propolis en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Propolis, stuifmeel, pollen....


(C) Agricultural Research Service USA Uit de wereld van de bijen komen naast honing een aantal interessante produkten. Naast het speciale honingverband zijn er meerdere voedingssupplementen beschikbaar.
Hieronder een kort overzicht.

Ron

Propolis
Natuurlijke propolis is vanwege zijn afweer tegen ziekteveroorzakers een ideaal middel voor de voorkoming en genezing van verkoudhe≠den en werkt ontstekingsremmend - en dat zonder de bijwerkingen van de traditionele antibiotica. Zijn ontstekingsremmende eigenschap overstijgt volgens wetenschappelijkť onderzoeken die van acetylsalicylzuur -dat is de werkstof van aspirine - met het dubbele. Op grond van de antibiotische en de ontstekingsremmende werkingen zijn de inzetmogelijkheden van propolis in dienst van de gezondheid uiterst veelzijdig.
Meer info hier

Propolis wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum en weerstandsverhogend middel en ter ondersteuning van antibiotica. Ook bindt propolis vrije radicalen en is daardoor bloedzuiverend. Bij bot- en spierproblemen en slijm-beursontsteking, kan propolis gunstig werken. Voor uitwendig gebruik wordt propolis verwerkt in neusdruppels, hoestdrank, tandpasta, lotion, zalven, crŤmes en huidolie, shampoo of skin wash. Propolis verzorgings producten worden gebruikt op wondjes, littekens, ontstekingen, bij spieraandoeningen, tegen eczeem, psoriasis, wratten, schimmel,
kalknagels en zwemmerseczeem.
Meer info hier

Koninginnegelei
Weliswaar weet men het een en ander van de diversiteit van de werkstoffen van de koninginnegelei, ondertussen blijft het werkingsmechanisme voor een groot deel een geheim van het bijenvolk, omdat nog niet alle substanties van het kostbaarste van alle bijenproducten geÔdentificeerd zijn. Het is bekend dat koninginnegelei bijzonder rijk is aan mineralen en sporenelementen. Daarnaast bevat het enzymen en andere waardevolle eiwitten alsmede vetten en suikers. Bovendien weet men, dat het acetylcholine van de koninginnegelei bijzonder goed voor de zenuwen en de hersenen is. De positieve werking bij impotentie en bij problemen met de overgang relateren artsen en wetenschappers aan de hormoonachtige substanties in het elixer. Verder bevinden zich vitaminen - met name de b-groep - in de koninklijke kost. Bijvoorbeeld panthenol (pro vitamine B5). Deze vitamine wordt als schoonheidsvitamine beschouwd, die huid en haar verzorgt, huidirritaties en roodheid vermindert, de afweerkracht van het slijmvlies verhoogt en de wondheling bevordert. Geen wonder dus, dat koninginnegelei bij vele huidproblemen hulp kan bieden.
Meer info hier

Voor de mens kan Koninginnegelei veel betekenen, want bij alles waarbij men zich niet zo fit voelt, kan Koninginnegelei nieuw leven inblazen. Het is bijvoorbeeld te gebruiken bij: bloedarmoede, lusteloosheid, futloosheid (ook door ouderdom), vermoeidheid, de overgang, ziekte van Pfeiffer, overspannenheid, depressiviteit, voor- of najaarsmoeheid, enz.
Meer info hier

Stuifmeel
Stuifmeel kan op twee manieren voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. De beste is het zogenaamde bijenbrood. Dit is stuifmeel dat door de bijen in de raat opgeborgen is geweest en beter voorzien is van dierlijke enzymen. Het is door jonge bijen gekauwd, voorzien van enzymen en met wat honing opgeborgen rond het broednest in de raten. De imker kan zulke raten uit de bijenkast nemen en het bijenbrood uit de raat halen met een pincet. Dit is wel de beste vorm van stuifmeel voor inwendig gebruik, maar het is moeilijk verkrijgbaar. Stuifmeel in klompjes kan ook vermalen worden gebruikt, maar het bederft veel sneller. Lange tijd heeft men zich afgevraagd of stuifmeel door de maag wel goed verwerkt zou kunnen worden omdat er rondom de minuscule stuifmeelkorrels een wasachtig huidje zit dat de maag niet kan verteren. Men heeft daar toen een oplossing voor trachten te vinden door stuifmeel te vermalen en te fermenteren maar daardoor is stuifmeel veel meer aan bederf onderhevig. Het oxideert snel.
Meer info hier

Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiŽle voedingsstoffen in zitten als Stuifmeel. O.a. 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in Stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, en K. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 is Stuifmeel heel waardevol voor mensen die geen vlees eten. Omdat Stuifmeel zo voedzaam is, remt het de eetlust met 20% en is daarom ook een prima middel om te gebruiken tijdens het afslanken.
Meer info hier

Bijenpollen
Stuifmeel (pollen) is het vruchtbare stof van de bloemen. Bijen verzamelen het als voedsel en brengen het naar hun korven. Zonder stuifmeel zouden planten, bomen en bloemen niet kunnen bestaan. Wij mensen zijn er zelfs afhankelijk van. Het is het mannelijke zaad van bloeiende planten waaraan door honingbijen spijsverteringsenzymen worden toegevoegd. De voedingsstoffen in de pollen zijn licht verteerbaar en worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het een zeer voedzaam natuurlijk voedsel is. Er is geen voedsel dat een zodanig grote verscheidenheid aan fundamentele bestanddelen, zoals enzymen, hormonen, vitaminen, aminozuren en dergelijke bevat, als bijenpollen. Een bijkomend voordeel is dat de in het stuifmeel aanwezige stoffen de werking van elkaar versterken.
Meer info hier

Honingwijn
Deze gearomatiseerde drank, op basis van een zoete rode wijn, is verrijkt met lindehoning en propolis. Daarnaast zijn de kruidenextracten toegevoegd van: St. Janskruid, meidoorn, salie, klein hoefblad, zilverschoon, melisse, engelwortel, fenegriek en guldenroede.
Meer info hier


Handige links


Bijenhouden.nl
gestart door Romťe van der Zee, met behulp van bevriende imkers, en wordt op dit moment bekostigd door de VBBN (Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland, de grootste, landelijke vereniging van bijenhouders, met subverenigingen verspreid overal in Nederland. Het ledental schommelt rond de 5000 imkers).

VBBN (Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt)

Bijzaak
Informatieve site van Ad Plomp.

http://www.startkabel.nl/k/bijen/

http://bijen.pagina.nl/


 

 


 


View My Stats