logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

 

Snel afvallen ? Is er een wonderdieet ?


De vraag die me bijna dagelijks wordt gevraagd is "hoe kan ik snel afvallen?".

Als de temperaturen stijgen probeert half Nederland zich weer in te kleine badkleding te steken en ontdekt men dat er weer menig pondje door het mondje is gegaan.

Eten we nu echt zo veel meer of spelen er andere oorzaken mee?

De basis van de meeste dieet programma's komen bijna altijd neer op het vermijden van voeding die de suikerspiegel opjaagt zoals Atkins en South Beach of simpel caloriŽn tellen zoals het 40 punten dieet, Weight Watchers en vele anderen.

Ik geloof niet in koolhydraatarme programma's zoals Atkins en South Beach. Wel qua gewichtsverlies op korte termijn maar schadelijk voor de gezondheid op lange termijn en ook niet jaren vol te houden. Het feit dat men veel vet en dierlijk eiwit als basis neemt en het lichaam steeds in een ketose stand brengt is voor mij de nagel aan je doodskist. Voor mij zijn dit echt kanker dieet programma's want juist de voeding die een grote rol speelt bij welvaartziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten mag hier vrij worden genuttigd. Zeker als je kijkt naar de resultaten van de China Studie waarin er een duidelijke relatie is tussen inname van dierlijke eiwitten en bijvoorbeeld kanker moet er toch een lichtje bij je gaan branden.

Sonja Bakker is op dit moment weer helemaal hot maar werkt ook weer op een calorie basis. Maar goed, zolang ouders hierdoor gaan nadenken over de (anti)voeding die zij hun kroost voorschotelen is het voor mij prima. Beetje kinderachtig dat het Voedingscentrum dan weer kritiek gaat spuien terwijl men zelf blijft leuren met die zuivel en vlees van haar broodheren en nog steeds gelooft in het mooie Aspartaam sprookje dat de industrie maar braaf blijft namekkeren. Als dat Haagse clubje echt iets wil veranderen dan zal ze haar pijlen op de industrie moeten richten en niet op de slachtoffers die de verleiding niet kunnen weerstaan. Zolang je op scholen liters frisdrank kan consumeren en kinderen geen onderwijs in voeding krijgen zal er niets veranderen.

Holland zuivelland zeggen ze ook altijd. We moeten 2-3 glazen melk consumeren want anders krijgen we botontkalking. Wel vreemd dan dat in de landen met de hoogste zuivelinnames de meeste botontkalking voorkomt. Ik drink geen druppel zuivel maar eet gewoon veel groene groente, gebruik sesampasta en amandelen. Allemaal calcium zonder die nadelen van zuivel. En ben ook zelden nog verkouden....

Dierlijk eiwit kan goed voor je spieren zijn als je ook veel beweegt maar als je grote hoeveelheden consumeert en deze niet wegtraint dan zal dit een flinke claim op je gezondheid leggen. Zowel vetten als eiwitten verzuren het lichaam en maken je vatbaar voor aandoeningen zoals reuma. De natuur is in balans en ook wij zullen een balans moeten vinden tussen eiwitten, vetten, koolhydraten en een flinke portie fruit/groente.

Als een dieet groente of fruit afwijst dan moet je eigen logica toch ook wel iets zeggen lijkt me want juist die twee groepen zijn de beschermers van je gezondheid. Waar je dik van wordt zijn die fijne dode vruchtensappen die geen vezels en amper vitamines bevatten. Die jagen je suikerspiegel lekker op en geven je snelle energie.

De titel van deze pagina is snel afvallen maar ik zal je uit de droom helpen want dat bestaat helaas niet als je ook gezond wilt blijven. Hardlopers zijn doodlopers zei mijn oma altijd, en dat geldt ook voor fanatieke lijners.

Zodra je voedsel als je tegenstander gaat zien zit je eigenlijk al in een viceuze cirkel. Door minder te gaan eten krijg je nog meer goede voedingsstoffen binnen en gaat je lichaam in survival mode staan. Stofwisseling wordt vertraagd, je ontlasting heeft minder volume dus minder frequent stoelgang en kans dat toxische stoffen langer in het lichaam blijven.

Dan zijn er ook nog de mensen die hun stofwisseling willen oppeppen en zo dus ook weer hun eetlust aanjagen zodat je uiteindelijk weer aankomt doordat je per saldo toch weer meer gaat eten.

Wat dan? CaloriŽn tellen?

Dat is een optie maar behoorlijk bewerkelijk maar kun je iedere dag 400-500 caloriŽn onder je normaal inname blijven dan zal je gemiddelijk een pondje per week afvallen. Maar verminder je juist de voeding die belangrijke stoffen levert zoals granen zul je toch de kans lopen je tekorten verder te vergroten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van overgewicht?

 • Je beweegt te weinig, geen fysieke arbeid of activiteiten
 • Je hebt een slechte werkende schildklier, dit kun je via je huisarts
  laten uitzoeken
 • Je kies voor snelle koolhydraten en suikers die je suikerspiegel en vetopslag opjagen en ervoor zorgen dat je ook weer snel een
  dip krijgt en weer honger hebt, dus viceuze circel. Hoe minder
  voedingsstoffen iets bevat hoe groter het negatieve effect
  Hoe voedzamer hoe stabieler je suikerspiegel is...
 • Door ongezonde manier van leven maak je veel afvalstoffen aan en worden deze mbv vet opgeslagen omdat je organen het niet meer trekken

Voor mij is er maar 1 lange termijn oplossing voor mensen die naar een gezond gewicht toe willen:

 • Het kiezen voor voeding met de hoogste voedingswaardes, stop je lichaam bomvol mineralen, aminozuren, anti-oxidanten, vitamines, sporen etc

  - 3-5 ons groente per dag waarvan deel rauwkost
  - 4-5 stuks vers fruit
  - ontbijt met diverse granen zoals havermout
  - zuurdesembrood of tarwekiem brood
  - kiemen zoals tauge, alfafa
  - minimaal 1-1.5 liter bronwater
  - natuurlijke supplementen (gedroogde bladgroen
    zoals brandnetel, gerstegrassap, tarwegrassap,
    spirulina en chlorella)

  - Beperkt gebruik van dierlijke produkten (bijv
    om de dag zodat je die inname halveert)
 • voeding met een laag glycemische waarde

  Dit is voeding die je suikerspiegel niet teveel laat stijgen, boosdoeners zijn bijv suiker, alcohol, wit brood, witte rijst. Uitgebreide lijst staat op www.glycemische-index.com
 • kiezen voor een dagelijkse vorm van beweging
  zoals half uur wandelen, fietsen of op de mini
  trampoline springen. Je kan ook gaan sporten maar
  dagelijks bewegen is altijd beter dan 1 keer per
  weer iets gaan doen. Kies dan zeker voor een rustig
  tempo en ga wat langer door. Richt je dan specifiek
  op vetverbranding.

Door s'morgens de granen te eten (zie supergranenpapje) ben je de hele morgen verzadigd en heb je geen behoefte aan tussendoortjes. Sla je het ontbijt over dan kom je jezelf later op de dag tegen. Ook zul je vermoeider worden gedurende de dag met als gevolg dat je snel naar suikerrijke voeding grijpt. Met name het chroom in de granen remt de zoetbehoefte en de langzame vertering zorgt voor langzame vrijgave van energie en geen pieken in je suikerspiegel.

Hoe gezonder je eet hoe minder afvalstoffen en hoe meer energie je zult krijgen. Mensen die ongezond leven zijn vaak supermoe en peppen zich op met veel koffie en cola maar plegen ivm dagelijkse roofbouw op het lichaam tot het moment dat het lichaam aan de noodrem trekt.

Veel mensen worden verrast door een ziekte maar snappen niet dat ze dit zelf kunnen hebben veroorzaakt door steeds maar weer het lichaam uit te putten en met lapmiddelen op de been te houden.

Zie het als een huis, je kan het warm willen stoken maar zet je partner alle ramen open dan zal het weinig uithalen. Koffie en cola zijn lapmiddelen. Als je je lichaam iedere dag saboteert en "verkeerd" tankt zal je motortje vandaag of morgen motorpech krijgen. Dat kan de zoveelste keelonsteking zijn maar ook je eerste hartaanval.

Sleep je iedere dag 15-20 kilo overgewicht mee begrijp dan goed dat je eigelijk iedere dag met een krat boodschappen loopt te sjouwen. Dit kost je dus veel energie en je gewrichten zullen vele jaren eerder aftakelen.

Zodra je overschakelt naar veel groene voeding zul je allerlei veranderingen gaan merken in je lichaam. Volgens de Amerikaanse Dr Fuhrman is het zelfs zo dat hoe meer groene groente en fruit je per dag eet hoe meer je zal afvallen.

Door het lichaam vol te stoppen met natuurlijke voedingsstoffen zal je graas gedrag afnemen want lichaam is tevreden en niet steeds op zoek. Suiker is niets anders dan een surrogaat voor fruitsuikers die je lichaam voor allerlei processen nodig heeft. Maar het grote verschil is dat suiker je suikerspiegel giga opjaagt terwijl fruitsuikers dit niet doen. Dat is dus je eerste winst.

En een zucht naar vetrijke produkten produkten kan een signaal zijn dat er te weinig goede vetten binnenkomen en het lichaam naar alternatieven gaat zoeken die wel voorhanden zijn. Goede vetten zitten in vette vis (met mate eten), advocado, ongebrande noten, olijven en zaden zoals sesamzaad, lijnzaad, pompoenzaad en zonnebloempitten.

Samengevat is mijn aanpak het kiezen voor zo min mogelijke bewerkte voeding, veel groene groente (toppers zijn boerenkool, broccolie, spruiten en spinazie), veel rauwkost zoals komkommer, bleekselderij, wortels, tomaat, witte kool etc, veel fruit, noten en zaden, groene supplementen en geen geconcentreerde voeding zoals suiker, alcohol, fastfood, oliŽn, vruchtensappen, gistbrood en flinke reduktie van dierlijke eiwitten en vetten. Ik ben zelf geen voorstander van 100% vegetarisch maar wel van een 50/50 situatie waarbij ik om de dag iets dierlijks eet, dat kan een ei zijn, een stukje vette vis, een stukje biologisch vlees en de andere dagen notenburgers, groenteburgers, tofuburgers etc (muv van zuivel varianten die ook weer dierlijk eiwit bevatten.

Eet dus minder maar beter en bespaar niet op groente en fruit en een gezond lichaam zal je beloning zijn. Probeer verslavende produkten zoals koffie, alcohol, fastfood, snoep, roken af te bouwen want elke vermindering is winst voor je gezondheid. Zoek uit waarom je deze stoffen nodig hebt en kijk naar alternatieven/oplossingen voor deze verslavingen.

Sterkte.....

Ron

 

Links

 


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats