roggebrood - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen
Spijsvertering Glycemische index Winkelen Plaatsnaam Romantiek Vindplaats Zoekgids


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Terug naar het hoofdmenu

Roggebrood

Er zijn verschillende soorten roggebrood, zoals Fries, Gronings en Brabants roggebrood. Van oudsher worden deze soorten gegeten in de gebieden waar ze hun naam aan danken. In het noorden van het land werd voornamelijk het donkere roggebrood gegeten (het Friese en Groningse), in het zuiden het lichtere. Tegenwoordig vinden de verschillende soorten in alle delen van ons land hun weg naar de consument.

Bij het maken van fries roggebrood wordt geen gebruik gemaakt van gist. Het is een gebakken deeg van gebroken rogge, water, zout, tarwezemelen en enzymen.

Het vet in roggebrood komt uit de roggekorrel en is dus puur plantaardig met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Tevens bevat roggebrood veel voedingsvezels, omdat bij de bereiding gebruik wordt gemaakt van de hele roggekorrel. Roggebrood is een erg gezond en voedzaam product, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en vetarm.

Twee plakjes van bijvoorbeeld Van der Meulen Bakkers roggebrood leveren 30 % van de dagelijkse behoefte aan vezels en ijzer.

Bron (van der Meulen bakkers)

 

Hoe hoger de kooktemperatuur hoe meer schade aan je voedsel, dit is ook precies de reden waarom ik tegen magnetrons ben, je maakt teveel stuk..... Dit is ook precies het probleem bij brood. Men werkt op 250 graden om een stevige korst te krijgen. Tarwekiembrood en Roggebrood zijn veel gezonder door de veel lagere bak temperaturen (100-120 graden), in Friesland doen ze over roggebrood zelfs 15-20 uur op lage baktemperatuur zodat er geen korst ontstaat. Tweede voordeel is dat bij hogere temperaturen dan 170 graden de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaat, dit speelt dus niet bij klassiek roggebrood en tarwekiembrood / speltkiembrood dus nog een extra voordeel. Bij deze laatste soorten wordt zelfs geen zout, gist of suiker gebruikt.

 

 

 


View My Stats