Lijnzaadolie en voeding - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Lijnzaadolie


Lijnzaadolie, kortweg ook lijnolie geheten, wordt gewonnen uit de zaadjes van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze plant levert vezels waarvan al eeuwenlang linnen wordt gemaakt. Ook als geneeskrachtig kruid heeft de vlasplant een lange geschiedenis, vooral bij de bestrijding van ontstekingen en verstopping.

Eigenschappen en werking
De uit vlaszaad gewonnen olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. EssentiŽle vetzuren worden in het hele lichaam gebruikt ter bescherming van de celmembranen en ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren. Lijnzaadolie zou gunstig werken bij een aantal ziekten, waaronder

hartaandoeningen: het gebruik van lijnzaadolie wordt aanbevolen ter voorkoming van hartaandoeningen en kan daarbij als (minder sterk ruikende) vervanging van visolie dienen. Er zijn enkele aanwijzingen dat lijnzaadolie zowel de cholesterolspiegel en de bloeddruk kan verlagen als het ontstaan van atherosclerose kan tegengaan, waardoor de kans op angina pectoris afneemt

auto-immuunziekten: bij artritis, jicht of multiple sclerose kan lijnzaadolie misschien voorkomen dat het afweersysteem gezond weefsel aanvalt

huidaandoeningen: de essentiŽle vetzuren in lijnzaadolie hebben wellicht een heilzaam effect op de huid. Lijnzaadolie wordt soms gebruikt om de symptomen van acne, eczeem, psoriasis en rosacea te verlichten.

[Bron: CZ Medic]Lijnzaadolie toch werkzaam

Lijnzaadolie toch werkzaam. De amerikaanse vereniging voor oncologie, the American Society for Clinical Oncology (ASCO), maakte in Juni op de jaarlijkse vergadering bekend dat lijnzaad als
supplement, of samen met een dieet met weinig vetten, duidelijk de celvermeerdering bij prostaatkanker tegen kon gaan. Dit is een belangrijke mededeling, omdat eerder onderzoek dat weer in twijfel trok.

Link

Arie Spee


Lignaan beschermt tegen coronaire hartziekten

Mannen die veel van het plantenstofje matairesinol binnenkrijgen via hun voeding hebben ongeveer twintig procent minder kans te overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker dan mannen die er weinig van binnenkrijgen. Dat blijkt uit het proefschrift van ir. Ivon Milder van Wageningen Universiteit. De belangrijkste bronnen van matairesinol zijn thee, groente en fruit. De plantaardige verbindingen die Milder op onderzoeksinstituten RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR en RIVM bestudeerde zijn lignanen. ‘Je vindt ze in hoge concentraties in lijnzaad en sesamzaad’, zegt Milder. ‘Maar omdat we daar niet veel van eten, zijn thee, groenten en fruit de belangrijkste bronnen.’ Sinds enkele jaren stijgt de consumptie van lignanen, waarschijnlijk door de groeiende populariteit van meergranenbrood waar veel lijnzaad in zit.

Het belangrijkste onderdeel van Milders promotieonderzoek was het bepalen van de hoeveelheid lignanen in 110 alledaagse voedingsmiddelen. ‘De gemiddelde Nederlander krijgt per dag nog geen milligram lignanen binnen’, zegt Milder. ‘Van de vier lignanen die ik heb bestudeerd is de inname van matairesinol het kleinst. Als je meergranenbrood eet verandert dat beeld. Eťn sneetje levert zo’n twee milligram lignanen.’ Met zulke gegevens kunnen epidemiologen op zoek gaan naar gezondheidseffecten van lignanen. Milder zelf analyseerde bijvoorbeeld de gegevens over een generatie Zutphense mannen. Ze ontdekte geen gezondheidseffecten van lignanen als geheel. Maar toen ze keek naar matairesinol, bleek dat mannen met een hoge inname van dit lignaan een kleinere kans hadden te overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker.

Wetenschappers vermoeden dat lignanen een anti-hormonale werking hebben. In het lichaam verhogen ze de aanmaak van het eiwit SHBG, dat geslachtshormonen als testosteron en estradiol neutraliseert. Een hoge spiegel van die hormonen verhoogt de kans op sommige soorten kanker. Ivon Milder promoveert op 30 mei bij prof. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek

Wageningen Universiteit


Lijnzaad en vitamine C verbeteren symptomen ADHD

Lijnzaadolie geeft een significante verbetering van de symptomen van ADHD. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in India onder dertig kinderen met ADHD. Het is al langer bekend dat voor een goede ontwikkeling van de hersenen een goede omzetting van de langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren nodig is. Vooral het metabolisme van arachidonzuur en docosahexaeenzuur (DHA) is van belang. Lijnzaadolie bevat ondermeer veel alfalinoleenzuur (ALA) waaruit het lichaam via EPA (eicosapentaeenzuur) het DHA kan aanmaken.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi16314082


Lijnzaad en darmkanker

Chemopreventieven effecten van lijnzaadolie op darmkanker ontwikkeling

Chemopreventive effects of dietary flaxseed oil on colon tumor development.

* Dwivedi C,
* Natarajan K,
* Matthees DP.

Department of Pharmaceutical Sciences, South Dakota State University, Brookings, SD 57007, USA. Chandradhar.Dwivedi@sdstate.edu

The results indicate that dietary flaxseed oil, containing high levels of omega-3 fatty acids, is effective in preventing colon tumor development when compared with dietary corn oil containing omega-6 fatty acids in rats.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed
&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=15749630&


Geen lijnzaadolie bij overgewicht

Iemand met aanleg voor overgewicht moet in feite de lijnzaadolie laten staan omdat deze persoon naar alle waarschijnlijkheid niks heeft aan de omega-3 in lijnzaad en als je ook nog transvetten eet uit margarines of junkfood (chips, koekjes) , vergeet het dan maar.. de conversie van ALA in lijnzaad naar EPA & DHA wat je nodig hebt, is gewoon hyperflut.. maximaal 30% bij gezonde mensen naar EPA en DHA blijft deficiŽnt.

Zo iemand moet aan de dierlijke omega-3 vetzuren gaan. Zat van nature vroeger gewoon in alle dierlijke vetten. Maar door de moderne landbouwmethoden worden dieren nu vetgemest op graan, dus de verhouding is volkomen scheefgetrokken naar die genoemde 20:1 verhouding. Veel vette vis eten en liefst ook supplementeren met visolie of levertraan is het beste. Optimaal 2-3 gram EPA plus DHA en 4 gram kan ook best.

Er zijn grofgenomen 2 methoden om het binnen te krijgen.
1. als levertraan uit de fles: gemaakt van de lever duh! van (meestal) kabeljauw, daarom heet het ook cod liver oil. Te kooop bij reformzaak, drogist (Etos & Kruidvat) onder merknaam Lovitran. Dit is goedkoop en de beste manier om veel EPA &DHA binnen te krijgen...a lleen: lever verzamelt gifstoffen.
Idealiter zou de olie micro-gefilterd moeten zijn om de verontreinigingen te verwijderen... dat gebeurt praktisch nooit.

2. visolie en dan voorzover ik weet niet in als olie uit de fles, maar in capsules. Soms ook gewoon levertraan. Visolie (ok, levertraan is ook visolie) wordt van de hele vis gehaald. Zeg maar: vette vis wordt letterlijk uitgeperst.
Meestal tref je zalmoliecapsules (bijv. bij HEMA of opnieuw de hiervoorgenoemde adresjes). Soms en dat is beter: sardineolie omdat sardines lager in de voedselketen zitten. Deze is ook praktisch nooit gefilterd.

Exotische varianten:
- krill olie. Gemaakt van dierlijk plankton. Mijn vriend verkoopt die en deze komt uit arctische wateren, is gegarandeerd superschoon en bevat bovendien extreem veel anti-oxydanten. Nadeel: flink prijskaartje.
- aparte visolie: dwz. visolie die vnl. DHA bevat. Dat laatste is van belang voor lacterende moeders omdat moedermelk veel DHA (en cholesterol) behoort te bevatten dat rechtstreeks naar babyhersentjes moet voor hersenontwikkeling. Kinderen die zuigelingenvoeding krijgen hebben die vetten niet en hebben een significant lager IQ.

De voordelen van visolie zijn gigantisch... te lang om hier op te noemen. Essentieel in zowel bulk als cut.

http://www.ruggedmag.com/index.php?type=Article&i=6&a=4
http://www.ruggedmag.com/index.php?type=Article&i=7&a=4

Bron:

http://www.dutchbodybuilding.com/forum/archive/index.php/t-21460


Geen lijnzaadolie voor mannen

Mannen kunnen beter geen lijnzaadolie gebruiken. Dat zegt William Marley van Marshall University. Het supplement verhoogt de kans op prostaatkanker.

Alfa-linoleenzuur
William Marley is een voorstander van het gebruik van supplementen. Vroeger adviseerde hij het gebruik van lijnzaadolie, dat een precursor van de omega-3-vetzuren bevat, aan mensen met diabetes en hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren zijn dan wel goed voor het cholesterol en de insulinehuishouding, maar de aanwijzingen dat alfa-linoleenzuur de groei van prostaatkanker versnelt stapelen zich op. Marley vindt dan ook dat mannen het supplement niet moeten gebruiken.

Meer info hier

Zie ook dit onderzoek in Uruguay


Lignans (oa in lijnzaad) kunnen kans op prostaatkanker verkleinen

Uit dit onderzoek blijkt juist dat de stof lignans die oa voorkomt in sesamzaad, lijnzaad etc juist de kans op prostaatkanker kan verkleinen.

A diet rich in lignans could reduce the risk of prostate cancer by 26 per cent, says a new study from Sweden, news that has been welcomed by a leading lignan manufacturer. Over half a million men worldwide are diagnosed with prostate cancer every year, with over 200,000 deaths from the disease. The lowest incidence of the cancer is in Asia and the Far East, in particular India, Japan and China. Previous studies have already linked phytoestrogens, such as lignans from sesame and rye, and isoflavones from soy, to reduced risks of the cancer.

http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?n=lignans-prostate-cancer


Lijnzaadolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (vitamine F). Het is een drogende olie en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen.

Lijnzaadolie wordt gemaakt door de zaden van vlas uit te persen. Het restant van de vlaszaden wordt als lijnkoeken voor veevoer gebruikt. Bij het telen van vlas ten behoeve van de olieproductie is dus een hoge zaadopbrengst van belang. Het product wordt vaak als flax oil (vlasolie) op de markt gebracht.

Lijnzaadolie is een van de oudst gebruikte oliŽn en is eeuwen gebruikt in verven en vernissen. Lijnolie wordt nog steeds in olieverf, lak en vernis gebruikt. Verder wordt het gebruikt voor het maken van zeep, linoleum, kunsthars en bescherming tegen het verrotten van visnetten. Hiertoe moet de lijnolie dan wel gekookt of zelfs dubbel gekookt worden.

Het gebruik van vlaszaad en lijnolie voor menselijke consumptie neemt toe, omdat de olie rijk is aan alfa-linoleenzuur. Voor producten met linoleenzuur worden een aantal vage gezondheidsclaims gebruikt, die echter niet wetenschappelijk bewezen zijn.


Gezond vetzuur in margarines slecht voor prostaat

Sommige onverzadigde vetzuren die de fabrikanten van de betere margarines in hun producten stoppen, verhogen misschien de kans op prostaatkanker. Maar het is goed dat ze erin zitten, zeggen voedingsonderzoekers van het Wageningen Center for Food Science.

In de Journal of Nutrition zetten de Wageningers de epidemiologische studies over het verband tussen het vetzuur alfa-linoleenzuur en prostaatkanker op een rijtje. Alfa-linoleenzuur, meestal afgekort tot ALA, zit in lijnzaadolie maar ook in vlees. Het is een onverzadigd vetzuur dat in het lichaam gedeeltelijk omzet in dezelfde vetzuren die vette vis zo gezond maken omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Het grote probleem met alfa-linoleenzuur is echter dat het in reageerbuisstudies de groei van prostaatkankercellen versnelt.

Nederlandse onderzoekers die oudere mannen tientallen jaren volgden vonden geen effect van ALA op prostaatkanker. In dat onderzoek kregen mannen die veel ALA binnenkregen juist minder vaak prostaatkanker. Maar in acht andere studies was wel sprake van een positief verband. Toen de Wageningers alle gegevens bij elkaar gooiden, berekenden ze dat bij mannen die veel ALA binnenkrijgen de kansen op prostaatkanker zestig procent hoger ligt.

Toch hoeft de industrie van de Wageningers de ALA niet uit de margarine te halen voordat er meer onderzoek is verricht. ALA verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten, en dat positieve effect is groter dan het negatieve. Er gaan uiteindelijk acht keer meer mannen dood aan hart- en vaatziekten dan aan prostaatkanker. Daar komt bij dat hart- en vaatziekten op jongere leeftijd toeslaan dan prostaatkanker.

[Bron: Universiteit van Wageningen]


Why flaxseed?


Omega-3-rich flax seeds provide much-needed nutrition for optimal mental health

What can transform someone from being diagnosed with bipolar disorder and chronic fatigue syndrome to a state of total mental and physical wellbeing? As James Boschman discovered, omega-3 fatty acids can work those wonders and more. Within three weeks of incorporating flax seed -- the highest known vegetable source of omega-3s -- into his diet, he was sleeping normally and, in his words, "not crazy anymore," as the omega-3 fatty acids leveled out the wild fluctuations in his brain.

After experiencing flaxseed's amazing abilities for himself, Boschman spent the next 15 years researching omega-3 fatty acids and eventually began the flaxseed packaging and distribution company Randolph & James Flax Mills Ltd. During his Winter 2005 lecture on essential nutrition, he brought this unique and delicious flaxseed and his wealth of knowledge to share at the First Annual Arizona Choices Exposition in Tucson, Ariz., and all those attending the lecture learned what a little dietary flaxseed could do for this modern mental illness epidemic.

http://www.newstarget.com/017048.html


The Benefits of Flaxseed

Is flaxseed the new wonder food?

Preliminary studies show that flaxseed may help  fight everything from heart disease and diabetes to even breast cancer.

Flaxseed may be on everyone's lips -- and in everyone's cereal -- but this new darling of the plant world has been around for more than 4,000 years, known even in the days of Hippocrates for its healthful benefits.

Flaxseed has been a part of human and animal diets for thousands of years in Asia, Europe, and Africa, and more recently in North America and Australia, says Kaye Effertz, executive director of AmeriFlax, a trade promotion group representing U.S. flaxseed producers. As flax gained popularity for its industrial uses, however, its popularity as a food product waned, but it never lost its nutritional value. "Today flax is experiencing a renaissance among nutritionists, the health conscious public, food processors, and chefs alike," says Effertz.

http://naturesdistributors.com/reference/flaxnews.htm


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

 


View My Stats