Phenylalanine en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Phenylalanine - Phenyl-alanine


Fenylalanine (Phe) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse biochemische processen. Fenylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust reguleren.

Belangrijke bronnen van fenylalanine: "Light" dranken die Aspartaam bevatten, Kaas, amandelen, pinda's, sesamzaad, sojabonen en eiwitten in het algemeen zijn goede bronnen van fenylalanine.

Bij mensen met Fenylketonurie (PKU) kan fenylalanine hersenbeschadigingen veroorzaken. Ook kan deze stof een rol spelen bij ontwikkelachterstand van autistische kinderen die teveel van deze stof binnenkrijgen. Bij PKU is het enzym dat het aminozuur fenylalanine afbreekt, afwezig of onwerkzaam, waardoor dit aminozuur zich in het bloed en het ruggenmergsvocht ophoopt. Hierdoor treedt een chemisch proces op waardoor zenuwcellen beschadigd raken. Dit leidt uiteindelijk tot hersenbeschadiging. Patiënten met onbehandelde PKU zijn in het algemeen verstandelijk gehandicapt met bijkomende gedragsproblemen, en hebben veel last van moeilijk te behandelen huidaandoeningen, zoals eczeem.

Ron


Aspartaam en Phenylalanine

Phenylalanine is een aminozuur dat normaal voorkomt in de hersenen. Het is echter ook een een stof die, zodra hij op zichzelf staand wordt toegepast, werkt als een zenuwgif. Een buitensporige hoeveelheid phenylalanine in de hersenen vermindert de hoeveelheid serotonine waardoor emotionele of geestelijke stoornissen alsook agressief gedrag kunnen ontstaan. Het spreekt voor zich dat ook bij zuigelingen en embryo's een hoog gehalte aan phenylalanine in de hersenen vervelende gevolgen kan hebben.

http://www.kruidenvrouwtje.nl/voeding/aspartaam.htm


Genetics, environment and autism and their interaction

Author: Dr. Karl Reichelt, University of Oslo

Modern genetics has shown editing of messenger controlling protein structure and thereby function, and recombination also of proteins as well. Direct inhibitory effects of environmental inputs such as toxic minerals can furthermore inhibit key enzymes especially if containing SH groups as well as dietary overload of metabolites. Phenyl-ketonuria is a good model of possible interventions made possible by this knowledge, where mental retardation is prevented by removing excess of dietary phenyl-alanine.

Complete removal of the genetic disposition is only possible by genetic engineering, However amelioration, sometimes even complete recovery from the symptoms , by removing toxic causes, or dietary overload, and, or activating key enzymes by cofactors is biochemically  feasible.

http://www.awares.org/conferences/show_paper.asp?
section=000100010001&conferenceCode=000200010004&id=8

Opmerking:

Phenyl-alanine is een natuurlijke aminozuur dat in grote hoeveelheden bij autisme ontwikkelachterstand kan veroorzaken. De professor noemt het belang van het remmen van teveel aan dit aminozuur dat bijvoorbeeld ook wordt aangemaakt mbv aspartaam (bijv in light produkten). Meer info over dit aminozuur:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylalanine

http://www.aspartaam.nl/artikelen/geleidelijk2.html


Vroege behandeling van Phenylketonurie (PKU): samenhang met neuropsychologische en gedragsaspecten van de ontwikkeling

Phenylketonurie (PKU) is een recessief overerfelijke stofwisselingsziekte die, in klassieke vorm, gekenmerkt wordt door het volledig ontbreken van het enzym phenylalanine hydroxilase in de lever. Dit enzym is betrokken bij de omzetting van het aminozuur phenylalanine in tyrosine. Phenylalanine kan gevonden worden in bijna elk (met name eiwitrijk) voedingsprodukt, met als gevolg dat het zich soms tot extreem hoge waarden in het bloed van PKU-patienten kan ophopen. Bij onbehandelde PKU-patienten onwikkelt zich, naast verschillende fysieke symptomen, in de eerste levensjaren een irreversibele, zware mentale retardatie. Tegenwoordig wordt aangenomen dat met name de neurotoxische werking (op neuronale myelinisatie) van phenylalanine en afbraakprodukten verantwoordelijk is voor deze retardatie. Daarnaast speelt mogelijk een verminderde beschikbaarheid van de neurotransmitter dopamine in de hersenen een rol: omdat tyrosine de directe metabolische voorloper van dopamine is, en een hoge bloedwaarde van phenylalanine de doorgang van tyrosine door de bloed-hersen barriere vermindert, is mogelijk het dopamineniveau in de hersenen verlaagd.

http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/npi/nporecent/OND1265128/


Phenylalanine-niveau

Er is gebleken, dat de inname van aspartaam, vooral samen met koolhydraten, kan leiden tot buitensporige niveaus van phenylalanine in de hersenen, zelfs bij personen die niet lijden aan PKU. Deze kunnen ervoor zorgen dat de niveaus van serotonine in de hersenen afnemen, hetgeen leidt tot emotionele aandoeningen zoals depressie. Er is door middel van het testen van personen aangetoond, dat phenylalanine-niveaus in het bloed beduidend toenamen bij personen die een tijd lang Aspartaam hadden gebruikt; zelfs een enkel gebruik van Aspartaam deed het phenylalanine niveau in het bloed toenemen; het is vooral gevaarlijk voor zuigelingen en foetussen.

http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Aspertaam143.html


PKU - Phenylketonurie

Phenylketonurie, kortweg PKU, is een ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte. Het wordt veroorzaakt doordat de lever één bestanddeel van eiwitten, het aminozuur Phenylalanine niet of niet voldoende verwerkt.

Het aminozuur hoopt zich op in het bloed en belemmert daardoor de groei en ontwikkeling van de hersens (het zenuwstelsel). Onbehandeld leidt PKU dan ook tot zwakzinnigheid. Gelukkig kan PKU, als het tijdig ontdekt wordt (binnen 8 dagen na de geboorte), goed behandeld worden. Daarom worden vrijwel alle baby's in Nederland met de hielprik gecontroleerd op PKU/HPA (Hyperphenylalanine of HPA is een lichtere vorm van PKU). Als bij de baby PKU wordt geconstateerd, dan wordt meteen met de behandeling gestart.

http://www.opinter.net/npkuv/info.htm


Links


 

 


 


View My Stats