Qigong en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Qigong(Chi Kung) 

In China is het al duizenden jaren het uitgangspunt van de geneeskunde: lichaam en geest zijn ťťn geheel. Qigong (uitgesproken als tsjie koeng) maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. ‘Qi’ betekent lucht of adem en met betrekking tot het lichaam ‘levensenergie’ en ‘vitaliteit’. ‘Gong’ wordt omschreven als iets waar je gemotiveerd veel tijd en moeite insteekt. Qigong is dus een methode om effectiever om te leren gaan met je levensenergie.

Door Joyce van Zijl

Jeff van Schukkmann ondervond de werking van Qigong aan den lijve en specialiseerde zich hierin. Hij gebruikt deze kennis nu in zijn praktijk “Parasympathicus” als docent Qigong, hypnotherapeut en arbeidsdeskundige.

Overstap
Jeff van Schukkmann behaalde zijn HBO-diploma’s Casemanager/ReÔntegratieadviseur en Westerse Medische Basiskennis. Bij een natuurgeneeskundig centrum, waar hij de studie volgde voor regressie- en reÔncarnatietherapeut maakte hij kennis met Qigong en specialiseerde hij zich in meditiatietechnieken en intuÔtieve ontwikkeling. Jeff: “ Ik ben actief in de Stichting Qigong Cirkel Breda en heb veel kennis en kunde opgedaan bij de Stichting Qigong Cirkel. Daarnaast heb ik veel contact met mijn oom die Qigongdocent is in Canada. Na de zoveelste reorganisatie bij mijn laatste werkgever besloot ik mijn opgedane kennis en kunde op een andere manier te gaan gebruiken. Ik ben een eigen praktijk begonnen, die ook stressbestrijdingstrainingen geeft voor bedrijven om onnodig hoge ziektekosten te voorkomen.

Traditionele Chinese geneeskunde
“In de traditionele Chinese geneeskunde krijgt een patiŽnt eerst gezondheidsoefeningen mee naar huis van de dokter. Mochten die niet voldoende helpen dan komen er kruiden aan te pas en als allerlaatste (maar dat is heel zelden) medicijnen. In het Westen wordt meestal met medicatie begonnen en dan ook nog bijna altijd synthetische medicatie. In China gaat men er van uit dat elke ziekte, zowel lichamelijk als geestelijk een disharmonie is in de vitale energieŽn van het menselijk systeem. Eigenlijk maken wij ons tot op zekere hoogte zelf ziek. Met Qigong kunnen we onszelf ook weer beter maken. Dat lukt niet zomaar, met behulp van energetische Qigongbehandelingen verlicht men eerst de klachten en samen met dagelijkse Qigongoefeningen legt men de basis voor herstel.”

De Parasympathicus
Jeff legt uit: “Qigong betekent werken met de lichaamsenergie onder begeleiding van de geest. Door de geest beter te beheersen en te ontspannen en de aandacht te richten op een juiste ademhaling krijg je controle over de lichaamsenergie. Door middel van oefeningen zal ook het concentratievermogen vergroot worden en worden rust en stilte meer geÔntegreerd in het dagelijkse leven. Het parasympatisch deel van het autonome zenuwstelsel zal meer gestimuleerd worden. Hiervan is bekend dat dit een wezenlijke bijdrage levert aan onze gezondheid omdat het de herstellende processen in ons lichaam aanstuurt. Ik geef momenteel lessen aan groepen van zo'n 20-30 personen op dinsdagavond en donderdagavond in Breda en op vrijdagavond in Etten-Leur. Als er voldoende belangstelling is start ik ook met een maandagochtendgroep in Breda.”

Hypnotherapie
Jeff van Schukkmann is ook hypnotherapeut. “ Regressie- en reÔncarnatietherapie is een vorm van inzichtgevende therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een lichte trance. Het is beslist geen ‘entertainment’ waarbij je mensen als kippen laat kakelen of zo. In de therapie probeer ik cliŽnten gebeurtenissen uit het verleden opnieuw te laten beleven om ze alsnog te verwerken. Het helen van het verleden wordt de basis van een nieuw evenwicht in je leven.”

Meer informatie omtrent “Parasympathicus” van Jeff van Schukkmann kunt u verkrijgen op de website www.parasympathicus.nl of via emal:parasympathicus@wanadoo.nl Ook kunt u Jeff telefonisch bereiken: 076-5423876 of 06-12302194. Meer informatie over Qigong kunt u ook vinden op de website www.qigongcirkel.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Bredase Bode

 

 

 


 


View My Stats