Top 10 PhytochemicaliŰn


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Top 10 PhytochemicaliŰn


 1. Beta Caroteen
  Wortel, mango, zoete aardappen
 2. Lute´ne
  Spinazie, eierdooier, broccoli, boerenkool
 3. Sulforafaan
  Spruitjes, broccoli, bloemkool, boerenkool
 4. Kurkuma
  kerrie poeder
 5. Lycopeen
  tomaat, rode peper, watermeloen, rode grapefruit, abrikozen
 6. Resveratrol
  Druiven, bessen, pinda's, rode wijn
 7. Quercetine
  Appels, kappertjes, ui, citrus vruchten
 8. Anthocyanine
  Bessen, bonen, aubergine, rode kool, rode en blauwe druiven
 9. Epigallocatechin gallate (EGCG)
  Groene thee
 10. Allicine
  Knoflook, uien,  garlic, onions, prei

BŔtacaroteen

BŔtacaroteen is een precursor voor vitamine A (Retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bŔtacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecule gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen. Het kan in de lever opgeslagen worden vanwaaruit als het nodig is beschikbaar komt voor de aanmaak van vitamine A. Teveel aan vitamine A is schadelijk, dit in tegenstelling tot een overmaat aan caroteen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Caroteen


Lute´ne

Onze ogen hebben naast vitamine A ook lute´ne nodig om goed te kunnen zien. Deze beschermt tegen schade door vrije radicalen (oxidatie) en absorbeert het felle zonlicht. Lute´ne is een gele kleurstof. Het komt voor in vele planten, echter wordt het meestal commercieel ge´soleerd uit gras, wier, brandnetels of Tagetes soorten.Als additief is het in de EU toegestaan onder E-nummer E161b.

http://www.fonteine.com/luteine_borstkanker.html


Sulforafaan

(1-Isothiocyanat-4-(methylsulphinyl)butan) is een sterke, indirect werkende antioxidant. Het middel is onder andere effectief tegen Helicobacter pylori. Momenteel wordt de werking tegen kanker onderzocht. In 1992 is sulforafaan door Dr. Paul Talalay en collega's van de Johns Hopkins University in Baltimore ge´soleerd en beschreven. De stof komt vooral voor bij kruisbloemigen en zit o.a. in de groente broccoli. In de plant komt het gebonden voor als het glucorafanine glucosinolaat. Sulforafaan wordt bij de beschadiging van de plantencel door snijden of koken via een enzymatische reactie gevormd uit glucorafanine.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sulforafaan


Kurkuma

Kurkuma, ook wel koenjit of Indiase geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_%28specerij%29


Lycopeen

Lycopeen is een helderrood caroteno´de dat o.a. in tomaat en andere rode vruchten, zoals rozebottels, zit. Het is het meest voorkomende caroteno´de in het menselijk lichaam. De hoogste concentratie van lycopeen zit niet in tomaat maar in watermeloen. Deze stof beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het een sterke antioxidant is. Koken van tomaat, zoals bij de conservenindustrie, vergroot de biologische beschikbaarheid en bevordert ook de isomerisatie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lycopeen


Resveratrol

is een polyfenol — een chemische verbinding die in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in rode druiven en wijn. Van resveratrol wordt verondersteld dat het een gunstige werking heeft bij het voorkˇmen van hartaandoeningen en kanker.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Resveratrol


Quercetine

een bioflavono´de, een natuurlijke smaakstof, die voorkomt in appels, rode wijn, broccoli, boerenkool, spercibonen, tomaat en uien. Quercetine is een natuurlijk antioxidant, die lichaamscellen beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen. Ook kan het helpen de bloedcirculatie te bevorderen en het cholesterolniveau te verlagen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Quercetine


EGCG

Groene thee is een theevariant waarbij de verse blaadjes gestoomd worden, hierdoor wordt voorkomen dat de polyfenolen oxideren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het polyfenol EGCG, uit groene thee, de belangrijkste stof is. EGCG is een zeer sterke antioxidant (veel sterker dan o.a. knoflook) en er worden tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen aan toegeschreven.

http://www.egcg.nl/


Allicine

Allicine is een antibioticum dat voorkomt in knoflook. Allicine werkt zeer efficiŰnt tegen verscheidene bacteriŰn, waaronder de bacterie MRSA.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Allicine


Videos


Arizona universiteit

http://www.nutrition.arizona.edu/nsc101/chap01/Movies/01-14-Phytochemicals.htm


 

 


 


View My Stats