logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Spelt - het oergraan


Ik ben vorig jaar van volkoren tarwebrood overgestapt op speltbrood omdat ik het gevoel had dat tarwe een rol speelde bij mijn buikvet en scala aan darmproblemen. Ik merk ook dat ik gevoelig ben voor rogge en haver maar minder dan met tarwe. Hoe meer ik lees over de rol van tarwe bij allerlei aandoeningen hoe meer ik ongekiemde tarwe als boosdoener ben gaan zien. De druppel was voor mij de informatie die ik las in het Bloedgroepdieet boek van D'Adamo die uitlegt wat nu precies het probleem met tarwe. Het alternatief voor A en O mensen is dan het oude spelt graan.

Uit een Belgische studie (referentie 1) naar het verschil tussen tarwe en spelt blijkt oa het volgende:

 • Spelt bevat meer koper, zink, ijzer, magnesium en fosfor
 • Spelt bevat 40% minder fytinezuur dan tarwe, dit zuur belemmert de opname van mineralen wat zeker bij volkorenbrood een probleem is, een ander alternatief
  is dan zuurdesembrood waarbij zo'n 90% is afgebroken maar niet iedereen
  waardeert de smaak hiervan, speltbrood is dan de andere optie

Veel mensen krijgen het advies om donkerder brood te gaan eten zoals volkoren tarwe en zien dan alleen maar darmkrampen, diaree, obstipatie, gassen etc toenemen. Als dit bij jou speelt ga dan eens testen wat er gebeurt als je 14 dagen alleen speltbrood eet. Het beste is dan het brood zelf te bakken zodat het zo schoon mogelijk is en vrij is van toevoegingen. Vorig jaar heeft er in de Ortho magazine nog een uitgebreid artikel gestaan over een andere probleem, dat er juist door het eten van volkorenbrood een zinktekort kan ontstaan en aangezien zink belangrijk is voor je weerstand en de werking van veel enzymen in je lichaam niet bepaald iets wat je wilt stimuleren, zeker bij mensen zoals ik die geen rood vlees eten en al minder zink binnen krijgen.

Heb je dus darmproblemen dan kan dat "gezondere" volkorenbrood wel eens averrechts kan gaan werken. Laat je niets wijsmaken, wit brood bevat minder voedingsstoffen maar is ook weer minder belastend voor je darmen omdat het minder gluten bevat en lichter verteerbaar is. Nog beter is het tarwebrood vervangen door een portie zilvervliesrijst, gierst of spelt brood. Heb je 1-2 uur na het middageten een energie dip dan moet ze zeker eens gaan experimenteren want kan best zijn dat er een relatie is tussen je consumptie van tarwe en middagvermoeidheid of concentratie stoornissen.

Accepteer je kwaaltjes niet en ga testen waarbij je je het beste voelt, alleen jij kent je lichaam het best. Let niet op je omgeving, het is jouw lichaam en jij zit met de schade en gevolgen als je verkeerd eten. Zeker mensen met bloedgroep O moeten op hun hoede zijn met granen zoals tarwe. Onverklaarbaar overgewicht of te hoge cholesterol kan worden veroorzaakt door dit soort voeding. Test dit gewoon eens een paar weken uit en kijk wat de resultaten zijn. Bevalt dit, pas dan je dieet aan. Je bent nooit te oud om te leren en je dieet drastisch aan te passen. Leg je niet neer bij chronische klachten, ga testen welke voeding dit verergerd en houd een dagboek van je eten bij zodat je ook kunt zien of er sprake is van een vertraagde reaktie op voeding na 2-3 dagen.

Als laatste wil ik je nog even wijzen op het feit dat tarwekiembrood, het zogenaamde Essener brood, een apart verhaal is. Door het kiemen wordt het gluten eiwit dat de problemen veroorzaakt namelijk omgezet in aminozuren en is het niet langer een probleem. Dit brood is echter vrij prijzig en misschien niet voor iedereen een alternatief.

Succes met je zoektocht

Ron


Waarom speltgraan geen tarwe is

In deze tijd waar meer en meer mensen te maken hebben met gezondheidsproblemen, zoals ouderdomsdiabetes voor het dertigste levensjaar, zoekt men naast oplossingen gelukkig ook naar de oorzaak.

Waar tarwe de oorzaak blijkt voor; het ontstaan van ontstekingen, extreme verhoging van de bloedsuikerspiegel, ontregeling van de insulineproductie met insulineresistentie tot gevolg, darmbeschadiging zoals coeliakie en de ziekte van Crohn, etc. blijkt Spelt, of producten gemaakt van speltmeel, ons gestel vele malen minder te belasten.

Daarnaast is speltbloem veel voedzamer en heeft, zoals Hildegard von Bingen in het jaar 1112 na Chr. al schreef, een medicinale werking.In tegenstelling tot tarwe bevat spelt niet de schadelijke lectine eigen aan tarwe. Deze tarwelectine simuleert als het
ware de werking van insuline, en overbelast daarmee de alvleesklier, de algehele gezondheid ondermijnend. Wat diŽtisten over het algemeen niet meekrijgen in hun opleiding is dat zolang er zich insuline in het bloed bevind, er geen vet verbrand kan worden.

Ter illustratie; als u een uur nadat u bij de lunch drie tarweboterhammen heeft gegeten in de sportclub aan de gang gaat om de overtollige pondjes te verbranden, komt u bedrogen uit. Als cardiovasculaire- of conditie training prima. Vet zal echter niet verbrand worden. Het gewichtsverlies staat gelijk aan het vochtverlies. Hier biedt Spelt de oplossing. Een bijkomend aspect van Spelt is dat de glutenstructuur van speltgluten significant verschilt van tarwegluten.

Als u reeds een beschadigde darmwand heeft mag u ook geen speltgluten meer, maar indien u darmproblemen wilt voorkomen is het raadzaam over te stappen op Spelt.
Ten slotte, de voedingswaarde van tarwe zit enkel in de zemel en de kiem. Het meellichaam, de bloem, bevat nagenoeg geen voedingswaarde en hoofdzakelijk gluten. Daarom is het bij tarweconsumptie noodzakelijk volkoren tarwemeel te gebruiken.

Dit is bij Spelt niet het geval; ook het meellichaam van Spelt, bevat naast gluten, ook hoge concentraties vitamine en mineralen. ( E en B groep, Foliumzuur, Niacine, en vooral ijzer, magnesium, en fosfor.) Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet heden ten dagen, dat spelt alle acht essentiŽle aminozuren bevat die in het lichaam de productie van hormonen activeren en onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een belangrijk voordeel aan spelt zijn de goede vetten. Spelt bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren, en gťťn cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de
bloedvaten en voormindert zo de kans op een hartinfarct. Die essentiŽle vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

Daarbij is spelt veel makkelijker verteerbaar en zorgt het voor een gezonde stoelgang.
Indien u Spelt eens zou willen proberen, of als u al Speltproducten eet, let dan op welke speltgraansoort er gebruikt is en of het wel 100% spelt is en niet een mix met tarwe. Mocht u Spelt bij een windmolen kopen vergewist u zich er dan van dat er geen tarwe wordt vermalen met dezelfde molensteen. Dit heeft vervuild het speltmeel tot gevolg en ondermijnt de reden om voor Spelt te kiezen.

http://www.voedingswaar.nl/diabetes.htm

Auteur: Mart. Gevers.


Spelt (Triticum spelta)

Voedingswaardetabel

Voedingswaarde Bevat per 100g
Energie 1340 kJ
Water 12,5 g
Eiwit 11,6 g
Vet 2,7 g
Koolhydraten 62,4 g
Vezel 8,8 g
Natrium 3,0 mg
Kalium 447 mg
Calcium 22 mg
Fosfor 411 mg
Magnesium 130 mg
IJzer 4,2 mg
Fluor 0,06 mg
Vitamine E 0,30 mg
Vitamine B1 0,30 mg
Vitamine B2 0,10 mg
Niacine 1,50 mg
Vitamine B6 0,30 mg

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt


Speltwinkel

Een winkel met een zeer uitgebreid Spelt assortiment is te vinden op:

www.Speltwinkel.nl


Referenties


(1)  Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) as a source of breadmaking flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid.

Ruibal-Mendieta NL, Delacroix DL, Mignolet E, Pycke JM, Marques C, Rozenberg R, Petitjean G, Habib-Jiwan JL, Meurens M, Quetin-Leclercq J, Delzenne NM, Larondelle Y. Unite de biochimie de la nutrition, Universite catholique de Louvain, Croix du Sud 2/8, 1348 Louvain-la-Neuve, Belgium.

The nutritional value of breadmaking cereal spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) is said to be higher than that of common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare), but this traditional view is not substantiated by scientific evidence. In an attempt to clarify this issue, wholemeal and milling fractions (sieved flour, fine bran, and coarse bran) from nine dehulled spelt and five soft winter wheat samples were compared with regard to their lipid, fatty acid, and mineral contents. In addition, tocopherol (a biochemical marker of germ) was measured in all wholemeals, whereas phytic acid and phosphorus levels were determined in fine bran and coarse bran samples after 1 month of storage. Results showed that, on average, spelt wholemeals and milling fractions were higher in lipids and unsaturated fatty acids as compared to wheat, whereas tocopherol content was lower in spelt, suggesting that the higher lipid content of spelt may not be related to a higher germ proportion.

Although milling fractionation produced similar proportions of flour and brans in spelt and wheat, it was found that ash, copper, iron, zinc, magnesium, and phosphorus contents were higher in spelt samples, especially in aleurone-rich fine bran and in coarse bran.

Even though phosphorus content was higher in spelt than in wheat brans, phytic acid content showed the opposite trend and was 40% lower in spelt versus wheat fine bran, which may suggest that spelt has either a higher endogenous phytase activity or a lower phytic acid content than wheat. The results of this study give important indications on the real nutritional value of spelt compared to wheat. Moreover, they show that the Ca/Fe ratio, combined with that of oleate/palmitate, provides a highly discriminating tool to authenticate spelt from wheat flours and to face the growing issue of spelt flour adulteration. Finally, they suggest that aleurone differences, the nature of which still needs to be investigated, may account for the differential nutrient composition of spelt and wheat.

PMID: 15796621 [PubMed - indexed for MEDLINE]

J Agric Food Chem. 2005 Apr 6;53(7):2751-9


Internationaal


World's healthiest foods - spelt

Spelt is an ancient grain that traces its heritage back long before many wheat hybrids. Many of its benefits come from the fact that it offers a broader spectrum of nutrients compared to many of its more inbred cousins in the wheat family. It can be used in many of the same ways as wheat including bread and pasta making. Spelt does not seem to cause sensitivities in many people who are intolerant of wheat.

Benefits:

 • Help for Migraine Headache Sufferers
 • Reduce Risk of Atherosclerosis
 • Significant Cardiovascular Benefits for Postmenopausal Women
 • Spelt and Other Whole Grains Substantially Lower Type 2 Diabetes Risk
 • Gallstone Prevention
 • Whole Grains and Fish Highly Protective against Childhood Asthma
 • Lignans Protect against Heart Disease

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=143


Spelt health food

Spelt (Triticum spelta) was an important wheat species in parts of Europe from the Bronze Age to medieval times. It now survives as a relict crop in Central Europe, but has found a new market as a health food. Spelt is sometimes considered a subspecies of the closely related species common wheat (T. aestivum), in which case its botanical name is considered to be Triticum aestivum subsp. spelta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt


Allergenic properties of spelt

As for the allergenic properties of spelt, the mystery continues. Whereas every major research paper on hulled grains cites the fact that spelt is safely consumed by people with certain wheat allergies, no exact reason for that has been determined, although the MSU paper notes that the spelt gliadin proteins – one group of functional proteins that are glutenous – are distinctly different from those in wheat.

http://www.lentzspelt.com/spelt.html


Book - Spelt healthy !

If it's a well-researched book, Spelt Healthy! grew from a personal journey. Cosentino relates how her husband suffered from wheat intolerance. "One day we sat down and examined just what we were eating," she writes. They investigated several strains of scientific literature on nutrition and health, and found that Dr Peter J. D'Adamo's Eat Right for Your Blood Type made a lot of sense; noting that her academic background is the archaeology branch of anthropology, Cosentino points out the dietary logic of eating ancient foods - "(they) generally cause the fewest modern food reactions." Replacing wheat and corn with spelt while relying on whole foods in cooking, resulted in surprising wellness, she reports: "Two months went by and we changed for the much better...

ISBN 0-9774635-5-9

http://www.lentzspelt.com/spelthealthy.html


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats