massages


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Massage en gezondheid


Massage introduktie

Ron

wist je dat de bevolking van India bijna dagelijks een massage ondergaat? Dit omdat er begrepen word hoe belangrijk een massage voor de mens is,onze huid is het grootste orgaan wat we hebben, en eigenlijk het minst goed verzorgen, terwijl dit orgaan ons zo ontzettend goed beschermd, tegen zoveel invloeden van buitenaf, maar ook van binnen uit.

Maar goed terugkomend op het 1e stuk.In India b.v is het zorgen voor je lichaam,en massage krijgen net zo belangrijk als goede voeding,dat is iets wat wij in het westen verleerd zijn,of niet echt begrijpen,ook al dringt langzamerhand het besef door dat juist een massage heel belangrijk kan zijn,de weerstand is dus aan het afnemen,die weerstand is wel begrijpelijk geweest,juist omdat de massages hier eigenlijk begonnen zijn met erotische massagesalons,en er daardoor een soort taboe op het krijgen van massages is ontstaan,maar dit is gelukkig aan het veranderen.

Daardoor vinden vrouwen het meestal niet makkelijk om naar een massagetherapeut te gaan,maar heb eerlijk gezegd dat probleem hier niet. Kan als massagetherapeut goed de sfeer en de veiligheid neerzetten,mede door mijn vakkennis,maar ook mijn ervaring als mens,en vind het altijd weer bijzonder de interactie tussen 2 mensen,zonder gesproken woorden gewoon kunnen laten voelen het is oke.

De mensen zijn natuurlijk al langer bekend met fysiotherapie en trekken dan vaak de conclusie dat een massage toch ook wel bij een blessure zou moeten horen,maar waarom zou je niet eens gemasseerd worden,om even aan de dagelijkse drukte te ontsnappen,waardoor je weer geestelijk en lichamelijk beter in je vel komt te zitten,toch wel fijn als dat jasje om je heen ontspannen is.

Wetenschappelijk is bewezen dat massage het aantal bloedcellen laat toenemen.gevolg verhoging van de immuniteit,wat ik jou al eerder aangaf,dat door aanraking het hormoon oxytocine vrijmaakt,een flinke hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam bevordert het ontspannen van spieren en brengt de bloeddruk omlaag.

Wat is dus het doel van een massage,lichamelijke en geestelijk conditie van de mens te bevorderen,waardoor b.v een betere circulatie in de spieren,heel goed voor de ouder wordende mens,vergroot de mate van beweeglijkheid,ontwatering van de spieren,voorkomt verzuring, rug nekklachten en ach zoveel meer,maar eigenlijk is er wel voor iedere klacht een massage........

Maar het allerbelangrijkste van een massage is toch,even stil staan bij jezelf,even contact maken met jezelf,weer bewust worden dat je lichaam je iets te vertellen heeft.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Massage en de geschiedenis

Als je denk dat de massage iets van deze tijd is,kan ik je vertellen dat dit niet zo is.Duizenden jaren geleden werd er nl ook al druk gemasseerd.En als we dan heel ver terug gaan,kan je al terug vinden dat er in 3300 voor Christus al de genezende waarde aan massages werd gegeven. Later begonnen de Romeinen en de Grieken zich ook te interesseren voor massage. Natuurlijk zijn de massages van die tijd niet te vergelijken met nu,want de massages uit die tijd bestonden vooral uit lichaamsoefeningen en bewegingen.Romeinese en Griekse filosofen en artsen schreven o.a massages voor aan de soldaten,voor het sneller herstellen van veldslagen,maar het werd ook vooral gezien als een ontspanningsritueel.

Het woord "massage"is afkomstig uit de Franse taal,maar vindt zijn oorsprong in meedere talen. Het Griekse woord "massein"betekent in het Nederlands kneden.
Het Hebreeuwse woord "maschech" betekent in het Nederlands tasten. In het Arabisch "masse",vertaald in het Nederlands drukken. En zo is het vanuit het Arabische woord "masse"uiiteindelijk in het Frans het woord massage ontstaan.

De namen voor de gebruikelijke massagetechnieken komen ook uit het Frans:
zoals de term:

Effleurage(strijking)
Petrisage(kneding)
Vibration(trilling)
Friction(wrijving)
Tapotage(klopping)

Deze 5 basistechnieken komt met in de hele geschiedenis tegen,en word dus vandaag de dag nog steeds toegepast bij de Klassieke massage. In Nederland is dit de massage die het meest wordt toegepast, het is een vorm van massage waarin de kennis van zowel de Westerse gezondheidszorg en de Oosterse filosofie een belangrijke rol speelt.

De mens word gezien als één geheel in lichaam en geest.

De Klassieke massage maakt veel gebruik van strijkingen, schuddingen, knedingen, vibraties en kloppingen.

En wordt vooral gegeven bij:

Spierklachten
Stijve nek
Onderrugklachten
Pijn tussen de schouderbladen

De Klassieke massage geeft verlichting bij deze klachten. Maar zoals ik altijd vermeld,en dus ook deze keer, als er klachten zijn van deze aard, altijd eerst naar de huisarts. Om daarna te overleggen of deze massage een optie zou zijn,om de eventuele klachten zoals hier boven beschreven te kunnen verhelpen of te verminderen.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Wederom bewijs: babymassage werkt!

Babymassage: de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij vonden het te gek voor woorden. Dr Ines von Rosenstiel moest meteen geroyeerd worden als lid, omdat ze babymassage ondersteunde in het Slotervaart ziekenhuis. Schande, wat een kwakzalverij. Nou lieve collega's van de VtdK, wordt eens wat milder in uw oordeel, want deze week is er wederom een studie afgesloten waaruit blijkt dat babymassage positieve effecten heeft. Op 20 november 2008 meldden onderzoekers in het Tijdschrift 'American Journal for Perinatology' dat Vimala massage bij te vroeg geboren kindjes niet alleen sneller het gewicht deed toenemen, maar de babyjes konden ook sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden. Dr Renckens, uw vrouwenarts en voorzitter van de VtdK zal toch wel begrijpen hoe belangrijk dat is, aangezien hij ook regelmatig te vroeg geboren kindjes op de wereld helpt te komen!

Lees meer...

xxx


Massage therapy may have positive effects on cancer patients

A new study in the Annals of Internal Medicine found that massage therapy may have immediate benefits on pain and mood among patients with advanced cancer. Following treatment improvement in pain and mood was greater with massage than with simple touch

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-4476067351658485000


Hallo Ron,

Zoals beloofd zou ik de nieuwe massages die ik heb geleerd gaan beschrijven voor op je site maar vindt het ook fijn om deze kennis door te geven.Heb de afgelopen weken weer nieuwe dingen mogen leren heb op een fijne manier les gehad en kan door weer wat extra kennis meer betekenen voor mijn cliënten besef dan ook tegelijker tijd weer dat je nooit uitgeleerd raakt. Ik heb 3 nieuwe massages geleerd dit zijn de massages:

LOMI-LOMI Tempelmassage
SPA Hamam spons massage
Afslankmassage

LOMI-LOMI Tempelmassage

De Lomi-Lomi Tempelmassage is een massagetechniek die ontstaan is uit de traditie en cultuur van de Hawaïaanse eilanden.Deze massage werd doorgegeven van generatie op generatie en wel omdat de Hawaïaanse filosofie van 2 zaken uitgaat nl, harmonie en liefde ook wel Huna genoemd.De denkwijze achter deze filosofie is: gebrek aan harmonie leidt tot weerstand wat weer voor blokkades zorgt in de energiestroom van het lichaam.Lomi Lomi helpt om deze blokkades op te heffen.Vroeger was Lomi Lomi een tempelritueel dat enkele dagen kon duren.Deze inwijding werd enkel door Kaluna's (meesters) uitgevoerd.Negatieve emoties zoals angst boosheid en lichamelijke spanningen werden als oorzaak gezien van het ziek worden van het menselijke lichaam.Een professionele Lomi lomi massage duurt bijna 2 uur in die tijd wordt het lichaam vrij gemaakt van spanning, stress en angst.

Voordat de masseurs uit Hawaï een massage gaan geven beginnen zij eerst met een gebed dat doe ik zelf trouwens ook altijd stem mij af. In het Hawaïaans heet een gebed Pule dit kan je zowel verbaal als non-verbaal doen.Net zolas de mensen uit Hawaï geloof ook ik vanuit mijn healingsopleiding dat een massage healing geeft en altijd ondersteund wordt vanuit het Hogere Zelf je kunt het ook God noem ik zelf noem het altijd het Suprème Being. Lomi-Lomi weerspiegelt de ritmes van Hawaïaanse natuur zoals sprankelende watervallen oceaangolven kabbelende beekjes en daardoor is de massage te vergelijken met een dans dit is te voelen en te merken door de vloeiende beweging die de masseur maakt tijdens het masseren.

Waar is de massage goed voor:

 • Herstelt vitaliteit
 • Stimuleert de bloedsomloop
 • Stimuleren van het lymfensysteem daardoor veel afvoeren van afvalstoffen
 • Ontspant spieren schouders en nek
 • Versnellen van het genezingsproces i.v.m. weefselbeschadigingen
 • Slapeloosheid

Misschien leuk om nog even te beschrijven het gebed of mantra of hoe je het ook wilt noemen wat de Hawaïaanse masseurs gebruiken voordat zij een massage beginnen.Zoals ik het opschrijf zo spreek je het ook uit.

ALOHA E KE AKUA
E ho'olohe i kã mãkou pule haáhaá
Mahalo a nui loa k~ela lã me nã makuna nui ãu i hã'awi maila
E ho'opõmaika'i mai iã mãkou pau me kou hauóli,ka maluhia a me ke Aloha
Ãmene.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Spa Hamman massage

Even een klein stukje voorgeschiedenis voordat ik de spa hammam massage ga beschrijven is altijd wel boeiend om te weten dat andere culturen hun eigen wijsheden en kennis willen overbrengen naar onze kant van het westen zodat wij het weer in de praktijk kunnen toepassen en daardoor mensen weer iets extra's te bieden hebben.Vindt persoonlijk dat wijsheid en kennis gedeeld moet worden en niet is iets van 1 individu maar gewoon ons recht is als mens en medemens om van elkaar wat te mogen leren.Dat maakt het leven ook zo leuk en uitgeleerd raak je nooit naarmate ik ouder word en denk steeds als ik weer wat nieuws mag leren dat er nog zo ontzettend veel is wat ik niet weet.Maar goed ga nu maar weer even verder schrijven over het ontstaan van de Hamam Massage.

Waarom deze massage mij boeide komt vooral omdat ik in een multiculturele wijk woon in Utrecht en daardoor veel nieuwe dingen tegenkwam die wij als westerlingen echt niet weten.Heb veel contact met de allochtone vrouwen hier vindt dat eigenlijk een raar woord want zijn net zoveel vrouw als ik.Vrouwen uit het buitenland hebben veel kennis van kruiden massages etc.Dus mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik een keer meeging naar een Hamam en deze manier van saunagang en massages persoonlijk mocht ondervinden.

Letterlijk betekent Hamam een warme plek waar water in overvloed stroomt.De voorlopers van de Hamam zijn de Romeinse en Griekse baden geweest.De Islamitische veroveraars van Egypte Syrië en Mesoptamië waren erg onder de indruk van het gebruik van de Hamam. Nadat de profeet Mohammed rond het jaar 600 de hitte als heilzaam bestempelde nam de Hamam een belangrijke plaats in in de Islamitische wereld. Niet alleen bij de voorgeschreven reiniging maar ook als sociale ontmoetingsplaats.Tijdens mijn sauna gang in de Hamam was er ook een vaste masseur aanwezig die je helemaal inzeept met speciale zeep en massagetechnieken waardoor alle dode huidcellen verwijderd worden en er dus een optimale reiniging plaatsvindt.Deze Spa Hamam massage heb ik dus geleerd.

De Hamam Massage bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Eerst wordt het lichaam gescrubd met speciale crème en dode zeezout ik gebuik himalya zout omdat dit veel mineralen bevat.Met een spons wordt de huid opgewreven en ontdaan van dode huidcellen, zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en waardoor de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
 • Daarna wordt het lichaam ingezeept nou dat was even een handigheid die ik eerst onder de knie moest krijgen.Volgens de Hamam traditie wordt het lichaam ingezeept met echte olijfzeep in een daarvoor bestemde zeepzak, dit geeft in combinatie met water en lucht een grote hoeveelheid zeepbellen af.De masseur knijpt de zeepzak uit waardoor er een soort verneveling van zeepbellen ontstaat.Dit ziet eruit als een deken van zeep daarna wordt je door de masseur helemaal ingezeept en lijkt al op een massage want tijdens de inzeping maak je lange halen knedingen en pas je drukpuntmassage toe.Na de inzeping wordt het lichaam met warme natte kompressen schoongemaakt.
 • Als afsluiting wordt dan het lichaam gemasseerd met warme olie.Na een Hamam massage is de huid heerlijk schoon.

Waarom de Hamam zeep zo bijzonder is:

De echt Hamam zeep is de bekende olijfzeep.Deze zeep wordt gemaakt in landen waar olijfbomen groeien.Zoals Noord Syrië en Turkije.Daar wordt op een speciale manier de olijfzeep gemaakt.

Eerst wordt er een drievoudig mengsel gemaakt van:

 • Olijfolie
 • Laurierolie
 • Soda

Dit mengsel wordt verhit in hele grote ketels en daarna uitgegoten in ondiepe bassins. Als na een aantal weken dit mengsel is uitgehard snijdt men met een speciale gemaakte kam de zeep in blokken en wat heel leuk is om te zien dat op ieder blok een speciale stempel van de maker zit in het Arabisch geschreven meestal. De zeep wordt daarna in 7 maanden tijd gedroogd.Aan de buitenkant heeft de zeep een bruine kleur maar in de binnenkant zie je de prachtige groene kleur van de olijfolie. Deze zeep bevat talrijke mineralen.En is daardoor heel goed voor mensen met huidproblemen, exeem etc.Ook mensen met een ernstige vorm van roos hebben baat bij deze zeep.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Hot-Stone massage

Naast de klassieke massage, zijn er natuurlijk nog veel meer vormen van massages, die ver terug te voeren zijn in de tijd. Zo is tegenwoordig de Hot-Stone erg populair, ikzelf het de opleiding in Hasselt gedaan,bij een natuurgeneeskundig therapeut en massage docent, zoals ze dat in Belgie noemen, was ook nog een heel gedoe toen ik al die stenen terug mee moest nemen de trein in,maar hoe bijzonder de Belgen helpen je nog als je loopt te sjouwen met zware tassen en staan ook hun plaats in de trein nog af heel bijzonder.

Maar goed terugkomend op de Hot-stone massage,de hot-stone massages zijn afkomstig van de Inca's en Indianen, ook de Chinezen werkte er al mee. Zij gebruikte deze massagevorm met stenen,o.a ter voorkoming van ziekten en aandoeningen. Wat doe je precies met een Hot-stone massage: de hete stenen, basaltstenen worden verwarmd in een heater tot ongeveer 45 graden, eerst word het lichaam met een voorverwarmde olie, meestal vermengd met een ethereische olie, en afgestemd op de klacht gemasseerd, ter voor bereiding op de uiteindelijke massage met warme Basaltstenen.

De warmte dringt diep in de spieren door, daarom kan het ook verlichtend werken bij spierproblemen. Deze massage is vooral geschikt bij:

 • Spanningen
 • Stress
 • Spierproblemen
 • Gewrichtsproblemen
 • Fybromyalgie
 • Slechte doorbloeding
 • Gewrichtsproblemen

De Hot-Stone massage zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en ontgift het lichaam,juist omdat er ook veel lymfenbanen worden gemasseerd. Ikzelf geef altijd extra ondersteunig door nier en blaas
meridiaan te stimuleren vind dit altijd een mooie aanvulling, maar daar kom ik later weer op terug als ik de meridianen bespreek word anders te chaotisch.

Iets over de Basalt-Stenen:

Er zijn vele kleuren Basalt-Stenen, donkergrijs,donkergroen en zwart,deze blijven het langste warm. En bijvoorbeeld wit marmer of stenen met verschillende kleurschakeringen voor het verkoelende deel van de massage. De stenen laad ik altijd op na iedere behandeling. Ja en hoe doe je dat. Was de stenen eers in een sopje en daarna ga ik ze opladen. Ik gebruik labrodoriet om ze op te laden. Of leg ze buiten in de volle zon Geef ze een badje met zeezout.

Tip:de beste olie voor spier en gewrichtsklachten is de Basilicum.

De basilicum fysiek:

 • antiviraal
 • krampstillend
 • maag en darm krampen
 • ontstekingswerend
 • oververmoeidheid
 • spierkrampen
 • reuma

De basilicum emotioneel:

 • angst
 • concentratie
 • depressiefaalangst
 • geheugenstimulans kalmerend
 • ontspannend
 • oververmoeidheid
 • stress
 • verbittering
 • slaapstoornissen

Maar toch maar weer even de waarschuwing niet zomaar zelf gaan gebruiken zonder kennis van de Aromatherapie.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Aromatherapie en lichaamsmassages

Aromatherapie zit in de lift,meer dan ooit is er behoefte aan goede informatie over etherische olieen.Het is nl zo,als ze verkeerd gebruikt worden kunnen ze heel wat schade berokkenen. Aroma therapie is totaal ongevaarlijk,als je de regels en de doseringen niet overschrijdt, wij als mens denken vaak meer is beter, in de aromatherapie is dit dus niet zo.Het is nl vaak zo in de aromatherapie dat meer niet beter
is, integendeel zelfs. Respecteer dus de aangegeven dosering. En wat ik zelf nog steeds vind, gebruik het enkel onder begeleiding van een bevoegd arts of natuurgeneeskundige therapeut.

Ikzelf heb een opleiding gedaan in aroma therapie en lichaamsmassage bij een goede school, maar ook de massages die ik geef, zijn beperkt tot een aantal behandelingen, heb mijzelf gespecialiseerd in het geven van b.v:

Pijnstillende massage
Chakra massage
Spijsverteringmassage
Luchtwegenmassage
Stimulerende massage
Spijsverteringsmassage
Ontspannende massage

Ook heb ik geleerd tijdens deze opleiding om de etherische olieen te kunnen mengen om op een veilige en therapeutische verantwoorde manier aan de slag te kunnen.Maar dit is maar een klein deel van de hele aromatherapie, dat als ik de vrijheid mag gebruiken op deze site, ga eens kijken bij Sjankara, dit is waar ik mijn olie altijd bestel, en zijn ook de olieën die gebruikt werden tijdens de cursus, bij Sjankara werken echt vakmensen die helemaal thuis zijn in dit gebied, ook veel studie doen. De grondlegger is Geert DeVlieghere gevestigd in Vlaanderen. Geert geeft lezingen en doceert aromatherapie in diverse opleidingen.

De aromamassage:
Bij een Aromamassage wordt dus gebruik gemaakt,van altijd een neutrale basisolie,meestal amandelolie. Waarom amandel? Ten 1e is het een voedzameen verzorgende en gladmakende olie,rijk aan vitamine A B D en E,onverzadigde vetzuren,en vol mineralen. De amandelolie kan goed vermengd worden met essences,is vochtregelend,geschikt voor de meest gevoelige huid,en daarom heel geschikt om als draagolie te gebruiken. Doordat ieder mengsel wordt afstemd op de massage of klacht,kan de samenstelling van bepaalde olieen verschillen. De massagetherapie is heel erg goed voor mensen die klachten hebben als vermoeidheid, lusteloosheid, depressiviteit, hoofdpijnen, spier en gewrichtsklachten, burn-out, fybromyalgie, stressklachten etc. Ron ook bij ieder menselijk wezen past weer een andere olie,ik ga je een voorbeeld geven oke. De geranium,wat komt het 1e in je op als je aan een geranium, welk beeld, bij mij meestal de plant die veel oudere mensen om zich heen hebben, vooral vrouwen. Oke nu dan het verhaal wat bij de Geranium hoort en waarvoor het gebruikt wordt.

De Geranium

Somatisch:
bij oververmoeidheid
diverse huidaandoeningen
ontstekingsreacties

Geranium Algemeen:
Bruikbare bactericide,bij bv brandwonden,vergelijkbaar met lavendel.

Type:
Positief:
moederlijk,zorgzaam
vriendelijk
wil eigen onafhankelijkheid
geeft hulp op verzoek
in gezelschap populair
creatief,praktisch ingesteld

Type:
Negatief:
emotionele persoonlijkheid
cijferen zichzelf weg
vrij gemakkelijk uit te buiten
het gevoel hebben nooit genoeg te doen
het gevoel hebben het nooit goed genoeg te doen.

Je ziet dus dat een olie nooit zomaar een olie is,en er altijd gekeken word naar het totaalplaatje van de mens als uniek wezen,afgestemd op een plant of bloem etc.

Geranium Emotioneel dus vooral gebruiken bij:
mensen met een laag zelfbeeld
rustgever voor mensen die zich over van alles zorgen maken
universele angststiller bij acute aanvallen
doemdenken
oververmoeidheid
burn out

Fysiek:
acne
bactericide
huidaandoeningen
schimmeldodend
wondhelend
en is ook nog insectenwerend.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/


Segmenatale massage

In de segmenatale massage wordt gewerkt met het gegeven dat er een wisselwerking is tussen organen en lichaamsdelen, die zijn oorsprong vindt in de eerste ontwikkeling in een embryo, namelijk de opbouw van het ruggemerg en de bijbehorende zenuwbanen. Met andere woorden; een bepaald huid- of spiergedeelte hoort bepaalde organen.Zij zijn onstaan uit hetzelfde segment in dezelfde ontwikkelingsfase.Als er dan ook een storing optreedt in een bepaald orgaan is dit op de rug in het bijbehorende segment terug te vinden.Dit huid- of spiergedeelte is vaak gevoelig of er zijn afwijkingen aan de huid te zien of te voelen. Nu is het mogelijk met bepaalde technieken in deze huid- of spiergedeeltes de organen die hiermee verbonden zijn te stimuleren in het zelfhelend vermogen. Men kan dus ondersteunende hulp bieden bij clienten met allerlei klachten aan de interne organen.  

Om een paar voorbeelden te noemen:

- maagproblemen
- longproblemen, astma
- darmstelselproblemen
- nierzoneproblemen
- leverproblemen
- spastische darm
- hartproblemen

Let wel: Dit is een ondersteunende therapie die het lichaam helpt het zelfhelend vermogen te stimuleren. Het is geen vervangende therapie. Mocht u vragen hebben over deze vorm van massage therapie, dan kunt u altijd even contact opnemen met mij op onderstaand telefoonnummer of een mailtje sturen naar:

Praktijk voor massagetherapie
A.Wassenaar: 06-43036370
massage-therapeut@hotmail.com


Massage bij kanker

Oke het volgende massage verhaal,dit verhaal staat op zich,en heeft voor mijzelf een hele bijzonder betekenis gekregen,juist omdat ik hier clienten heb mogen ondersteunen in soms zware processen van ziek zijn,maak altijd heel duidelijk het onderscheidt van regulier en natuurgeneeskundige behandelingen en therapieen,als er mensen hier komen voor wat voor een behandeling dan ook, vraag altijd of ze als eerste contact hebben gehad met hun huisarts,en of deze achter een behandeling staat,maar al te vaak word er gezegd, ik ben uitbehandeld of ik moet er maar mee leren leven,ja heb dan meestal maar 1 ding te zeggen, oke we gaan het proberen, doe nooit beloften enkel om het feit dat ieder mens uniek is en anders reageert, wat zo mooi is dat daardoor ook de uitkomst vaak zo verrassend is.

Heb mooie dingen kunnen bereiken met de voetreflexmassages,maar daar ga ik een andere keer nog uitgebreid op in,want dat is een vak apart,wil mensen graag wegwijsmaken in dit mooie stukje van onszelf,en zou het eigenlijk iedereen wel willen leren,gewoon als preventie,heel gewoon omdat wij het zelf bij ons dragen,maar ook voordat ik met deze studie begon niet wist,dat we zoveel hulpmiddelen dichtbij ons eigen lichaam hebben, ik heb hier mensen mogen ondersteunen die chemotherapie moesten ondergaan,wat ik vooral kon doen,was een stukje meelopen en ondersteunen,ook de massagevorm heeft een andere benadering,b.v de geur van de olie.de meeste mensen met kanker kunnen weinig geuren verdragen,maar de lavendel kiezen zij bijna allemaal uit,ook de kleur paars is vaak een favoriet,pas dan ook vaak mijn kleuren aan van b.v handdoek etc.Ook gaan de massages subtieler, meer op energetisch nivo, juist omdat het systeem van het lichaam zo vermoeid is, kan je niet zomaar allle reflexpunten behandelen, zoals het hormonale stelsel bijvoorbeeld.

Er is pas een leuk stukje gepubliceerd over dat massage de kwaliteit van leven verbetert voor kankerpatienten.De bron is van Weledea artsen forum,de auteur Adriaan Visser. In het Lorentz ziekenhuis in Zeist,is enkele jaren geleden een massageproject ontwikkeld voor alle kankerpatienten die met chemotherapie op de dagafdeling worden behandeld. De massages worden verzorgd door specifiek opgeleide haptotherapeuten. Het Heling Dowling instituut heeft de effecten van dit project op het welbevinden van kankerpatienten onderzocht. Centraal stond de vraag of massage bijdraagt aan de kwaliteit van leven in een periode dat patienten met een ingrijpende behandeling, zoals chemotherapie, worden geconfronteerd, aa dit onderzoek hebben 13 patienten deelgenomen, patienten met verschillende soorten kanker.

Met behulp van gevalideerde vragenlijsten,werden er diverse aspecten van de kwaliteit van leven onderzocht, zoals het alledaags funtioneren, klachten slaapkwaliteit,stemming etc. De voormeting werd voor de aanvang van de massages en de chemotherapie verricht, daarna volgden tijdens de periode van de chemotherapeutische behandeling verschillende tussenmetingen, tijdens die periode kregen de patienten ook de massages, de nameting vond plaats na de chemotherapie,de patienten hadden inmiddels 5 massages gehad. Uit de voormeting bleek dat de mogelijkheid tot het krijgen van een massage erg werd gewaardeerd.

Uit de tussenmeting blijkt,dat in de periode van de chemotherapeutische behandeling zowel de klachten ten gevolge van de chemokuur als de emotionele stemming globaal hetzelfde bleven. Uit de nameting blijkt,als je het vergelijkt met de voormeting, worden divers significante verschillen zichtbaar. De patienten ervaren bij de nameting, minder depressie, minder boosheid, minder spanning, een betere zingeving, minder klachten en een meer positieve lichaamsbeleving.

Oke nog even wat over de lavendel-olie, je hebt verschillende soorten lavendel, de gewone lavendel, alhoewel gewoon vindt het heel bijzonder en b.v de lavendel spike etc, is iets sterker en op een ander tijdstip van de dag geplukt en verwerkt, maar die uitleg komt ook nog.Maar goed waar is de lavendel o.a goed voor, ten eerste  is lavendel de belangrijkste E.H.B.O olie. Dit is zowat de enige olie die b.v bij brandwonden, insectenbeten,onverdund op de huid mag worden aan gebracht.

Oke de lavendel voor het fysieke stuk:

acne
brandwonden
hoge bloeddruk
huidaandoeningen
huidaandoeningen allergisch
krampstillend
pijnstillend
spierkrampen
wondverzorging

De Lavendel voor het emotionele stuk:

angst
burn out
depressie
hysterie
kalmerend
ontspannend
oververmoeidheid
paniek
shock
slaapstoornissen
stress.

Als je etherische olie wilt gebruiken, eerst kennis van zaken opdoen,en nooit zomaar gaan gebruiken, ik zou altijd eerst een aromatherapeut adviseren.

Sabine de Kruijf
http://massagetherapie.net/

 

Massage bij chemotherapie

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem biedt als een van de eerste algemene ziekenhuizen in Nederland massagetherapie voor chemotherapiepatiënten aan.

http://www.nu.nl/news/1651032/151/Massagetherapie_bij_chemobehandeling.html


Indiase hoofdmassage, ook wel SHIROABHYANGA genoemd

De Indiase hoofdmassage is al meer dan duizend jaar oud, in India krijgen kleine kinderen vanaf de geboorte al dagelijks een massage ter bevordering van de gezondheid. Als de kinderen ouder zijn, is het heel gewoon dat de aangeleerde massage gegeven wordt aan ouders en grootouders. Oorspronkelijk is de hoofdmassage een onderdeel van de voorbereidingen van de bruid op het huwelijk,ook maakt men gebruik van olie om het haar sterk,vol en mooi te maken. En eigenlijk is dat wel ook te zien,want de Indiase mensen hebben ontzettend mooi haar. Ook kappers passen deze massage toe in India,ook wel champi genoemd,daaris het woord shampoo van afgeleid.

Wat gebeurt er nou precies bij een Indiase hoofdmassage.De Indiase hoofdmassage is een wisselwerking van energie(elektromagnetisch en psychische)tussen 2 mensen,maar in India is het heel gewoon dat 3 generaties elkaar tegelijk masseren, is ook mooi om te zien, drie generaties die achter elkaar zitten en elkaar masseren. Tijdens de massage wordt de energie door de subtiele kanalen ook wel nadi's genoemd, en drukpunten marma's genoemd, in het lichaam opgenomen. De grepen die vooral gebruikt worden tijdens de massage zijn:

Wrijven
Kneden
Schudden
Strijken
Circuleren
Strijken
Duimpressie
Schepen
Frictie
Shampooën
Pressie

Waar is de Indiase massage goed voor:

 • Bloedsomloop,afvoer van afvalstoffen,.diepere ademhaling,daling van de hartslag,en bewustwording van het lichaam
 • Migraine,Spannings hoofdpijn
 • Toevoer glucose naar de hersenen
 • Haarproblemen
 • Huidskleur
 • Vermindert stress,vermoeidheid,stijfheid in de nek en pijn

Met andere woorden,het is heerlijk om deze massage te krijgen en te ontvangen.

Hartelijke groetjes Sabine
http://massagetherapie.net/


Manuele Lymfendrainage massage

Manuele Lymfendrainage,ook wel MLD genoemd wel zo makkelijk die afkorting, ga ik dus ook gebruiken. De voorloper van de MLD is dokter Emil Vodder geweest die omstreeks 1930,de MLD naar Oostenrijk heeft gebracht.

Dokter Vodder was bioloog en dokter in de filosofie,die zijn kennis concretiseerde in de massagetechniek MLDV.Dit is een fysische behandeling van onze waterhuishouding (voedend, zuiverend, immuniteit etc). Metafysisch ofwel de psyche (humeur, levenslust, lichtbrenger). Je begrijpt dus al een beetje dat dit een goede massage is voor mensen die bijvoorbeeld depressief zijn. Maar de uitleg komt zo.

Ikzelf vond dit één van de moeilijkste massages om te leren, juist omdat het met heel weinig druk gaat. MLD vereist een bepaalde druksterkte 30-40 mmHG, en soms met bepaalde kringbewegingen, kan de druk sterkte wisselen van 0 naar 20-30-40mmHG.

Dit wil dus zeggen dat je eigenlijk leert echt te voelen, dit noemen ze fingerspitzengefuhl, en vraagt ook om je intuitie te gebruiken. Want lymfen stromen langzaam, en juist door te veel druk en te snel te masseren, bereik je dus helemaal niets, juist eerder het tegenovergestelde. Maar ik hoor tot de dag van vandaag mijn lerares nog zeggen, Sabine je druk minderen, trouwens een geweldige lerares gehad die dit mij heeft geleerd.

Ik ben de MLD gaan leren als een aanvulling op de voetreflex, om beter te kunnen draineren, je leert ook lymfendrainagemassage toe te passen met de voetreflex,maar zoals altijd ik wilde iets meer aanvullends erbij doen,maar zoals met alles je raakt nooit uitgeleerd.

De MLD massagetechniek heeft tot doel tot het tot stand brengen van een verbeterde lymfenafvoer, het activeren van het imuunsysteem.MLD kan ook een diepe ontspanning bewerkstelligen, dit komt doordat de MLD invloed heeft op het vegetatieve zenuwstelsel, dit bestaat uit 2 delen:

Sympatische deel:activering,werken etc

Parasympatische deel:rust,slapen etc

deze twee zenuwsystemen verzorgen alle delen van het lichaam, dus spieren, organen, bloedvaten, huid. Bijvoorbeeld bij veel stress, is dit stelsel snel ontregeld,dan heeft de Sympaticus de overhand, en via MLD zorg je ervoor dat juist de Parasympaticus geactiveerd word, clienten worden dan rustiger, ontspannen etc. Het Parasympatatische systeem,heeft een trofische uitwerking,dit betekend opbouwend en verkwikkend.

Invloed op het afweersysteem met MLD massage: Het afweersysteem maakt onderscheid tussen eigen en niet eigen, hiermee word de verworven bescherming bedoeld na een infectieziekte, bijvoorbeeld je krijgt een kinderziekte zoals waterpokken maar 1 keer, dan ben je wel beschermd voor waterpokken, maar behoed je daarom nog niet voor andere infectieziekten.

Er zijn 2 mechanismen verantwoordelijk voor de immuniteit:

Cellulair:
De cellulaire afweer in het organisme komt tot stand door lymfocyten, plasmacellen, macrofagen en fagocyten.

Er zijn 2 soorten lymfocyten bekend T-en B- lymfocyten.De T-cellen kunnen onmiddelijk doden, zijn verantwoordelijk voor de cellulaire afweer. Meestal helpen deze T-en B- cellen bij het herkennen van antigenen.

Humorale immuniteit:
Eiwitlichaampjes, uitvoerders van de afweerfuntie, worden in de lymfeklieren gemaakt, ze hebben geleerd tegen specifieke indringers te reageren. MLD massage, helpt de afweereacties, doordat de aanvoer van lymfenvloeistof wordt versterkt, en de ziekmakende stoffen, die in de lichaamsvloeistoffen bevinden, zo snel mogelijk naar de lymfenknopen worden vervoerd,en daar onschadelijk gemaakt.

Waar bestaat het lymfatisch systeem uit:

De lymfenvaten
De lymfenklieren
De Thymus
De milt

Trouwens wel leuk om te weten het woord Thymos betekent in het Grieks,levensenergie.
De Thymus blijkt sterk te reageren op positieve en negatieve gedachten, door respectievelijk te groeien of te verschrompelen. In het lichaam bevinden zich ongeveer 400 lymfenklieren,rond de hals alleen al ongeveer 140, in de lymfenklieren worden stoffen opgeslagen die het lichaam niet meer aan kan, zoal steengruis, zware metalen, kleurstoffen etc. De lymfenvaten vervoeren het weefselvocht(lymfe), lichtgelig van kleur.
Milt:afbraak van oude rode bloedlichaampjes afweer van infecties,invloed op de ijzerstofwisseling fagocytose:het onschadelijk maken van vreemde materie,waaronder bacterien

Nou uiteraard is dit een beknopte versie van het hele lymfensysteem,maar wilde een beetje uitleg geven,waarvoor een MLD onder andere gegeven kan worden,en waarom.

De massage MLD en techniek:

Handgrepen:
Lokaal cirkelvormig
Pompbewegingen
Schepbewegingen
Draaibeweging

De MLD maakt van deze 4 handgrepen gebruik,deze 4 handgrepen kunnen ook gecombineerd toegepast worden, met deze technieken word de huid verschoven,en word er dus niet over de huid gestreken, de huid mag ook niet rood worden,tijdens een massage of behandeling met MLD.

De massagetechniek MLD,helpt mensen met o.a vocht en weefselproblemen,bij sportblessures, doorbloedingsproblemen, na narcose, bepaalde huidproblemen, cosmetisch littekenbehandeling, kneuzingen etc. Het is een zachte vorm van massage geven,op de plaatsen in het lichaam waar de lymfenknopen zitten.De MLD ondersteunt en stimuleert het lymfensysteem,zodat de pompwerking verbeterd en bijvoorbeeld
het opgehoopte vocht,zoals bij een kneuzing sneller afgevoerd kan worden.

In princiepe word er bij de MLD geen tussenvloeistof zoals een massage olie gebruikt.
Maar er zijn wel weer etherische olieen die de lymfen kunnen ondersteunen.Ik ga er eentje beschrijven,maar er zijn er nog wel meer.

Citroen:
Stimuleert het afweersysteem,zachte olie,goed geschikt voor kinderen.

Fysiek:
Preventief bij besmettelijke ziektes
Stimulans voorc de immuniteit
insectensteken,kan onverdund worden aangebracht
koorts
bloedstelpend
neusbloeding
ontsmetten van klaslokalen
onaangename geuren

Emotioneel:
apathie
concentratiestoornissen
dagdromen
geheugenstimulans
nachtmerries
oververmoeidheid
stimulerend

Opletten met de citroen,eerste 12 uur na een massage geen blootstelling aan de zon of zonnebank,ook gebruik in het bad vermijden.

http://massagetherapie.net/


Stoelmassage

Hallo Ron,

Hier weer een nieuwe beschrijving van een massage, deze keer de stoelmassage, die ik verleden jaar geleerd heb. Bijzonder en weer eens helemaal iets anders, vooral omdat dit op een massagestoel gebeurt, waarin je voorover leunt en zit, dus niet op een massagebank, en het verschil is ook dat de massage over de kleding heen wordt gegeven. Overal toepasbaar dus. Ik geef eerst een kleine introductie van hoe de stoelmassage is ontstaan, nou eigenlijk al te voorspellen zo langzamerhand, komt oorspronkelijk ook uit Azie.

Stoelmassage en de geschiedenis:
De stoelmassage is ontstaan in Azïe, daar werden aan het Chinese keizerlijke hof, de notabelen zittend gemasseerd. Dit was nog niet op een stoel, zoals wij vandaag de dag mee werken, maar gewoon op een krukje. Zoals ik al eerder beschreef in de hoofdmassage, werden deze stoelmassages ook vaak toegepast bij de kappers, ja de klant was koning.Wat ook weer heel gebruikelijk was, dat dit in familieverband werd gedaan, of door de medicijnmannen en kruidenvrouwen.

Chinese immigranten hebben veel kennis van deze manier van massage doorgegeven in Amerika en Europa, waar een kleine vergoeding tegenover stond. In die tijd werd er gemasseerd gewoon op een krukje, dit krukje werd uiteindelijke een omgekeerde stoel met een kussen erop, zodat je voorover gebogen nog meer kon ontspannen. Uiteindelijk zijn er verschillende Amerikanen gekomen die een stoel gingen ontwikkelen waarin je ook een voorover gebogen houding kon aannemen dit zijn de voorlopers geweest van de stoelen waar wij tegenwoordig mee masseren. Door deze stoelen ontstond er de mogelijkheid om overal te kunnen masseren, zoals bijvoorbeeld bij bedrijven, kantoren, evenementen vlieghavens etc. En wat heel handig is je kan je stoel dus overal mee naar toe nemen, is makkelijk in te klappen, meestal een draagtas erbij,zodat je hem om je schouder mee kan nemen.

Het doel van de Stoelmassage:
Het voornaamste doel van de stoelmassage is ontspanning.Een bijzonder streven in deze stressvolle maatschappij. Maar evenzo belangrijk,onderzoek heeft aangetoond dat ruim 70% van de ziekteverschijnselen voorkomt uit een vorm van stress. En tegenwoordig kenmerkt zich een hoog stress gehalte door hoge ambities, veel keuzes, haast, junkfood etc. Ook is gebleken dat mensen die gemasseerd werden in bedrijven, minder last hadden van RSI,,schouder en nek klachten.

De Massage:
De stoelmassage is samengesteld met grepen uit verschillende disciplines vanuit de massagetechnieken die er bestaan.

De grepen die toegepast worden zijn o.a afkomstig uit de:
Klassieke massage
Shiatsu
Lomi lomi
Thaise massage
Drukpuntmassage.
Tijdens een stoelmassage worden hoofd,nek schouders,rug,armen en handen behandeld.

De voordelen van een Stoelmassage:

Optimaliseert het zelfhelend vermogen
Bewustwording van je lichaam
Betere doorbloeding van de spieren
Afvalstoffen worden weg gekneed
Diepere ademhaling,wat meer zuurstof activeert
Ontspanning
Activerend

Afsluitend,zeker de moeite waard om eens te ondergaan.....

Hartelijke groeten,Sabine de kruijf
http://massagetherapie.net/


Massage met Thaise kruidenstempels

Zoals in andere stukjes over massage reeds is aangegeven wordt het lichaam in de westerse wereld steeds verder naar de achtergrond verdreven, terwijl dit toch een van de belangrijkste onderdelen van het leven is om als basis te dienen om positief in het leven te staan. Met de kruidenstempelmassages bereik ik bij de mensen een dieper niveau in hun ontspanning, waardoor spanningen loskomen en het lichaam op stroming komt. Het bereikte gevoel van ontspanning in het lichaam is weer afhankelijk van de persoon in kwestie en kan dagen tot weken na een behandeling aanhouden. De gejaagdheid en produktiedwang in het westen bekorten jammerlijk genoeg de positieve werking van de massages.

Wat houdt nu een kruidenstempelmassage in? De kruidenstempel- en oliemassages vinden hun oorsprong in Thailand. Daar worden de kruidenstempels en olie gemaakt en gebruikt in de ziekenhuizen. Voordat iemand een operatie ondergaat worden ze eerst behandeld met een stoombad en een kruidenmassage. Hiermee gaat men ontspannen de operatiekamer in. In de werkplaatsen van de ziekenhuizen worden de stempels gemaakt. In katoenbuidels worden een twaalftal kruiden gestopt. Deze kruiden hebben een ontspannende en geneeskrachtige werking op het lichaam. De vorm van de stempel doet denken aan een champignon. De witmaker die in Thailand gebruikt wordt in de stempels, wordt in Europa niet gebruikt omdat we vaak al wit genoeg van ons zelf zijn.

De behandeling begint in mijn praktijk vaak met een voetenbad. In het verwarmde water vindt de eerste ontspanning plaats. Hierna stapt men over in een Thaise stoomcabine, de stoom in deze cabine is vermengd met Thaise kruiden. Het lichaam ontvangt hier een diepere ontspanning. Na deze ontspanning in de stoomcabine ga ik verder met de kruidenstempels. De stempels worden verwarmd in een stoompan. Met deze stempels bestempel ik bepaalde plekken op het lichaam, waaronder ook chakra's. De werking van de kruiden in deze stempels gaat op die plekken dieper het lichaam in. De behandeling wordt afgesloten met een warme oliemassage van gezicht en/of voeten.

Welk effect heeft nu zo'n Thaise kruidenstempel?
Het geeft een diepere ontspanning voor lichaam en geest. Het geeft weer energie en een fit gevoel. Het bestrijd stress, vermoeidheid en slapeloosheid. Het zorgt voor een goede doorbloeding van de behandelde lichaamsdelen. De kruiden hebben een reinigend effect op de organen. Het brengt verlichting bij spierpijn, bij allerlei vormen van reuma, jicht en spierdystrofie. Het kan ondersteunend werken bij mensen met overgewicht. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen van het eigen lichaam.

In mijn praktijk die ik nu zo'n 11/2 jaar heb, heb ik positieve resultaten bereikt bij mensen met onder andere burn-out, hooikoorts, slapeloosheid, lang bestaande huiduitslag, fibromyalgie, reuma en jicht.

Lizet van Veen
www.salon-LiVe.nl


Majanga massagejas

massagejas.jpg (31202 bytes)

Bij massages is het vaak goed om die delen van het lichaam die op dat moment niet gemasseerd worden te bedekken. Om te voorkomen dat iemand te veel afkoelt of ook omdat degene die gemasseerd wordt dat prettiger en discreter vindt. Maar terwijl de cliënt graag wil dat het lichaam warm en discreet bedekt is, heeft de therapeut juist behandelingsruimte nodig. Het bedekken van de lichaamsdelen gebeurde tot nu toe altijd met handdoeken of dekens. Die hadden als bezwaar dat ze niet goed bleven liggen en vooral bij het omdraaien veel gedoe gaven.

Heel lang heb ik er over lopen piekeren hoe dat beter en handiger kon. En langzaam is het idee van de massagejas gerijpt. Het idee is eigenlijk zo simpel dat je, nu hij er eenmaal is, je haast niet kan voorstellen dat het hele idee van die jas nog maar net bedacht is. Het duurde best wel even voordat het idee helemaal uitgewerkt was. Maar dan heb je dus wel het ei van columbus.

Heel kort kan je de massagejas omschrijven als een badstofkledingstuk, een soort badjas, voorzien van ritssluitingen en knopen. Deze jas kan op verschillende plaatsen, zoals schouders, borst, benen of billen, opengemaakt kan worden. Het te masseren lichaamsdeel kan dus afzonderlijk worden vrijgemaakt, terwijl de andere lichaamdelen warm en toegedekt blijven. Waarom ritssluitingen en knopen en geen klittenband? Klittenband maakt een vervelend bijna scheurend geluid dat niet prettig is als je ontspannen ligt. Bovendien wordt klittenband vuil en op de duur smoezelig. Het leuke van deze jas is hij in één tas kan. De bijgeleverde voetzakken en massagenekband kan je gebruiken als draagtas.

Majanga is een heel oud woord uit het Sanskriet en betekent zegenrijk, gelukbrengend en van boven doorgekregen. Dat leek mij een heel toepasselijke naam. Op het idee en de naam is inmiddels patent aangevraagd en het bedrijf GlobalWoman heeft de jas in produktie genomen. Afgelopen april, op de massagedagen in Veldhoven, heb ik de jas voor het eerst gedemonstreerd. Het is heel leuk om te zien hoe zo’n simpele uitvinding zo enthousiast ontvangen wordt. Het is echt een goed idee, dat door de vakmensen ook onmiddellijk herkend wordt als dé oplossing. Ik ben blij dat de Majanga®massagejas ook in de vakbladen goed ontvangen is en daardoor snel grotere bekendheid krijgt. Maar het meest blij ben ik voor mijn cliënten, die de jas het liefst zouden willen aanhouden, omdat ie zo lekker warm en behaaglijk is.

http://www.globalwoman.nl/


Nadere uitleg over oxytocine hormoon

Oxytocine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen (en in de eierstokken). Het is samengesteld uit twee Griekse woorden, namelijk okus = snel en tokos = geboorte. Bij massage voor adoptiekinderen speelt de meer emotionele werking van oxytocine een grote rol: het bevordert gevoelens van verbondenheid. In diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat goed masseren of strelen het ocytocine niveau in het lichaam verhoogt.

http://home.tiscali.nl/~shantala/shantala/vervolgpaginas/oxytocine.htm


Hormonaal vertrouwen door oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat voorkomt in alle zoogdieren. Het is bekend om zijn functie bij het opwekken van de bevalling en de melkgift. Daarnaast heeft het echter ook nog interessante effecten op gedrag. Samengevat komen deze er op neer dat het de toenadering tussen twee zoogdieren makkelijker maakt. Bij mensen betekent dit vooral dat het wantrouwen tegenover de andere persoon afneemt, zo blijkt uit onderzoek dat deze week verschijnt in Nature.

http://www.kennislink.nl/web/show?id=132482


Giving emergency nurses aromatherapy massages with music dramatically reduced stress levels

Nurses working in an accident and emergency department reported that their anxiety levels fell dramatically when they were given aromatherapy massages while listening to music, according to research in the September issue of the UK-based Journal of Clinical Nursing. Two 12-week alternative therapy sessions were provided over the course of a year. 86 nurses participated in the study, with 39 taking part in both the summer and winter sessions. Researchers found that 60 per cent of the staff - 54 per cent in summer and 65 per cent in winter - suffered from moderate to extreme anxiety. But this fell to just eight per cent, regardless of the season, once staff had received 15-minute aromatherapy massages while listening to relaxing new-age music. The study also sought to examine whether there were any seasonal differences in stress levels.

“There’s always been a perception that staff feel more stressed in the winter months – when they deal with more serious respiratory and cardiac cases – and the stress levels we recorded would seem to support this” says Marie Cooke, Deputy Head of the School of Nursing and Midwifery at Griffith University, Queensland, Australia. “But when we analysed the workload figures and case distribution we found little difference between winter and summer patient levels during the study periods. Staff dealt with just over 10,700 patients each season and the number of deaths and the percentage of patients in each triage category (which determines how quickly people need to be seen) was fairly consistent between the seasons. “However the fact remains that providing alternative therapy was more effective during the winter months. During both study periods the number of staff feeling stressed fell to eight per cent, but there was a greater reduction in winter, when the number fell from 65 per cent, than in the summer, when the pre-massage score was 54 per cent.

As well as measuring staff’s anxiety levels before and after aromatherapy massages, 68 responded to a detailed occupational stress survey – 33 who had taken part in the summer sessions and 35 from the winter sessions.The survey - which included measuring occupational stress factors such as pressure of responsibility, quality concerns, role conflict, job satisfaction and self esteem - was carried out before and after each 12-week period. It revealed that occupational stress levels were consistent between the summer and winter trials. Staff who took part in the study had an average age of 38 and had spent just over seven years working in the emergency department. 80 per cent were female and 60 per cent worked full time. Comparisons with national statistics showed that the sample had more male and full-time staff than national averages.

Massages were provided by a qualified therapist who sprayed aromatherapy mist above the heads of participants and then massaged their shoulders, mid back, neck, scalp forehead and temples, while they listened to relaxing music on headphones. Participants, who were seated in a quiet room, were able to choose the essential oil used, from rose, lavender, lime or ocean breeze – a combination of lavender, ylang ylang, bergamot and patchouli. Sixteen massages were carried out over a two-day work period each week, with the names of all staff working those days put into an envelope and selected at random. “There is scope for a lot more research into this area” concludes Dr Cooke. “We would be interested to see if different types of alternative therapy produced different results and whether factors such as age, gender and health status had any effect on the outcome. “But what is clear from this study is that providing aromatherapy massage had an immediate and dramatic effect on staff who traditionally suffer high anxiety levels because of the nature of their work. “Introducing stress reduction strategies in the workplace could be a valuable tool for employers who are keen to tackle anxiety levels in high pressure roles and increase job satisfaction.”


 

 


 


View My Stats