paddestoelen en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Onderzoek naar medisch werkzame paddestoelen
steeds interessanter.
 


paddo.jpg (6412 bytes) In het westen is onderzoek naar medisch gebruik van bepaalde paddestoelen als Coriolus, Cordyceps, Reichi, Maitake en Agaricus groeiende. Sinds de vijftiger jaren van vorige eeuw zijn studies opgezet (National Cancer Research Institute of Japan , 1966; Chihara et al, 1970; Wagner en Proksch, 1985; Hadden 1980; Adachi,K et al, 1987, Toriso et al, 1990, Parris M. Kidd, Ph 2001, John Tindall , 1992 etc).

Onderzoekers bewezen, dat vergelijkbare immuunstimulerende polysacchariden, zoals ze in deze medicinale paddestoelen voorkomen, ook gevonden zijn in hogere planten als Echinacea en Astragalus en dat ze gebruikt kunnen worden, zelfs als "adjuncts to chemotherapy".
 
Recent nog (26 november 2006) organiseerde de NVF een congres: "Fytotherapie en oncologie", waar terdege de vraag gesteld werd hoe men het leven van kankerpatiënten kan verlengen, verbeteren of genezen? Een éénduidig antwoord bestaat niet. Maar de grote diversiteit in oncologische processen met hun vaak grillig en onvoorspelbaar verloop, stelt de medische wereld nog steeds voor grote vraagtekens.
 
De speurtocht naar nieuwe, meer specifieke chemotherapeutica is nog lang niet ten einde. Wel blijkt, dat veel van dergelijke verbindingen steeds meer combinatiepreparaten zijn, ook soms van plantaardige oorsprong. Het mag dan ook geen verwondering wekken als op het congres van de NVF twee lezingen waren gewijd aan mogelijke behandeling en preventie door medicinale paddestoelen.

Prof dr L.J.L.D van Griensven, van de Universiteit van Wageningen sprak vanuit zijn wetenschappelijke bevindingen over het gebruik van medicinale paddestoelen voor immunomodulatie. Zijn onderzoek is gericht op het versterken van de afweer tegen infectieziekten en kwaadaardige tumoren en anderszins op het verzwakken van de immuunactiviteit, die een rol speelt bij auto-immuunziekten als multiple sclerose, reumatische arthritis, diabetes type I en de ziekte van Crohn. 

Daarna sprak Mevrouw Dr J.A. Monro van het Breakspear Hospitaal in Hemel Hempstead in Engeland. Zij is als arts internationaal erkend op het gebied van allergie en omgevingsgeneeskunde en zij sprak over haar ervaringen, over de invloed van vele zaken als pollutie, infecties en voeding, die een rol spelen in oorzaken bij kanker en over haar  behandelingen van patiënten met bepaalde medicinale paddestoelen.
 
In de paddestoelen, aldus deze beide specialisten, zijn het vooral polyssachariden, die het immuunsysteem tot een veelheid van reacties kunnen aanzetten.Zo stijgt de toxiciteit van de macrofagen die de tumorcellen kunnen reduceren en wordt interleukin-I-productie gestimuleerd. En deze anti-tumorpolysacchariden laten ook de werking van natuurlijke killercells alsook van T-lymphocyten stijgen.

Het werkingsmechanisme van deze polysacchariden is op moleculair vlak steeds beter onderzocht. Nu heeft ons immuunsysteem, aldus deze sprekers, een ' innate immunity ' -systeem vanaf de geboorte en daarnaast ontwikkelen we een ' adaptive immunity ' tijdens ons leven. Samen beschermt dit systeem ons tegen infecties en tegen cellen, die zich aan het modificeren zijn in ons lichaam. Het is dus van groot belang om dit immuunsysteem, dat mede gecontroleerd wordt door het autonome zenuwstelsel, in goede conditie te houden.
 
Bij bepaalde infecties, verkoudheden en ziekten daalt de werking van het immuunsysteem. Zaak is om dit systeem dan toch te optimaliseren.
De polysacchariden zijn niet de enige actieve stoffen, die in paddestoelen voorkomen. Kleinere verbindingen als terpenen en steroïden worden eveneens gevonden en ook hier gaat een anti-tumorwerking van uit.

Verder zijn er ook proteïne-sacchariden, die  een  antibiotische en anti-virale werking beloven, de bloeddruk kunnen verlagen, alsook de lipiden en de glucosespiegel beinvloeden (Lindequist 1990, L.van Griensven in de lezing). Immers ook glucanen en proteoglucanen komen in sommige paddestoelen voor als in de Coriolus versicolor. Steeds meer onderzoek bewijst dat deze paddestoelen potenties kunnen waarmaken. Ze behoren nog niet tot de standaardbehandelingen. Maar steeds meer worden ze ook in gerenommeerde behandelcentra ingezet bij infecties, verkoudheden, hepatitis C, diabetes, hartproblemen, aids en veroudering.

Zaak is om zoveel als mogelijk resultaten te registreren en verder onderzoek uit te zetten. Jean A. Monro is één van de artsen, die onderzoek doet.  Haar artikel eindigt: "Our research has demonstrated that mushrooms may be useful in protecting against virally induced cancers through enhancement of natural killer cells, and may play a role in the prevention of cancers induced by diet and poor lifestyle choices. Thus mushrooms may have a significant role in cancer treatment."

Vergeten we tenslotte niet, dat de Chinezen reeds veel langer bepaalde paddestoelen gebruiken in de TCM-formules om het immuunsysteem  en de gezondheid weer in balans te krijgen. Giovanni Maciocia noemt onder meer: Ling Zhi, Yun ZHi, Fu Ling, Xiang Gu, Dong Chong Xia Cao en Zhu Ling.

Synoniemen overzicht - Latijn / Pin Yin / Japans

CORIOLUS VERSICOLOR YUN ZHI  KAWARATAKE
CORDYCEPS SINENSIS DONG CHONG XIA CAO
GANODERMA LUCIDUM LING ZHI  REISHI
GRIFOLA UMBELLATA ZHU LING MAITAKE
LETINULA EDODES XIANG GU SHIITAKE
PORIA COCOS FU LING

Meer informatie over medicinale paddestoelen is te vinden op:
http://www.mycologyresearch.com/
 
Medicinale paddestoelen zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar bij:

NatuurApotheek
Boezemweg 23d
2641KG Pijnacker
015-3614477
info@natuurapotheek.com


Paul Stamets: 6 ways mushrooms can save the world

Entrepreneurial mycologist Paul Stamets seeks to rescue the study of mushrooms from forest gourmets and psychedelic warlords. The focus of Stamets' research is the Northwest's native fungal genome, mycelium, but along the way he has filed 22 patents for mushroom-related technologies, including pesticidal fungi that trick insects into eating them, and mushrooms that can break down the neurotoxins used in nerve gas.


MushroomScience

The only mushroom company in North America that is willing to list the levels of all the scientifically validated active compounds on every supplement label. With tens of thousands of peer reviewed studies published over the last forty years there is no longer any mystery regarding what the active compounds are in each of the different medicinal mushrooms. From Krestin (Coriolus) to Reishi to Maitake, the potency needed for good effect has been clearly established.

Bezoek de website

Marjan


Kwekers in Nederland

www.blazei.nl
www.paddestoelenteelt.info

 

 

 


 


View My Stats