij is en daardoor veel voedzamer is.

En biologisch is inderdaad veel duurder, maar stel jezelf maar eens de vraag waarom die andere voeding zo goedkoop kan zijn........

Wil je meer weten over afvallen en voeding lees dan op je gemak de volgende sites:

http://www.diabetes2dieet.com
http://www.antibakkerdieet.com
http://www.suikerspiegeldieet.com

Help je medemens en geef deze gratis kennis door aan familie en vrienden, print de informatie uit en bewaar het in een multimap en laat dit soort info door anderen lezen.

Open de ogen van een ander en geef ze een kans op een gezonder leven. De industrie maakt ons al meer dan een eeuw ziek, tijd om voor jezelf te zorgen. De overheid is teveel gefocussed op rendement van zijn melkkoeien (wij dus) en hecht meer aan economische belangen zodat we Sinterklaas kunnen blijven spelen in armlastige EU landen, of denkt u dat de overheid allemaal mensen wil die de 100 jaar gaan halen (oftewel 35 jaar AOW) ? Dacht het niet !

Ik wens je veel gezondheid en kennis.....

Ron


 

 


 


View My Stats