margarine en gezondheid


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Margarine ongezond ?


Margarine en hartinfacten

Is het hartinfarct van alle tijden? Dat is handig om te weten als je wilt bepalen of een verandering in voeding of gedrag er invloed op heeft. Eisenhowers cardioloog Dr Paul Dudley White zei in 1954 in een radio-uitzending: “Ik begon mijn praktijk in 1921 en ik had duvelsgoed geleerd hoe een hartinfarct eruit ziet. Het bestond, maar het was een zeldzaam fenomeen. Het duurde tot 1928 voor ik mijn eerste infarct zag. Vanaf 1930 begon het ziektebeeld snel gebruikelijker te worden. Collega’s in Europa meldden exact hetzelfde patroon.” Hij zei ook: “ Ik twijfel sterk aan het nut en zelfs aan de veiligheid van al die ‘hartvriendelijke’ margarines en olieŽn. Wat aten de mensen in de hartinfarctvrije dagen? Boter, reuzel, spek, eieren, alles wat de Hartstichting nu verbiedt. Van zonnebloemolie of linolzuur hadden ze nooit gehoord.”

Volgens de Amerikaanse arts en voedingsfysiologe Dr Artemis Simopoulos heeft het explosief toegenomen gebruik van linolzuurrijke margarines en olieŽn vooral de verhouding tussen de onverzadigde vetzuren in de war geschopt. “Aan het begin van de vorige eeuw kregen de meeste mensen met hun voeding ongeveer evenveel linolzuur als alfa linoleenzuur binnen,” legt mevrouw Simopoulos uit. “Linolzuur is van het soort omega 6, linoleenzuur van het type omega 3. De ratio omega 6/omega 3 was toen dus ongeveer 1 op 1. Inmiddels krijgen we zoveel extra linolzuur binnen, dat de balans volkomen zoek is. In een land als Nederland wordt zo’n twintig ŗ dertig keer meer linolzuur dan alfa linoleenzuur geconsumeerd. Dat leidt er ondermeer toe dat het bloed eerder klontert, dat mensen dus sneller trombose of een hartinfarct krijgen.

Nogal wat grote buitenlandse studies naar het effect van cholesterolverlaging met linolzuur lieten een hogere sterfte zien. Aan kanker, maar in sommige studies ook aan hartinfarcten. Een voorbeeld: in de omvangrijke Nurses Health Study naar de invloed van voeding op de gezondheid was de inname van vier theelepels linolzuurrijke margarine per dag gekoppeld aan een 66 procent hoger risico op een hartinfarct. Een vergelijkbaar ‘paradoxaal’ risico werd gevonden in de WHO European Coronary Prevention Study. Mary Enig noemt ook nog de beruchte IsraŽlische Paradox. “Er zijn weinig landen waar meer linolzuur wordt gebruikt dan IsraŽl en weinig landen waar hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zo alomtegenwoordig zijn.

http://www.fonteine.com/hart_bloedvaten.html


Margarine om gezond te worden / te blijven : bluf op onze boterham ?
 
Een kleine reis terug in de tijd: in 1869 zocht Keizer Napoleon III een goedkoop product wat boter vervangt en wat goed blijft op de schepen. Hij organiseerde een wedstrijd; de winnaar is de uitvinder van de margarine, een vette en dikke substantie volgens het woordenboek. De marketing laat het product evolueren: lichte margarines hebben we zien komen en sinds kort zien we margarines om gezond te worden en te blijven ! Is dit medisch geloofwaardig ?
 
Olie en vetzuren: een grote familie !
 
Margarine is een vet product gemaakt op basis van plantaardige oliŽn met verschillende eigenschappen: palm, zonnebloem, koolzaad, olijf en carthamus zijn de leveranciers. In de laatste traditionele olieperserij van Zwitserland, waarvan Jean-Luc BOVEY de eigenaar is (6e generatie) wordt koolzaadolie gemaakt via de koude persing, dat wil zeggen een proces wat onder de 50 graden plaatsvindt. 100 kilo koolzaad geeft 30 – 35 liter koolzaadolie. Koudgeperste olie wordt koud geconsumeerd.
 
Josť CAPEROS, specialist van vet, is chemicus en heeft gewerkt in de voedingsindustrie, voordat hij bij de – Service de la Consommation du Canton de Neuch‚tel / consumentenorganisatie- ging werken. Hij legt uit dat vetten nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het is nodig om diverse soorten vetten te gebruiken, of het nu olie in de salade is of margarine op boter.

De vetzuren hebben de aandacht getrokken van voedingsdeskundigen, omdat ze aanbevolen worden voor de gezondheid. De familie van de vetzuren bestaat uit verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de meervoudig onverzadigde vetzuren. De verzadigde vetzuren en de enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn fundamenteel om energie aan het lichaam te geven. De meervoudig onverzadigde vetzuren produceren substanties die een belangrijke rol spelen voor het in stand houden van het immuunsysteem en het uitscheidingssysteem. Deze laatste zijn bij de consument bekend onder de naam OMEGA 6 ( acide linolťique) en OMEGA 3 (acide linolťnique); 2 vetzuren die we zelf niet kunnen synthetiseren.
Cocos en palm zijn het rijkst aan verzadigde vetzuren, olijf, pinda, amandel, en noot bevatten erg veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren; koolzaadolie , walnoot en soja zijn rijk aan OMEGA 3 en zonnebloem en carthamus aan OMEGA 6.
 
Fabricatie van de margarine.
 
De margarine voor MIGROS wordt gefabriceerd in de fabriek MIFA vlakbij Bazel. Robert KELLER, verantwoordelijke voedingsmiddelen, legt het proces uit. MIFA gebruikt voornamelijk zonnebloem-, koolzaad- en palmolie en olie van carthamus. In de oliefase worden natuurlijke emulsifianten, aroma’s en bÍta-carotenen toegevoegd. In de daarna volgende waterfase wordt karnemelk, magere melk en zout toegevoegd en voor het product met weinig caloriŽn, amidon en water. In sommige producten vrij van melkproducten bevindt zich alleen water. Hoeveelheden van toevoegingen zijn per recept verschillend. In een apparaat wat lijkt op een machine om ijs te maken wordt de emulsie snel koud gemaakt.
 
Huisgemaakte margarine bestaat uit plantaardig vet, plantaardige olie, karnemelk, een beetje eigeel en zout. Verder is nodig een – bain-marie glace –5-10 graden terwijl zout over de ijsachtige emulsie wordt toegevoegd.
 
De margarinefabrikanten proberen transvetzuren, die slecht zijn voor de gezondheid te vermijden.
Robert KELLER: in plaats van transvetzuren gebruiken we palmolie. Daarnaast is cocosvet zeer geschikt.
 
MIFA produceert op jaarbasis 9000 ton margarine, maar elk jaar daalt het verbruik van margarine met een aantal procenten. De reden volgens KELLER is dat men weinig meer thuis ontbijt. 1 op de 10 ontbijt op kantoor en daar smeer je geen broodjes. Om deze vermindering op te vangen zijn voor een deel de gezondheidsproducten (margarines) op de markt gekomen. Wij proberen altijd de vraag van de consument te beantwoorden met een nieuw product. MIFA heeft in het assortiment een margarine rijk aan phytosterol, 5x zo duur als het basisproduct. Het is financieel zeer interessant, maar deze margarine is zo duur omdat phylosterol een duur ingrediŽnt is.
De firma heeft nog vele nieuwe gezondheidsproducten in een geheime lade liggen.
 
A Bon Entendeur heeft 12 margarines die verkocht worden in Zwitserland laten testen op de voedingskwaliteit door het – laboratoire de biologie de la nutrition – in het - Centre Hospitalier Universitaire -van Grenoble.
 
Michel DE LORGERIL: cardioloog, voedingsdeskundige en onderzoeker bij het CNRS is de eerste persoon die in het kader van een onderzoek met een collega bij patiŽnten met hart-en vaatproblemen, met succes een  margarine, speciaal voor deze groep mensen bewerkt, heeft voorgeschreven.
We weten dat hart- en vaatziekten een direct verband hebben met verzadigde vetten; melkproducten in het algemeen maar vooral crÍme en boter zijn er rijk aan. Dus als men de kans op hart- en vaatziekten wil verminderen, dan zou de consument het gebruik van verzadigde vetzuren moeten verminderen; te weten melkproducten (volle melk), boter en crÍme. Daartegenover staat dat vervangende producten moeten worden aangeboden. Margarines   op basis van plantaardige olie zijn goede vervangers van boter. Uitgebreide wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er 2 goede olien zijn om zich te beschermen tegen hart- en vaatziekten: olijfolie en koolzaadolie. Koolzaadolie bevat ook OMEGA 3.
 
Samengevat: er dient een verband te zijn tussen de aanwezigheid van OMEGA 6 (zo weinig mogelijk) en OMEGA 3 (relatief veel, maar niet teveel).
 
Op de video en in de tekst (franstalig) kunt u het overzicht van deze test bekijken.
 
Michel DE LORGERIL: wanneer we een vet product consumeren, is het om lipides binnen te krijgen en in tegenstelling tot wat men beweerd zijn deze lipides niet systematisch slecht voor de gezondheid. Er zijn goede vetzuren en vetzuren die je beter in mindere mate kunt gebruiken. Het op de markt brengen van margarines erg arm aan lipides is min of meer de consument bedriegen, want de prijs blijft gelijk aan de margarine die 80 % lipides bevatten. Als er maar 40 % inzit, houdt dat in dat de rest water is en dat water wordt dus duur betaald !
De transvetzuren zijn bijna verdwenen. In al onze margarines bedraagt de hoeveelheid minder dan 1 %. Goed nieuws, want transvetzuren zijn slecht voor de gezondheid: zij vermeerderen het slechte cholesterol en verlagen de concentratie van goed cholesterol. 5 jaar geleden was dit nog een groot probleem.
 
Test speciale margarines.
 
Deze test bevat de margarines rijk aan phytosterols of stanols : dit zijn natuurlijke componenten die in kleine delen aanwezig zijn in het vette deel van planten. In ons lichaam hebben zij het voordeel slecht cholesterol op te nemen. Fabrikanten van margarines hebben een goede slag geslagen; onze cardioloog is erg kritisch.
Op de Zwitserse markt zijn 2 margarines rijk aan plantaardig sterol aangetroffen: Col Balance MIGROS en Becel pro-activ UNILEVER.
 
Zoals de reclame zegt: margarines rijk aan phytosterol verminderen het cholesterol…
 
Michel DE LORGERIL: men, inclusief het medische korps heeft gedacht dat als men het cholesterol verminderde, automatisch de risico’s op hart- en bloedvatproblemen zouden verminderen. Helemaal fout. Verschillende dieeten anti-cholesterol en medicijnen hebben helemaal niets bewezen. De theorie die zegt: ik verlaag mijn cholesterol, dat is goed voor mijn lichaam, want ik bescherm zo mijn hart is fout; een echte wetenschappelijke oplichterij. Ik neem zelf geen phylosterol mezelf, en ook niet aan mijn kinderen, ik schrijf ze ook niet voor.
 
We kunnen patiŽnten niet verbieden dit soort producten te gebruiken, maar ik raad mijn patiŽnten af dit soort producten te gebruiken. Niets is zeker. Als ik mijn patienten iets aan zou moeten raden dan zou ik zeggen: ‘kijk naar margarines die gemaakt zijn van koolzaad’.
 
De moraal: deze margarines met phytosterol zijn niet onschuldig. Als uw cholesterolgehalte te hoog is dan zal uw arts u een adequate kuur voorschrijven of een passend dieet.
 
Therapeutisch voedingsmiddel of preventief volgens de Zwitserse wet.
 
Michel DONAT (verantwoordelijke voedingsmiddelen bij l’Office fťdťral de la santť publique – OFSP-) zegt: de Zwitserse wet is duidelijk: een voedingsmiddel heeft een speciale autorisatie nodig om de term therapeutisch te mogen dragen. Speciale vastgestelde criteria zijn vastgelegd voor deze –voedicijnen-. Voedingsmiddelen met een therapeutisch karakter verschijnen steeds meer op de markt.
 
Redacteur Thierry SOUCCAR, verantwoordelijke persoon van lanutrification.fr observeert sinds enkele jaren van dichtbij de voedingsindustrie. Als wetenschappelijk journalist en voedingsdeskundige heeft hij gezien hoe we sluipenderwijs van margarine met een goede smaak van boter naar een margarine gezondheid zijn gegleden. Hij vertelt deze ontwikkeling: de grote voedingsmiddelbedrijven hebben zich gerealiseerd dat er een vraag naar dit soort producten was van de zijde van de consument; aan de andere kant was er een gebrek aan informatie; het een vult het andere aan en zo ontstaat een strategie die niet altijd even evenwichtig is.
Dus, we bevinden ons met voedingsmiddelen voor de gezondheid of met de medicijnen. 
 
De wetenschappers bevinden zich in een delicate positie: zij hebben geld nodig om hun onderzoek  te kunnen realiseren en vaak, in ieder geval in Frankrijk, komt deze financiering uit de hoek van de voedingsindustrie. Onderzoeken hebben bewezen dat als een financiering uit een privť bron komt, de onderzoekers 4x  hogere positieve resultaten publiceren aan diegenen die het onderzoek hebben betaald.
 
De –voedicijnen- zijn dus de nieuwe  goudmijn voor  de voedingsindustrie. UNILEVER heeft 40 jaar geleden in Frankrijk een onevenwichtige zonnebloemolie ( veel OMEGA 6 en weinig OMEGA 3 ) op de markt gebracht. De mensen die dachten dat deze olie goed was voor de gezondheid zijn bedrogen uitgekomen: door deze olie te gebruiken hebben ze hun eigen gezondheid uit balans gebracht.
Tsja…. en een paar jaar geleden hebben een aantal voedingsdeskundigen gezegd dat de Fransen een gebrek aan OMEGA 3 hadden; UNILEVER heeft de oplossing gevonden door voor dit probleem producten rijk aan OMEGA 3 te gaan verkopen….
 
Thierry SOUCCAR van lanutrification.fr: de reclame is vaak een bericht wat doet geloven dat men gezondheidsrisico’s of klachten kan verminderen door dit soort type voedingsmiddelen, samengesteld door teams van de voedingsindustrie, te gebruiken.

De jackpot zijn de personen die nu wat ouder worden en kwaaltjes beginnen te krijgen: diabetes, hoge bloeddruk, osteoporose enz. Perfect voor de farmaceutisch en de voedingsindustrie.  En, de komende jaren zullen we zien dat de farmaceutische industrie ons medicijnen gaat verkopen en de voedingsindustrie  ons voedingsmiddelen gaat verkopen die hetzelfde effect hebben als de medicijnen van de farmaceutische industrie.
 
De vraag is : ‘wanneer gaan de ziektekostenverzekeringen deze –voedicijnen- vergoeden’?
 
Bron : www.tsr.ch > Emissions :  A Bon Entendeur > Bekijk de franstalige video : Des margarines pour se soigner : du bluff sur nos tartines > 29 aoŻt 2006 (29/08/06).
 
Vertaalde samenvatting door xxx.


Onverzadigd vet in margarine verdubbelt kans op astma bij kinderen

Margarine linked to dramatic asthma rise

Campaigns to reduce heart disease by promoting polyunsaturated margarines and cooking oils could be partly responsible for the recent dramatic increase in childhood asthma in the developed world, say researchers in Australia. They found that a diet high in polyunsaturated fats more than doubles a child's risk of asthma.

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn1046


Vetten die doden en genezen - Udo Erasmus

Udo Erasmus geneesde zichzelf van een door artsen ongeneeslijk geachte vorm van kanker met behulp van zuivere oliŽn. Zo kwam hij op het idee om te gaan onderzoeken waarom vetten zoveel ziekten kunnen veroorzaken (kanker en hart- en vaatziekten).

Dit leidde tot twee belangrijke ontdekkingen:

1. Vetten die doden:
De vetten die wij doorgaans via onze voeding (margarine en dierlijke, verzadigde vetten) binnenkrijgen, veroorzaken door hun moleculaire structuur gezondheidsproblemen

2. Vetten die genezen:
OliŽn met van oorsprong een gezonde moleculaire structuur worden tijdens het verwerkingsproces van de fabrikanten met het giftige natriumhydroxide behandeld en vervolgens zo sterk verhit dat iedere voedingswaarde teniet wordt gedaan. Deze oliŽn, die van nature zeer heilzame bestanddelen voor ons lichaam bevatten, vormen de “essentiele vetzuren”. Substanties die zonder meer te vergelijken zijn met vitaminen, sterker nog, ze worden als zodanig beschouwd, nl. als vitamine F. Ze moeten door ons uit de voeding gehaald worden, en de naam zegt het al, ze zijn essentieel, d.w.z. we kunnen niet zonder!

http://www.fit2sport.net


De cholesterol-leugen - W. Hartenbach

De Cholesterol leugen

Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljardenbusiness geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach en enkele andere belangrijke wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijk en vaak zelfs levensgevaarlijk.


Margarine-eters hebben twee maal zo veel hartinfarcten dan boter-eters. (Nutrition Week 3/22/91   21:12)

http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_nl.html


Walter O.M.Fachť, Orthomoleculair Biochemicus

De strijd om de vetmarkt is opnieuw in volle hevigheid losgebarsten. De margarinefabrikanten voeren een agressieve strijd om de markt, waarbij zij elkaar proberen af te troeven met reclame voor 'innoverende toevoegsels'. Iedere down in de markt, vooral ook iedere aanmerking op de invloed van margarines op de gezondheid, wordt gecounterd door “innovaties” die met veel tamtam moeten bewijzen hoe goed en gezond hun product wel is. Zij goochelen met cijfers en gezondheidsclaims. Tot daar aan toe, dat zijn we al wel gewoon. Erger is dat zij ook druk uitoefenen op de pers: als er een artikel verschijnt in de krant dat in hun nadeel spreekt (zie "Nieuwe margarinereclames zijn misleidend" in Het Laatste Nieuws op 9 en 10 maart 2002), slagen zij er blijkbaar in om de redactie van de krant zů onder druk te zetten dat er binnen de kortste tijd een artikel verschijnt dat vertelt dat margarine wel gezond is! (Zie "Margarine is wel gezond", zelfde krant op 18 maart).

Bovendien slagen zij erin ongevraagd, buiten ons weten om, het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen te doen citeren bij een zelfverzonnen uitspraak. Deze laatste laat uitschijnen dat het VIOW ermee zou akkoord zijn dat Vitelma Progress kadert in een gezonde voeding. Iets wat wij vooreerst nooit gezegd hebben en waarmee we bovendien helemaal niet akkoord mee kunnen gaan! Wij protesteren via ons tijdschrift tegen het misbruik van onze naam zowel in de krant als op de website van Vitelma. Tevens hebben wij aan de krant en Vitelma ons ongenoegen geuit en dringend om rechtzetting verzocht.

Deze info is gehaald uit een cache pagina in Google:

http://66.249.93.104/search?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:
2004-47,GGLD:nl&q=cache:http%3A%2F%2Fwww.viow.be%2Fnl%2Fdetail.php
%3Fid%3D135%26pid%3D8%26sid%3D19%26tid%3D6


Voedingsschandalen mbt margarines in het verleden


The Margarine hoax

Margarine is made by adding hydrogen atoms to the fat molecules to make them more saturated, raising the melting point of the fat so it remains a solid at room temperature, i.e., the margarine won't run all over the table. This process, called "hydrogenation," requires the presence of a metal catalyst and temperatures of about 500įF (260įC) for the reaction to take place. It causes about half of the cis- bonds to flip over into a trans- configuration.

Hydrogenation became popular in the US because this type of oil doesn't spoil or become rancid as readily as regular oil and therefore has a longer shelf life. You can leave a cube of margarine sitting out for years and moulds, insects or rodents will not touch it. Margarine is a non-food! It would appear that only humans are foolish enough to eat it! Because the fats in margarine are partially hydrogenated (i.e., not fully saturated), the manufacturers can claim it is "polyunsaturated" and market it to us as a healthy food.

Many other fatty chemicals are also created when oils are partially hydrogenated. In Fats that Heal, Fats that Kill, Udo Erasmus stated: "So many different compounds can be made during partial hydrogenation that they stagger the imagination... Needless to say, the industry is hesitant to fund or publicize thorough and systematic studies on the kinds of chemicals produced and their effects on health.

Erasmus also quoted a statement about hydrogenation, made by Herbert Dutton, one of the oldest and most knowledgeable oil chemists in North America. It basically boils down to this: because of the known and unknown health effects of these hydrogenation by-products, government health regulations would not allow the process to be used for making edible products if it were to be introduced today.

Another 'side-effect' of hydrogenation is that a residue of toxic metals, usually nickel and aluminum, is left behind in the finished product. These metals are used as catalysts in the reaction, but they accumulate in our cells and nervous system where they poison enzyme systems and alter cellular functions, endangering health and causing a wide variety of problems. These toxic metals are difficult to eliminate without special detoxification techniques, and our 'toxic load' increases steadily with small exposures over time. Since they are increasingly found in our air, food and water, the cumulative doses can add up to dangerous levels over time.

http://drcranton.com/nutrition/margarin.htm


EssentiŽle vetzuren en de preventie van borstkanker

The Right Fat Diet - prevention of breastcancer

Avoiding phoney fats like margarine and vegetable shortening, as well as processed vegetable oils that are high in polyunsaturates, is a must for any woman looking to prevent breast cancer and ill health. Taking extra care to include organic sources of healthy fats like olive oil, butter and coconut oil, as well as CLA-rich foods from grass-fed cattle, will help prevent breast cancer and other diseases. Dr Enig agrees, ‘The best dietary advice is to avoid partially hydrogenated vegetable oils and high levels of omega-6 oils. Use a broad balance of natural fats and oils and consume as many whole foods and whole food mixtures as possible.’

http://www.positivehealth.com/permit/articles/Nutrition/byrnes64.htm


Eat natural, traditional fats; avoid newfangled foods made from vegetable oils; use butter, not margarine

Most of the trans isomers in modern hydrogenated fats are new to the human physiology and by the early 1970’s a number of researchers had expressed concern about their presence in the American diet, noting that their increasing use had paralleled the increase in both heart disease and cancer. The unstated solution was one that could be easily presented to the public: Eat natural, traditional fats; avoid newfangled foods made from vegetable oils; use butter, not margarine. But medical research and public consciousness took a different tack, one that accelerated the decline of traditional foods like meat, eggs and butter, and fueled continued dramatic increases in vegetable oil consumption.

http://www.diabetes-normalsugars.com/articles/truth_about_fats.shtml


Consumption of partially-hydrogenated vegetable oil may contribute to occurrence of coronary heart disease

Its ironical -- animal fats have been blamed for the damage caused by partially-hydrogenated oils -- which started out as wholesome vegetable oils -- that is, until they were chemically altered by man. I can't help but think about so many in the general public who are not scientifically trained and who have been brain-washed by the countless illegal commercials that promise that using margarine will protect them from heart disease. These people don't even read the newspaper accounts such as the report from Harvard that margarine actually is associated with increased heart disease and heart disease death. In the Harvard study of 85,000 nurses, after adjusting for all known possible confounding factors including total fat and total calorie intake, there was a fifty percent greater incidence of heart disease among those women with consuming the highest fifth of percentage of fats as TFAs compared to those in the lowest fifth. Since all other factors, including total fat and total calories were compensated for, the researchers conservatively concluded, "these findings support the hypothesis that consumption of partially-hydrogenated vegetable oil may contribute to occurrence of coronary heart disease."

http://www.drpasswater.com/nutrition_library/enig3_interview.html


Wetenschappelijke studies


Minder verzadigd vet en cholestrol - meer overlijdingsgevallen

In een meerjarig Brits onderzoek bij duizenden mensen, werd er aan de helft gevraagd om het verzadigd vet en de cholesterol te verminderen, en de hoeveelheid onverzadigde oliŽn zoals margarine en plantaardige olie te verhogen. Na een jaar hadden diegenen op het "goede" dieet 100% meer overlijdingsgevallen dan diegenen op het "slechte"dieet, ten spijte van het feit dat de mensen op het "slechte" dieet verder gingen met roken

Rose G and others. The Lancet, 1, 1062-1065, 1983;


Verhoogde kans op astma door grote inname margarine

Dietary intake of fatty acids, antioxidants and selected food groups and asthma in adults

Within a prospective study, we explored the associations between dietary intake of fatty acids, antioxidants and relevant food sources of these nutrients on the clinical manifestation of asthma in adulthood.

Conclusions: In summary, the present results provide evidence that even in adulthood a high margarine intake increases the risk of clinical onset of asthma. Whether oleic acid may serve as a proxy for margarine-derived trans-fatty acids (C18:1 t9) remains to be clarified.

European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 8-15

G Nagel (1) and J Linseisen (1,2)

(1) Division of Clinical Epidemiology, DKFZ German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany
(2) Unit of Human Nutrition and Cancer Prevention, Technical University of Munich, Germany

Correspondence: G Nagel, Division of Clinical Epidemiology, German Cancer Research Center, Im Neuenheimer Feld 280, 69120 Heidelberg, Germany. E-mail: g.nagel@dkfz-heidelberg.de

http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n1/abs/1602025a.html


Adipose tissue fatty acids and risk of myocardial infarction

Intake of very long-chain n-3 fatty acids as reflected in adipose tissue content is inversely associated with risk of myocardial infarction.

Trans fatty acids, linoleic and -linolenic acid were intercorrelated and associated with increased risk.

It is suggested that the increased risk may be connected to trans fatty acids or to some other factor associated with margarine consumption.

Onderzoekers:

J I Pedersen (1), J Ringstad (2), K Almendingen (1), T S Haugen (1),
I Stensvold (3) and D S Thelle (3,4)

(1) Institute for Nutrition Research, University of Oslo, Oslo, Norway

(2) ōstfold Central Hospital, Fredrikstad, Norway

(3) Department of Preventive Medicine, UllevŚl University Hospital, Oslo

(4) Department of Epidemiological Research, University of Oslo, Oslo, Norway

Correspondence to: J I Pedersen, Institute for Nutrition Research, University of Oslo, PO Box 1046, Blindern, 0316 Oslo, Norway. j.i.pedersen@basalmed.uio.no

http://www.nature.com/ejcn/journal/v54/n8/abs/


 

 


 


View My Stats