Retinitis Pigmentosa


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Retinitis Pigmentosa


Retina Nederland

Retinitis Pigmentosa is een oogaandoening waardoor het netvlies langzaam zijn functie verliest. Bij de klassieke vorm van RP vermindert het gezichtsveld langzaam. Iemand, die aan de klassieke vorm van RP leidt, gaat als het ware door een steeds smallere koker de wereld inkijken. In een aantal jaren 'slibt' de koker dicht. Het aantal jaren is niet te voorspellen, soms 10 jaar, soms 40 jaar... Er is momenteel geen behandelmethode om RP te genezen of degeneratie te voorkomen.

http://www.retinanederland.org/


Retinitis Pigmentosa

De T.R.D.'s zijn grofweg in drie groepen te verdelen:

In de eerste groep zijn het vooral de staafjes die als eerste aangetast raken. Tot deze groep behoort Retinitis Pigmentosa. Met het verdwijnen van staafjes gaat hun functie verloren. Zien in het donker wordt aanvankelijk problematisch, later onmogelijk. Tevens verdwijnt er een stuk van het gezichtsveld. Zolang het centrale deel van het netvlies met de kegeltjes nog functioneert, blijft het centrum van het gezichtsveld onaangetast. Men kijkt als het ware door een lange tunnel: het kokerzien. Daarnaast blijven soms nog kleine gedeelten aan de zijkanten van het gezichtsveld functioneren.

Kenmerkende klachten zijn nachtblindheid en struikelen over treetjes, prullenbakken en andere obstakels die door de beperking van het gezichtsveld niet waargenomen worden. Uiteindelijk kunnen de kegeltjes ook betrokken raken bij het ziekteproces. Of dit bij iemand gaat gebeuren, wanneer dit gaat gebeuren, hoe snel het proces zal verlopen, zijn vragen waar geen exact antwoord op te geven is. Bij benadering kan daar iets over gezegd worden door resultaten van onderzoek bij een patint van jaar tot jaar met elkaar te vergelijken.

De tweede groep is het spiegelbeeld van de eerste. Het centrale deel van het netvlies met de kegeltjes gaat het eerst verloren, terwijl de meer perifere staafjes nog functioneren. Dat verklaart ook de klachten: de gezichtsscherpte gaat achteruit, kleuren worden niet meer goed waargenomen en fel licht wordt niet meer verdragen. Meestal blijft het bij een uitval van de kegeltjes, maar het proces kan zich naar perifeer uitbreiden en ook de staafjes aantasten.

Tenslotte bestaat er een derde groep, waarbij de aantasting van kegeltjes en staafjes tegelijkertijd plaatsvindt en geen onderscheid te maken is tussen de bovengenoemde typen. Op grond hiervan wordt wel gesproken van "mixed-T.R.D.".

http://www.kimbols.be/artikels/medisch/rp_karlien.php


En gemuteerd gen, twee erfelijke oogaandoeningen

Onderzoeker dr Radha Ayyagari van de Universiteit van Michigan (VS) ontdekte dat een gen dat al in verband gebracht werd met de oogaandoening Retinitis Pigmentosa ook een vorm van Macula Degeneratie veroorzaakt. Het gen is gelegen op het X-chromosoom.

University of Michigan Health System, 1 aug. 2002


T.R.D. tapetoretinale dystrofie

Retinitis Pigmentosa (ookwel T.R.D. tapetoretinale dystrofie genoemd) is eigenlijk niet n ziekte maar een verzamelnaam voor een groep ziekten die gekenmerkt worden door slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperkingen van het gezichtsveld, die uiteindelijk leidt tot kokerzien. De ernst en het beloop kunnen heel erg wisselen, soms zijn de symptomen al op kinderleeftijd duidelijk; soms wordt de ziekte pas op middelbare leeftijd vastgesteld. Wij gaan ervan uit dat de aanleg om de ziekte te krijgen, wel in alle gevallen erfelijk bepaald is. Het gaat hierbij om verschillende vormen van erfelijkheid, waarbij de kans om de aandoening over te dragen op eventuele kinderen varieert van zeer gering (minder dan 1%) tot vrij aanzienlijk (maximaal 50 %). Indien u een erfelijkheidsonderzoek wilt, kunt u dat overleggen met uw oogarts of met uw huisarts.

Hoe vaak komt het voor?
Geschat wordt dat ongeveer 1:4000 mensen retinitis pigmentosa (RP) heeft. Dat betekent dat er tegen de 4000 mensen met deze aandoening in Nederland moeten zijn. Omdat de aanleg van de ziekte erfelijk is, zullen soms meerder familieleden RP hebben, zodat de ziekte en het beloop al uit ervaring bekend zijn. Toch kunnen er grote verschillen zijn in het beloop van de ziekte, zelfs binnen n familie! Bovendien is het zo, dat bij ongeveer de helft van de RP patinten geen andere familieleden met de aandoening bekend zijn.

http://www.ziekenhuis.nl/


Eet donkergroene bladgroente

Donkergroene bladgroente bevat twee pigmenten, luteine en zeaxanthine, die zich in de ogen ophopen. Deze kunnen de vrije radicalen wegvangen voor ze het gevoelige weefsel van de ogen beschadigen (Bron: Eet, Drink en Blijf Slank & Gezond - Dr. Walter C. Willett).


 

 Acerola superbes
Acne
Adhd
Afvallen
Allergie
Alo Vera
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Artrose
Aspartaam
Autisme
Babyzwemmen
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Brood nadelen
Budwig papje
Candida
Chemotherapie
Chips
Cholesterol
Chlorella
Crohn
Constipatie
Darmkanker
Dieet & afvallen
Eczeem
Fatale vetten
Fluor
Frituren
Fructose
Fructosestroop
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Griep - verkoudheid
Groene thee
Hard werken?
Hoge bloeddruk
Hoofdluis
Huidproblemen
Kanker
Lactose intolerantie
Levertraan
Lichttherapie
Lijnzaadolie
Nachtwerk
Olijfolie
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Osteoporose
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Selenium
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Tarwegras
Tarwekiem olie
Tomaat
Ukrain kankerkiller
Vetarm = slecht
Vleesvervangers
Voeding bij kanker
Wortelsap
Zink
Zuurdesem
Zware metalen

Meer....


 


View My Stats