Levertraan - omega 3 vetzuren, vitamine D - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Levertraan - back to basic

Hele generaties zijn opgevoed met levertraan, sommige moeten nog gruwelen aan het idee. Toch hadden onze voorouders het beter bekeken dan de huidige generatie die opnieuw het wiel wil uitvinden. De levertraan is eigenlijk de voorloper van de dure visolie capsules. Ik durf zelfs zo ver te gaan dat het ontbreken van levertraan in de huidige voeding een belangrijke rol speelt bij de gedragsproblemen (adhd, leerproblemen, allergiŽn) van veel jonge kinderen. Dit uiteraard in combinatie met de vele zoetstoffen en kleurstoffen en het gebrek aan dagelijkse beweging.

Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds meer het belang van omega 3 vetzuren voor de hersenfuncties. Bij een onderzoek naar schoolgaande kinderen in Durban werd een test gedaan met omega 3 vetzuren. Een deel van de kinderen kreeg visolie en een deel kreeg een placebo. Uit het onderzoek bleek dat kinderen die de visolie kregen duidelijk beter presteerden en minder last van aandachtstoornissen. Op zich ook wel logisch want je voorziet de hersenen van betere brandstof dus dit zal dan ook zeker een rol spelen bij het gedrag in de klas.

Op dit moment is er ook een brood soort op de markt die inspeelt op de behoefte naar Omega 3 vetzuren. Ieder sneetje bevat 10% van de dagelijkse behoefte. Daarnaast bestaan er biologische eieren (Columbus) die ook de juiste Omega 3 vetzuren bevatten. Dus er bestaan naast levertraan nog diverse mogelijkheden om uw kind omega 3 vetzuren te geven. U kunt natuurlijk ook kijken naar vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, tonijn, bokking, paling en algen zoals
chlorella (zoetwater alg zonder jodium) en spirulina (zoutwater alg met jodium).

Nog even wat informatie over levertraan:

Levertraan is een olie gewonnen uit de lever van haai, kabeljauw, en andere kabeljauwachtige vissoorten. Het is een vette olie, en bevat jodium, fosfor, en vitamine A en D. Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gebruikt als voedingssupplement voor jonge kinderen. Nadat deze vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geÔsoleerd en aan melk toegevoegd, is het nemen van levertraan echter sterk verminderd. Levertraan is ook gebruikt als geneesmiddel tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Levertraan bestaat voor een groot deel uit Omega-3 vetten. Deze Omega-3 vetten bestaan uit 2 vetzuren; DHA en EPA.
Deze vetzuren zijn van groot belang bij:
1. Preventie van onder andere hartaandoeningen en kanker.
2. Voorkomen en verhelpen van emotionele klachten.

Levertraan is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren (PUFA's). PUFA's zijn verbindingen die van levensbelang zijn voor onze gezondheid. De PUFA's in levertraan en bepaalde andere visoliŽn worden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) genoemd, en staan bekend als omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn van wezenlijk belang in de voeding, omdat het menselijk lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Uit onderzoek is gebleken dat wij te veel Omega-6 vetten en te weinig Omega-3 vetten binnen krijgen.

Een te lage inname van Omega-3 vetten kan lijden tot:
Depressie
Overgewicht
Artritis
Geheugen stoornissen
Dyslexie
Hartziekten
AllergieŽn
Kanker
Eczeem
Diabetes

Laag Omega-3 gehalte veroorzaakt problemen bij kinderen
Een onderzoek aan de Universiteit van Purdue (VS) laat zien dat kinderen die weinig Omega-3 vetten binnen krijgen:
- Vaker hyperactief zijn.
- Meer last hebben van leerproblemen.
- Vaker gedragsstoornissen vertonen.

Omega-3 vetten blijken belangrijk te zijn bij de vorming van hersenen en voor het doorgeven van signalen in de hersenen.

Symptomen van een te lage Omega-3 inname zijn:
Zachte nagels
Broze nagels
AllergieŽn
Hyperactiviteit
Droge ogen
GeÔrriteerdheid
Droge huid
Roos
Langzaam helen van wonden
Regelmatig terugkerende infecties
Leerproblemen
Lage weerstand
Vermoeidheid
Droog haar
Gescheurde huid op hielen en vingertoppen

Levertraan is de beste bron voor Omega-3 vetten. Groene bladgroenten en diverse zaden en noten bevatten ook Omega-3 vetten.  Een bijkomend voordeel van lever-traan is dat het naast vitamine A ook vitamine D bevat. Vitamine D is ťťn van de vitamines die we in veel gevallen te weinig binnenkrijgen. De aanbevolen inname is 1 theelepel per 15 - 20 kilo lichaamsgewicht. Let wel op: Levertraan veroudert snel omdat het gemakkelijk oxideert. Neem geen lever-traan in die sterk ruikt en ranzig smaakt.

DHA en EPA zijn ook van essentieel belang voor ongeboren en pas geboren kinderen. Maar hoewel levertraan bij uitstek een goede bron is van EPA en DHA, moeten levertraansupplementen tijdens de zwangerschap worden vermeden, omdat deze grote hoeveelheden van de vitaminen A en D bevatten. Deze vitamines zijn van levensbelang, maar grote doses vitamine A kunnen giftig en uitermate schadelijk voor de baby zijn.

De afgelopen jaren is uit verschillende Scandinavische onderzoeken gebleken, dat haaienleverolie een soortgelijke stof bevat, die het afweersysteem gunstig beÔnvloedt.

Bron: Curr Atheroscler Rep. 2001;3(2):174-9 / CZ Medic infoKritiek op levertraan

Omdat ik een lage vitamine D waarde had was ik begonnen met levertraan capsules. Maar het feit dat er een hoge dosis vitamine A in zit en ik toch al een slechte leverdetoxificatie blijkt te hebben zocht ik naar een alternatief. Ik heb nu zelf D3 druppels in pindaolie van het merk Clark en ben gestopt met levertraan.

Verder werd ik getipt door Aline Kruijthoff over dit kritische artikel over de nadelen van vitamine A. Volgens een artikel van de Vitamin D Council in de VS zou vitamine A normaal streng gecontroleerd worden door het lichaam. Wat je nodig hebt wordt aangemaakt uit (provitamine A) plantaardige carotenoÔden (bijv betacaroteen uit algen, wortels, pompoen etc) en omgezet in retinol (vitamine A). Ga je dus kant en klare A nemen dan is die controle weg en volgens het artikel kan dit de activiteit van vitamine D in het lichaam flink verstoren.

De beste natuurlijke bronnen van A en D blijven de zon en biologische wortelen voor mij. Maar in de winter neem ik toch D3 druppels omdat ik gewoon te weinig zon zie.

Link

Link

Kritiek op dit onderzoek is er ook, ditmaal van Weston Price

Link

Van een andere lezer kreeg ik de tip dat vitamine D suppletie averrechts kan werken bij mensen met een TH1 ontsteking (autoimmuunziekten). Wil je daar meer over weten kijk dan op de site van Trevor Marshall:

Link

Link

Dus weer genoeg stof tot nadenken.....

Ron


Tip van een lezer

Hoi Ron,

Even een tip om levertraan (b.v. Lovitran) wat makkelijker naar binnen te krijgen:

1x per week is genoeg, het gaat om vet-oplosbare vitamines en om de vetten! Dus dan 1x per week een borrelglas (of twee...) en je bent er van af.

Om de smaak en de lang aanhoudende bijsmaak weg te werken helpt het om daarna gewoon een zoute haring te eten! Om de ťťn of andere reden accepteert je maag het dan wel en heb je niet een halve dag nog het gevoel met die levertraan in je mond rond te lopen. Bij mij werkt dit prima.

Ook met citroen is er wel het een en ander van het levertraanleed te verzachten. Gewoon uitproberen wat bij jou werkt.

Henk Oosterveld


Levertraan uit kabeljauw
Er is ook levertraan dat wordt gewonnen uit de lever van de kabeljauw. Levertraan bevat van nature veel vitamine A en D. Het natuurproduct Lovitran bevat dan ook een hoge dosering van deze vitamines. Lovitran bevat 2000 Ķg vitamine A en 16 Ķg vitamine D per desertlepel. Vitamine A is belangrijk voor een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid en gezond tandvlees. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de voeding en speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden.

Verder bevat levertraan de belangrijk Omega 3 vetzuren, per desertlepel van 8mg bevat 758mg EPA en 920mg DHA. Dit is dus 4-6 keer keer de gemiddelde visolie capsule.

Meer info hier


Vitamine D (bv. zonlicht, levertraan en vette vis) in combinatie met een calciumkuur beschermt tegen dikke darmkanker

Blijkens verschillende studieresultaten gepubliceerd in Science d.d. 17 mei 2002, beschermt vitamine D tegen het krijgen van dikke darmkanker. Overigens is al langer bekend dat vitamine D in combinatie met een calciumkuur ook beschermt tegen borstkanker en prostaatkanker. Vitamine D activeert een enzym dat bescherming biedt tegen het giftige galzuur lithocholzuur, dat algemeen als kankerverwekkend wordt gezien. Lithochozol ontstaat als afbraakproduct van afbraak van vetten en hiermee bewijzen indirect de onderzoekers volgens een artikel in de NRC van d.d. 18 mei 2002 dat een vetrijk dieet de kans op dikke darmkanker vergroot. Het is al veel langer bekend dat hoe hoger de aanwezigheid van vitamine D in het bloed hoe groter de kans op het krijgen van dikke darmkanker afneemt. Ik citeer een paar zinnen uit de NRC om duidelijk te manen hoe dit proces werkt.

"De onderzoekers tonen aan dat de receptoren voor vitamine D ook van belang zijn voor de bescherming tegen het kankerverwekkende lithocholzuur. Deze receptoren zijn eiwitten op darmcellen waarmee vitamine D een binding kan aangaan. Als zo'n binding tot stand komt, ontstaat in de cel een soort kettingreactie die lithocholzuur afbreekt. Lithocholzuur blijkt zich aan deze receptor te kunnen binden. Het bewerkstelligt daarmee zijn eigen afbraak. De receptor functioneert daarom volgens de onderzoekers als een sensor die ervoor zorgt dat er in aanwezigheid van lithocholzuur meteen een mechanisme in werking treedt om dit schadelijke zuur af te breken."

Een 15-30 minuten met blote armen en benen in de zon zitten/lopen is al voldoende voor een volledige dagdosis vitamine D. Als Noord-Europeaan wel oppassen in zuidelijke landen omdat de zon daar een te sterke straling heeft en een zonnebrandmiddel noodzakelijk is. Het risico op huidkanker wordt anders namelijk verhoogd. Ook te lang in de felle zon met zonnebrandmiddel is gevaarlijk. Dus gedoseerd genieten van de zon. Aanvullend kunt u ook levertraan of vette vis eten. Zie ook het Houtsmullerdieet waarvan beide ingrediŽnten onderdeel zijn. Drie keer per week vette vis, een eetlepel levertraan per dag en bakken in olijfolie bv. is erg goed voor uw gezondheid en lijkt kankerremmend zo niet genezend te kunnen werken.

Bron: Science d.d. 17 mei 2002


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

 


View My Stats