logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

De waarheid over noten, notenpasta en notenmelk


Luc Van Oost

Bij juist gebruik zijn noten de beste, volledige bron van eiwit, vetten en mineralen. Gangbare producten als vlees, vis en melk kennen een toenemend aantal nadelen: hormonen, varkenspest, runderziekte, zware metalen, dioxine enzovoorts.

Een gezond, eenvoudig, volwaardig en krachtig alternatief zijn de noten. Helaas wordt dit voedsel in de Westerse landen te weinig gebruikt, in tegenstelling tot bij andere volkeren waar het soms wel een basisbestanddeel van de voeding is.

Waarom noten (en zaden en pitjes) een gezonde, krachtige bron van eiwit, vetten en andere voedingselementen zijn; hoe we ze moeten eten en wanneer, is te lezen in het onderstaand artikel. Ook de geneeskrachtige eigenschappen komen aan bod.

Gebruik en voedingswaarde

Noten in de dop zijn lang en goed te bewaren (beter dan gedopte), vooral in een glazen schaal op een droge plaats. Ze nemen weinig ruimte in en zijn eenvoudig in het gebruik:

 • men heeft er geen gasfornuis en geen koelkast voor nodig
 • ze hoeven niet in allerlei kunststoffen toestanden bewaard te worden
 • ze zijn milieuvriendelijk wat betreft afval

Van de voedingswaarde van noten, valt gelijk op dat ze rijk zijn aan de vitaminen B1, B2, B6 en E. Ze hebben verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.

Noten zijn een natuurlijk "voedingssupplement" waarvan het lichaam de stoffen accepteert en benut. Ze zijn heel geschikt bij verzwakking, uitputting, zwaar lichamelijk werk en sportprestaties.

Verder kenmerken noten zich door het hoge gehalte aan hoogwaardige eiwitten en vetten, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde.

Derhalve zijn noten niet "zomaar een tussendoortje bij de TV", maar moeten we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren met fruit of groente.

Geneeskrachtige eigenschappen

Aangezien men noten in zijn geheel en rauw kan eten, zijn ze eigenlijk als rauwkost, met de positieve aspecten daarvan, te beschouwen.

Bij de diverse noten zijn meerdere opmerkingen te maken:

 • Amandelen zijn bijzonder geschikt voor lekkerbekken en leverpatiënten: het amandelvet is voor hen lichter verteerbaar dan andere vetten. Door het hoge gehalte aan fosfaten en magnesium zijn ze geschikt als zenuwvoedsel.
 • Walnoten zijn goed tegen stofwisselingsstoornissen als obstipatie. Ze hebben een krachtige uitwerking op de lever en de darmen.
 • Cashewnoten zijn goed voor de fijnproevers.

Zaden en pitjes

Ook de minder gebruikte, maar even waardevolle zaden en pitjes zijn te gebruiken.

 • Lijnzaad is goed voor het hele spijsverteringsstelsel door de natuurlijke slijmstoffen die een antiseptische werking hebben en als glijmiddel op de darmwand dienst doen. Echter, niet meer dan een soeplepel bij andere noten of zaden gebruiken, anders komt het slijm je neus uit.
 • Zonnebloempitten zijn een waardevolle, vethoudende voeding. Koudgeperste zonnebloemolie is heel licht verteerbaar.
 • Sesamzaad is geschikt bij lever- en galaandoeningen, obstipatie en zenuwproblemen. Verder helpt het bij dauwworm, eczeem, hartklachten en ontstekingen en volgens Dr. Vogel zelfs tegen kankerwoekeringen. Ook bevordert het de celademhaling en is het goed bij huid-, haar- en nagelproblemen, daar het uitzonderlijk rijk is aan calcium, lecithine, ijzer (10mg/100g) en magnesium (347mg/100g).
 • Andere pitten als appel-, abrikozen-, druivenpitten e.d. kan men niet in grote hoeveelheden gebruiken vanwege het blauwzuur dat ze bevatten, een giftige stof die verlamming kan veroorzaken. Eet men bij voorbeeld een appel met de pitjes erbij, dan is er geen probleem, want de antistof tegen blauwzuur zit in het vruchtvlees van de appel. Men eet dan slechts zoveel pitjes als men appels op krijgt.

Nog meer pluspunten

Amandelen, pecanoten, walnoten, zonnebloempitten en hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren. Mede door de binding met de essentiële vetzuren, leveren noten, zaden en pitjes de best verteerbare eiwitten voor de mens.

Alle noten hebben een goede invloed op het zenuwstelsel, de hersenen, de bloedvorming en de stofwisseling.

 • Voor een zieke lever kunnen noten, mits matig en juist gebruikt, snel genezing brengen. Het menselijk spijsverteringsstelsel lijkt gebouwd te zijn voor het eten en de vertering van noten.
 • Noten bevatten minder stofwisselingsslakken zoals purinezuur (bij vis, vlees en bonen) en brengen nauwelijks verslijming met zich mee (wat melk en granen wel doen).
 • Noten geven een natuurlijk verzadingsgevoel door het hoge gehalte aan vezels en vetten. Men zal zich dus niet zo gauw overeten.
 • Noten reinigen verder het tandoppervlak en worden wel als "tandenborstel van de natuur" beschouwd.

Uitzonderingen

Kastanjes, eikels en kokosnoten vormen een uitzondering: ze zijn rijk aan zetmeel en men kan ze dus niet gebruiken bij fruit, zoals later wordt uiteengezet. Wel bij groente, maar weer niet bij de zuurdere groenten of vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer, rabarber, courgettes, zuurkool, bloemkool, postelein, rode biet, snijbiet, spinazie).

De kokosnoot heeft de laatste tijd toch een belangrijke betekenis gekregen vanwege het buitengewoon hoge gehalte aan seleen (810 µg/100 g), dat een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en op het immuunsysteem (kanker).

Minder aan te raden

Aardnoten of pinda's zijn peulvruchten en geen noten. Door het roosteren, het zouten, het gelijktijdig hoge gehalte aan eiwit en zetmeel zijn ze zwaar verteerbaar en sterk zuurvormend. Ze dragen zeker niet bij tot een goede gezondheid.

Ditzelfde geldt ook voor tahin (geroosterde sesampasta), pindakaas en pistachenoten. De voedzame paranoot kan men ook beter vermijden, omdat hij hoofdzakelijk afkomstig is uit een streek waar de grond bijzonder vatbaar blijkt te zijn voor radioactiviteit.

Hoe noten eten

Slechte ervaringen met noten komen voornamelijk door verkeerd gebruik ervan: het roosteren (alsof de natuur het niet goed heeft gedaan), het zouten (slecht voor nieren, bloeddruk, hart, vertering enz.).

Koop ook liefst geen noten waarvan de schaal verwijderd is, wegens het gevaar van bacteriën en schimmels. De donkere schalen beschermen de noten ook tegen de vitaminevernietigende lichtinwerking. Ontschaald kunnen noten ranzig worden.

Kortom: laat noten zo lang mogelijk gaaf!

Wat bij noten eten

Noten vormen geconcentreerd voedsel en als dat vlot wil verteren, is het nodig er waterhoudend voedsel (groente en fruit) bij te gebruiken. Hiermee komen we op het aspect van voedselcombinaties, iets dat steeds beter bekend wordt.

Alle dieren in de natuur (dus niet huisdieren) eten voedingsmiddelen van verschillende soort afzonderlijk en ondervinden geen spijsverteringsmoeilijkheden.

De mens husselt maar wat door elkaar heen. Voor noten geldt bijvoorbeeld dat het verstandiger is in elk geval geen notenpasta op de boterham te smeren (combinatie eiwit-zetmeel) of noten als "Tv-snack" te eten, noch noten te mengen met rozijnen of ander zoet fruit.

Juiste combinaties leiden tot:

 • een betere vertering
 • afname van klachten en ziektes
 • geringere behoefte aan voedsel wegens het hogere rendement
 • minder giftige afvalstoffen veroorzaakt door mank lopende spijsverteringsprocessen etc..

Noten verteren goed bij zuur fruit: aardbeien, ananas, citrusvruchten, bessen, zure appelen, druiven, pruimen, perziken, kiwi's, tomaten etc.

Noten verteren ook goed bij zetmeelvrije groenten: bladgroenten, venkel, komkommer, zuurkool, courgette, aubergine, paprika etc.

Voor mensen met een goede spijsvertering zijn ook halfzure vruchten mogelijk: abrikozen, bramen, mango's, peren, zoete appelen, druiven, perziken en pruimen.

Tips voor alvleesklier, lever of gal

Voor mensen met een gevoelige alvleesklier, lever of gal, is het aan te raden met kleine hoeveelheden noten te beginnen en er het beste tomaten of peren bij te eten, die de werking van deze organen ondersteunen.

Ook een beetje citroensap (niet bij groente) of witlof, gestoomde prei, radijsjes of een klein schijfje rammenas is hiervoor geschikt.

Men doet er goed aan in het begin slechts één soort fruit bij één soort noten te gebruiken. Combineer ook liever geen noten met zaden of met tomaten met pitjes.

Wanneer noten eten?

Noten zijn eiwitrijk voedsel en dienen daarom 's avonds te worden gegeten. De verklaring hiervoor ligt in de cyclus van drie van de voedselbenutting: per etmaal zijn er drie perioden van 8 uur, in welke steeds één proces het overwicht heeft

 • 12:00 uur - 20:00 uur : voedselopname (eten en verteren)
 • 20:00 uur - 4:00 uur : assimilatie (absorptie en gebruik)
 • 4:00 uur - 12:00 uur : eliminatie (van lichaams- en voedselafval)

De eliminatiecyclus is de belangrijkste voor het bewaren van de gezondheid en het voorkomen van ziekte, zij verwijdert de giftige afvalstoffen uit het lichaam. Als we dit mechanisme belemmeren in zijn werking, stapelen we giftige stoffen op in de vetweefsels en in de spieren en we vragen zo gewoon om ziek te worden.

Aangezien eiwit de stof is die het moeilijkst afbreekbaar is, zou het onverstandig zijn 's ochtends eiwitrijk voedsel in te nemen, men dwingt zichzelf zo vervroegd over te gaan op de opnamecyclus en verhindert aldus een efficiënte eliminatie.

Iedereen kent wel de mensen die 's ochtends geen hap door hun keel kunnen krijgen. Ziehier de verklaring: hun lichaam is nog aan het elimineren en weigert zwaar voedsel.

's Morgens fruit

Het is veel verstandiger 's morgens slechts fruit te eten, zoveel u maar wilt, liefst van één soort. Sappig, rijp fruit is de lichtst verteerbare voeding die er bestaat en belemmert de eliminatie niet.

's Avonds eiwitrijk voedsel

Eiwitrijk voedsel, zoals noten, eet men het best 's avonds omdat het de langste vertering behoeft. Eiwitten worden verteerd in een zuur maagmilieu en deze zure toestand van de maag kan 6 tot 12 uur duren.

In die tijd kunnen andere voedingsmiddelen, zoals bij voorbeeld zetmeel (brood, deegwaren) niet correct worden verteerd, waarbij deze voor een groot deel in vet omgezet worden.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen kunnen we daarom ook het beste 's middags eten. Dit heeft ook weer te maken met voedselcombinaties: als men 's middags of zelfs al 's ochtends slecht combineert, blijft deze spijsbrok véél langer in de maag (tot 8 uur) dan wanneer de voeding afzonderlijk, of goed gecombineerd, geweest zou zijn (4 à 5 uur). Ook daarom is het belangrijk ‘s avonds eiwitrijke voeding te nuttigen.

Noten met fruit eet men als de maag leeg is, als men honger heeft. Zo niet, dan is er een grote kans dat de noten slecht verteren en het eiwit grotendeels gaat rotten met alle kwalijke reukjes of andere verschijnselen tot gevolg.

Niet te veel noten

Als u deze tekst leest, hebt u misschien de neiging extra veel noten te gaan eten. U zult echter vrij snel zin krijgen iets anders te gaan eten, omwille van de variatie.

Wees echter voorzichtig met de hoeveelheid eiwit: teveel eiwit leidt tot vermoeidheid, verzuring (reuma, jicht, artrose) en heeft negatieve gevolgen voor hart- en vaatziekten, nierkwalen etc.

De behoefte aan eiwit wordt bepaald door geslacht, klimaat, leeftijd, soort eiwit (als men dierlijk eiwit gebruikt, heeft men meer nodig), bereiding (aan ongeschonden, onverhit eiwit heeft men meer), hoeveelheid magnesium in de voeding, voedselcombinaties, hoeveelheid waterhoudend voedsel, kwaliteit van de vertering en de absorptie, hoeveelheid calorieën en de verhouding tot andere voedingsstoffen. Als de voedingsregels gerespecteerd worden, verloopt de vertering veel beter en vermindert de behoefte aan eiwit aanzienlijk.

De World Health Organization van de Verenigde Naties (WHO) stelt de behoefte aan eiwit momenteel op 0,5 g eiwit per kg lichaamsgewicht, hoewel zij daarbij niet uitgaan van goede voedingsregels ten aanzien van de vertering.

Het is niet de concentratie die van belang is, maar wel de hoeveelheid die men verteert, bij slechte combinaties gaat bijvoorbeeld veel eiwit verloren. Ook als men voedingsmiddelen kookt, vermindert de kwaliteit van het eiwit.

Ongeschonden eiwitten en vetten zijn goed opneembaar, hoewel ze soms in geringe hoeveelheden voorkomen (fruit, groente). Eén kg fruit (bananen, abrikozen, druiven) kan tot 10 g eiwit leveren. Het eiwitgehalte van groenten ligt gemiddeld twee keer zo hoog als dat van fruit.

Producten

Enige niet geroosterde, niet gezouten pasta's zijn:

 1. Granovita hazelnoot (niet biologisch)
 2. Nuxo amandelmoes (niet biologisch)
 3. Lima amandel (biologisch)
  (opletten voor onvolledig gevulde potten)

Recepten

 1. Notenmelk op basis van pasta
  Doe 25 g pasta in een kommetje en leng langzaam aan met 50 g water; stevig roeren. Aanvullen met citroensap (van hoogstens een halve citroen) en 25 à 75 g noten of zaden naar keuze.
  Hierbij fruit naar keuze eten: mandarijntjes, ananas, sinaasappels etc.
 2. Notenmelk
  Doe ongeveer 100 g noten of zaden in een blender (mengbeker), na ze eventueel geweekt te hebben.
  Voeg 2,5 dl (week)water toe. Naargelang de gewenste dikte van de melk, kunt u meer of minder water nemen. Als u het minder geconcentreerd wilt, doe dan na de eerste mengbeurt er nog wat water bij en laat opnieuw draaien.
  Giet nu deze vloeistof door een vergiet, waarin u een doek (bijvoorbeeld zakdoek) heeft gelegd. Als er veel pulp overblijft na het doorsijpelen, heeft u nog niet lang genoeg gemixt; doe deze pulp opnieuw in de blender, voeg wat water toe en laat nog wat draaien.
 3. Groentesoep van prei, venkel, komkommer, tomaten of andere zetmeelvrije groente.
  Hier verse kruiden (b.v. kervel, venkelkruid, munt e.d.) bijvoegen en evt. ook fijngemalen zaadjes.
 4. Hoofdschotel
  1. Notenmelk, waarin u telkens een schijfje tomaat, komkommer, courgette, bleekselderij of witlof, venkel enz. 'sopt'. Goed kauwen!
  2. Fijngemalen sesamzaadjes of andere zaadjes strooien over een rauwkostschotel met tomaat, champignons, (verse) augurken.

copyright Luc Van Oost - gezondheidstherapeut
www.lucvanoost.be


Waarom noten weken ?

Noten zijn voor veel mensen zware kost omdat ze zwaar op de maag liggen. Ze bevatten namelijk enzyme-blokkeerderd die vertering lastiger maken. Door de noten en zaden een nacht in het water te leggen ontdoe je ze namelijk van deze stoffen waaronder het beruchte fytinezuur. Ik eet noten als onderdeel van mijn lowcarb dieet. Ik laat snachts een gemengd bakje weken in water en giet dit smorgens af en leg de noten op keukenpapier en laat ze dan drogen. Ik zet ze dan naast de PC neer of neem ze mee onderweg.

Noten verzadigen en zorgen ervoor dat je minder snackbehoeften krijgt. Je lichaam zit van één  soort voeding namelijk sneller vol, dit werkt zo ook met bijv pure chocolade (70% of meer). Kies je voor een mengsel zoals bijv een Mars dan zit je niet snel vol omdat er van meerdere soorten wat inzit (suiker, chocolade, melk, granen) en blijf je langer eten omdat oa de suikers de bloedsuiker laten stuiteren.....

Leesvoer
http://www.wildernessfamilynaturals.com/nuts_soaked_dried_organic.htm
http://www.smulweb.nl/91233/artikel/De-voedingswaarde-van-noten


Andere artikelen van zijn hand


Noten = gezond

Nuts reduce cancer risk. Nuts may lower the risk of colon, stomach and prostate cancers. In India, eating cashews is linked to less colon cancer, says Bandaru Reddy of the American Health Foundation. Canadian research suggests eating nuts and legumes can reduce the risk of prostate cancer 30%.

A study at Brigham and Women's Hospital in Boston compared a low-fat diet (20% of calories from fat) with a high-fat diet (35% fat, mostly from nuts, peanuts and olive oil). After 18 months, high-fat nut eaters had lost 9 pounds; low-fat dieters gained more than 6 pounds. The reason, according to Spiller: Nuts curb hunger by satisfying the desire for some fat.

Bron: www.usaweekend.com/00_issues/000625/000625eatsmart.html


Wetenschappelijke onderzoeken naar gezondheid en noten

Fraser GE, Sabate J, Beeson WL, Strahan TM. A possible protective effect of nut consumption on risk of coronary heart
disease. The Adventist Health Study. Arch Intern Med 1992;152(7):1416-24.

Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, Colditz GA,
Rosner BA, et al. Frequent nut consumption and risk of coronary heart disease in women: prospective cohort study. BMJ
1998;317(7169):1341-5

Albert CM, Gaziano JM, Willett WC, Manson JE
Nut consumption and decreased risk of sudden cardiac death in the Physicians' Health Study. Arch Intern Med 2002;162(12):1382-7.

Kushi LH, Folsom AR, Prineas RJ, Mink PJ, Wu Y, Bostick RM.
Dietary antioxidant vitamins and death from coronary heart disease in postmenopausal women. N Engl J Med 1996;334(18):1156-62

Sabate J, Fraser GE. Nuts: a new protective food against coronary heart disease. Current Opinion in Lipidology 1994;5:11-16. 6.Fraser
GE. Nut consumption, lipids, and risk of a coronary event. Clin Cardiol 1999;22(7 Suppl):III -11-15. 7.Kris-Etherton PM, Zhao G, Binkoski
AE, Coval SM, Etherton TD. The effects of nuts on coronary heart disease risk. Nutr Rev 2001;59(4):103-11. 8.Jenkins DJ, Kendall CW,
Marchie A, Parker TL, Connelly PW, Qian W, et al. Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids,
oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial.
Circulation 2002;106(11):1327-32. 9.Zambon D, Sabate J, Munoz S, Campero B, Casals E, Merlos M, et al. Substituting walnuts for
monounsaturated fat improves the serum lipid profile of hypercholesterolemic men and women. A randomized crossover trial. Ann
Intern Med 2000;132(7):538-46. 10.Garg ML, Blake RJ, Wills RB. Macadamia nut consumption lowers plasma total and LDL cholesterol
levels in hypercholesterolemic men. J Nutr 2003;133(4):1060-3. 11.Kris-Etherton PM, Yu-Poth S, Sabate J, Ratcliffe HE, Zhao G, Etherton
TD. Nuts and their bioactive constituents: effects on serum lipids and other factors that affect disease risk. Am J Clin Nutr 1999;70(3
Suppl):504S-511S. 12.US Food and Drug Administration. Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Nuts and Coronary
Heart Disease. Maryland, 2003:Accessed: 25/11/04 at http://vm.cfsan.fda.gov/~dms/qhcnuts2.html. 13.Jiang R, Manson JE, Stampfer
MJ, Liu S, Willett WC, Hu FB. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA 2002;288(20):2554-60.
14.Sabate J. Nut consumption and body weight. Am J Clin Nutr 2003;78(3 Suppl):647S-650S. 15.Wien MA, Sabate JM, Ikle DN, Cole
SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord 2003;27(11):1365-72.
16.Lipid management guidelines-2001. National Heart Foundation of Australia, The Cardiac Society of Australia and New Zealand. Med
J Aust 2001;175 Suppl:S57-85. 17.Krauss RM, Eckel RH, Howard B, Appel LJ, Daniels SR, Deckelbaum RJ, et al. AHA Dietary Guidelines:
revision 2000: A statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the American Heart Association. Circulation
2000;102(18):2284-99. 18.World Health Organisation. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Geneva: Report of a Joint
WHO/FAO Expert Consultation, 2003:148. 19.Adult Treatment Panel III report: National Cholesterol Education Program Expert Panel on
Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults, 2001. 20.Heart and Stroke Foundation of Canada. Fats and
Healthy Eating. Accessed 25/11/04 at http://ww1.heartandstroke.ca/images/english/Fat&Cholesterol.pdf 21.Food for Health. Dietary
Guidelines for Australian Adults. Canberra: Commonwealth Deaprtment of Health and Ageing & National Health and Medical Research
Council, 2003. 22.Food for Health. Dietary Guidelines for Children and Adolescents in Australia. Canberra: Department of Health and
Ageing, 2003. 23.Smith A, Kellett E, Schmerlaib Y. The Australian Guide To Healthy Eating: Commonwealth of Australia, 1998.

For information on nuts and health
Ph: 02 8295 2300
This initiative has been funded by the Australian Nut Industry
with matching funding from the Australian Government through


Almonds and Other Nuts May Provide Protection Against Cancer

Diets high in nuts could prove to be protective against some cancers, according to "Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective," a report issued jointly by the American Institute for Cancer Research and the World Cancer Research Fund. This conclusion is based on the large array of bioactive, health-promoting compounds nuts contain, including phytochemicals, vitamins, minerals and fiber.

Almond Research Paves the Way

"Food, Nutrition and the Prevention of Cancer" cites several reasons why nuts may be active in cancer prevention and calls for additional research to test the possibility. The Almond Board of California shares this view and has initiated a research program to assess the relevance of almonds to cancer risk reduction.

New research conducted at the University of California at Davis and presented at this year's Experimental Biology annual conference showed that a high-fat diet rich in whole almonds reduced the colon cancer risk in rats chemically treated to induce this cancer. When compared to rats fed a high-fat, wheat bran-rich diet thought to protect against colon cancer, the whole-almond group showed a 33 percent reduction in colon cancer precursor cells.

"Colon cancer is thought to be a nutrition-related disease, brought on and exacerbated by high-fat, low-vegetable, low-fiber diets," said Paul Davis, PhD, lead researcher on the study. "Since whole almonds are a complex, natural package of plant-based protein, monounsaturated fats, fiber, and a variety of micronutrients and phytochemicals, we hypothesized that they may be protective against colon cancer."

"In fact, not only did whole almonds inhibit colon cancer precursor cells from developing, but we were gratified to see that they were significantly more effective than wheat bran, widely believed to protect against this type of cancer," he said.

Other research, conducted at The Pennsylvania State University by Drs. Penny Kris-Etherton and John Milner, determined that phytochemicals in almonds inhibited tumor cell growth in culture. Specifically, two flavonoid phytochemicals, known as quercetin and kaempferol, were strong suppressers of lung and prostate tumor cell growth. Phytochemicals are a group of biologically active compounds found in plant-based foods.

Nutrient Density of Almonds May Be Key to Cancer Prevention

Almonds are rich in several vitamins and minerals currently under study for cancer-protective effects. For instance, a one-ounce serving of almonds provides more than 35 percent of the Daily Value (DV) for the antioxidant vitamin E. Some clinical and epidemiologic studies suggest that vitamin E may be protective against prostate and cervical cancers.

In addition, a serving size of almonds provides 75 mg of calcium (8 percent of the DV), a nutrient that may lower risk of colon and rectum cancers when consumed in the order of 1-2 grams. Moreover, many studies show a protective effect of dietary fiber on colon cancer development. One ounce of almonds contains 3 grams of this nutrient. A serving of almonds also offers 4 percent of the DV for folic acid, a vitamin that may be associated with a reduction in risk for cervical cancer. In addition, almonds are low in saturated fat (the so-called "bad" fat), rich in monounsaturated fat (the "good" type) and, as with all plant-based foods, are cholesterol-free.

"Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective" is a comprehensive review of over 4,500 diet and cancer research studies that was developed by 15 leading researchers and reviewed by more than 100 eminent experts. Its purpose is to serve as a foundation for research, public policy and health education in the diet and cancer area.


Beans, lentils and nuts beat cancer

A team of scientists led by Dr Marco Falasca (UCL Sackler Institute for Musculo-skeletal Research) has discovered that a potent anti-cancer compound found in beans, nuts and cereals inhibits a key enzyme – phosphoinositide 3-kinase – involved in tumour growth. The findings, published in the latest issue of ‘Cancer Research’, suggest that a diet enriched in such foods could help prevent cancer, while the inhibitor offers a new tool for anti-cancer therapy.

Inositol pentakisphosphate is a non-toxic, water-soluble compound found in most legumes such as lentils, peas and beans, and in wheat bran and nuts. These properties make the compound a promising therapeutic agent since conventional chemotherapy agents can be toxic to different degrees, whereas in the study, the inositol phosphate agent was found to be non-toxic, even at higher concentrations.

Dr Falasca said: “Our study suggests the importance of a diet enriched in food such as beans, nuts and cereals which could help prevent cancer. Our work will now focus on establishing whether the phosphate inhibitor can be developed into an anti-cancer agent for human therapy. We believe that inositol pentakisphosphate is a promising anti-cancer tool and we hope to bring it to clinical testing soon.”

Source: UCL


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
Chemicaliën
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliën
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeïne
Koolhydraten
Lichttherapie
Luteïne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats