magnesium tekort & voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Magnesium tekort


Omdat magnesium zo'n belangrijke rol speelt bij onze gezondheid en we door uitputting van de grond (door oa kustmestgebruik) en slechte voeding niet voldoende magnesium kunnen binnen krijgen is het van belang dit goed in gaten te houden, kan veel ellende voorkomen. Magnesium is een uiterst belangrijk bestanddeel van chlorofyl, het pigment dat planten groen kleurt, en groene groente/algen zijn een goede bron van magnesium. Het hoogste percentage chlorofyl (bladgroen) kun je vinden in algen zoals Chlorella en Spirulina.

Ik kreeg een mooi artikel van dhr P Blauw dat ik heb aangevuld met allerlei studies mbt magnesium tekorten.

Zelf ben ik hooggevoelig en dagelijks gebruiker van magnesiumcitraat in poedervorm. Het voordeel van citraat is dat binnen minuten wordt opgenomen en niet de darmen overprikkelt zoals sulfaat en oxide doet. Je kunt het evt online in de VS bestellen of via deze site in Nederland. Daarnaast bestaat er nog magnesiumolie (is eigenlijk magnesiumwater) en magnesium-sulfaat creme.

Ron


ANTI - STRESS MINERAAL MAGNESIUM

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vooronderstelde tekorten van het mineraal MAGNESIUM in de bodem van westerse landen. Deze onderzoeken komen voort uit het vermoeden, dat de westerse mens over het algemeen veel klachten vertoont die het gevolg zijn van (relatieve) magnesiumtekorten in het lichaam.

Om een tekort aan magnesium in het lichaam te onderzoeken, wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van de zgn. "volbloed (spectraal)analyse", waarbij feitelijk de celconcentratie van de diverse essentiŽle nutriŽnten wordt bepaald. Deze bepalingen blijken een goede afspiegeling te zijn van de celconcentratie in de lichaamsweefsels en -organen; de 'reguliere' plasma- en/of serumbepalingen zijn hiervoor niet geschikt. Ook de iriscopie is een eenvoudige en betrouwbare vorm van "hulpdiagnostiek", bij het inschatten van de magnesium-status.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van eenzijdige, "niet-orthomoleculaire" kunstmest ťn de industriŽle voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg, dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium.

Het natuurlijk voorkomen van het mineraal magnesium in het (volwassen) menselijk lichaam is totaal ongeveer 25 gram, waarvan 50 - 65 % in de botten, minder dan 5 % in het extracellulaire vocht, waarvan nog
30 - 45 % in de cellen, minder dan 1 % in het bloed voorkomt.

Een orthomoleculair deskundige zal - indien nodig - magnesiumsuppletie adviseren; dus de voeding aanvullen met behulp van een kwalitatief goed magnesium-preparaat. Het is natuurlijk altijd een goede ondersteuning, om de voeding aan te passen en dus (op de meest natuurlijke wijze) dit onmisbare element het lichaam aan te bieden.

De werking van magnesium is belangrijk voor een groot aantal biochemische lichaamsfuncties; de belangrijkste zijn:

- energieproductie (Glycolyse en ATP-productie in de mitochondriŽn), prikkelgeleiding, regulatie bloeddruk, opbouw van botten en tanden, regulering van de waterhuishouding en met name een goede balans met kalium/fosfor/calcium, geleiding van zenuwimpulsen (hersenen en hart!), essentieel voor de celwandcommunicatie (opname en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere mineralen/elementen), bescherming tegen stapeling van zware metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, berillium, nikkel) in de hersenen, en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

MAGNESIUM-RIJKE VOEDING
Cacao (bevat, naast tarwezemelen, het tot nu toe hoogst gevonden magnesiumgehalte!), tarweproducten (-zemelen), sojaproducten (tofu), noten (vooral amandelen, pecannoten en cashewnoten), pinda's, bonen, granen, zaden (zonnebloempitten, sesamzaad), roggebrood, bananen en abrikozen, volle rijst, kokos, vele groene groenten en schelpdieren.

Bij de toepassing van een voeding-aanvullend magnesiumpreparaat kan het nodig zijn de biologische beschikbaarheid te versterken door tevens andere synergistische (meewerkende) elementen aan te vullen. We denken dan vooral aan een goede verhouding met het element calcium, zowel de aanwezigheid in de voeding - als de aanwezigheid in het lichaam.
Ook hierbij maakt de irisdiagnostiek zich weer nuttig, omdat een zekere mate van "blauw-verkleuring" van het oogwit wijst op een (meestal erfelijk bepaalde) aanleg voor stoornissen in de calciumstofwisseling. Vitamine D kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Een tekort daarvan geeft een moeilijke opname door de darmwand ťn een moeilijke acceptatie van calcium in het bloed. Dat geldt overigens ook voor de opname van magnesium.  Momenteel gaat men er van uit dat de ideale verhouding CALCIUM-MAGNESIUM in het lichaam 3:2 is. Ook de vitaminen B3, B6, C, F, het mineraal ZINK en het aminozuur TAURINE blijken voor een maximale benutting van magnesium onmisbaar (= co-factoren).

MAGNESIUM-VERBINDING
Het element magnesium is in een goed opneembaar product meestal gebonden aan het lichaamseigen, "linksdraaiend" asparaginezuur (L-aspartaat). Deze verbinding (chelering) is identiek aan de lichaamseigen binding; de verdraagbaarheid, biologische beschikbaarheid en het vervoer zijn zodoende optimaal. Het transport vindt plaats tot in het celplasma en in de celkern (mitochondriŽn); L-aspartaat heeft als sleepstof een sterke affiniteit met de botten.

MAGNESIUM L-ASPARTAAT is verkrijgbaar in druppelvorm (snelste orale opname) en in tablet-, poeder- of capsulevorm; daarnaast ook in complexvorm met andere elementen. Magnesium is een essentieel element voor de mens: het neemt deel aan meer dan 310 enzymatische reacties in het lichaam en is dus noodzakelijk voor een groot aantal belangrijke functies. Magnesium is van groot belang voor de prikkeloverdracht in de cellen en dus ook voor ENERGIE. Het is zowel een "meewerkend" als een "tegenwerkend" mineraal voor CALCIUM; beide elementen hebben elkaar steeds nodig voor ieders goede werking en benutting (antagonisme~synergisme).

Reeds jaren blijkt uit diverse wetenschappelijke rapporten dat er veel aanwijzingen zijn, dat het zeer nuttig en gewenst is de voeding van zwangere (en lacterende) vrouwen ALTIJD aan te vullen met extra essentiŽle vitaminen, mineralen enzovoort. Een chronisch magnesiumtekort neemt daarbij een groot deel van de zwangerschaps-complicaties voor zijn rekening. Juist en vooral de MAGNESIUM-STATUS is hier belangrijk om de kans op bijvoorbeeld te vroege weeŽn en te vroeg geboren baby's, maar ook de kans op een postnatale depressie, zwangerschapshypertensie, vochtophoping en pre-eclampsie voor de (a.s.) moeder te verkleinen. Ook groeistoornissen van de foetus worden met magnesium-deficiŽntie in verband gebracht.

Zo is ook aangetoond dat 85% van de hartinfarct-patiŽnten een (relatief) tekort heeft aan magnesium in de cellen. Onderzoek in Schotland, Ierland en Finland heeft overigens al jaren geleden een sterk verlaagd magnesiumniveau (minder dan 10mg./L) aangetoond in het drinkwater.

Verhoogde MAGNESIUM-TOEVOER leidt tot consequente vaatverwijding (arteriŽn en arteriolen) en heeft zodoende een gunstig effect bij hoge bloeddruk, maar ook bij kouwelijkheid door vaatvernauwing c.q. -verkramping.
Dier-experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat MAGNESIUM in staat is hartnecrose (afsterven van hartspierweefsel), welke door magnesiumtekort in stress-situaties is opgewekt, te verhinderen. Interessant in deze samenhang is het feit, dat magnesiumsuppletie het gevaar van bloedstolselvorming in de bloedvaten kan verkleinen (preventie - hartinfarct!).

MagnesiumdeficiŽntie verhoogt het vitamine E-verbruik; als deze stoffen niet worden aangevuld neemt het gevaar voor arterio-sclerotische vaatdegeneratie toe. Nieuwe onderzoeksresultaten geven een waardevolle betekenis aan de magnesium-suppletietherapie voor preventie en genezing van diabetes-symptomen, coronaire hartziekten en vroegtijdige verouderingsklachten.

MAGNESIUM is een 'natuurlijke tranquillizer', die zowel preventief als curatief kan worden toegepast. Het ontspant de spieren, zenuwen en bloedvaten door zgn. repolarisatie en geeft dus meer energie!

HET SYMPTOMEN-BEELD VAN EEN MAGNESIUMTEKORT IS INDRUKWEKKEND:

Algemeen: verstijfde, verharde en verkrampte spieren ~ (nerveus) gespannen zenuwen ~ snel en chronisch vermoeid ~ overspannenheid ~ uitputtingsverschijnselen ~ onrust, futloosheid en a-vitaliteit ~ prikkelbaarheid ~ alertheid-concentratie-geheugen- en woordbenoemingsstoornissen ~ kouwelijkheid ten gevolge van doorbloedingsstoornissen (door coronaire en/of perifere vaatverkramping/-vernauwing) ~ duizeligheid ("onvast lopen") ~ te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een 'natuurlijke bŤtablokker').

Specifiek: (drukkende, bonzende) hoofdpijn ~ migraine ~ (pre- en post-)menstruele klachten, pijnen ~ weersgevoeligheid ~ slaapstoornissen, meestal met nare dromen ~ overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht ~ angsten, fobieŽn en depressiviteit ~ prikken in de benen ~ hartkloppingen en pijnuitstraling rond de hartstreek (door verhoogde prikkelbaarheid van de hartspier- en hartzenuwcellen) ~ darmkrampen (-spasmen) ~ bronchospasmen + astmatische symptomen door hyperreactiviteit van de weefselreceptoren - histamine8; dus diverse allergische reacties ~ osteoporose (poreuze botten t.g.v. verstoorde calcium-magnesium-ratio) ~ verkalking van de nieren (en het hart, op termijn) en steen- + gruisvorming ~ hyperreactiviteit, onhandelbaarheid en nauwelijks te beÔnvloeden onrust bij (jonge) kinderen ~ de hik ~ cholesterolverhoging.

EEN VERHOOGDE BEHOEFTE AAN MAGNESIUM zien we bij de volgende bevolkingsgroepen en onder de volgende omstandigheden:

bij veel gebruik (misbruik) van koffie, alcohol, suiker, eiwitten (veel vleesgebruik!) en calciumpreparaten en/of melkproducten.

bij veel en langdurig gebruik van laxantia en diuretica (plasmiddelen). Ook: bij zware vastenkuren!

bij veel/langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld calcium-antagonisten, digitalispreparaten en antibiotica maar ook de anticonceptiepil.

als gevolg van langdurige fysieke en/of intellectuele overbelasting (psychosomatische stress). Dit kan uiteenlopen van zorgen, pijn, verdriet en frustraties tot lichamelijke stress-belasting, maar ook bijvoorbeeld het ondergaan van een lichamelijk trauma (klap-stoot-val-verstuiking enz.).
bij intensief sauna-gebruiker en bij (top)sport is er sprake van een verhoogde magnesiumbehoefte. Bij zware transpiratie wordt er veel magnesium uitgescheiden en dus verloren.

bij zwangerschap en lactatie; evenals het ongeboren kind.
Vooral bij mensen in inrichtingen, ziekenhuizen, bejaarden-/verzorgingshuizen, verpleegtehuizen en dergelijke, maar ook bij studenten ziet men vaak de gevolgen van magnesiumtekort. PatiŽnten die lijden aan anorexie, ondervoeding, chronische diarree, malabsorptie (patiŽnten die veel overgeven of een ((gedeeltelijke)) verwijdering van de maag en/of darm hebben ondergaan) , diabetici, alcoholici en personen die aan bepaalde nierziekten lijden ontwikkelen spoedig een magnesiumdeficiŽntie.

Recent onderzoek toont aan, dat ziektebeelden zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed en arteriosclerose, leververschrompeling (cirrose) en een alvleesklierontsteking, goed reageren op extra toevoer van MAGNESIUM.

Twee recente onderzoeken in 'Magnesium Research' 1997, 10:51-57 en 'Journal of Neurology' 1998, 245: 584-588. bevestigden dat er nieuwe aanwijzingen zijn over het belang van magnesium voor de functie van de bloedvaten in de hersenen. In een onderzoek in Taiwan concludeerden de onderzoekers dat er een significant omgekeerd evenredig verband bestaat tussen overlijdensgevallen tengevolge van aandoeningen aan de bloedvaten in de hersenen en de hoeveelheden magnesium in het drinkwater.

De wetenschappers ontdekten met name een daling met 24,8% in gestandaardiseerde sterftecijfers voor elke toename van de waarde aan magnesium in het drinkwater met 100 mg/liter. In een tweede, losstaand onderzoek dat in 1998 gepubliceerd werd in het Journal of Neurology, onderzochten artsen 96 patiŽnten die in beginstadia verkeerden van een ischemische beroerte. Dit is de meest voorkomende vorm van beroerte die ontstaat wanneer een bloedprop of afzetting van aderverkalking een ader verstopt en zo voorkomt dat deze bloed levert aan de hersenen.

Door het meten van de magnesium waarde in het bloed en de cerebro-spinale vloeistof en gebruik te maken van computertomografie (oftewel CT scan), waren onderzoekers in staat om een verband aan te tonen tussen gevonden lage waarde aan magnesium in de cerebro-spinale vloeistof in de eerste 48 uur na een beroerte en de plaats en de mate van verstoorde bloedvoorziening in de hersenen.

"De invloeden van magnesium op de binnenwanden en het gladde spierweefsel van slagaders leidt ertoe dat deze zich verwijden en dat hun samentrekking (spasme) feitelijk wordt tegengewerkt. Dit biedt bescherming tegen tijdelijke verstoring in de bloed- en zuurstofvoorziening van het weefsel door de slagader in kwestie", aldus Mildred Seelig, M.D., van het American College of Nutrition en adviseur van MRI. "Ook biedt magnesium bescherming tegen de langduriger verstopping van de bloedstroom die plaatsvindt bij de vorming van een bloedprop in de slagader. Het biedt de bloedplaatjes in de beginfase van de vorming van een bloedprop minder gelegenheid samen te klonteren en tevens verhindert het in de latere stadia bloedstolling in de slagaders.

Op deze manier biedt magnesium bescherming tegen het proces dat leidt tot een beroerte en zou magnesium suppletie ernstige complicaties en zelfs overlijden tengevolge van een beroerte kunnen helpen voorkomen." Zij waarschuwt echter dat in de veel zeldzamer gevallen waarin de beroerte veroorzaakt wordt door een bloeding die plaatsvindt wanneer een verzwakt bloedvat scheurt en aldus een hersenbloeding veroorzaakt, deze beschermende invloeden tegen introvasculaire bloedproppen niet effectief zijn. Wel is het zo dat er zich gedurende het verloop van een hersenbloeding slagaderlijke samentrekkingen (spasmen) ontwikkelen en magnesium bescherming biedt tegen de daaropvolgende verminderde bloedvoorziening (ischemie).

Deel 2

Inleiding
De afgelopen jaren is er regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke tekorten aan het mineraal MAGNESIUM in de bodem van westerse landen. Het gebruik van eenzijdige, "niet-orthomoleculaire" kunstmest ťn de industriŽle voedingsbewerking heeft ook in Nederland tot gevolg dat veel mensen lijden aan klachten die worden veroorzaakt door een chronische tekorten aan (vooral) magnesium. Volgens de Amerikaan Paul Mason blijkt uit literatuuronderzoek dat magnesiumtekort de afgelopen vijftig jaar een vitale rol heeft gespeeld bij de dood door hartfalen van zo?n 8 miljoen Amerikanen. Hij baseert zijn schatting op gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw dat er op wijst dat grote aantallen Amerikanen veel te weinig magnesium binnenkrijgen. Mason pleit onder andere voor een overstap op het Aziatische dieet waarin twee maal zoveel magnesium voorkomt als in een westers dieet. De moderne westerse landbouwmethoden die de bodem steeds verder uitputten, zullen naar verwachting het probleem van de magnesiumtekorten alleen maar verergeren.[16]

Functies
Magnesium is een essentieel element voor de mens: het neemt deel aan meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam en is dus noodzakelijk voor een groot aantal belangrijke functies. Magnesium is van groot belang voor de prikkeloverdracht in de cellen, de stabilisering van de celmembranen, de aanmaak van ATP (ademhalingsketen in de mitochondriŽn) en de economisering van zuurstof in de cellen. Het is kortom een zeer belangrijke factor voor de ENERGIEVOORZIENING. Een daling van de magnesiumconcentratie in erytrocyten van ongeveer 25%, heeft een activiteitsverlaging van de magnesiumafhankelijke enzymen tot gevolg van zo?n 50%[6] Insuline en adrenaline zorgen voor een constant en evenwichtig magnesiumniveau in de cel; insuline verhoogt de instroom en adrenaline de uitstroom.[13]

Ook de stofwisseling van vetten (vetzuuroxidatie), eiwitten en nucleÔnezuren, de glycolyse (verbranding van glucose tot acetyl-coenzym A), de prostaglandinesynthese, de huid- en pigmentstofwisseling en de synthese van RNA en DNA zijn volledig magnesiumafhankelijk. Door de sterke affiniteit van magnesium met fosforgroepen speelt het een grote rol in de stabilisatie van het DNA.[18] Recent onderzoek heeft gedemonstreerd dat magnesium noodzakelijk is voor de functie van het parathyreoÔde hormoon, de actieve metabolieten van vitamine D en insuline.[18]

Onderzoek
Om een tekort aan magnesium in het lichaam te onderzoeken, wordt gebruik gemaakt van de zgn. volbloedanalyse (E.L.N. te Bunnik), waarbij de bloedcelconcentratie van de verschillende essentiŽle nutriŽnten wordt bepaald. Deze bepalingen blijken een goede afspiegeling van de celconcentratie in de lichaamsweefsels en -organen; de reguliere plasma-bloedbepalingen zijn hiervoor geen geschikte parameters. Ook de iriscopie is een eenvoudige en betrouwbare vorm van "hulpdiagnostiek" bij het inschatten van de magnesium-status (op cellulair niveau van weefsels en organen). De natuurlijke hoeveelheid van het mineraal magnesium die in totaal in het (volwassen) menselijk lichaam voorkomt is ongeveer 25 gram, waarvan 50-65% in de botten, 30-45% in de hart- en skeletspiercellen, weke delen, lever en de erytrocyten, en minder dan 5% in het extracellulaire vocht, waarvan nog minder dan 1% in het bloedplasma voorkomt. Een bepaling van de magnesiumstatus in serum of plasma is daarom niet geheel representatief. De RDA voor magnesium verschilt per groep; jonge kinderen wordt tussen de 80 en de 170 mg/dag aanbevolen, tieners schieten door naar een hogere (volwassenen)behoefte, namelijk 270 tot 420 mg/dag, afhankelijk van de levensomstandigheden. De orthomoleculaire therapeutische dosering ligt voor vrouwen op 300 tot 800 mg/dag (zwangere vrouwen hebben een hogere behoefte!) en voor mannen op 300 tot 1.500 mg/dag.

MAGNESIUMRIJKE VOEDING
Chlorofyl is de magnesium-chelatie van porfyrine. Alle (donker)groene bladgroenten zijn relatief rijk aan magnesium vanwege het hoge chlorofylgehalte. Goede voedingsbronnen voor magnesium zijn: kelp en cacao (deze bevatten, naast tarwezemelen, het tot nu toe hoogst gevonden magnesium-gehalte!), tarweproducten (-zemelen), melassestroop, zonnebloempitten, noten (amandelen en cashewnoten!), pinda's, bonen, granen (gierst!), zaden, algen, roggebrood, bananen, avocado(!), volle rijst, kokos en vele groene groenten.

MAGNESIUMSUPPLEMENTEN
Bij de toepassing van een magnesiumpreparaat als voedingssupplement kan het nuttig zijn de biologische beschikbaarheid te verhogen door aanvulling van ťťn of meer van de volgende synergisten of co-factoren: calcium (de ideale verhouding CALCIUM-MAGNESIUM in supplementen is 3:2), kalium, vitamine D, de vitaminen B3, B6, C en F, het mineraal ZINK en het aminozuur TAURINE. Een chronisch tekort aan magnesium veroorzaakt een renaal verlies van calcium en kalium en het calcium migreert vervolgens van de botten (harde weefsels) naar de zachtere weefsels; denk in dit verband aan de geleidelijke opbouw van atherosclerotische plaques.[10]

MAGNESIUMVERBINDING
De biologische beschikbaarheid van organisch gebonden elementen is over het algemeen veel hoger dan die van anorganische verbindingen. Goed verkrijgbare en veel gebruikte verbindingen van magnesium zijn tegenwoordig: -L-aspartaat, -arginaat, -ascorbaat, -aspartaat, -caprylaat, -citraat, -cysteÔnaat, -fumaraat, -gluconaat, -glutamaat, -glycinaat, -ketoglutaraat, -Krebs, -lactaat, -lysinaat, -malaat, -methionine, -nicotinaat, -orotaat, -salicylaat, -succinaat, -tartraat en -taurinaat en aminozuurgecheleerd magnesium. Het transport van de meeste organische verbindingen vindt plaats tot in het celplasma en in de celkernorganellen (mitochondriŽn). Sommige verbindingen zijn zowel in vloeibare als in vaste vorm voorhanden.

MAGNESIUM ALS CELBESCHERMER en HET AFWEERSYSTEEM
Magnesium beschermt de cel tegen intoxicatie en stapeling van zware metalen, zoals lood, aluminium, kwik, cadmium, berillium en nikkel. Bij degeneratieve ziekten als M. Parkinson wordt veel stapeling van zware metalen in de hersenen aangetroffen. Bij kinderen wordt ook een (mentale) leerachterstand met zware-metalenbelasting in verband gebracht.[10] Het globuline properdine dat verantwoordelijk is voor de bacteriolyse, de protozoŲlyse, het inactiveren van virussen, de erytrocytolyse en waarschijnlijk ook voor de lyse van carcinoomcellen, kan niet zonder magnesium effectief worden.[19][20]

Uit een nog recenter onderzoek blijkt dat magnesium een preventieve werking heeft op de ontwikkeling van colorectale kankers, zoals beschreven in het december 2004 nummer van het Journal of the American College of Nutrition (vol 23, no 6, 704S-711S); [Dr Jean Durlach from the International Society for the Development of Research on Magnesium at the Pierre et Marie Curie University in Paris] en ook volgens het Journal of the American Medical Association (293, pp86-89); een hoog magnesiumgehalte in de voeding geeft vrouwen extra bescherming tegen de ontwikkeling van colorectale kanker, volgens een Zweedse studie in het hiervoor genoemde rapport.

ZWANGERSCHAP
Zwangere en lacterende vrouwen hebben een sterk verhoogde behoefte aan allerlei essentiŽle nutriŽnten zoals magnesium, om de kans op te vroege weeŽn en te vroeg geboren baby's, maar ook de kans op een postnatale depressie voor de moeder te verkleinen. Dubbelblind onderzoek heeft aangetoond dat magnesium beter in staat is eclampsie (zwangerschapsstuipen) te voorkomen dan phenytoÔne.[17] V. Kuti et. al. hebben aangetoond dat het aantal miskramen dat optreedt door het tijdig geven van magnesium(citraat) met meer dan 80% verlaagd wordt. L. en G. Spštling konden vervolgens in hun dubbelblinde en placebogecontroleerde studie met 568 vrouwen aantonen dat door de inname van magnesium het optreden van vroegtijdige weeŽn met 55% en bloedingen met 76% gereduceerd kan worden. Daardoor kon het aantal ziekenhuisopnamen van zwangeren met 40% worden teruggebracht. Verder vonden in de magnesiumgroep 50% minder vroeggeboorten plaats en was het aantal zuigelingen dat met een ondergewicht werd geboren 40% lager. Maar liefst 40% minder pasgeborenen moesten op de intensive care behandeld worden. Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap extra magnesium krijgt toegediend, verkleint dit de kans op sterfte van haar baby wanneer deze twee maanden te vroeg geboren wordt. Ook treedt er minder hersenschade op, aldus de onderzoeker Dr. Caroline Crowther.[3] Maar liefst 80% van de westerse babypopulatie heeft onvoldoende magnesium in de lichaamscellen, hetgeen niet zelden tot darmkolieken leidt.[14]

HORMOONBALANS
Magnesiumtekort is ?normaal? bij vrouwen met PMS-klachten. Uit een experiment bleek dat twee maanden lang slechts 200 mg/dag genoeg was om aanzienlijk minder vocht vast te houden en minder in gewicht toe te nemen. Er trad tevens minder oedeem op, de borsten waren minder pijnlijk en het opgeblazen, pijnlijke gevoel in de onderbuik nam af.[2] Bij vrouwen met een post-menopauzale osteoporose is een significante reductie aantoonbaar van de bot-mineralen en het serum-magnesiumgehalte; magnesium heeft een belangrijke invloed op de re-mineralisatie en de matrix-opbouw van het bot.[8] Magnesium reguleert de calciumstofwisseling door inwerking op diverse hormonen, inclusief het parathormoon (>hypocaliŽmie) en calcitonine.[4] De magnesiumconcentratie heeft een effect op serotoninereceptors, de nitraatoxide-synthese en -afgifte en de NMDA-receptors; deze spelen allen een rol bij migraine. In een multi-center, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde en gerandomiseerde studie werden de migraineaanvallen met 41,6% teruggebracht met een dagdosis magnesium van 600 mg, gedurende 12 weken.[8]

CARDIOVASCULAIRE PATHOLOGIE en CHOLESTEROLPROBLEMATIEK
Er is aangetoond dat 85% van de hartinfarctpatiŽnten een (relatief) tekort heeft aan magnesium in de cellen. Onderzoek in Schotland, Ierland en Finland heeft overigens al jaren geleden een sterk verlaagd magnesiumniveau (minder dan 10mg./L) aangetoond in het drinkwater. Ook dierexperimenteel onderzoek heeft aangetoond, dat magnesium in staat is hartnecrose (afsterven van hartspierweefsel), welke door magnesiumtekort in stresssituaties is opgewekt, te verhinderen. Interessant in deze samenhang is het feit, dat magnesiumsuppletie het gevaar van bloedstolselvorming in de bloedvaten eveneens kan verkleinen. Verhoogde magnesiumtoevoer leidt tot consequente vaatverwijding (arteriŽn en arteriolen) en heeft zodoende een gunstig effect bij hoge bloeddruk, maar ook bij kouwelijkheid door vaatvernauwing c.q. -verkramping. Zowel in vitro als in vivo blijkt magnesium het gehalte van de lichaamseigen vasodilatator prostacyclin te verhogen.[8] Magnesium is een onontbeerlijke co-factor voor een goede werking en activering van de Na-K-pomp in de cellen; een onevenwichtigheid daarvan veroorzaakt direct stoornissen van vele celfuncties. Magnesium heeft een beschermende werking tegen schade van het vaatwandendotheel door vrije zuurstofradicalen, en waarschijnlijk een inhiberende invloed op de platelet-aggregatie.[8]
MagnesiumdeficiŽntie verhoogt het vitamine E-verbruik; als deze stoffen niet worden aangevuld neemt het gevaar van arterosclerotische vaatdegeneratie toe. Recent onderzoek toont aan, dat ziektebeelden als een te hoog cholesterolgehalte in het bloed en arteriosclerose, leververschrompeling (cirrose) en alvleesklierontsteking, goed reageren op extra toevoer van magnesium. Magnesium kan het HDL-cholesterol verhogen, het LDL-cholesterol verlagen, de platelet-aggregatie inhiberen en bescherming bieden tegen calciumstapeling in de bloedvaten (sclerotisering).[9] Dagelijkse magnesiuminname geeft na een maand bij patiŽnten met suikerziekte een verlaging van het totaal cholesterol en een stijging van het gunstige HDL-cholesterol te zien.[11] Zink, selenium en magnesium zijn essentiŽle minerale co-factors bij enzymatische reacties van de methionine en homocysteÔne metabole pathways.[9]

DIABETES
Nieuwe onderzoeksresultaten geven een waardevolle betekenis aan de magnesiumsuppletie-therapie voor preventie en genezing van diabetessymptomen (type 2, in gecombineerd met obesitas; zie http://www.nutraingredients.com/news/news.asp?id=8407) en vroegtijdige verouderingsklachten. Bij diabetespatiŽnten word vaak een relatief tekort aan magnesium gevonden (25-38%). DiabetespatiŽnten zijn erg gevoelig voor ongewenste uitwerkingen op de bloeddruk, de bloedvetten (lipogenesis) en het netvlies.[7] De werkzaamheid van vitamine C en magnesium werd onderzocht bij 56 diabetici. Tijdens magnesiumsuppletie trad een bloeddrukverlaging op bij insulineafhankelijke diabetici.[12] Magnesium stimuleert eveneens de insulinereceptoren van de spiercellen, bevordert de cellulaire glucose-influx en verhoogt de enzymactiviteit van de pyruvaat-kinase, die o.a. de afbraak van glucose tot pyruvaat reguleert. Er zijn aanwijzingen dat magnesium de insulinereceptor-binding wijzigt en verbetert.[8] Volgens sommige onderzoekers is magnesium de second messenger van het insulinehormoon; magnesium kan de glucose-geÔnduceerde insuline-secretie reduceren.

ZENUWSTELSEL
Magnesium is een 'natuurlijke tranquillizer' die zowel preventief als curatief kan worden toegepast; het laat een significante en zelfs superieure werking zien ten opzichte van diazepam en phenytoin[8]. Het ontspant de spieren, zenuwen en bloedvaten door zgn. ?repolarisatie? en geeft dus meer energie. Magnesium heeft het karakter van een anti-convulsant via de neurale calciumkanaal-blokkade en lijkt een antagonist van de glutamaat-N-methyl-D-aspartaat (NMDA) receptor.[8] De neuromusculaire membranen van de zenuwcellen worden door magnesium ge(re)polariseerd. Een hoge adrenalinespiegel, vaak geassocieerd met ADHD, geeft een hogere magnesiumuitscheiding via de urine; suppletie van magnesium heeft een goede invloed bij ADHD.[1] Stress veroorzaakt een toename van de activiteit van catacholaminen; dit is een chemische verzamelnaam voor sympathische neurotransmitters zoals noradrenaline, adrenaline en dopamine (producten van het bijniermerg). Bij stressklachten speelt magnesium een onschatbare rol; het membraan-stabiliserend effect van magnesium remt overschotten van adrenalinesecretie en dempt de cellulaire sensibiliteit voor stresshormonen, vooral op het niveau van het hart, de hersenen en de spieren.[5]

Ook viscerale aandoeningen zoals darmspasmen, diarree of juist obstipatie, braken en nausea, spasmen van de urinewegen en andere sfincters kunnen optreden door neuromusculaire prikkelbaarheid van de Plexus Auerbach-MeiŖner (die zich in het abdomen bevindt) ten gevolge van magnesiumdeficiŽntie.[21]

SYNERGIE MET ANDERE NUTRIňNTEN en CELLULAIR EVENWICHT
Magnesium versterkt de opname van vitamine E. Vitamine B6 werkt als een synergist met magnesium; de stofwisseling van beide stoffen is sterk met elkaar verweven. Ook het aminozuur taurine bepaalt in belangrijke mate de intracellulaire magnesiumconcentratie. Zonder vitamine B6 kan magnesium de cel niet binnenkomen.

ANDER GEBRUIK
Bepaalde magnesiumverbindingen worden toegepast als laxans, maar ook als antacidum. Magnesiumverbindingen worden ook ingezet om de zuur-base-balans te verbeteren; magnesium is een base en bindt met zuren. In het blad "Journal of the American Medical Association" (Vol. 293, pp. 86-89) werd op 31-01-2006 bekend gemaakt dat magnesium en het gebruik van magnesiumrijke groenten, fruit, granen enz. de incidentie van colon-kanker bij vrouwen reduceert. Het onderzoek geeft tevens aan dat de RDA voor magnesium aan de lage kant is; de RDA voor vrouwen is 320mg/dag, voor mannen 420mg/dag.

HET SYMPTOMEN-BEELD VAN EEN MAGNESIUMTEKORT IS INDRUKWEKKEND!

hier volgt een overzicht:

Algemeen: verstijfde, verharde, verkrampte en soms trillende spieren (?s nachts!) ~ nerveus gespannen zenuwen ~ snel en chronisch vermoeid zijn ~ overspannenheid ~ uitputtingsverschijnselen ~ onrust, futloosheid en a-vitaliteit ~ prikkelbaarheid ~ alertheid-, concentratie-, geheugen- en woordbenoemings-stoornissen ~ kouwelijkheid ten gevolge van doorbloedingsstoornissen (door coronaire en/of perifere vaatverkramping/-vernauwing) maar ook dreigende beroertes en TIA?s ~ duizeligheid ("onvast lopen") ~ te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een 'natuurlijke bŤtablokker, een biologische calciumantagonist') ~ diabetessymptomen en hypoglycaemie.

Specifiek: (drukkende, bonzende, hypertensie-) hoofdpijn ~ migraine ~ (pre- en post-)menstruele klachten en pijnen ~ weersgevoeligheid ~ slaapstoornissen, meestal met nare dromen ~ overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht ~ angsten, fobieŽn en depressiviteit ~ haaruitval ~ prikken in de benen ~ hartkloppingen en pijnuitstraling rond de hartstreek (door verhoogde prikkelbaarheid van de hartspier- en hartzenuwcellen, soms myocardinfarct en andere myocardpathologie) ~ jeuk aan handen en voeten ~ darmkrampen (-spasmen) ~ bronchospasmen + astmatische symptomen door hyperreactiviteit van de weefselreceptoren > histamine verhoging; dus diverse allergische reacties ~ osteoporose (poreuze, broze botten t.g.v. verstoorde calcium-magnesium-ratio) ~ verkalking van de nieren (en het hart, op termijn) en steen- + gruisvorming, o.a. in de nieren ~ hyperreactiviteit, onhandelbaarheid en nauwelijks te beÔnvloeden onrust bij (jonge) kinderen ~ de hik ~ cholesterolverhoging ~ vroegtijdige weeŽn tijdens zwangerschap ~ fibromyalgie ~ glaucoom.

VERHOOGDE BEHOEFTE AAN MAGNESIUM:
zien we bij de volgende bevolkingsgroepen en onder de volgende omstandigheden:

1] bij veel gebruik (misbruik) van koffie, alcohol (!), suiker, eiwitten(!) en calcium (melkproducten).

2] bij veel en langdurig gebruik van laxantia en bepaalde diuretica (plasmiddelen), calcium-antagonisten, digitalispreparaten (50 jaar geleden werd al gebruik gemaakt van Mg IV-injecties bij hartaritmieŽn en digitalisintoxicatie, een remedie waarbij te veel intracellulair calcium in de hartspiercellen kan worden geforceerd (!)), en de anticonceptiepil. Het zeer toxische chemotherapeutische middel Cisplatina veroorzaakt ernstig magnesiumverlies; permanente schade aan de niertubuli kan worden voorkomen door preventieve magnesiumtoediening. Ook verschillende antibiotica, antimycotica en steroÔden veroorzaken bij veelvuldig gebruik een stevig magnesiumverlies. Sommige medicijnen (cyclosporine!) kunnen een nefrotoxisch effect hebben met als gevolg niercelcontractie en vermindering van de glomerulaire reabsorptie en dus per saldo groot magnesiumverlies veroorzaken. Cystic fibrosepatiŽnten krijgen vaak antibiotica voorgeschreven, hetgeen een ernstig magnesiumverlies tot gevolg kan hebben. Dit magnesiumtekort veroorzaakt een cumulatieve dosis aminoglycosiden (tobramycine), waardoor vervolgens beschadigingen van de niertubuli kunnen ontstaan[15].

3] bij zware vastenkuren en eenzijdige diŽten.

4] bij fysieke en/of langdurige intellectuele overbelasting (psychosomatische stress). Dit kan uiteenlopen van zorgen, pijn, verdriet en frustraties tot lichamelijke stressbelasting, maar ook bijvoorbeeld het ondergaan van een lichamelijk trauma (klap-stoot-val-verstuiking enz.).

5] bij intensief saunagebruik en de beoefening van (top)sport is de magnesiumbehoefte verhoogd. Bij zware transpiratie wordt er veel magnesium uitgescheiden en dus verloren.

6] bij mensen in inrichtingen, ziekenhuizen, bejaardenverzorgingstehuizen en verpleegtehuizen, maar ook bij studenten ziet men vaak de gevolgen van magnesiumtekort. PatiŽnten die lijden aan anorexie en/of boulimia, ondervoeding, chronische diarree, malabsorptie en patiŽnten die een (gedeeltelijke) verwijdering of bypass van de maag en/of darm hebben ondergaan, lijden spoedig aan magnesiumdeficiŽntie. Het blijkt tevens, dat de laagste inkomensgroep minder magnesiumrijke voeding gebruikt.

ZEER INCIDENTEEL VOORKOMENDE BIJWERKINGEN VAN MAGNESIUMGEBRUIK:
Sommige personen krijgen (in de beginfase) van magnesiumgebruik tijdelijk een gevoel van moeheid of loomheid (bijv. in de benen) na inname van een hoge dosis magnesium, hetgeen kan wijzen op reeds verhoogde magnesiumspiegels in het serum en/of de cellen. In overleg en/of na onderzoek kan de dosis dan worden verlaagd.De nierfunctie heeft een belangrijke invloed op het serum-magnesiumgehalte. Door stress gaat er veel magnesium verloren via de nieren, maar bij een slechte nierfunctie stijgen de magnesium-bloedspiegels soms te snel. Het hebben van een ernstige nierziekte (anurie) en het zijn van een nier-dialysepatiŽnt vormt voor magnesiumsuppletie een contra-indicatie. Het hart kan een (veel) te hoog magnesium-aanbod krijgen, een hypermagnesiŽmie, waardoor kans op een ernstig AV-block ontstaat (tenzij in aanwezigheid van een pacemaker). De nier lijkt het primaire orgaan voor de magnesium-homeostase, het wordt gefilterd en gereabsorbeerd, maar het exacte werkingsmechanisme is nog niet bekend. Zo?n 65% van het gefiltreerde magnesium wordt gereabsorbeerd in de Lis van Henle en 20-30% in de proximale tubuli. Ongeveer 3-5% van het gefiltreerde magnesium wordt met de urine uitgescheiden.[8]Bij myasthenia gravis dient magnesiumsuppletie te worden vermeden; het kan een exacerbatie van despierzwakte, ook wel een ?myasthenische crisis?, uitlokken.Uitgezonderd de -orotaat en de -aspartaatverbindingen hebben alle magnesiumverbindingen een min of meer laxerend effect; de mate waarin verschilt per individu. De (organische) magnesiumcitraatvorm en de -malaatvorm hebben dit effect het sterkst; deze vormen kunnen dus goed toegepast worden bij verstoppingsverschijnselen.

Interacties:
Een hoge calcium-inname (meer dan 2 gram) en vitamine D*, verlagen de absorptie van magnesium. Dit geldt ook voor een hoge inname van Inositol hexafosfaat. Gelijktijdige inname van magnesium en ijzer geeft een absorptievermindering van ijzer. Gelijktijdige inname van magnesium en mangaan veroorzaakt een mangaan-absorptievermindering. Gelijktijdig gebruik van niet-verteerbare oligosaccharides (FOS) remt de colon-absorptie van magnesium. Gelijktijdige inname van fosfaat geeft een verlaagde opname van zowel magnesium als fosfaat.*(Een tekort aan vitamine D geeft eveneens een verlaging van de magnesiumabsorptie!)

De Amerikaanse Food and Nutrition Board erkent dat personen met de volgende condities baat kunnen hebben bij (een voorgeschreven) magnesiumsuppletie: Neonatale tetanie, hyperurikemie, hyperlipidemie, lithium intoxicatie, hyperthyreoÔdie, cardiale artmie en digitalis intoxicatie.

Literatuur:
Algemeen: Fuchs, Norbert: Mit Nšhrstoffen heilen, 2e Łberarbeitete und erweiterte Auflage, Ralf Reglin Verlag, KŲln

[1] Jan Blaauw: Orthomoleculaire behandleingsmogelijkheden en voedingsinterventie, in: De Orthomoleculaire Koerier, 19e jaargang, No. 1, Nr. 104, blz.17

[2] J. Women?s Health, 1988; 7: 1157-65

[3] Australasian Collaborative Trial of Magnesium Sulphate (ACTOMg SO4) Collaborative Group, Crowther CA, Hiller JE, Doyle LW, Haslam RR, Jama 2003, 290(20): 2669-76

[4] Michael T. Murray: Encyclopedia of Nutritional Supplements, ND,1996, 162

[5] K.D. VŲlger: Magnesium - ein Łberschštztes oder unterbewertetes Pharmakon? Teil 1: GrundlagenfŁr die Therapie, Deutscher Apotheker Verlag, 1991

[6] H.J. Holtmeijer: Magnesium und Kalzium, Analytik, Physiologie, Pathophysiologie und Klinik, WVG, 1995

[7] Dr. Lothar Burgerstein?: Handbuch Nšhrstoffe, 10. Auflage (Dr. med. Michael Zimmermann, Hugo Schurgast (Apotheker), Uli P. Burgerstein, 2002 Karl F. Haug Verlag, Stuttgart

[8] PDR for Nutritional Supplementsģ, Sheldon Saul Hendler, PhD, MD, David Rorvik, MS et al, Medical Economics, Thomson Healthcare, 288-295

[9] Seelig & Heggtveit, Am. J. of Clinical Nutrition, Jan. 1974; 27 (1): 59-79

[10] Productinformatie Magnesan Forte, Orthomoleculair specialitť Bonusan Geneesmiddelen

[11] Magnesium Research 1994; 7(1): 43-47

[12] Eriksson J. Magnesium and ascorbic acid supplementation in diabetes mellitus. Annals of Nutrition and Metabolism 1995;39:217-223

[13] Johan Sprietsma, Overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, hart en vaatziekten - een tekort aan spoorelementen (Ankh Hermes)

[14] W.O. Fachť, Orthomoleculaire Biochemie, Baby & kleutervoeding. Nutritionele monografie VIOW, Laarne, 1998

[15] Akbar et al, Aminoglycoside-associated hypomagnesaemia in children with cystic fibrosis; Acta Paediatrica 88 (7): 783-785, juli 1999

[16] Paul Patterson: Calculations of American Deaths Caused by Magnesium Deficiency, As Projected From International Data, CA, VS

[17] Lucas MJ et al; New Engl. J. Med. 333: 201-205, 1995

[18] Bio Vitaal productinfo over Super Magnesium-Complex, Bio Vitaal te Heelsum

[19] Simon, K.H.: Magnesium-Physiologie, Pharmakologie, Klinik, Wissenschaft, Verlagsgesellschaft, Stuttgart 1967

[20] Zumkley, H.: Wasser-, Elektrolyt-, und Sšure-Basen-Haushalt, Thieme Verlag, Stuttgart, 1976

[21] Drs. Saskia van As, arts te Amsterdam, artikelen in Arts & Alternatief nr. 1 en 2, 1992 en nr.10, 1991, M. Lewis

--------------------------------------------------------------------------------

Auteur: P.A. Blaauw, natuurgeneeskundige te Assen

www.pablaauw.nl


Scriptie over spierkramp

Een specifieke rol ligt weggelegd voor magnesium. Magnesium is van belang voor vele  enzymreacties. Met name in de energiestofwisseling heeft het een grote rol. Samen met calcium is het zeer belangrijk voor de relaxatie en contractie van spieren. Spierkrampen die ontstaan door dehydratie worden veroorzaakt door te weinig vocht in de weefsels en door een te kort aan belangrijke mineralen in de lichaamscellen, zoals natrium, kalium, magnesium, etc. Calcium zorgt voor spiercontractie en magnesium voor spierrelaxatie. De meest optimale ratio tussen magnesium en calcium varieert in de literatuur tussen de 2:1 en 3:1. Veranderingen in extracellulaire calcium concentraties hebben effect op de kracht en de duur van contracties van de spiervezels.

Lees verder


Waarom extra magnesium nodig is

Magnesium is een essentieel mineraal dat nodig is voor vele processen in het menselijk lichaam. Er is geen leven mogelijk zonder magnesium. Iedere cel in het lichaam heeft magnesium nodig om de energie te kunnen produceren die nodig is voor het functioneren van de cel. In iedere cel bevindt zich een energiefabriekje (mitochondriŽn) die magnesium nodig heeft om goed te kunnen werken. Een tekort aan magnesium kan een rol spelen bij een scala aan klachten zoals vermoeidheid, fybromyalgie, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, koude handen en voeten, spierkrampen, rusteloze benen, psoriasis, eczeem, pre-mentrueel-syndroom, migraine en nog vele andere klachten. Dr. Carolyn Dean gaat in haar boek "The Magnesium Miracle" uitgebreid in op het verband met magnesium bij al deze klachten.

Hoe komt een mens aan magnesium?

Magnesium komt normaal gesproken via de voeding binnen in het menselijk lichaam. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld alle (donker)groene groenten, noten, zeewier. Veel mensen krijgen veel te weinig magnesium binnen via de voeding. De voorkeur van veel mensen en kinderen voor bewerkte voeding, fast food, vlees en zuivel draagt hieraan bij. Een vergelijkbaar voedingspatroon is magnesiumarm. Vanuit de evolutie heeft de mens bovendien geen systeem of voorziening om magnesium makkelijk te kunnen opslaan. Daardoor kampen inmiddels veel mensen met een magnesiumtekort. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid magnesium in groenten en fruit afgelopen jaren ook alleen maar achteruit is gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat een groot deel van de bevolking een tekort heeft aan magnesium wat zich kan uiten in allerlei verschillende klachten.

Hoe de magnesiumvoorraad aan te vullen?

Magnesium kan aangevuld worden op verschillende manieren. Allereerst is er de mogelijkheid om veel meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn (donkergroene) groenten zoals spinazie, amandelen, sesamzaad, zilvervliesrijst, walnoten. Een andere manier is het gebruik van orale magnesiumsupplementatie. Orale supplementatie wil zeggen dat de aanvulling plaatsvindt via het maagdarmkanaal. Meestal spreken we dan over magnesiumtabletten. Bekend zijn tabletten op basis van magnesiumoxide. Andere vormen zijn magnesiumcitraat, magnesiumaspartaat, enzovoorts. Een magnesiumtablet van 500 mg magnesiumoxide bevat echter gťťn 500 mg magnesium. De werkelijke opname in het lichaam van magnesium via deze vorm ligt aanzienlijk lager dan het aantal mg van de tablet doen vermoeden door de vulstoffen die er worden gebruikt om de tablet te maken.

Dr. Sarah Mayhill zegt hierover: "Magnesium wordt via het maagdarmkanaal armzalig opgenomen. Daarom begin ik met injecties. Door magnesium te injecteren kan ik 100% garanderen dat de hoeveelheid magnesium in het lichaam omhoog gaat. Ik kan dat niet garanderen met magnesium via het maagdarmkanaal (=oraal magnesium)".

Waarom 'Transdermale' Magnesium Mineraal Therapie ?

'Transdermale Magnesiumtherapie' is het vergroten van hoeveelheid magnesium in het lichaam via de huid. Door Ozmag Topic Spray oftewel Ozmag magnesiumoil op de huid te sprayen en in te masseren wordt magnesium opgenomen via de huid. Op deze manier wordt de hoeveelheid magnesium in de cellen vergroot, ook wel intracellulaire magnesiumspiegels genoemd.

Is het effect wetenschappelijk aangetoond?

Dr. Norman Shealy ontdekte in een door hem opgezette studie onder patiŽnten dat magnesium via de huid wordt opgenomen. Hij liet mensen dagelijks een oplossing van magnesiumchloride sprayen over het gehele lichaam gedurende een maand en daarnaast een magnesiumchloride voetenbad van 20 minuten, ook dagelijks. Dr. Shealy verzamelde 16 mensen met een lage magnesiumspiegel (= hoeveelheid magnesium in de cel). Deze mensen scoorden een tekort aan magnesium bij een Intracellulaire Magnesiumtest waarbij de test na een maand weer werd gedaan. Na een maand van voetenbaden en sprayen bleek dat driekwart van de mensen een significante verbetering had van hun magnesiumspiegels in de cellen. Dit resultaat werd bereikt door slechts vier weken sprayen op de huid en voetenbaden. Deze ontdekking heeft ertoe geleid dat magnesiumchloride wereldwijd door steeds meer therapeuten en artsen wordt gebruikt via deze 'transdermale' weg, via de huid, om de hoeveelheid magnesium in de cellen
omhoog te brengen.

Marc Sircus O.M.D. schrijft in zijn boek "Transdermal Magnesium Therapy":

"Transdermaal magnesium is superieur boven oraal magnesium in de vorm van tabletten of capsules. Er zijn veel factoren die de opname van magnesium belemmeren via het maagdarmkanaal, bij tabletten en capsules dus. Zo bindt magnesium zich aan fosfaten uit frisdranken en aan aspartaam (veel gebruikt in light-producten). Ook vele soorten medicijnen zorgen voor een verminderde opname. Drink je graag een glaasje alcohol - ook dat kost je magnesium. Gebruik je veel calcium in de voeding (melk, kaas, enzovoorts) of andere calciumbronnen dan heb je waarschijnlijk een hoge calciumvoorraad in je lichaam: ook dan wordt de opname van magnesium via het maagdarmkanaal bemoeilijkt. Wil je dit oplossen door het gebruik van meer tabletten dan vergroot je de kans op diarree en gaat al het moois ook verloren."

IS ALLE MAGNESIUMCHLORIDE GELIJK?

Magnesiumchloride kan op verschillende manier gewonnen worden. Zo wordt magnesiumchloride onder andere verkregen door indamping van zeewater uit onze huidige zeeŽn. Nadeel van deze wijze van productie is dat het ingedampte product ook zware metalen kan bevatten zoals kwik wat we liever niet binnen willen krijgen.

Magnesiumchloride kan ook gewonnen worden uit de bodem.

In Europa, in Nederland, op zo'n 1500 meter diepte wordt Magnesium Chloride (magnesiumolie genoemd) uit de grond gehaald. Deze Magnesium Olie is 250 miljoen jaar oud en het meest zuivere magnesiumolie ter wereld. Het magnesiumchloride, de basis voor deze ‘olie', is nooit in contact geweest met de lucht en bevat dus ook geen verontreinigingen uit de lucht. OZMAG is afkomstig van de Zechsteinzee die 250 miljoen jaar geleden op deze plaats in europa te vinden was. Er is geen zuiverder magnesiumchloride beschikbaar op de hele wereld. Het magnesiumchloride ligt hier geconserveerd in zijn originele energetische staat. Het wordt gewonnen zonder enige extra verhitting of bewerking: in zijn pure energetische staat komt het beschikbaar voor gebruik.

http://www.ozmagmineral.com/index.php?language=nl

Geja Heinen


De rol van magnesium bij depressie

Bij ernstige depressie is het geven van extra magnesiumsuppletie belangrijk (Ebij, Eby Kl. Med hypotheses. 14 maart 2006; elektronische publicatie). Magnesiumtekort kan ten grondslag liggen aan de meest ernstige depressies en geassocieerde geestelijke gezondheidsproblemen.

http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=79


Magnesium chloride bij acute en chronische ziektebeelden

Door: Raul Vergini, Arts.

In 1915, zocht een Franse chirurg, Prof. Pierre Delbet, arts, een oplossing om wonden te reinigen, omdat hij had geconstateerd dat de traditionele antiseptische oplossingen eigenlijk weefsels beschadigden en besmetting juist veroorzaakte in plaats van te voorkomen. Hij testte verscheidene minerale oplossingen en ontdekte dat een oplossing van magnesiumchloride niet alleen onschadelijk voor weefsels was, maar dat het een groot effect had op de activiteit van leucocyten en fagocytose; zo bleek het perfect geschikt voor externe wondbehandeling. Dr. Delbert deed heel wat onderzoek, 'experimenten in vitro' en 'in vivo' met deze oplossing en hij merkte dat het niet alleen voor externe toepassingen goed was, maar dat het ook een krachtige immunologische - stimulans was indien het werd toegediend als injectie of zelfs door de mond. Hij noemde dit effect 'cytophilaxe'. Bij sommige ' in vivo ' experimenten bleek het effect van de fagocytose op te lopen tot 300%. Dr. Delbert ontdekte toevallig dat deze orale oplossing een versterkend effect had op veel mensen en werd zich er zodoende van bewust dat magnesiumchloride een versterkend effect had op het gehele organisme. In korte tijd, ontving hij berichten over de zeer goede therapeutische gevolgen van deze 'therapie' van mensen die magnesiumchloride voor zijn versterkende eigenschappen gebruikten en die aan diverse kwalen leden. Prof. Delbet begon het onderwerp diepgaand te bestuderen en bevestigde dat de magnesiumchloride oplossing een zeer goede therapie voor een lange lijst van ziekten was.

http://users.pandora.be/multiple.sclerose/mag1.html

Tip: Marion Koning


Mighty magnesium

This overlooked nutrient fights against heart disease, pain and diabetes.  Readers constantly ask me, "Am I getting enough calcium?" They rarely ask, "Am I getting enough magnesium?" Yet that may be the most critical nutritional question of the moment. Americans' intake of magnesium dropped 50% in the last century, and the consequences are alarming. A lack of magnesium underlies our epidemic of heart disease, high blood pressure, diabetes and osteoporosis, says Lawrence Resnick, M.D., a professor of medicine at Cornell Medical Center.

http://www.usaweekend.com/02_issues/020901/020901eatsmart.html


Magnesium sulfate

1. Sulfate is essential for many biological processes.

2. Sulfate is needed for formation of proteins in joints; low levels of sulfate are found in plasma and synovial fluid from patients with rheumatoid arthritis.

3. Sulfate is needed to start the cascade of digestive enzymes released from the pancreas. Without proteases, lipases and amylases, food is not digested efficiently.

4. Sulfate is essential in forming the mucin proteins which line the gut walls. These have 2 main functions- they stop the gut contents from ‘sticking’ and they block transport of toxins from the gut to the bloodstream. Low plasma sulfate has been found in patients with irritable bowel disease.

5. Sulfate is necessary for formation of brain tissue. Before birth, the functional units of the brain, ‘neurons’, are laid down on a scaffolding network of sulfated carbohydrate chains. Reduced sulfation can lead to faulty neuronal connections and later dysfunction.

6. Sulfation is a major pathway in detoxifying drugs and environmental contaminants.

7. Sulfate is not easily absorbed across the gut wall. Recent research has shown that it can be absorbed across the skin. It is also formed in the body by oxidation of the aminoacids cysteine and methionine. However, this pathway is often sub-optimal and many people benefit from sulfate supplementation.

http://www.epsomsaltcouncil.org/articles/Sulfation_Benefits_072204.pdf


Starved for magnesium

Magnesium is the second-most abundant element in human cells and the fourth-most important positively charged ion in the body, so it's little wonder this low-profile mineral is so vital to good health and well being. Magnesium, a major component of Epsom Salt, also helps to regulate the activity of more than 325 enzymes and performs a vital role in orchestrating many bodily functions, from muscle control and electrical impulses to energy production and the elimination of harmful toxins.

The National Academy of Sciences, however, reports that most Americans are magnesium deficient, helping to account for our society's high rate of heart disease, stroke, osteoporosis, arthritis and joint pain, digestive maladies and stress-related illnesses, chronic fatigue and a host of other ailments. The Academy estimates the average American male gets just 80% of the magnesium required for good health, while females get only 70% of their recommended levels. Nutritionists say Americans' magnesium levels have dropped more than 50% in the past century.

A variety of factors contributes to the nation's magnesium deficiency. Intensive farming practices deplete magnesium from the soil, and magnesium is not a standard component in most fertilizers. Therefore, a diet that would have supplied enough magnesium a century ago may not supply enough today.

At the same time, average Americans eat diets far less healthy than their ancestors ate. The typical modern diet, rich in fat, sugar, salt and protein, not only contains less magnesium than a balanced diet does; these same foods actually accelerate the depletion of magnesium from our systems.

So, too, does our emphasis on calcium as an antidote for bone disease; calcium drains magnesium from the body, and calcium can only perform its role in the cells when sufficient magnesium is present. Studies indicate that taking a calcium supplement without ensuring the body also receives enough magnesium can therefore amplify the shortage of both nutrients. Researchers have found that most Americans have five times as much calcium as magnesium in their bodies; the proper ratio for optimum absorption of both minerals is about two to one.

http://www.epsomsaltcouncil.org/


The following substances and conditions reduce total body magnesium

 • Alcohol- all forms cause significant losses
 • Amphetamines/Cocaine
 • Burns- with large surface area
 • Calcium- high levels block magnesium absorption
 • Carbohydrates- especially white sugar, high fructose corn syrup, white flour
 • Chronic pain- any cause
 • Coffee- significant losses
 • Cyclosporin- extra magnesium can protect from side-effects
 • Diabetes- magnesium spills with sugar in the urine
 • Diarrhea- any cause
 • Dieting- stress plus lowered intake
 • Diuretics- even potassium sparing diuretics do not spare magnesium
 • Insulin- whether from using insulin or from hyperinsulinemia
 • Over-training- extreme athletic physical conditioning/training
 • Phentermine / Fenfluramine
 • Sodas- especially cola type sodas, both diet and regular
 • Sodium- high salt intake
 • Stress- physical and mental- anything that gets your fight or flight reaction
 • Surgery
 • Sweat

http://www.krispin.com/magnes.html


Magnesium-Deficiency Catastrophe

An amazing amount of health information related to magnesium, including 1000 printed pages of medical journal articles. According to the U.S. National Academy of Sciences (1977) there have been more than 50 studies, in nine countries, that have indicated an inverse relationship between water hardness and mortality from cardiovascular disease. That is, people who drink water that is deficient in magnesium and calcium generally appear more susceptible to this disease. The U.S. National Academy of Sciences has estimated that a nation-wide initiative to add calcium and magnesium to soft water might reduce the annual cardiovascular death rate by 150,000 in the United States." ( Dr. Harold D. Foster , " Groundwater and Human Health," Groundwater Resources of British Columbia, Ministry of Environment, Lands, and Parks and Environment Canada, pp 6.1-6.3 (reprint), 1994.

http://www.mgwater.com/


Is the RDA for Magnesium Too Low?

Since magnesium (Mg), an essential nutrient, is abundant in the environment and food supply, it is generally assumed that Mg deficiency is not a problem. However, the literature indicates that deficiencies may exist in both thirdworld and industrialized nations and may influence cardiac and vascular diseases, diabetes, bone deterioration, renal failure, hypothyroidism, and stress. Because Mg in certain forms is not easily absorbed and no classical symptoms exist, the problem of Mg deficiency is readily masked, especially in high risk groups such as diabetics, alcoholics, those taking hypertension medication, and some athletes. The current Recommended Daily Allowance (RDA) for the US is 6 mg/Kg/day, which translates to 420 mg for a 70 Kg man. The estimated intake in the US is 300 mg/day. Studies show that as much as 3 times this amount may be needed by the general population and especially by those predisposed to cardiac disease states. This report summarizes recent research on Mg in human diets and the results of Mg deficiencies.

N.A. Littlefield and B.S. Hass
NCTR, FDA, Jefferson AR 72079


The Role of Magnesium in Fibromyalgia

Magnesium deficiency is very common in the general US population. Not only is our daily intake low, but we eat a diet which increases the demand for magnesium. And unfortunately, urinary magnesium loss can be increased by many factors, both physical and emotional. Magnesium loss increases in the presence of certain hormones. Stress can greatly increase magnesium loss. Even loud noises can cause magnesium loss. One article on the web goes so far as to say that that almost everyone is the United States is at least marginally deficient in magnesium. So there is an excellent chance that a person with fibromyalgia has a magnesium deficiency. But since people with fibromyalgia often have high levels of stress, and a disrupted hormonal system, they are more likely to be candidates for magnesium deficiency. Magnesium utilization is also increased by the presence of estrogen, and this might explain why many women are diagnosed with fibromyalgia after menopause, when estrogen levels would decrease. Additionally, the sleep disruption which occurs in fibromyalgia might also affect magnesium utilization, as sleep deprivation has been shown to cause lower magnesium levels.

http://web.mit.edu/london/www/magnesium.html


Minder kans op Diabetes door voldoende magnesium in je dieet

Diabetes Risk Lowered With This Mineral

Two medical studies reveal that people who consumed the most magnesium in their diets were less likely to develop type 2 diabetes.

According to Dr. Simin Liu of the Harvard Medical School and School of Public Health in Boston, there is direct evidence that greater intake of dietary magnesium may have a long-term protective effect on lowering risk.

"The take-home message for the public is that a diet rich in plant-based foods such as nuts, whole grains and vegetables that are high in magnesium may be beneficial for prevention," Liu said.

http://www.yourmedicaldetective.com/public/871.cfm


Meer studies


Verminderde kans op wiegendood bij verhoging magnesium in drinkwater

Relationship between magnesium levels in drinking water and sudden infant death syndrome.

The possible association between the risk of death from sudden infant death syndrome (SIDS) and the levels of magnesium in drinking water from municipal supplies was investigated in a matched case-control study in Taiwan. Characteristics for all SIDS deaths (501 cases) among Taiwan residents from 1988 through 1997 were compared with those of people who died from other causes (501 controls). The levels of magnesium in the drinking water of these residents were determined from data obtained from the Taiwan Water Supply Corporation (TWSC). The controls were pair-matched to the SIDS cases by sex, month and year of birth. The results of our study show that there is a significant trend towards a decreased risk of SIDS with increasing magnesium levels in drinking water.

Chiu HF, Chen CC, Tsai SS, Wu TN, Yang CY. Department of Pharmacology, Kaohsiung Medical University, Kaohsiung City, Taiwan. Magnes Res. 2005 Mar;18(1):12-8 . PMID: 15945612


Magnesium tekort verergert spierzwakte wat bij kan dragen aan wiegendood

Magnesium deficiency promotes muscle weakness, contributing to the risk of sudden infant death (SIDS) in infants sleeping prone.

A review was published (1991) of 19 retrospective case-control studies that had investigated the relationship between prone sleeping position (on the stomach) and the sudden infant death syndrome (SIDS).  Some data support the hypothesis that magnesium deficiency contributes to SIDS. Muscle strength is seriously impaired in the young magnesium deficient subject, while magnesium rapidly reverses muscle weakness. In rats, marginal deprivation in dietary magnesium reduces exercise capacity, an early effect of magnesium deficiency which is preventable by consuming magnesium-enriched mineral water. It is concluded that magnesium deficiency is at least one major unifying factor that explains increased SIDS in prone sleeping infants.

Magnes Res. 2001 Mar;14(1-2):39-50 Caddell JL. Department of Pediatrics, Thomas Jefferson University, Philadelphia, PA 19107-5083, USA.


Magnesium Deficiency Is Associated With Insulin Resistance in Obese Children

The association between magnesium deficiency and IR is present during childhood. Serum magnesium deficiency in obese children may be secondary to decreased dietary magnesium intake. Magnesium supplementation or increased intake of magnesium-rich foods may be an important tool in the prevention of type 2 diabetes in obese children.

http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/28/5/1175


Magnesium deficit and sudden infant death syndrome (SIDS)

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) might be due to the fetal consequences of a Mg maternal deficiency, which might be prevented by simple atoxic nutritional Mg intake by the mother. Various stresses in the pregnant women or in the infant may transform a simple Mg deficiency into Mg depletion which may not be cured by nutritional Mg supplement, but requires a correction of its causal dysregulation. Beside the well established risk factors in baby care and in the environment, it is important to stress the possible role of a primary hypofunction of the biological clock. This may be treated by darkness therapy: total light deprivation at night for the infant and atoxic nutritional Mg supplement for the pregnant women. The place in the prevention of SIDS of Mg therapy for the infant and of the use of melatonin, L-tryptophan and taurine is now uncertain yet.

Durlach J, Pages N, Bac P, Bara M, Guiet-Bara A. SDRM, Universite P et M. Curie, Paris VI, Bat. A-6eme etage, 4 Place Jussieu, F-75252 Paris Cedex, France. Jean.Durlach@wanadoo.fr . Magnes Res. 2002 Dec;15(3-4):269-78

PMID: 12635883


A potential link between magnesium intake and diabetes in Indigenous Australians

Diabetes in Indigenous Australians occurs at a younger age and at almost four times the rate in non-Indigenous Australians. The age-adjusted prevalence of diabetes among Indigenous people is 16% in remote areas and 9% in non-remote areas, with the actual prevalence estimated to be between 20% and 25%, and possibly higher than 30% in some remote areas.1 The cause for this disparity in diabetes incidence is multifactorial, and recent evidence suggests that nutrition — particularly magnesium intake — may play a role.

MJA 2005; 183 (4): 219-220. Diane A Longstreet,* Deanne L Heath,† Robert Vink‡ * Dietitian, † Research Scientist, Townsville Aboriginal and Islander Health Services, 57–59 Gorden Street, Garbutt, QLD 4814; ‡ Head, Department of Pathology, University of Adelaide, SA. http://www.mja.com.au/public/issues/


Magnesium en diabetes

Magnesium Intake and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women

Our findings suggest a significant inverse association between magnesium intake and diabetes risk. This study supports the dietary recommendation to increase consumption of major food sources of magnesium, such as whole grains, nuts, and green leafy vegetables.

http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/abstract/27/1/134?ijkey=
d23add910c8be3dd7b289511368ab19ed98854be&keytype2=tf_ipsecsha


The role of copper and magnesium in the pathogenesis and treatment of affective disorders

Magnesium and copper are important modulators of NMDA-receptor activity. Recent data indicate that disturbances of glutamatergic transmission (especially via NMDA-receptor) are involved in pathogenesis of mood disorders. Magnesium deficiency, the same as disturbances in turn over of copper, are related to a variety of psychological symptoms especially depression. There are many reports indicating significant changes in blood levels of magnesium or copper during a depressive episode. Moreover magnesium exhibits antidepressant-like and anxiolytic-like effects in animal models of depression, in rodents.

Siwek M, Wrobel A, Dudek D, Nowak G, Zieba A. Klinika Psychiatrii Doroslych CM UJ. Psychiatr Pol. 2005 Sep-Oct;39(5):911-20


Duidelijk relatie tussen darmkanker en zacht water

Colon cancer mortality and total hardness levels in Taiwan's drinking water.

The possible association between the risk of colon cancer and hardness levels in drinking water from municipal supplies was investigated in a matched case-control study in Taiwan. All eligible colon cancer deaths (1,714 cases) of Taiwan residents from 1989 through 1993 were compared with deaths from other causes (1,714 controls) and the hardness levels of the drinking water used by these residents were determined. Data on water hardness throughout Taiwan have been collected from Taiwan Water Supply Corporation (TWSC). The control group consisted of people who died from other causes and the controls were pair matched to the cases by sex, year of birth, and year of death. The results show a significant negative relationship between drinking water hardness and colon cancer mortality. Odds ratio and 95% confidence intervals were 1.22 (1.04-1. 43) and 1.46 (1.22-1.75), respectively, for exposure to moderately hard water and soft water compared with the use of hard water. Trend analyses showed an increasing odds ratio for colon cancer with decreasing levels of hardness in drinking water. This is an important finding for the Taiwan water industry and human health.

Arch Environ Contam Toxicol. 1998 Jul;35(1):148-51

Yang CY, Hung CF. School of Public Health, Kaohsiung Medical College, 100 Shih-Chuan 1st RD, Kaohsiung, 80708, Taiwan.


Dietary magnesium reduction to 25% of nutrient requirement disrupts bone and mineral metabolism in the rat.

Low dietary magnesium (Mg) may be a risk factor for osteoporosis. In animals, severe Mg deficiency (0.04% of nutrient requirement [NR]) results in bone loss. We have also found that a more moderate dietary Mg restriction (10% of NR) also resulted in loss of bone. We now report the effect of Mg intake of 25% NR on bone and mineral metabolism in the rat. Serum Mg, Ca, PTH, 1,25(OH)2-vitamin D, alkaline phosphatase, osteocalcin, and pyridinoline were measured at 2, 4, and 6 months in control and Mg-deficient animals. Femurs and tibias were collected for mineral content, micro-computerized tomography, histomorphometry, and immunocytochemical localization. Profound Mg deficiency developed as assessed by marked hypomagnesemia and 27% reduction in bone Mg content. Serum calcium was not significantly different between groups. Mg depletion resulted in a significantly lower serum PTH concentrations. Serum 1,25(OH)2-vitamin D was also significantly lower. No difference was noted in markers of bone turnover. Histomorphometry and micro-computerized tomography demonstrated decreased bone volume and trabecular thickness. No difference was observed for osteoclast or osteoblast number. Inflammatory cytokines may contribute to bone loss. We found that immunocytochemical localization of TNFalpha in osteoclasts was increased 138-150%. This increase in TNFalpha may be due to increased substance P as it was found to be elevated from 179% to 432%. These data demonstrate that Mg intake of 25% NR in the rat causes lower bone mass which may be related to increased release of substance P and TNFalpha.

Rude RK, Gruber HE, Norton HJ, Wei LY, Frausto A, Kilburn J. University of Southern California and the Orthopaedic Hospital, 1975 Zonal Avenue, GNH 6602, Los Angeles, CA 90089-9317, USA. rrude60075@aol.com

Bone. 2005 Aug;37(2):211-9

PMID: 15923157


Hartziektes door magnesium tekort

Ischemic Heart Disease and Magnesium defiency

The most alarming trend in the past half-century has been the sharp increase in sudden deaths from ischemic heart disease (IHD), particularly in middle-aged men, and the increasing number of younger men who suddenly develop myocardial infarctions, cardiac arrhythmias, or arrests. That men in the prime of life are thus afflicted is the dramatic and tragic tip of the iceberg. Underlying these catastrophes is the widespread increase in incidence of atherosclerosis in young age groups, and in myocardial hyperexcitability and cardiomyopathy without notable coronary atherosclerosis. It is proposed that magnesium deficiency or loss may be a common etiologic factor in the increased incidence of sudden infant deaths, infantile myocardial infarction and arteriosclerosis, and the disease that becomes manifest later in life. It is also suggested that magnesium deficiency might also cause or predispose to some skeletal and renal diseases, all of which can coexist.

http://www.mgwater.com/


Snel herstel van depressie door magnesium behandeling

Rapid recovery from major depression using magnesium treatment.

Major depression is a mood disorder characterized by a sense of inadequacy, despondency, decreased activity, pessimism, anhedonia and sadness where these symptoms severely disrupt and adversely affect the person's life, sometimes to such an extent that suicide is attempted or results.

Antidepressant drugs are not always effective and some have been accused of causing an increased number of suicides particularly in young people. Magnesium deficiency is well known to produce neuropathologies. Only 16% of the magnesium found in whole wheat remains in refined flour, and magnesium has been removed from most drinking water supplies, setting a stage for human magnesium deficiency. Magnesium ions regulate calcium ion flow in neuronal calcium channels, helping to regulate neuronal nitric oxide production.

In magnesium deficiency, neuronal requirements for magnesium may not be met, causing neuronal damage which could manifest as depression. Magnesium treatment is hypothesized to be effective in treating major depression resulting from intraneuronal magnesium deficits. These magnesium ion neuronal deficits may be induced by stress hormones, excessive dietary calcium as well as dietary deficiencies of magnesium. Case histories are presented showing rapid recovery (less than 7 days) from major depression using 125-300mg of magnesium (as glycinate and taurinate) with each meal and at bedtime. Magnesium was found usually effective for treatment of depression in general use. Related and accompanying mental illnesses in these
case histories including traumatic brain injury, headache, suicidal ideation, anxiety, irritability, insomnia, postpartum depression, cocaine, alcohol and tobacco abuse, hypersensitivity to calcium, short-term memory loss and IQ loss were also benefited.

Dietary deficiencies of magnesium, coupled with excess calcium and stress may cause many cases of other related symptoms including agitation, anxiety, irritability, confusion, asthenia, sleeplessness, headache, delirium, hallucinations and hyperexcitability, with each of these having been previously documented. The possibility that magnesium deficiency is the cause of most major depression and related mental health problems including IQ loss and addiction is enormously important to public health and is recommended for immediate further study. Fortifying refined grain and drinking water with biologically available magnesium to pre-twentieth century levels is recommended.

PMID: 16542786 [PubMed - as supplied by publisher]

Med Hypotheses. 2006 Mar 14
Eby GA, Eby KL. George Eby Research, 14909-C Fitzhugh Road, Austin, TX 78736, United States.


Vitamin D insufficiency and the blunted PTH response in established osteoporosis: the role of magnesium deficiency.

Vitamin D insufficiency is common, however within individuals, not all manifest the biochemical effects of PTH excess. This further extends to patients with established osteoporosis. The mechanism underlying the blunted PTH response is unclear but may be related to magnesium (Mg) deficiency. The aims of this study were to compare in patients with established osteoporosis and differing degrees of vitamin D and PTH status : (1) the presence of Mg deficiency using the standard Mg loading test (2) evaluate the effects of Mg loading on the calcium-PTH endocrine axis (3) determine the effects of oral, short term Mg supplementation on the calcium-PTH endocrine axis and bone turnover. This study confirms that in patients with established osteoporosis, there is also a distinct group with a low vitamin D and a blunted PTH level and that Mg deficiency (as measured by the Mg loading test) is an important contributing factor.

PMID: 16596461 [PubMed - as supplied by publisher]

Sahota O, Mundey MK, San P, Godber IM, Hosking DJ. Department of Health Care of the Elderly, Queens Medical Centre, University Hospital, B Floor South Block, Nottingham, NG7 2UH, UK, opinder.sahota@qmc.nhs.uk.


Magnesium Deficiency is Associated with Periodontal Disease

In the multifactorial pathogenesis of periodontitis, there are still unknown factors influencing the outcome of the disease. An association between magnesium and periodontitis has been suggested by preliminary studies. However, relevant clinical data are lacking. We investigated the association between magnesium status and periodontal health in a population-based analysis. We conducted a cross-sectional epidemiological investigation involving 4290 subjects aged 20–80 yrs. We recorded periodontal risk factors and determined concentrations of serum magnesium and calcium, relating them to periodontal parameters. In a matched-pair study, 60 subjects using oral magnesium-containing drugs and 120 without were compared. In subjects aged 40 yrs and older, increased serum Mg/Ca was significantly associated with reduced probing depth (p < 0.001), less attachment loss (p = 0.006), and a higher number of remaining teeth (p = 0.005). Subjects taking Mg drugs showed less attachment loss (p < 0.01) and more remaining teeth than did their matched counterparts. These results suggest that nutritional magnesium supplementation may improve periodontal health.

P. Meisel(1),*, C. Schwahn(2), J. Luedemann(3), U. John(4), H.K. Kroemer(1), and T. Kocher(2)
1 Department of Pharmacology, 2 Dental Clinics, Unit of Periodontology, 3 Department of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, and 4 Institute of Epidemiology, Ernst Moritz Arndt University, F.-Loeffler-Str. 23d, D-17487 Greifswald, Germany;  corresponding author, meiselp@unigreifswald.de


Nog veel meer studies mbt magnesium

(A-D), (E-K), (L-R), (S-Z)


 

 


 


View My Stats