Rozen en pesticides


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

In de naam van de Roos

Vertaalde en verkorte samenvatting van ‘Au nom de la Rose’

Bron: www.tsr.ch > A Bon Entendeur > uitzending van 16 maart 2006;

Bekijk de franstalige video voor het complete verhaal.

 ‘ e e r l i j k e   ha n d e l ’

 

Latijns-Amerika, Equador: op 2 uur rijden van de hoofdstad Quito ligt op 2800 m boven de zeespiegel op een vlakte Cayambe, met zover het oog rijkt , kassen waarin ‘de mooiste rozen’ ter wereld worden gekweekt: dikke, lange stelen, grote knoppen en levendige kleuren.

Het 3e exportprodukt van Equador zijn, na petroleum en bananen, de snijbloemen. Op nummer 4 staat de cacao. De internationale handel van rozen is in volle ontwikkeling. Wereldwijd gezien kopen de Zwitsers de meeste rozen per hoofd van de totale bevolking.

Maar…het is geen ‘rozengeur en maneschijn’ in het land van DE rozen. De werkomstandigheden zijn niet bepaald ideaal te noemen en de arbeiders en hun kinderen betalen hiervoor een (te) hoge prijs.

Landbouwingenieur van de kwekerij ‘Ponte Tresa’, William Barba, vertelt het volgende: ‘de rozen van Equador zijn zo mooi vanwege de klimatologische omstandigheden: hoogte, lichtkwaliteit en temperatuur. Men kan 8 – 10 jaar continue rozen snijden van 1 plant.; de ‘vraag’ bepaalt echter dat we om de 2 - 4 jaar van variŽteit moeten veranderen. Om steeds te kunnen voldoen aan deze prachtige kwaliteitsrozen, wordt de natuur ‘een handje geholpen’ door intensieve chemische produkten te gebruiken’.

Patricio Ortiz, arts en toxicoloog uit Equador:

De chemische produkten die worden gebruikt hebben ‘hun dienst bewezen’ als chemisch wapen tijdens de oorlog in Korea en Vietnam. Toen men erachter kwam dat ook diverse plantenziekten bestreden konden worden met deze produkten, is men ze volop gaan gebruiken in de land-en tuinbouw. Het probleem is dat de chemische produkten ernstige schade toebrengen aan het menselijk organisme.

Kwekerij ‘Ponte Tresa’ werkt met het label ‘Max Havelaar’ = eerlijke handel. Volgens William Barba neemt men zoveel mogelijk maatregelen om de arbeiders  te beschermen. Verboden giftige pesticiden worden er niet gebruikt. Arbeiders verrichten de bespuitingswerkzaamheden, gekleed in voorgeschreven beschermingskleding van ‘s morgens 4 tot uiterlijk 10 uur, dus voor het grootste deel, voordat de overige werknemers aanvangen. Maximaal mogen ze 30 dagen bestrijden en daarna verrichten ze 4 maanden andere werkzaamheden op de kwekerij…

De ‘eerlijke handel’ waarvan de Europese consument  denkt dat het ecologische handel is, wordt desalniettemin zeer intensief behandeld met chemische produkten.

9 van de 10 kwekerijen in Equador dragen niet het label van de ‘eerlijke handel’. Deze kwekerijen hebben geweigerd aan deze reportage mee te doen. Toch hebben de reportagemakers een aantal arbeiders kunnen spreken:

-         daar waar ik werkte, kregen we geen beschermingskleding, geen masker  en geen handschoenen….en dan de stank….onze kleding werd doornat van de giftige produkten die gevaporiseerd werden,

-         tijdens de bestrijdingswerkzaakheden hoestte ik veel, had hoofdpijn, was misselijk , had brandende ogen en oogleden,

-         om onze gezondheid te beschermen, moesten we onze mond en neus maar bedekken met onze kleding,

-         ik heb symptomen van artritis, mijn handen zijn opgezet, mijn vingers kriebelen, men zegt dat het door de chemische produkten komt,

Met medicijnen zijn de vergiftigingsverschijnselen niet te bestrijden. De enige oplossing is ander werk zoeken.

-         men heeft mij gezegd dat ik maar moest vertrekken, maar ik kan geen ontslag nemen, ik heb werk nodig om te leven

- op een gegeven moment wilde ik weggaan, maar ik heb een schoolgaand kind en mijn man is overleden

De jonge moeders vertellen dat de blootstelling aan pesticiden desastreus is voor de foetus:

-         toen mijn dochtertje werd geboren, wist ik niet dat ze een probleem aan de ogen had. De doktoren zeiden later dat het door de bestrijdingsmiddelen kwam,

-         mijn net geboren dochtertje had een soort brandvlekken op haar huid; gelukkig is het genezen. De doktoren vertelden me dat het kwam doordat ik me niet heb beschermd tijdens de bestrijdingswerkzaamheden. 

Patricio Ortiz: arts en toxicoloog:

Wetenschappelijk onderzoek  geeft aan dat de problemen hierboven beschreven  door de jonge moeders, veroorzaakt worden door teratogene en pesticiden.

Het gebruiken van de bestrijdingsmiddelen zonder controle en het gebruiken van verboden middelen tasten tevens de grond en het water aan. Resten plastic van de verlaten kassen liggen midden in de natuur.  Bij gecertificieerde bedrijven wordt het plastic door specialisten volgens de wet verwijderd.

Bovengenoemde problemen komen ook voor in andere landen die gespecialiseerd in het kweken van rozen: Colombia, bepaalde delen van Africa…. Daar waar het label ‘Max Havelaar’ = eerlijke handel toegepast wordt, zijn de werkomstandigheden beter dan elders, maar niet optimaal, want ook ‘Max’ heeft zich aan de wetten van het land te houden ! 

Kwekerij “Ponte Tresa” is een van de 10 kwekerijen in Equador die met dit label werkt. Dit houdt in dat 12 % van de exportprijs van de rozen op een speciale rekening wordt gezet die beheerd wordt door medewerkers en directie, met als doel diverse zaken voor de medewerkers te financieren: microkrediet, studiebeurzen, ziektekosten, computercursussen enz. De werkomstandigheden dienen gerespecteerd te worden.

In de reportage via Internet (video) ziet en hoort u de getuigen en een medewerker van Max Havelaar.

Om u een idee te geven van de prijsopbouw van de rozen verkocht op ons continent:

een kweker uit Equador verkoopt zijn roos voor de prijs van 50 centimes; aangekomen in Zurich is deze prijs al verdubbeld tot 1 CHF. In Zwitserland worden deze rozen verkocht tussen de 5 – 9 CHF; de marge wordt verdeeld tussen de importeur, de grossier en de bloemist.

Supermarktketens MIGROS en COOP verkopen 78 % van deze rozen. COOP verkoopt bijna alleen het ‘Max Havelaar’ label; 60 % van de rozen geimporteerd uit Latijns-Amerika en verkocht door MIGROS draagt niet het label van ‘eerlijke handel’.

De prijsopbouw bij de supermarktketens ziet er anders uit; de directeur van MIGROS Geneve geeft een toelichting op het rozenbeleid van dit bedrijf. 

Deze reportage gaat over Zwitserland. Rest de vraag: hoe zouden de EU-supermarktketens omgaan met het label ‘eerlijke handel’ ?

Ik hoop u met deze vertaling een kijkje achter de schermen te hebben gegeven; het gaat tenslotte om een luxe-produkt wat we allemaal wel eens kopen. En laten we eerlijk zijn : de meesten onder ons denken toch niet of er ‘eerlijke handel’ in het spel is of niet; dat is voor ons vaak ‘een ver van mijn bed probleem’.

xxx 

 


 

 100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Osteoporose
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiem olie
Teflon antiaanbak pan
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen

 


View My Stats