Vleesvervangers - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen
Spijsvertering Glycemische index Winkelen Plaatsnaam Romantiek Vindplaats Zoekgids


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Terug naar het hoofdmenu

Tannine - looizuur

Looizuur staat ook wel bekend onder de naam tannine. In zuivere vorm is het een wit poeder, maar speciaal voor wijnmakers zijn er diverse niet geheel zuivere varianten op de markt die er vaak bruin tot zwart uitzien. Tannine zit o.a. in thee en wijn. Te veel tannine in de wijn geeft de wijn een wrange smaak. Men dient de wijn dan te laten rijpen, waardoor het tanninegehalte afneemt en dit zich eventueel als bezinksel af kan zetten.

Deze stof is in staat te reageren met ijzer tot een looizuur-ijzercomplex. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van ijzer voor opname af en kan er bloedarmoede ontstaan. Naast looizuur zijn ook andere aanwezige polyfenolen in thee in staat om te reageren met ijzer met hetzelfde gevolg. Looizuur is een tannine die van nature in de theeplant voorkomt. Bij een theeplant wisselt het looizuurgehalte door de jaren heen. Looistoffen hebben een kalmerende werking op het maagdarmkanaal en behoren tot de groep flavono´den, een antioxidant. Bij overmatig gebruik kunnen looistoffen zorgen voor verstopping (slechte stoelgang) en de opname van mineralen, met name ijzer, calcium, zink en magnesium verminderen.

Looizuur verbindt zich met de in je darmen aanwezige mineralen tot onoplosbare stoffen, waardoor je die mineralen niet op kan nemen. Als je toch thee wilt drinken, giet er dan een scheutje melk in. De kalk in de melk bindt zich dan met het looizuur, waardoor je geen mineralen kwijt raakt.

In thee bevindt zich een stof, tannine, ook looizuur genoemd. Deze stof is in staat te reageren met ijzer tot een looizuur-ijzercomplex. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van ijzer voor opname af en kan er bloedarmoede ontstaan. Naast looizuur zijn ook andere aanwezige polyfenolen in thee in staat om te reageren met ijzer met hetzelfde gevolg.

Heeft u intolerantie voor looizuur kijk dan zeker uit met vruchten met een hoog tannine gehalte:

 

Vrucht: Tanninegehalte:
aalbes middel
aardbei laag
abrikoos hoog
ananas laag
appel laag
banaan laag
bloesem laag
bosbes zeer hoog
braam middel
citroen laag
dadel laag
druif middel
framboos middel
grapefruit hoog
honing laag
kers middel
krent middel
kruisbes laag
mandarijn middel
peer hoog
perzik hoog
pruim hoog
rabarber laag
rozebottel hoog
rozijn hoog
sinaasappel hoog
vlierbes zeer hoog
vijg hoog

 

vakantie bestemmingen - de wereldwijde reisgids

 

 

 

Thema paginas
xxxxx

 


View My Stats