logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

NLP - Neuro Lingu´stisch Programmeren


Wat is NLP?

NLP is een levenshouding
... die gekarakteriseerd wordt door nieuwsgierigheid en flexibiliteit. Het verlangen om te weten hoe iemand be´nvloed wordt door communicatie en gedrag. Het leven ervaren als een bijzondere en ongeŰvenaarde kans om te leren.

Het verlangen om te weten hoe iemand be´nvloed wordt door communicatie en gedrag. Het leven ervaren als een bijzondere en ongeŰvenaarde kans om te leren. NLP is een methode die gebaseerd is op de veronderstelling dat elk gedrag gestructureerd is en dat die structuur gemodelleerd, aangeleerd, onderwezen en veranderd kan worden.

Met NLP leer je je gedrag en dat van anderen, beter begrijpen en je leert dat je dat kan veranderen. Het leert je dat niet communiceren onmogelijk is en daardoor ga je beter communiceren (ook met jezelf). Je leert hoe je informatie opslaat (leren en onthouden), hoe je je gedachten weergeeft (praten en lichaamstaal) en welk effect dat heeft op je gedrag en je gevoel. Je leert je doelen stellen Ún realiseren. Met NLP ontstaat meer inzicht, flexibiliteit en creativiteit en je vergroot jouw keuzemogelijkheden. Anders gezegd: NLP is een methode die je leert je eigen brein en daardoor ook je eigen lichaam, te besturen en te beheersen.

Ontstaan van NLP
NLP is ontstaan in de jaren 70. Twee medewerkers van de universiteit van Santa Cruz, Richard Bandler en John Grinder, beschreven de modellen die inzicht geven in hoe sommige mensen - onder gelijke omstandigheden - beter functioneren dan anderen. Zij noemen zich niet de uitvinders van NLP, maar de grondleggers omdat ze mensen bestudeerd en gemodelleerd hebben die al die dingen al deden. Zij hebben het gewoon bescheven en de patronen verbeterd. Zij bestudeerden Milton Erickson, een bijzonder succesvolle klinische hypnotherapeut, Virginia Satir, een beroemde familie- en relatietherapeute, Fritz Perls, een van de grondleggers van de Gestalt-therapie en Gregory Bateson, een geniale antropoloog en filosoof.

NLP en taal
Een van de eerste conclusies uit de studies van Bandler en Grinder was dat het gebruik van taal op fundamentele wijze gekoppeld is aan onze stemming en dat ons gedrag vooral daardoor wordt bepaald.

Door vragen toe te spitsen op het specifieke taalgebruik van de gesprekspartner krijgt deze toegang en inzicht tot onbewuste lagen waar emoties en gevoelens huizen. Anders gezegd: hij wordt zich bewust van diepere lagen van het eigen functioneren. Inzicht in eigen functioneren is een voorwaarde om tot verantwoorde keuzes voor verandering te komen. Het NLP Meta-model van de taal helpt de dieptestructuur die verscholen ligt onder de oppervlaktestructuur te ontdekken. Als iemand bijvoorbeeld zegt: "Ik begrijp de dingen niet," is dat de oppervlaktestructuur van een diepere structuur die uitdrukt: "Soms zijn er bepaalde dingen die ik niet begrijp." Ook deze zin herbergt een diepere structuur die door de juiste vragen te stellen aan de oppervlakte komt. Je zou dan kunnen vragen: "Wanneer precies zijn die bepaalde dingen?", en: "Wat bedoel je met 'bepaalde'?"

Naast taal wordt in NLP ook op non-verbale taal gelet zoals lichaamstaal, oogbewegingen, gezichtsuitdrukking, ademhaling enz.

NLP staat los van de inhoud en houdt zich vooral bezig met "de manier waarop". Daarom is NLP overal toe te passen. Enkele gebieden waarin NLP zich heeft bewezen zijn: verkoop, onderwijs, persoonlijke relaties, therapieŰn, zakelijke relaties, coaching, ziekenzorg, maatschappelijk werk, trainingen en opleidingen, opvoeding, management etc.

Waar gaat NLP van uit?
De studies van Bandler en Grinder hebben geresulteerd in 8 vooronderstellingen die aspecten beschrijven van het menselijk functioneren.

 • 1. Het kunnen veranderen van het proces van onze ervaringen is vaak waardevoller dan de inhoud ervan te willen veranderen.
 • 2. De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt.
 • 3. Mensen kunnen via visuele, auditieve, kinesthetische, olfactoire en gustatoire zintuigen onderscheid maken in hun omgeving en gedrag.
 • 4. Elk individu heeft de hulpbronnen in zich die nodig zijn om veranderingen in gang te zetten.
 • 5. De kaart is niet het gebied.
 • 6. Aan de positieve karaktereigenschappen van een individu word niet getwijfeld terwijl aan de waarde en geschiktheid van intern of extern gedrag wel getwijfeld kan worden.
 • 7. Falen versus feedback - Elk resultaat en elk gedrag is een prestatie, of dat nu het doel was of niet.
 • 8. Er is een positieve intentie die elk gedrag motiveert en elk gedrag is waardevol binnen een bepaalde context.

Wat betekenen de termen Neuro, Lingu´stisch en Programmeren (NLP)?

Neuro: het zenuwstelsel waarmee wij signalen ontvangen, verwerken en via de 6 zintuigen verwerken.

Lingu´stisch: taal en non-verbale communicatiesystemen waarmee de zintuiglijke waarnemingen worden gecodeerd, georganiseerd en betekenis krijgen.

Programmeren: de vaardigheid om onze communicatieve en zintuiglijke systemen zo te organiseren dat we specifieke doelen en resultaten kunnen
bereiken.

NLP van deze eeuw
NLP is sinds begin jaren 90 getransformeerd en is nu volledig gericht op de 21e eeuw. NLP is geen technisch systeem met slimme trucs en gekunstelde technieken meer. Door de volledige integratie van denken, doen en voelen is NLP nu een methode die het functioneren van de mens naar een nieuw niveau brengt. Een niveau waarop je dingen kunt bereiken die ooit onmogelijk leken!

Het internationaal overkoepelend orgaan voor NLP is “The Society of Neuro Linguistic Programming”. Richard Bandler, een van de grondleggers van NLP is de eigenaar. Hij is nog steeds bijzonder actief in de ontwikkelingen van NLP. Er zijn 2 soorten opleidingen: de NLP Practitioner (8 dagen) en de NLP Master Practitioner (10 dagen).

Na een NLP opleiding heb je:

 • Diepe inzichten in je eigen en andermans persoonlijkheid.
 • Verbeterde verbale en non-verbale communicatie
 • Verdiepte kennis over je eigen manier van denken en functioneren.
 • De mogelijkheid om jezelf in een stemming te brengen waardoor je beter presteert
 • Belemmerende gewoontes in nuttige verandert
 • De technieken in huis om doelen te stellen om je leven te verbeteren, en dat dan werkelijk uit te voeren
 • Geleerd om taal bewust en nauwkeurig te gebruiken
 • Kun je optimaal presteren als je daar zin in hebt
 • Je angsten weggewerkt en kun je weer van het leven genieten.
 • Aardig wat in huis om ook andere mensen te kunnen helpen.

 

Auteur: Ben Licher
www.ravisie.nl


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŰn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŰn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffe´ne
Koolhydraten
Lichttherapie
Lute´ne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats