logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Multivitamines


Lezers vragen mij vaak wat ik denk van multivitamines. Ikzelf geloof er niet in omdat de bulk van de potjes in de winkel veel synthetische rommel bevatten, ik de herkomst van de stoffen niet ken en ik geen zaken wil binnenkrijgen die ik al voldoende binnenkrijg via de gewone voeding.

Bij sommige zaken kan dit misschien geen kwaad maar bij oa koper, ijzer en bijvoorbeeld vitamine A weer wel. Ikzelf kies altijd liever voor supplementen/voeding die een natuurlijke balans hebben zoals algen, gerstegras, gedroogd fruit, goede volwaardige granen en grassen, betere kwaliteit visolie, onbewerkte plantaardige oliŽn (koude persing!!) en veel veel rauwkost voor de enzymen.

Daarnaast eet ik veel groene voeding omdat deze zeer veel goede stoffen bevatten. Vlees en vis eet ik zeer beperk (2-3 keer per week) maar dan wel de beste kwaliteit, dus wilde vis (wilde zalm of makreel) en biologisch of wildernisvlees. Dan weet ik tenminste zeker dat ik iets binnenkrijg.

Als je toch een multi neemt overleg dan eens met een goede orthomoleculaire arts.

Ron


RTL 4 - Vitamine pil voor kinderen niet altijd gezond

Kritiek op fabrikanten van vitaminepillen gericht op jonge kinderen....

http://www.rtl.nl/(vm=/actueel/rtlnieuws/binnenland/gezondheidszorg/)/
system/vr_1930_vitamines.avi_plain.xml


Consumentenbond: Vitaminepillen vallen traag uiteen

Doorgeslikte vitaminepillen belanden soms onveranderd in het toilet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond onderzocht veertig verschillende pillen met foliumzuur, vitamin C en D en multivitaminen.

Conclusie: de pillen van acht merken vallen te traag uiteen.

Er komen vaak vragen binnen bij de Consumentenbond over de oplosbaarheid van voedingssupplementen. In de Warenwet, waaronder vitaminepreparaten vallen, staat niets over de snelheid waarmee vitaminepillen uiteen moeten vallen. Sommige fabrikanten stellen eigen normen. Fabrikanten van geneesmiddelen hebben wel regels vastgelegd over de maximale 'uiteenvaltijd'. Afhankelijk van het type pil (capsule, tablet, bruistablet) ligt de grens bij 5 tot 60 minuten, in water van 37 graden Celcius. Deze 'geneesmiddelenlat' gebruikte de Consumentenbond onlangs om veertig verschillende pillen te testen.

De pillen van acht merken, waaronder huismerken van Kruidvat en DA, maar ook A-merken als Essential Organics en Sunwell, vielen volgens deze norm te traag uiteen. Hoewel zo'n 'uiteenvaltest' niet vertelt hoeveel vitaminen en mineralen je lichaam daadwerkelijk uit de pillen opneemt, lijkt de kans wel groter dat je niet alle stoffen opneemt als een pil in deze test slecht scoort, aldus de Consumentenbond. De bond adviseert druppels, bruis- en kauwtabletten te gebruiken. De test maakt deel uit van een groot pillenonderzoek voor de Gezondgids van mei.


Multivitamines met koper - gevaarlijk in combinatie met
slechte vetten

Regelmatig kom ik artikelen tegen waarin men waarschuwt voor multivitamines die veel ijzer of vitamine A bevatten. Teveel ijzer in het lichaam kan een rol spelen bij oa het krijgen van kanker en teveel vitamine A kan tot botbreuken leiden, je lever beschadigen, je cholesterol verhogen en is gevaarlijk voor het ongeboren kind. Een bekend acne medicijn op Vitamine A basis is Accutane. Dit omstreden middel krijgt de laatste tijd veel negatieve publiciteit.

Maar nu komen de multivitamines opnieuwnegatief in beeld. Het blijkt namelijk dat ouderen (65+) die zowel slechte vetten eten (verzadigd vet en transvetten) en tegelijkertijd veel koper binnenkrijgen mentaal 1.5 keer sneller verouderen dan leeftijdgenoten. Dit betekent dus ook een verhoogde kans op ziekten zoals Alzheimer. De mensen die hoge koper levels in hun bloed hadden bleken meestal mensen te zijn die extra koper binnen kregen via de bekende multivitamines. De normale dag dosis in Amerika is 0.9 mg terwijl de mensen die problemen kregen gemiddeld 2.75 mg per dag binnenkregen.

In Nederland heb ik sinds enkele maanden kontakt met een gepensioneerd neuroloog van het UMC, Drs Tjaard Hoogenraad, die ook beweert dat juist koper een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. Hij wil dit dan ook graag verder onderzoeken maar loopt vast door gebrek aan geld voor een mogelijke klinische studie hiernaar. Ik wilde deze neuroloog helpen en heb de informatie online gezet op: www.alzheimer-copper.com

Als je dan ook weet dat zink en koper een balans zijn en dat veel mensen een zinktekort hebben dan gaat de koper dus nog meer overheersen. Volgens een artikel in Ortho magazine van Drs Gert Schuitemaker zorgt gewoon volkorenbrood ook voor een zinktekort. Het probleem is dat het fytinezuur in de granen de opname van met name zink/ijzer blokkeert. Alternatieven zijn dan zuurdesembrood en tarwekiembrood waarbij dit zuur grotendeels is afgebroken.

Samenvatting van de studie
http://archneur.ama-assn.org/cgi/content/short/63/8/1085

New York Times
http://www.nytimes.com/2006/08/22/health/nutrition/22agin.html

Science and Technology
http://www.sciam.com/article.cfm?chanID=sa003&articleID=

USA today
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/
2003-12-26-alz-advance_x.htm

Zinktekort door volkoren gistbrood
http://voeding.web-log.nl/voeding/2006/07/eten_van_volkor.html

Gevaren van teveel vitamine A door Accutane anti acne middel
http://www.mercola.com/2006/sep/9/accutane_harms_your_liver


Elevation of serum copper levels in Alzheimer's disease. Copper may play a role in neurodegenerative processes in AD, and serum copper measurement may prove to be a peripheral diagnostic marker for AD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve
&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=12391342


Met overschot vitamine krijgen griep en verkoudheid ruim baan

Prof. Ivonne Rietjens waarschuwt al jaren tegen het gebruik van hoge doses vitamines. Ze is dan ook niet verrast door de onderzoeksuitkomsten. ,,Een stof die in geringe hoeveelheden gezond is, kan in grote hoeveelheden juist ongezond zijn'', zegt ze. ,,Vitamine E werkt in lage concentraties bijvoorbeeld als een antioxidant, een stof die het lichaam beschermt tegen agressieve verbindingen. In hoge doseringen zou de vitamine wel eens andersom kunnen werken, omdat die zelf ook verandert in een agressieve stof.'' De dosering vitamine E die Graat gebruikte was tweehonderd milligram, twintig keer de hoeveelheid die je dagelijks via je voeding binnen moet krijgen. Er is nog een andere mogelijke verklaring voor het effect dat Graat heeft gevonden, zegt Rietjens. ,,Het lichaam gebruikt agressieve stoffen om indringers op te ruimen. Misschien dat de vitamine E die neutraliseert, en daardoor het immuunsysteem verzwakt.''

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/archief/nieuws/2003/
Metoverschotvitaminekrijgengriepenverkoudheidruimbaan.htm


Wat is een goede multivitamine?

Er is niet ťťn goede multivitamine die voor iedereen goed is. De keuze van een multivitaminen/mineralen preparaat dat bij je past kan het beste door een orthomoleculair arts worden gemaakt. Deze arts zal zijn of haar keus onder andere laten afhangen van factoren als: leeftijd, geslacht, soort werk, mate van stress, moeite of gemak van pillen slikken, bepaalde lichamelijke aandoeningen, aanleg voor bepaalde ziekten, de prijs van de multi en eventueel na bepaling van aangetoonde tekorten van diverse mineralen en vitaminen. Ook is het zinvol om na een tijd een goede multivitaminen/mineralen preparaat te hebben ingenomen te laten controleren of je alles wat er in zit ook daadwerkelijk opneemt. Dit kan middels bloedonderzoek en eventueel een haaranalyse.

http://www.natuurarts.nl/vragenantwoorden/
meestgesteldevragen/index.htm


Stapeling van vitamines kan ongezond zijn

Een vitamineliefhebber die bij het ontbijt eerst een glas multivitaminesap neemt, vervolgens Kellogg’s special K neemt, en dan nog een met vitamine verrijkte boterham met Goede Morgen Blueband (7 vitamines) en verrijkte chocoladepasta naar binnen werkt, heeft voor tien uur al een aardig deel van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid vitamines binnen. Als hij dit later op de dag nog eens aanvult met nog een glas multivitaminesap, een paar multivitaminesnoepjes, sinaasappelen, spinazie, Vitalinea yoghurt en vier vitaminepilletjes, loopt hij het risico op ‘stapeling’, het in het lichaam opstapelen van een bepaalde stof door het ene na het andere voedingsmiddel met een bepaalde verrijking in te nemen. Dat risico neemt toe naar mate meer voedingsproducten met dezelfde toevoeging zijn verrijkt. En dat is nu precies de trend. Waren eerst alleen de limonades verrijkt met vitamines, nu worden ze al toegevoegd aan zuivel, ontbijtgranen, brood en broodbeleg. Dat teveel van een heilzaam geachte stof ongezond kan zijn, leren de eerste studies naar de negatieve effecten van vitamines.

http://www.agro.nl/innovatienetwerk/doc/
Gezond.pdf#search=%22stapeling%20vitamines%22


Teveel ijzer slechter dan te weinig ijzer

Een ijzer-teveel kan een potentiŽle doodsoorzaak zijn (worden). Tot voor kort dacht men dat Haematochromatose een zeldzame aandoening was. Groots opgezette onderzoeksprogramma's hebben aangetoond, dat op elke 100.000 personen er 300 tot 400 lijden aan Haematochromatose en zeer weinigen van hen weten van deze aandoening. Haematochromatose is een erfelijke aandoening.

http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/FEijzer125.html


Copper levels in supplements should be reduced

Regularly taking copper supplements could lead to excess levels of the mineral that may impact health, said a US researcher last week, calling for the current upper safe limit for the mineral to be lowered, reports Dominique Patton.

Judith Turnlund, a research chemist with the US Agricultural Research Service, has shown in recent studies that the body cannot excrete all of the copper when taken in amounts higher than that found in the diet.

http://www.nutraingredients.com/news/news-ng.asp?n=61144


Whole Foods vs. Vitamins


Are Your Vitamins Effective?


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats