Maculadegeneratie


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Maculadegeneratie


Maculadegeneratie Vereniging Nederland en Stichting MD Fonds

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. MD betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek, de macula lutea. Dit is het centrale deel van het netvlies waarmee men scherp ziet. MD wordt daarom ook wel 'slijtage' van het netvlies genoemd.

http://www.mdvereniging.nl/


De Cuba therapie

Door het ontbreken van wetenschappelijke gegevens omtrent de Cuba-methode is het niet duidelijk wat de ratio achter de behandeling is. De behandeling lijkt er op gericht de zuurstof voorziening van het netvlies te verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de netvliescellen niet primair ten gronde gaan aan een gebrek aan zuurstof, maar door een groot scala van andere afwijkingen die hun oorsprong vinden in erfelijke defecten in tientallen verschillende genen. Sommige eiwitten die defect zijn bij RP of het Usher syndroom hebben een cruciale functie in het opvangen of verwerking van lichtsignalen naar zenuwcellen. Andere betrokken eiwitten hebben in het normale netvlies een belangrijke functie bij de structuur. Zij zorgen voor de precieze ordening van de diverse celtypes van het netvlies. Hoewel het niet uitgesloten kan worden dat een verstoorde zuurstofvoorziening van het netvlies in een klein deel van patiŰnten een rol speelt bij de optredende netvlies degeneratie, is dit zeker een geen algemene oorzaak van het ziekteproces. Ook zijn er geen wetenschappelijk onderbouwde gegevens dat een betere zuurstofvoorziening het degeneratieproces zou kunnen vertragen, stoppen of zelfs genezen.

http://www.retinanederland.org/index1.php?posted_pag=11b

Referenties:

 1. Hetland JG. Management of retinitis pigmentosa.
  Eight patients treated for retinitis pigmentosa/Usher syndrome in Cuba.
  Tidsskr Nor Laegeforen 114:1515-1516, 1994 (artikel in Noors)
 2. Berson EL, Remulla JFC, Rosner B, Sandberg MA, Weigel-DiFranco C.
  Evaluation of patients with retinitis pigmentosa receiving electric stimulation, ozonated blood, and ocular surgery in Cuba.
  Arch Ophthalmol 114: 560-563, 1996
 3. Berger W, Haase W, Gerding H.
  Aktiv-passive Motilitńtsst÷rungen nach Augenmuskeloperationen gene Retonopathia pigmentosa (‘Kuba-Therapie’).
  Z Prakt Augenhelkd 15:296-302, 1994
 4. Bacal DA, Rousta S, Hertle RW, Maguirre A.
  Restrictive strabismus after ocular surgery for retinitis pigmentosa in Cuba.
  Arch Ophthalmol 115:930-931, 1997

Kan voeding helpen als bescherming tegen maculadegeneratie?

Voeding zou het ontstaan van maculadegeneratie kunnen be´nvloeden. Een klein maar groeiend aantal onderzoeken lijkt hierop te wijzen. Een aangepast dieet zou mogelijk kunnen helpen om de aandoening te voorkomen of het ontstaan ervan te vertragen. Er zijn thans gerede aanwijzingen dat vitamine A, C en E en het sporenelement Zink een rol spelen. Een gebrek aan deze stoffen in de voeding kan dus maculadegeneratie bevorderen.

De laatste jaren werd vooral ook de rol van een bepaalde groep van antioxidanten onderzocht: de zogenaamde caroteno´den. Twee van deze caroteno´den, lute´ne en zeaxanthine, komen in de macula voor en zouden een beschermende rol hebben tegen het ontstaan van maculadegeneratie. Deze stoffen komen met name voor in volgende groenten: rauwe peen, boerenkool, spruiten, spinazie, ma´s, broccoli, erwten, tuinbonen, tomaten en bladsla. Ook van vis-oliŰn is aangetoond dat ze een beschermend effect hebben.

Alhoewel er een verband lijkt te bestaan tussen de opname van deze voedingsstoffen en maculadegeneratie, is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om deze informatie te ondersteunen. Intussen kan men als voedingsadvies geven: per dag minstens ÚÚn portie groenten met een hoog gehalte aan lute´ne en zeaxanthine, of speciale vitaminesupplementen aangevuld met deze stoffen. Veel verse groenten en vruchten.

http://www.czmedicinfo.nl/maculadegeneratie


Voedingssupplementen

Recent onderzoek laat zien dat mensen die een voorstadium van LMD vertonen op de lange termijn profijt kunnen hebben van hoge doseringen voedingssupplementen. Deze preventieve behandeling kan zorgen voor een vertraging van het ziektebeeld. Deze supplementen kunt u het best in overleg met uw oogarts innemen.

http://www.mstwente.nl/oogheelkunde/


Eet donkergroene bladgroente

Donkergroene bladgroente bevat twee pigmenten, luteine en zeaxanthine, die zich in de ogen ophopen. Deze kunnen de vrije radicalen wegvangen voor ze het gevoelige weefsel van de ogen beschadigen (Bron: Eet, Drink en Blijf Slank & Gezond - Dr. Walter C. Willett).


Inzet van kankermedicijn Avastin

Avastin is ontwikkeld als antikankermedicijn. Voor de groei van een tumor is een uitgebreid bloedvatstelsel nodig. Het middel remt een groeifactor -de Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)- die voor de aanleg van dat vaatstelsel belangrijk is.

Oogartsen kennen het probleem van vaatgroei bij de zogeheten natte vorm van maculadegeneratie eveneens. De stap naar een experimentele aanpak met Avastin was snel gemaakt, vooral omdat het middel al uitgebreid was onderzocht op veiligheid en effectiviteit en de huidige behandelmogelijkheden van maculadegeneratie beperkt zijn.

Positief is verder dat het middel goedkoop is: zo’n 40 euro per jaar. Bijwerkingen zijn er nauwelijks. Het enige risico van betekenis is volgens Schlingemann infectie van het oog als complicatie van de injectie. Het gebeurt bij gemiddeld 1 op de 2000 injecties.

http://www.refdag.nl/artikel/1244949/Rem+op+bloedvatgroei+in+oog.html


Verbetering van gezichtsvermogen bij personen met maculadegeneratie door gebruik van lute´ne of lute´ne gecombineerd met andere vitaminen en antioxidanten

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak (naast vertroebeling van de lens) van vermindering van het gezichtsvermogen, en de meest voorkomende oorzaak van blindheid op hogere leeftijd in het Westen. Al langer is bekend dat lute´ne, ÚÚn van de caroteno´den, als antioxidant een belangrijke rol speelt in de macula, een onderdeel van het netvlies waarmee normaal gesproken het meest gekeken wordt. In deze studie werd gekeken naar resultaten van het gebruik van lute´ne (10 mg. per dag), al dan niet in combinatie met andere antioxidanten, of een placebo bij mensen die reeds maculadegeneratie hadden.

Na 12 maanden werd bepaald of er veranderingen in het gezichtsvermogen waren opgetreden. Hierbij bleek dat er sprake was van een duidelijke verbetering bij de mensen die lute´ne met of zonder antioxidanten hadden gebruikt, terwijl geen enkele verbetering werd gevonden in de placebogroep. Op basis van deze resultaten adviseren de onderzoekers om grotere studies naar de effecten van lute´ne met of zonder andere antioxidanten uit te voeren.

S Richer, W Stiles, L Statkute, J Pulido, J Frankowski, D Rudy, K Pei, M Tsipursky, and J Nyland. Double-masked, placebo-controlled, randomized trial of lutein and antioxidant supplementation in the intervention of atrophic age-related macular degeneration: the Veterans LAST study (Lutein Antioxidant Supplementation Trial). Optometry, April 1, 2004; 75(4): 216-230


Maculadegeneratie en sigarettenrook

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nvdr vernietiging van dat deel van ons netvlies, dat we nodig hebben om scherpe details te onderscheiden) is de voornaamste oorzaak van ernstig en onomkeerbaar gezichtsverlies bij de Westerse bevolking. Onderzoekers van de Manchester University analyseerden de grote studies die betrekking hadden op de mogelijke toxische effecten van sigarettenrook op het netvlies. Zij stelden vast dat rokers een drie- tot viermaal hoger risico vertoonden op het ontstaan van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (en dus blindheid) in vergelijking met niet-rokers. In het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op om deze risico`s voor blindheid te vermelden op de sigarettenverpakking.

Bron: Eye, 19:935-944, 2005.


 

 Acerola superbes
Acne
Adhd
Afvallen
Allergie
AloŰ Vera
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Artrose
Aspartaam
Autisme
Babyzwemmen
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Brood nadelen
Budwig papje
Candida
Chemotherapie
Chips
Cholesterol
Chlorella
Crohn
Constipatie
Darmkanker
Dieet & afvallen
Eczeem
Fatale vetten
Fluor
Frituren
Fructose
Fructosestroop
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Griep - verkoudheid
Groene thee
Hard werken?
Hoge bloeddruk
Hoofdluis
Huidproblemen
Kanker
Lactose intolerantie
Levertraan
Lichttherapie
Lijnzaadolie
Nachtwerk
Olijfolie
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Osteoporose
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Selenium
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Tarwegras
Tarwekiem olie
Tomaat
Ukrain kankerkiller
Vetarm = slecht
Vleesvervangers
Voeding bij kanker
Wortelsap
Zink
Zuurdesem
Zware metalen

Meer....


 


View My Stats