De nadelen van brood - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Nadelen van brood

De nadelen van brood, of: brood niet zo gezond als gedacht

We weten dat in de natuur alle dieren hun voeding rauw gebruiken. Ook de mens at in den beginne zijn voeding rauw. Door het verlaten van zijn oorspronkelijke biotoop moest de mens, om te overleven, zich beginnen voeden met voedingsmiddelen die rauw niet of nauwelijks eetbaar zijn, soms zelfs giftig (vb. maniok, peulvruchten). Hij is ze op alle mogelijke manieren gaan bewerken met instrumenten zodat ze voor hem eetbaar zouden worden. Hij is voedingsmiddelen beginnen telen en bewaren en zo begon de ontwikkeling van de landbouw en de cultuur. In dit licht kunnen ook granen, die rauw niet of nauwelijks te eten zijn, gezien worden als reservevoedsel voor tijden van voedselschaarste. Het gebruik van granen o.a. in de vorm van brood is een traditie geworden. Tradities zijn niet noodzakelijk gezond. De voedingsindustrie en zelfs de overheid zijn voedingsmiddelen gaan onderzoeken en promoten, los van de vraag welke voedingsmiddelen van oorsprong geschikt zijn voor het menselijk spijsverteringsstelsel. Laten we bedenken dat Eva niet op de aarde werd gezet met een fornuis en een stel kookpotten…

Ondanks alles is de mens van nature geen graaneter. Uit vergelijkend wetenschappelijk onderzoek blijft dat de mens het gebit en het spijsverteringsstelsel heeft van een fructivoor, niet van een granivoor of een carnivoor. Granen en vlees worden niet zo goed verteerd en laten heel wat afvalstoffen achter, die voor de uitscheidingsorganen een belasting vormen. Door jarenlange verkeerde voeding raakt het lichaam het teveel aan afvalstoffen steeds moeilijker kwijt en gaat ze opstapelen in het bindweefsel, gewrichten, vet, vocht, enz.

Koken gebeurt bij een temperatuur van +/- 100įC. Hierbij treedt een verlies op van vitamines. Het bakken van brood gebeurt bij een temperatuur die ongeveer twee keer zo hoog ligt. Brood mag dus zeker niet beschouwd worden als een bron van vitamine B. Verder bevatten granen geen vitamine C en missen ook het aminozuur lysine. De nadelen van het geraffineerde witte brood zijn algemeen bekend, zoals o.a. constipatie. Door de verhitting verandert ook de structuur van het zetmeel, de eiwitten en de vetten en hierdoor worden deze moeilijker verteerbaar.

Tabel : De stabiliteit van vitaminen onder verschillende omstandigheden.

Vitamine

Warmte
(a)

Zuurstof
(a)

Licht
(a)

pH < 7
(a)

pH = 7
(a)

pH > 7
(a)

Kookverliezen
(%)
(a) en (b)

Vitamine A (*5)

O

O

O

O

S

S

0-40

CarotenoÔden

O

O

O

O

S

S

0-30

Vitamine D

O

O

O

S

S

O

0-40

Vitamine E

O

O

O

S

S

S

0-55

Vitamine K

S

S

O

O

S

O

0-5

Vitamine C (*1)

O

O

O

S

O

O

0-100

Vitamine B1 (*2)

O

O

S

S

O

O

0-80

Vitamine B2 (*3)

O

S

O

S

S

O

0-75

Vitamine B6

O

S

O

S

S

S

0-40

Vitamine B12

S

O

O

S

S

S

0-10

Biotine

O

S

S

S

S

S

0-60

Foliumzuur (*4)

O

O

O

O

O

O

0-100

Niacine

S

S

S

S

S

S

0-75

Pantotheenzuur

O

S

S

O

S

O

0-50

O = Onstabiel, S = Stabiel

(http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0901prutteltART.htm)

Granen bevatten fytinezuur, dat een onoplosbare binding vormt met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden. Tarwe bevat het meeste fytinezuur.

Verder bevatten tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst gluten, een eiwitfractie die bij een aantal mensen irriterend werkt en de dunne darm kan aantasten (glutenintolerantie) en bij sommigen psychische stoornissen omdat gluten morfineachtige stoffen bevat. MaÔs, rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sorhum, tapioca en gierst bevatten geen gluten. Volgens sommige bronnen zou gierst toch een kleine hoeveelheid gluten bevatten, wat het ongeschikt maakt voor coeliakiepatiŽnten.

Granen bevatten anti-tripsine en anti-chemotripsine. Deze bemoeilijken de eiwitvertering.

De zemelen van granen bevatten fytohemagglutinine die de rode bloedlichaampjes doet samenklitten. Zemelen worden gepromoot bij constipatie omdat ze de darm irriteren en zo een darmbeweging opwekken. Zemelen hebben eerder de neiging om mineralen en vitamines op te nemen dan af te geven. Het lectine in zemelen kan ontsteking veroorzaken aan de darmslijmvliezen en het absorptievermogen van de darmen verminderen.

Met brood krijgt men heel wat zout binnen, waarvan de nadelen elders beschreven zijn.

Aan brood worden broodverbeteraars toegevoegd:

Dit zijn mengsels van technische hulpstoffen die ervoor zorgen dat brood er smakelijk uitziet en dat ook is. Naast de additieven die wettelijk geregeld zijn mogen fabrikanten van broodverbeteraars de volgende stoffen in hun receptuur verwerken: vetstoffen, suikers, moutmeel of moutextract, voedingszetmelen, melk, melkconserven, karnemelk, caseÔne, caseÔnaten, maltodextrinen, maltose, meel van peulvruchten en gluten. Broodverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen, het uiterlijk, de structuur en de houdbaarheid maar veranderen op geen enkele manier de voedingswaarde van brood.” (http://www.nice-info.be/html/PROF/nndoc/juni98art03.doc)

Bij de additieven gaat het om bewaarmiddelen zoals sorbinezuur, propionzuur, azijnzuur, citroenzuur, melkzuur; emulgeermiddelen zoals lecithine; textuurverbeteraars zoals al dan niet veresterde mono- en diglyceriden; antioxidanten zoals tricalciumorthofosfaat, L-ascorbinezuur, en ook artificiŽle kleur- en smaakmiddelen. Er worden giftige chemicaliŽn gebruikt om het meel te bleken en chemicaliŽn om de schimmels en bacteriŽn te doden. In sommige graanproducten wordt bakpoeder gebruikt dat aluminium bevat.

Laten we verder niet het gebruik vergeten van chemische bemesting, herbiciden, fungiciden, pesticiden, enz., met alle nadelen vandien voor de natuur en het drinkwater.

Verder is er nog het verschil tussen traag op stenen gemalen granen en het persen door stalen rollen waarbij vitamines verloren gaan door verhitting. En het verschil tussen ouderwetse steenovens en met gas of elektrisch verwarmde metalen ovens.

Door de vele bewerkingen en de achteruitgang van de voedingswaarde is men op het merkwaardige idee gekomen om brood te verrijken met synthetische vitamines en anorganisch niet opneembaar ijzer.

Brooddeeg wordt ook gemixt met leidingwater, dat chemicaliŽn bevat zoals chloorverbindingen en de anorganische mineralen in het water zelf.

Door de bewaring en bewerkingen is de bio-energetische waarde gezakt naar nul. Het gaat hier om de levenskracht van een voedingsmiddel dat de mens mee opneemt en nodig heeft voor de instandhouding van zijn eigen levenskracht. Hoe meer bewerkt een voedingsmiddel wordt en hoe langer de tijd tussen het oogsten en het opeten, hoe lager de bio-energetische waarde. Vers geplukte en onmiddellijk gegeten bessen bevatten alle levenskracht en een stuk chocolade helemaal niets. Bij het gebruik van brood treedt er bij de mens een daling van de eigen bio-energie op.

Brood is een voedingsmiddel met een zuuroverschot. Voor een uitgebreide uitleg hierover verwijs ik naar de tekst over het zuur-basenevenwicht. Bijkomend nadeel is dat zowat al het broodbeleg ook een zuuroverschot heeft, zoals kaas, charcuterie, choco, enz. Een voedingspatroon met overwegend een zuuroverschot draagt bij tot reuma, osteoporose, cariŽs, slecht ruikende adem, verstoring van de waterhuishouding, slecht humeur, overprikkeling van het zenuwstelsel, overgewicht, enz. Veel broodbeleg bevat ook heel wat suiker (bvb. confituur, choco); voor een bespreking hiervan verwijs ik naar de tekst over suiker.

Door dit broodbeleg krijgen we altijd te maken met moeilijk verteerbare voedselcombinaties die het spijsverteringsstelsel, vooral de pancreas, belasten en kunnen zorgen voor: winderigheid, opgeblazen gevoel, zwaar gevoel of vermoeidheid na de maaltijd, overgewicht, maagzuurproblemen, malabsorptie van voedingsstoffen, overbelasting van de pancreas, slaapproblemen, enz.

Uit vergelijkend onderzoek in verband met zuurvorming en demineralisatie van het lichaam door granen, meen ik te kunnen afleiden dat tarwe het slechtste is van alle granen, gevolgd door haver en rogge. Wilde rijst, maÔs en gierst kunnen als minst schadelijk aanzien worden, waarvan gierst een basenoverschot heeft. Boekweit bevat geen fytinezuur zodat de magnesium, ijzer en calcium beter opneembaar zijn.

De gist in brood kan zorgen voor een verstoring van de darmflora. Anderzijds zorgt de zuurtegraad van zuurdesembrood voor een moeilijkere vertering van het zetmeel.

Omdat we nu eenmaal in een maatschappij leven waarin granen een belangrijk deel vormen van het voedingspatroon, kunnen we proberen tegemoet te komen aan de nadelen door op een aantal zaken te letten:

  • Vraag naar zoutarm brood.
  • Vervang brood regelmatig door aardappelen. Deze bevatten een licht verteerbaar zetmeel en zijn een goede bron van vitamine B en C.
  • Vervang brood al eens door rijst-, tarwe- of haverwafels, matses, knšckebrŲd: deze bevatten heel wat minder additieven of verbeteraars. Deze alternatieven bestaan ook zonder zout.
  • Het is wennen om groente bij brood te eten, maar toch komt dit tegemoet aan de belangrijkste nadelen van brood. De groente heeft een basenoverschot en de combinatie brood-groente is goed verteerbaar, caloriearm, en brengt vitamines en mineralen aan. Door het vermijden van broodbeleg, vermijdt men ook extra porties zout en/of suiker die hierin aanwezig zijn.
  • Op brood kan men schijfjes tomaat, radijs, champignons, komkommer, gekookte aardappel, courgette, ajuin, blaadjes sla, geraspte wortel, asperges, seldersteeltjes, olijven, enz. leggen. Of men kan een kom verse soep nemen met enkele sneetjes brood of rijstwafel of matses. Een rauwkostschotel met brood is ook een goed idee. Ook spaghetti met gekookte groente is heerlijker dan je denkt. Een eenpansgerecht met groente, maÔskorrels of rijst is makkelijk klaar te maken. Een “broodje gezond” kan men tegenwoordig makkelijk krijgen in snackbars of broodjeszaken. Schijfjes banaan op brood of rijstwafel is ook erg lekker.
  • Van alle granen heeft tarwe de meeste nadelen. Je kunt proberen regelmatig brood of andere graanproducten te gebruiken gemaakt van maÔs of gierst of boekweit die minder nadelen hebben. Popcorn gemaakt zonder zout, vet of suiker is een zeer gemakkelijk verteerbaar koolhydraat. Ook gepofte rijst is veel beter bvb. in de vorm van rijstwafels, liefst zonder zout. Wilde rijst is een uitstekend en zeer goed verteerbaar alternatief en zijn prijs zeker waard. Essenenbrood, in sommige natuurvoedingswinkels te krijgen, wordt gemaakt van gekiemde tarwe en is een uitstekend alternatief.

Wie een beetje creatief is, kan heel wat mogelijkheden ontdekken.

Email: Lucasvo@yahoo.com

http://www.geocities.com/lucasvo

Bron:
De Wever, S., Graanschade; pro en contra granen, Groene Dag/Infonat, Ninove, 2003

Dries, J., Bio-energetische voedingsleer, Arinus, Genk, 1996

http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0901prutteltART.htm

www.coeliakievereniging.nl/bieb/tabel_ag_zw.pdf+gierst+gluten&hl=nl


Het grote probleem - de hoge baktemperatuur van brood

Hoe hoger de kooktemperatuur hoe meer schade aan je voedsel, dit is ook precies de reden waarom ik tegen magnetrons ben, je maakt teveel stuk..... Dit is ook precies het probleem bij brood. Men werkt op 250 graden om een stevige korst te krijgen. Tarwekiembrood en Roggebrood zijn veel gezonder door de veel lagere bak temperaturen (100-120 graden), in Friesland doen ze over roggebrood zelfs 15-20 uur op lage baktemperatuur zodat er geen korst ontstaat. Tweede voordeel is dat bij hogere temperaturen dan 170 graden de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaat, dit speelt dus niet bij klassiek roggebrood en tarwekiembrood / speltkiembrood dus nog een extra voordeel. Bij deze laatste soorten wordt zelfs geen zout, gist of suiker gebruikt.


Meer nadelen

Met een voedingspatroon waaruit brood en suikerproducten geweerd worden, kan men vaak een opvallende verbetering van de gezondheid vaststellen en een normalisering van het lichaamsgewicht, hoewel ook andere factoren uiteraard een rol spelen. Veel mensen kunnen zich geen voedingspatroon voorstellen zonder brood en suikerproducten. Nochtans kan men gezond en volwaardig eten met een voedingswijze gebaseerd op groenten, fruit, aardappelen, noten, zaden, pitten, bepaalde melkproducten zoals karnemelk, yoghurt, kefir, platte kaas; koudgeperste olie zoals olijfolie, saffloerolie, lijnzaadolie, tarwekiemolie; kruiden, fruit- en groentesappen, gedroogd fruit, en enkele versterkende middelen zoals honing, stuifmeelpollen, chlorella, spirulina, enz. Het is een kwestie van een beetje tradities durven loslaten, flexibel en creatief zijn, het opbouwen van nieuwe gewoontes.

Bron: Colon clean


De industrie wordt wakker !!! Het beste brood?

Ik ben normaal geen promotor van industrie produkten maar als er verbeteringen zijn mbt voeding wil ik die graag even noemen. In een klein dorp zoals Soesterberg heb ik weinig keuze qua winkels en naast de supermarkt, bakker en groenteboer houdt het hier wel op. De Plus heeft voornamelijk gistbrood met geharde vetten en wil daar weinig aan doen, ze verschuilen zich achter wettelijke normen en jagen lekker het LDL cholesterol van de oudere inwoners op want dat is weer goed voor  de omzet van cholesterol verlagende boter.  Eerst wat Completa koffiemelkpoeder, fabrieksbrood en Honig zakjes naar binnen en dan weer Becel en cholesterolremmers er achteraan om de schade aan de bloedvaten te beperken.

Ik heb ook al meerdere malen bakkerij het Stoepje (900 marktkramen) gevraagd naar transvetten in hun brood maar het blijft ijzig stil, wie zwijgt stemt toe zeg ik dan maar....men is nog steeds dol op die foute industrie margarine.

Maar goed, de bakkerswereld begint eindelijk te ontwaken en komt met een brood dat niet alleen gist maar ook zuurdesem bevat   (dus minder fytinezuur) maar die verder ook een lagere glycemische waarde heeft en minder koolhydraten bevat waardoor je suikerspiegel minder snel wordt opgejaagd.

De samenstelling: Tarwemeel, tarwebloem, water, zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, tarwegluten, bakkersgist, havervlokken, roggebloem, zuurdesempoeder, tarwezemelen, zout, basterdsuiker, gebrande suiker, emulgator E472e.

Nu nog het suiker eruit..... voor mij nog wel niet het beste brood, dat blijft tarwekiembrood, maar wel een goed alternatief voor mensen die gezonder brood zoeken.

http://www.hetbestebrood.nl/
http://www.lowgibread.org.uk

http://www.antibakkerdieet.com
http://www.suikerspiegeldieet.com


Maak je eigen gezonde brood door Ivonne van Wijk

Neem een klein rechthoekig cakeblik en vet het in met olijfolie (geschikt voor bakken en braden) of kokosolie.

Verwarm de oven voor op 200įC

Meng onderstaande tot een homogeen mengsel:

-60 g kokosrasp (bij voorkeur biologisch)

-60 g gierstvlokken (bij voorkeur biologisch)

-250 g speltbloem of tarwebloem (bij voorkeur biologisch en bij voorkeur speltbloem)

- ľ theelepel zeezout (nog beter 1/8 theelepel himalayazout)

- 1 zakje bakpoeder

Voeg 3 eetlepels olijfolie (geschikt voor bakken en braden) toe en “kneedt” als het ware de meel tot een homogeen mengsel (niet kneden!!). Maak het mengsel weer los.

Voeg 250 ml geiten karnemelk toe en meng snel door met 1 vinger vanuit het midden naar buiten toe rond te draaien, niet kneden!! Breng het mengsel snel over in het cakeblik en maak de bovenkant snel glad en bolvormig met wat olijfolie. Bak gedurende 10 minuten bij 200 įC en 35 minuten bij 170įC . Laat na het bakken het brood in het cakeblik afkoelen en stort het daarna op een rooster. Soms is het nodig de zijkanten even los te maken.

Ivonne van Wijk


Boycott high salt bread to save lives, campaigners urge

Reducing the amount of salt in sliced bread could save at least 7,000 lives a year, health campaigners said today. Consensus Action on Salt and Health (Cash) said many people do not realise bread is the biggest source of salt in the UK diet - contributing between one fifth and one quarter of our average intake.

It examined more than 100 widely-available loaves and highlighted how eating nine slices of some brands was enough to exceed the recommended maximum daily amount of salt.

Cash urged consumers today to boycott the bread which has more than 1.1g of salt per 100g, which is the Food Standard Agency's (FSA) target level. The Government's Guideline Daily Amount (GDA) for salt is 6g per day. [Ben Licher]

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/dietfitness.html?
in_article_id=439184&in_page_id=1774&ito=1490


Lentils better than white bread for dieting

You have a greater possibility of losing weight if you eat a diet that is high in foods like lentils that release energy slowly once they have been consumed, rather than one that is high in foods that rapidly release sugar into the blood stream such as white bread, a Cochrane systematic review has concluded.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-07/jws-olb071307.php


 

 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats