verpakkingen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

 

Verpakkingen die onze voeding aantasten

Een verpakking heeft als doel het produkt te beschermen en om bij de consument de zin tot aankoop te bevorderen. Vroeger kocht je melk in een metalen kan of in een fles. Toen de supermarkten zich begonnen te ontwikkelen, kwamen ook de wegwerpverpakkingen: licht, goedkoop en goed stapelbaar. De wegwerpverpakking dient het produkt tegen alle ellende van buitenaf te beschermen, maar soms komt de vijand van binnenuit de verpakking :

Het schandaal van de ITX (isopropylthioxantone) vorig jaar in Italië: babymelk is aangetast door een vreemde molecuul ! Ontdekt door een laboratorium in Italië.

Deze vreemde molecuul bleek een additief te zijn die gebruikt wordt in de inkt met als doel de verpakking met opschrift snel te laten drogen onder UV-licht. Omdat vele rollen van deze verpakking continue gemaakt worden, kan het zijn dat de inkt nog niet helemaal droog is als het voedingsmiddel in de verpakking wordt toegevoegd met alle gevolgen van 'menging' van dien. Zo wordt het uitgelegd.

Niemand had ooit gedacht dat het residu van deze molecuul schade zou kunnen veroorzaken. Eind augustus 2005 wordt het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid ingelicht en tevens het bedrijf Nestlé. De Europese Commissie wordt op 8 september 2005 op de hoogte gebracht, maar pas 3 maanden later werd het produkt door de Italiaanse autoriteiten van de markt gehaald en werd het schandaal bij het publiek bekend.

De babies hebben in die 3 maanden dus melk gedronken die niet 'goed' was en 'men' wist het…..(Rosanna Massarenti; directrice en hoofdredactrice van d'Altroconsumo (Italiaanse consumentenorganisatie). Er is weinig over dit schadelijke molecuul bekend volgens chemicus Patrick Edder (CH). Onderzoek is nodig.

De AESA (l'autorité européenne de sécurite des aliments) ;Paolo Martinello deelt mee dat, wat betreft verpakkingsmaterialen en aantastingen van het verpakte produkt, er geen strikte Europese regelwetgeving is. Niet alleen baby melk, maar ook vruchtensappen, crême fraîche enz. kunnen slachtoffer worden van dit molecuul dus op lange termijn zou dit aan iedereen schade kunnen toebrengen.

Hij geeft ook aan dat in de Europese regelwetgeving duidelijk is vastgelegd dat de consument gewaarschuwd dient te worden, alleen…….de Europese Commissie vindt dat men erg voorzichtig moet zijn met het uitgeven van negatieve signalen betreffende een bepaald voedingsmiddel. Dit om de industrie niet te schaden. 'Wij als consumentenorganisatie (AESA) denken daar anders over; transparentie ! Er is dus werkelijk een probleem van interpretatie van de wet.

In de reportage die u kunt zien via Internet treft u ook een onderdeel aan wat spreekt over 'phtalaten' in verpakkingen van glas (deksels van tomatensaus, pesto enz.). Sommige supermarkten hebben, waar nodig, aktie ondernomen. Een arts uit Zurich is ongerust: sinds 30 jaar bestudeert hij de vruchtbaarheid bij mannen. Begin jaren 80 zijn de eerst rapporten uitgekomen die een eventuele verbinding leggen tussen de 'phtalaten' en de slechte kwaliteit van sperma.

A Bon Entendeur is een programma van de Zwitserse televisie wat ook in Nederland te zien is op TV5 MONDE: elke zaterdagmiddag 13h30; wel franstalig en zonder ondertiteling..

Bron: www.tsr.ch > A Bon Entendeur > 9 mei 2006

Vertaling: xxx

 

 


 


View My Stats