Pijnstillers en bloedingen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Pijnstillers en (maag)bloedingen


Omdat veel mensen zonder na te denken pijnstillers gebruiken zonder te beseffen dat hier toch risico's aan zitten wil ik even wijzen op een rapport van het Nivel te Utrecht dat hier op wijst.

Ik heb afgelopen winter mogen kennismaken met de bijwerkingen van ibruprofen. Een vervangende huisarts adviseerde me bij pijnklachten om dit middel te gebruiken. Het geloof was dat het leek alsof ik te lang onder de zonnebank had gelegen. Een andere arts die me kort hierna zag meende zelfs dat ik roodvonk had en gaf me medicijnen.

Toen mijn eigen huisarts terugkwam van vakantie bleek het gewoon een wervel te zijn die scheef had gezeten. Even kracht erop en probleem was verholpen. Je begrijpt dat mijn vertrouwen in artsen weer een flinke deuk heeft opgelopen. Ruim 1.5 week pijn geleden voor niets en drie totaal verschillende diagnosis in ťťn week gehad.

Begrijp groep dat pijnstillers niet zonder risico's zijn.....

Ron


Zelfs bij de geadviseerde dosis kan paracetamol de lever beschadigen

In Amerika wordt paracetamol (acetaminophen) verkocht als Non-aspirin pain killer, oa onder de merknaam Tylenol (meestal een 320mg tablet). Paracetamol verzacht de pijn, omdat het een inhibitor is van bepaalde vormen van het cyclo-oxygenase (COX), een enzym dat arachidonzuur omzet in prostaglandines, stoffen die de zenuwuiteinden gevoeliger maken voor pijnprikkels. Het exacte werkingsmechanisme wordt nog niet goed begrepen maar het is duidelijk tamelijk verschillend van die van aspirine en de andere NSAID's.

Nu blijkt uit een nieuwe studie die vandaag verscheen in  het Journal of the American Medical Association dat zelfs bij de maximaal geadviseerde dosis (4 gram per dag) het aantal enzymen in de lever bij gezonde mensen werd verhoogd wat een voorteken is van orgaanschade. Al eerder werd dit probleem ontdekt bij hogere doseringen dan de advies dosering.

Omdat de lever een belangrijke rol speelt bij allerlei processen zoals aanmaak van Q10 (energie in je cellen/hartspier), de cholesterol en ook een effect op de hoeveelheid anti-oxidanten heeft zullen begrijpen dat schade aan dit orgaan voor veel problemen op termijn kan gaan zorgen, zeker als dit wordt gecombineerd met alcohol gebruik.


Pijnstillers – Van pijnstillers is redelijk bekend dat aspirines bij normaal en zeker bij verkeerd gebruik maagbloedingen kunnen veroorzaken. Minder bekend lijkt te zijn dat ook moet worden opgepast met het gebruik van (andere) NSAID’s [ii], zoals ibuprofen en naproxen, die onder andere maagdarmcomplicaties (bv. bloedingen) kunnen veroorzaken en de kans op hartfalen vergroten. Dit geldt nog meer voor mensen die tot de risicogroep voor NSAID’s behoren, waar veel factoren aanleiding toe kunnen geven (leeftijd, medische stoornissen of gebruik van andere medicijnen) [iii].

Paracetamol wordt veelal als een veilig alternatief gezien bij pijnbestrijding en koorts. Het is nauwelijks bekend dat ook paracetamol nogal wat schadelijke effecten kan hebben. Er bestaan dan ook geen veilige pijnstillers, ook niet onder de zelfzorggeneesmiddelen. Dat is volgens het CBD de meest opvallende uitkomst van een uitgebreid literatuuronderzoek dat het NIVEL voor haar heeft verricht naar schadelijke effecten van normaal en verkeerd gebruik van 15 belangrijke zelfzorggeneesmiddelen.

Uit het NIVEL-rapport komt het beeld naar voren dat pijnstillers – paracetamol, aspirine en de (andere) vrij verkrijgbare NSAID’s – veruit de meest risicovolle groep vormen van de meest verkochte zelfzorggeneesmiddelen.

http://www.drogistensite.nl/index.cfm/28,0,62,115,html

http://www.drogistensite.nl/index.cfm/28,152,62,pdf/Nivelrapport.pdf


Ibruprofen vergroot bij chronisch hoog gedoseerd gebruik kans op hartaanval

De Engelse Medicijnen commissie waarschuwt voor het langdurig gebruik van hoge dosis Ibruprofen richting gezondheidsprofessionals. Dit kan nl een kleine verhoogde kans op hartproblemen geven. De onderzochte middelen waren oa diclofenac, etodolac, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolac, meloxicam, nabumetone, naproxen, nimesulide en piroxicam.

http://www.mhra.gov.uk/home/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE
&useSecondary=true&ssDocName=CON2025039&ssTargetNodeId=389


Langdurig misbruik van gecombineerde pijnstillers kan de
nieren beschadigen.

Paracetamol is de eerste keus pijnstiller. Deze geeft doorgaans geen maag klachten, zoals acetylsalicylzuur en ibuprofen soms wel doen. Mensen die bloedverdunnende middelen slikken, kunnen paracetamol veilig gebruiken. Teveel paracetamol ineens kan de lever beschadigen.

Aspirine
De bekendste pijnstiller, die ook de ontsteking remt kan worden ingenomen bij allerlei soorten pijn. Aspirine kan de maagwand echter aantasten en bloedingen veroorzaken. Het is daarom het beste aspirine alleen in te nemen als u weet dat u ertegen kan. Extra voorzichtig moet u zijn wanneer u al eens maagklachten hebt gehad of bloedverdunnende middelen slikt. Ook bij kinderen is voorzichtigheid geboden en is het verstandig even met de huisarts te overleggen. Aspirine is vrij verkrijgbaar.

Paracetamol
Een veel gebruikt geneesmiddel dat ook geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor aspirine. Paracetamol remt in de standaarddosering echter de ontsteking niet. Het is alleen een pijnstiller. Het is onverstandig om meer in te nemen dan de dosering die vermeld staat op de verpakking. Een te hoge dosis kan ernstige leverbeschadigingen tot gevolg hebben.

http://www.ruginfo.be/productssimple19.html


Anti-pyretische werking

Omdat paracetamol wel dezelfde anti-pyretische werking heeft als de perifeer werkende analgetica, zal deze groep nu uitgediept worden. De anti-pyretische analgetica gaan allen de vorming van bepaalde stoffen, prostaglandines, in het lichaam tegen.

Prostaglandines hebben de volgende vier functies die hier van belang zijn:

-het in stand houden van het beschermende maag- en darmslijmvlies,
-het positief beÔnvloeden van de doorbloeding van de nier,
-het gevoeliger maken van sensorische zenuwuiteinden bij pijnprikkels en
-het bevorderen van ontstekingsreacties (roodheid, warmte, pijn).

Als nu de vorming van prostaglandines geremd wordt, zullen bovenstaande functies afnemen. Voor de onderste twee functies is dit gevolg nuttig, voor de bovenste twee niet. Bijwerkingen van perifeer werkende analgetica zoals paracetamol zijn dan ook maag- en darmklachten en afname van de nierfuncties.

http://www.scholieren.com/werkstukken/13460


Kijk uit voor combinatie van bloedverdunners voor Trombose en aspirine, anti-schimmelmiddelen en maagtabletten

Taco van Witsen, apotheker bij de Schinkel Apotheek in Amsterdam: ‘Trombose wordt behandeld met bloedverdunners, en het is niet niet de bedoeling dat je daarnaast nog medicijnen gebruikt die ůůk bloedverdunnend werken. Bepaalde soorten antibiotica bijvoorbeeld, en sommige pijnstillers zoals aspirine, sommige maagtabletten en anti-schimmelmiddelen. In alle Service Apotheken zijn we zeer alert op dat soort combinaties. We informeren de patiŽnt of nemen contact op met degene die de medicijnen heeft voorgeschreven of met de trombosedienst. Voor de meeste medicijnen met een bloedverdunnende werking is gelukkig een alternatief. Is dat er niet, dan kan in overleg met de trombosedienst tijdelijk wat minder zogenoemde bloedverdunnende ‘anticoagulantie’ of anti-trombotica worden genomen. Dan is er toch weer balans. Trouwens, met alcohol moeten trombosepatiŽnten eveneens uitkijken: dat verdunt het bloed ook. Tť dun bloed kan gevaarlijk zijn. Een uitwendige bloeding zie je wel en kun je stelpen, maar een inwendige bloeding die niet vanzelf stopt door snelle stolling, kan ernstige en zelfs levensbedreigende schade aanrichten.’

http://www.frederike.nl/


Gevaarlijke pillen - Veelgebruikte pijnstillers slopen hart en vaten

Vioxx werd vorig jaar in allerijl van de markt gehaald. Nu blijken ook andere pijnstillers gevaarlijk te zijn voor hart en bloedvaten. Ze worden geslikt door miljoenen mensen, met duizenden doden tot gevolg. Waarom worden de bijwerkingen nu pas bekend? Juist omdat ze zo veel voorkomen. En ook omdat de industrie lang zijn kop in het zand stak.

In december 2004 werd de pijnstiller Vioxx plotseling van de markt gehaald omdat gebruikers in een onderzoek meer kans op hart- en herseninfarcten bleken te hebben. Gelijksoortige pillen hebben dezelfde dodelijke bijwerkingen, blijkt uit drie artikelen die het New England Journal of Medicine met spoed op internet heeft gezet. Waarschijnlijk is de hele klasse medicijnen gevaarlijk

http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/21362390/


Onrust in farmaceutische industrie

Bekende pijnstillers verhogen de kans op hartproblemen. Dat blijkt uit recent onderzoek. Dit nieuws is een klap voor de geneesmiddelenindustrie. Maandag 20 december maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bekend dat de stof naproxen, bijvoorbeeld gebruikt in de in Amerika door fabrikant Bayer verkochte pijnstiller Aleve, gevaarlijk kan zijn. Aleve is ook in Nederland op de markt. Iedereen die medicijnen met naproxen gebruikt, wordt geadviseerd om het middel niet langer dan tien dagen te slikken en niet meer in te nemen dan de voorgeschreven dosis.

http://www.elsevier.nl/nieuws/economie/nieuwsbericht/asp/17719/


Ibruprofen ondermijnt werking aspirine

De FDA waarschuwt in Amerika mensen die aspirine nemen voor hun hart dat de pijnstiller ibruprofen de voordelen teniet kan doen

FDA notified consumers and healthcare professionals that taking Ibuprofen for pain relief and aspirin at the same time may interfere with the benefits of aspirin taken for the heart. Ibuprofen can interfere with the anti-platelet effect of low dose aspirin (81 mg per day), that may render aspirin less effective when used for cardioprotection and stroke prevention. Although it is all right to use Ibuprofen and aspirin together, FDA recommends that consumers contact their healthcare professional for more information on the timing of when to take these two medicines, so that both medicines can be effective.

http://www.fda.gov/medwatch/safety/2006/safety06.htm#aspirin


De mythe van kalmerende middelen

kalmerende middelen worden voorgeschreven aan mensen die lijden aan angst, slapeloosheid of geestesziekten. De middelen zijn veilig en onschadelijk, zelfs als ze voor langere tijd gebruikt worden. Alcoholisten en drugsgebruikers zijn de enigen die ooit aan deze middelen verslaafd raken. Het enige ontwenningsverschijnsel dat zich voordoet wanneer met het gebruik van de middelen gestopt wordt, is "angst". En dat is eigenlijk een terugkeer naar de oorspronkelijke ziekte.

http://www.centrumnatuurlijkgenezen.nl/pdf/
mythe_kalmerende_middelen.pdf


10 miljoen Amerikanen aan de pijnstillers !

Dat er iets goed mis is in de wereld toont wel deze info. Bijna 10 miljoen Amerikanen aan de pijnstillers. Die mensen hebben volgens mij geen idee wat deze medicatie doet met je maag, darmen etc. Een recept voor ziekte zullen we maar zeggen.

Study examines use of opioids

Researchers from Boston University’s Slone Epidemiology Center have found that in a given week, over 10 million Americans are taking opioids, and more than four million are taking them regularly (at least five days per week, for at least four weeks). These findings appear in the August 31 issue of the journal Pain. Opioids are commonly administered for the treatment of moderate to severe pain and are among the most widely prescribed drugs in the United States. While these drugs have an essential role in pain management, there are concerns about potential abuse. Despite these concerns, characteristics of opioid use within the non-institutionalized U.S. population are not well known, particularly for recent years. The researchers conducted a telephone survey of randomly selected U.S. households; there were 19,150 subjects aged 18 years or older interviewed from February 1998 through September 2006. Information was gathered on all prescription and non-prescription medications taken during the preceding seven days. For each recorded medication, information was obtained on reason for use, type of administration, number of days taken in the week before the interview, and total duration of the current use. The researchers found opioids were used "regularly" by two percent of those surveyed. An additional 2.9 percent used opioids less frequently. Regular opioid use increased with age, decreased with education level, and was more common in females and in non-Hispanic whites. The prevalence of regular opioid use increased over time and was highest in the South Central region of the country. Among regular users, almost half had been taking opioids for two or more years and nearly one-fifth had been taking opioids for five years or longer. There was also a much higher prevalence of other medication use among regular opioid users compared to non-users.

According to the researchers, given the large number of individuals affected, the recent increase in public health concern for safe and effective pain management is appropriate. “From this nationally representative telephone survey, we estimate that more than 4.3 million U.S. adults are taking opioids regularly in any given week,” said lead author Judith Parsells Kelly of the Slone Epidemiology Center. “The extent and characteristics of opioid use among U.S. adults reflected in this study reinforces the need to strike a rational balance between opioid misuse and effective control of chronic pain.”


Ibruprofen (Motrin/Advil) dangerous for Children?

Nine-year-old Kaitlyn Langstaff of Saratoga California died, apparently as a result of taking Children's Motrin. She died after a 20 months illness which left her unable to see, speak, breathe on her own or eat without a feeding tube. Her parents' court case was settled in November of 2004 for an undisclosed amount. Her parents cannot discuss the case. Three-year-old Heather Rose Kiss of New Jersey died a week after taking Children's Advil.

http://www.hpakids.org/holistic-health/articles/164/1/
Motrin{47}Advil-Dangerous-for-Children?


Long-term ibuprofen regimen after brain injury worsens cognition in animal study

Possible implications for traumatic brain injury patients

Researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine found that chronic ibuprofen therapy given after brain injury worsens cognitive abilities. These findings – in a preliminary, animal-model study – have important implications for traumatic brain injury (TBI) patients who are often prescribed such nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS) as ibuprofen for chronic pain. The findings appear online this month in Experimental Neurology.

Because several studies in animals and humans have shown that long-term use of ibuprofen for inflammation improves outcome for Alzheimer's patients by reducing symptoms and delaying the onset of dementia, the researchers investigated whether ibuprofen improved long-term cognitive outcome in brain-injured animals.

Over four months, rats received ibuprofen in their food proportional to doses given to humans. In the two groups of injured rats (one fed ibuprofen and the other not), there was a significant overall deficit in the animals' ability to find an underwater platform in a Morris water maze, a common test used to assess cognitive ability in animals.

"But to our surprise, we found that the injured rats given ibuprofen were far worse compared to the injured rats that had no treatment at all," says lead author Douglas H. Smith, MD, Director of the Center for Brain Injury and Repair. "Although most untreated injured animals could find the platform, they were much slower to learn its location than non-injured animals. In contrast, almost none of the treated, injured animals could find the platform at all."

However, there were no outward signs of difference in the extent of atrophy in the hippocampus or cortex of treated versus non-treated injured rats. Although ibuprofen treatment did reduce chronic inflammatory changes in the brains of injured animals, that did not seem to have an influence over the extent of damage to the brain regions associated with learning and memory.

This initial study demonstrates that the effects of long-term treatment with NSAIDS like ibuprofen after a head injury are poorly understood. "We have to remember these are animal studies, and what we can take home is that we need further examination of potential negative effects in patients," says Smith. "I hope these findings inspire studies in patients to evaluate the safety, efficacy, and potential long-term problems with cognition of chronic ibuprofen use in TBI patients."

In Alzheimer's patients, chronic ibuprofen appears to be beneficial by delaying onset and severity of symptoms. Similarly, chronic ibuprofen therapy in a mouse model of Alzheimer's disease reduces plaque build-up in the brain and improves function. However, finding that this same approach to treatment worsens the outcome in an animal model of TBI may have important implications for TBI patients who are often prescribed NSAIDS for chronic pain. With few alternative over-the-counter pain medicines available to these patients, further investigation is essential, says Smith.

 

 

 


 


View My Stats