de lever


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

De lever


De lever is de reiniger van je bloed en bij problemen met het functioneren kan dit zich oa tonen in de vorm van chronische vermoeidheid. Dit kan door een virus zijn veroorzaak (Pfeiffer), maar ook door grote hoeveelheden toxines (alcohol, chemicaliŽn) en chronische ontstekingen. Een grote groep jongeren die zich de afgelopen jaren stoer hebben volgezopen zullen daar op termijn de rekening van krijgen. Ook XTC, medicatie en overdaad aan fructose kunnen een belangrijke aanjager van leverproblemen zijn.

Planten die gunstig zijn voor de lever zijn oa mariadistel en de geelwortel familie. Het beste zou zijn dat je 1 keer per een lever detox doet. De lever is niet alleen een belangrijke reiniger van je bloed maar speelt een cruciale rol bij de aanmaak van enzymen (samen met de alvleesklier), cholesterol, gal en het bekende Q10 enzym (belangrijke voor de energie produktie in je cellen).

Enkele simpele handvaten om te kijken of je lever (te) zwaar belast wordt:

 • Branderige, rode en/ of droge ogen
 • Gelig oogwit
 • Telkens 's nachts tussen 1 en 3 wakker worden
 • Telkens tussen 1 en 3 's middags een dip krijgen
 • Chronische vermoeidheid
 • Opgezette lymfeklieren

Welke zaken kunnen je lever schaden?

 • Alcohol
   
 • Overdaad aan fructose, dus witte suiker (voor de helft fructose) in
  oa frisdrank, vruchtensapjes (met name appelsap) en produkten
  gezoet met fructose-glucose siroop. Kan voor een niet alcoholische leververvetting zorgen.
   
 • Drugs
 • Anobole steroÔden
 • Hoge dosis groenethee extract (link)
 • Overgewicht, diabetes type 2 en een te hoge cholesterolspiegel
 • Ondervoeding, met eiwittekort;
 • Hoge dosis paracetamol, tetracycline, broombenzeen en chloroform.
 • Medicijngebruik, o.a. de hartmiddelen Amiodaron (Cordaroneģ) en Nifedipine en sommige corticosteroÔden;
 • complicaties bij chronische darmontstekingen (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa).
 • Tolueen, tolueen wordt gebruikt als oplosmiddel in nagellak en haarlak
 • Amfetaminen
 • PCB's
 • Jakobskruid

 

Functies van de lever

 • Afscheiding van gal (voor vertering van vet in de darm)
 • Stofwisseling regeling van eiwitten, vet en koolhydraten
 • Op peil  houden van de glucose en vetzuren spiegels in het bloed
 • Ontgifting van giftige stoffen
 • Opslag van vitaminen
 • Afbraak van 'oude' bloedcellen
 • Synthese van bloedeiwitten

Het grote probleem is dat de reguliere geneeskunde pas een leverprobleem ziet als het vaak al te laat is. Er zijn op dit moment vele manieren om vroegtijdige verslechtering te zien en tijdig bij te sturen. Ik heb zelf een speciaal eiwitonderzoek (proteomics)   laten doen waaruit bleek dat ik zeer lage leverfunctie had en een te hoog toxine gehalte, probleem is alleen dat dit soort onderzoeken niet worden erkend door de reguliere sector dus ben je op jezelf aangewezen.

Ron

 

Heb je suggesties voor deze pagina, email ze dan naar: ugamedia@wirehub.nl


Wat iedereen moet weten over zijn lever

Paar voorbeelden uit het boek:

Mariadistel
deze geneeskrachtige plant heeft een regenererende werking op de cellen van lever en gal. Voor mensen met een gevoelige lever is mariadistelthee of de tinctuur van de verse plant zeer aan te bevelen.

Paardebloem
als geneeskrachtige plant zet lever en nieren aan tot een verhoogde activiteit en bevordert tevens de doorbloeding. Paardebloemsla van verse, jonge blaadjes is een krachtig hulpmiddel bij het reinigen van de lever. Ook paardebloemthee is aan te bevelen.

Chelidonium
heeft een sterke ondersteunende werking voor de lever. Vooral werkzaam bij een opgezette lever, galstenen of verstopping.

Zuurbes
is een van de beste kruiden voor de lever. Het stimuleert de galstroom en kan worden gebruikt bij galstenen of een ontstoken galblaas en geelzucht.

Gele zuring
is een bloedreinigend middel en heeft ook effect op de lever, teneinde verstopping te voorkomen. Het is ook te gebruiken bij hieraan gerelateerde huidproblemen.

Canadese geelwortel
harmonieert de lever en helpt bij eczeem, slijmvliesontsteking of een slechte eetlust. Heeft een positieve invloed op de spijsvertering.

Auteur: Foeke-Meijer Linstra

Download boek

Tip: Jochem


Leverspaar dieet

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en heeft verschillende belangrijke taken in het spijsverteringsproces. Het bloed gaat vanuit de darmen (met opgenomen voedingsstoffen) direct naar de lever. De vetoplosbare vitaminen (A,D,E en K) en vitamine B12 worden opgenomen in de lever voor verdere verwerking. Schadelijke stoffen worden geabsorbeerd waarna de lever ze onschadelijk maakt en uitscheidt.  De lever moet tegenwoordig grote hoeveelheid gifstoffen ontgiften - denk aan roken en alcohol maar ook aan conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen enz. Heel begrijpelijk dat de lever overuren moet maken en overbelast raakt. Het werk blijft liggen waardoor gifstoffen gaan circuleren in het lichaam. Als gevolg hiervan kunnen veel vage klachten ontstaan.

Vermijd belastende stoffen (roken, alcohol, koffie, suiker, cacao, gefrituurde en gebakken producten, verzadigde vetten, witmeel producten). Zorg voor voldoende frisse lucht en goede voeding. Kijk, als je veel of vaak medicijnen gebruikt naar eventuele alternatieven. Een bezoek aan de huisarts om je medicijngebruik eens door te lichten kan ook zeker geen kwaad. Wellicht zitten er een aantal middelen bij die sowieso weggelaten kunnen worden.

Lees verder


Lijst van indicaties en kwalen bij de lever en gal en de daarbij helpende kruiden

Voorbeeld: Mariadistel helpt de lever: beschermt en herstelt beschadigde levercellen bij bijvoorbeeld cirrose, pfeiffer, geelzucht of vetopstapeling.

Lees verder


Klachten veroorzaakt door een overbelaste lever

Klachten die voort kunnen komen uit een overbelaste lever zijn bijvoorbeeld:

 • Geelzucht; de gal kan niet uit de lever wegvloeien en komt in het bloed terecht.
 • Circulatiestoornissen; de zogenaamde poortaderstuwing, hieruit kunnen
  aambeien en spataderen ontstaan.
 • Hoofdpijn en met name migraine; gifstoffen blijven in je bloed circuleren.
 • Onverklaarbare moeheid; Pfeiffer bijvoorbeeld.
 • Pijnlijke menstruatie; door stuwing en/of vasthouden van agressie.
 • Droge eczemen; de gifstoffen proberen je lichaam via de huid te verlaten.

Lees verder


Het Energieherstelplan - Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser

Energie door geneeskrachtige voeding

Boek Specificaties: 280 blz. full-colour illustraties 17 x 24 cm

Het Energie Herstelplan geeft iedereen de mogelijkheid om door ‘geneeskrachtig koken’ zťlf zijn conditie te verbeteren. Iedereen kan zelf leren waarnemen en ervaren wat goed of slecht voor hem is. Je zult merken dat geneeskrachtig koken uiteindelijk niets anders is dan weer contact krijgen met je persoonlijke, gezonde en natuurlijke informatiebron: jijzelf. Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser (beide natuurdiŽtist) leren ons een bijzondere manier van koken, waarbij ‘smakelijk’ gecombineerd wordt met ‘conditieverbetering’. Sterker nog: koken wordt steeds leuker en spannender, omdat het een ‘sport’ wordt om te merken hoe je optimaal energie uit voeding kunt halen.

Op basis van ideeŽn uit de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurveda geven zij adviezen en recepten, zodat iedereen de juiste, d.w.z. geneeskrachtige, voeding voor zijn persoonlijke constitutie (Vata, Pitta of Kapha) en conditie kan kiezen. In Het Energie Herstelplan staat de ‘leverenergie’ (of het gebrek daaraan) centraal: de lever is immers het orgaan waar alle voedingsstoffen uit onze voeding worden verwerkt. De lever wordt hierbij ondersteund door twee partners: de verteringsenergie (spijsvertering) en de reserve-energie (nieren, bijnieren). Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser leren ons gebruik te maken van de juiste voedingsmiddelen om deze lever(energie) en zijn twee partners weer op volle kracht te laten werken.

Om er achter te komen wat jouw conditie van de lever (bijv. uitgeput, gestagneerd of oververhit), verterings- en reserve-energie is, geven de auteurs handige klachtenregistratielijsten en leren ze je je persoonlijk reactie op voeding te herkennen, bijv. Wat is het effect van cacao op een cappuccino? Hoe reageert mijn lever op mijn favoriete salade (met salami, tomaten en olijven)? Wat doet een roerbakschotel voor mijn vertering?  Voor elk patroon van de lever-, verterings- en reserve-energie en elke constitutie worden speciale voedingsadviezen gegeven. Deze zijn voorzien van eenvoudige recepten voor smakelijke, energieverhogende gerechten en dranken (ontbijt, groente- en graangerechten, soep, vlees- en visgerechten en vegetarische gerechten) en geÔllustreerd met prachtige kleurenfoto’s. Koken met geneeskrachtige voeding is niet zomaar gezond: het biedt vooral een onuitputtelijke energiebron, die precies bij iedereen past!

Prijs 22,50 euro incl portokosten

Bestel hier


De lever en medicijnen

De lever speelt een belangrijke rol bij de verwerking van geneesmiddelen. Dat geldt niet alleen voor geneesmiddelen die de arts heeft voorgeschreven maar ook voor middelen die u zelf, zonder recept aanschaft. Anderzijds kunnen geneesmiddelen ook schade aan de lever toebrengen en daardoor invloed hebben op het functioneren van de lever.

Voorbeelden van geneesmiddelen en stoffen die in te hoge doseringen giftig zijn, zijn o.a. paracetamol, tetracycline, broombenzeen en chloroform.

Lees verder


Lamisil en de lever

Lamisil is in verband gebracht met ernstige leveraantastingen, onder andere leverfalen. Sommige patiŽnten moesten een levertransplantatie ondergaan, andere zijn gestorven (te nuanceren). Het risico lijkt het grootst bij mensen met een bestaande leveraandoening, maar er zijn ook gevallen gemeld bij mensen die perfect gezond waren.

Lees verder


De Lever-meridiaan

De leverenergie begint aan de grote teen, loopt dan omhoog over de voet, dan aan de binnenkant van de enkel, naar de binnenkant van de knie, naar de lies, loopt dan in een kluwen over het geslachtsorgaan, dan over de buik en eindigt bij de ribbenboog.
De leverenergie verzorgt de ogen (het zicht). Bij aandoeningen van de leverenergie kunnen wij ook direct verkleuringen zien op het oog.

Omgekeerd wijst de achteruitgang van de ogen ook op een achteruitgang van de leverenergie.

De leverenergie verzorgt ook de nagels; bij klachten van de leverenergie kunnen de nagels bros worden, snel afbreken of verkalken.

Lees verder


Lever en darmen

Alle groei begint bij de bodem. In ons lichaam zijn dit de lever en de darmen. De lever is ons centrale ontgiftingsorgaan en onze darmen ons centrale ontlastingsorgaan. Beiden onderhouden ze het immuunsysteem door gifstoffen te zuiveren en te lozen. Dat wil zeggen, als de lever en darmen niet zelf overmatig belast worden door gifstoffen. Op een giftige bodem groeit alsmaar minder en uiteindelijk niets. Behalve de opruimploeg van moeder natuur: bacteriŽn, virussen, schimmels, parasieten en kankercellen.

Lees verder


De lever en voeding

De lever is een compact, actief en centraal gelegen lichaamsorgaan, en is dus yang van structuur. Daardoor wordt het gemakkelijk gestoord door een overmaat aan yang, zoals grote hoeveelheden vlees, gevogelte, eieren, zuivel en zout of andere yange voedingsmiddelen. Hoewel de meeste leverproblemen een yange oorzaak hebben kunnen de symptomen verergerd worden door uitzettende, yinne stoffen zoals alkohol, vet- en olierijk voedsel, meelproducten, suiker, tropische groenten en fruit, enzovoort.

Lees verder


De leverontgifting en leveraandoeningen

De lever is het wonderlijkste laboratorium van de wereld en is met zijn gewicht van ca. 1500 gram het grootste orgaan van het lichaam. Ze is steeds bereid alle fouten en verkeerde dingen waar we ons aan bezondigen zoveel mogelijk te herstellen. Daarnaast heeft de lever het heel druk met het wegwerken van alle milieugiffen die we dagelijks binnen krijgen. Als de darmen door gisting als gevolg van onvolledige vertering door verteringsstoornissen een borrelglaasje alcoholachtige stoffen produceert, dan kunt u zich voorstellen dat de lever het zwaar heeft tegenwoordig.

Welke klachten kunt u alzo verwachten bij een zwakke lever

Droge, vermoeide (rode) ogen, duizeligheid vooral bij opstaan, flauwvallen, bloedarmoede, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, hoofdpijn, menstruatieklachten, kouwelijkheid, koude handen en voeten, krakende gewrichten, spierkrampen,
stijve schouders, bleke droge scheurende nagels, oorsuizing (hoge toon), overgangsklachten (opvliegers in gezicht + hals), hartritme stoornissen, slapeloosheid: inslaapproblemen, onrustig doorslapen, hooikoorts.

Lees verder


Boek - Wat heb je op de lever?

Marijke de Waal Malefijt

Veel chronische ziekten kunnen een gevolg zijn van vergiftiging van de stofwisseling. Door opname van allerlei schadelijke stoffen via de voeding, het drinkwater en het inademen van vervuilde lucht kan er een ophoping ontstaan van gifstoffen in weefsels en organen.

Het orgaan dat het meest onder de binnengekomen gifstoffen te lijden heeft, is de lever, de vuilverwerkingsdienst van het lichaam. Behalve met het gif van buitenaf heeft de lever ook nog te maken met twee andere grote stromen gif: het inwendige gif (bijvoorbeeld als bijprodukten geproduceerd door parasieten in de darm) en het emotionele gif (bijvoorbeeld negatieve gedachten, jaloers gedrag, depressies).

Wanneer de gifstoffen niet snel genoeg afgebroken en verwijderd worden, ontstaat er een ophoping van giftige stoffen in het lichaam. Het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, het immuunsysteem en maag en darmen hebben het meest te lijden onder deze stoffen.

Dit boek gaat over de oorzaken en gevolgen van een niet goed functionerende lever en wat daaraan te doen is door middel van voeding, orthomoleculaire preparaten, diverse ontgiftingsmethoden, yoga-oefeningen, ostheopatie, massagetechnieken, enzovoort. Ook wordt aandacht besteed aan de relatie voeding en geneesmiddelen, voedselvergiftiging en levensmiddelenhygiŽne, voedselallergie en voedselintolerantie, factoren die een negatieve invloed op de lever hebben.

ISBN: 90.202.4302.0


Geelwortel en de lever

Een belangrijke kruid voor de lever is geelwortel, niet alleen goed voor de lever maar ook voor de galblaas.Geelwortel stimuleert de afgifte van spijsverteringsenzymen, werkt eetlustopwekkend, beschermt en versterkt de slijmvliezen in het maag/darmkanaal en ondersteunt de vetvertering door de vermeerderde afgifte van gal. De geelwortel uit Java wordt Temoe Lawak genoemd.

http://www.paradijsvogel.nl/geelwortel.htm
http://www.yoga-ayurveda.be/ned/yoga-ayurveda
http://www.doeshealthshop.nl/

De monografie van de WHO betreft dan ook terecht de Curcuma longa en beschrijft zijn werkingen als hepatoprotectivum (levercel bescherming), antioxidant, ontstekingsremmer, en zijn antibacteriŽle- en fungicide eigenschappen (schimmeldodend).

Enkele eigenschappen:

• de secretie van gal vermeerderen;
• de stroom van gal naar de darm te bevorderen;
• de lever te beschermen (hepatoprotectivum) en te ondersteunen in zijn functie;
• het gehalte aan glutathion in de lever te verhogen;
• de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever te stimuleren;
• de detoxificatie van toxische of carcinogene stoffen te bevorderen;

Lees verder


Mariadistel en de lever

Mariadistel is een van de belangrijkste geneeskruiden voor de lever, in 1929 begon een Duitse arts, H. Schulz met wetenschappelijk onderzoek naar oude geneeskruiden, hij ontdekte dat een 18e eeuwse Duitse arts Rademacher, het kruid voorschreef bij chronische leverkwalen, geelzucht en hepatitis. in de jaren '50 werd de inhoudsstof silymarine geÔsoleerd, de plant is uitputtend onderzocht en heeft zijn nut bij leverkwalen bewezen.

Lees verder

Silybums geeft goede resultaten ter voorkoming van leverbeschadiging en mogelijkheid tot het afremmen van factoren die aanleiding geven voor beschadiging. De hoogste concentraties van de beschermende stoffen zitten in de vrucht. Vernietiging van de levercellen gebeurd hoofdzakelijk door giften die zich gedragen als “vrije radicalen”.

Lees verder

Bij ratten die een dieet met veel cholesterol krijgen werkt melkdistel net zo goed als het medicijn probucol. Het preparaat verhoogt het HDL-cholesterol, verlaagt de hoeveelheid cholesterol in de lever en beperkt in de lever de vermindering van de aanmaak van het 'schoonmaakmolecuul' glutathion.

Lees verder


Fructose en vette lever

Uit histologisch onderzoek van de lever werd daarenboven bij de muizen van de ‘fructosegroepen’ alsook bij die van de ‘softdrinkgroep’ een vervetting van de lever vastgesteld. Het is in dit orgaan dat de fructose gemetaboliseerd wordt en waar het suiker deelneemt aan de de novo lipogenese. Volgens de auteurs van de studie is deze werking van de fructose een mogelijke verklaring voor zijn invloed op de ontwikkeling van zwaarlijvigheid. De diabetesproducten die fructose bevatten kunnen dus beter niet meer aanbevolen worden.

Lees verder

 

Pagliassotti has spent the last 11 years of his career investigating how simple sugars, in particular fructose, affect the liver and the ability of the liver to regulate the blood glucose level. "Fructose is a unique nutrient because it is primarily metabolized by the liver. One potential consequence of consumption of large amounts of fructose is the development of a fatty liver," he said.

Lees verder


Verstoorde stofwisseling in 'vette lever' onderzocht

Een 'vette lever', ofwel hepatische steatose, komt voor bij aandoeningen als diabetes type 2 en insulineresistentie. Het kan ontaarden in levercirrose. Normaal regelt de lever de stofwisseling van glucose en vetten en daarin heeft insuline een sturende rol. In een dierexperimenteel onderzoek bekeek Aldo Grefhorst of bij een vette lever de insulinegevoeligheid is afgenomen, en of de stofwisseling van glucose en vetten daardoor verstoord is geraakt. Kennis over deze relatie kan aanknopingspunten bieden voor de behandeling van diabetes of andere stofwisselingsziekten. De promovendus constateert dat een vette lever niet per definitie samengaat met een afgenomen insulinegevoeligheid: de hoeveelheid vetten in de lever blijkt niets te zeggen over de mate van insulinegevoeligheid. Grefhorst vermoedt dat de mate van verstoring van het metabolisme wordt bepaald door andere factoren die samenhangen met de hepatische steatose, zoals de duur van de hepatische steatose, de precieze locatie van vetten in de lever of de grootte van de vetdruppels.

Lees verder


Oorzaken van een vette lever

- Chronisch alcoholmisbruik:
- Overgewicht, diabetes type 2 en een te hoge cholesterolspiegel:

Minder vaak voorkomende oorzaken van leververvetting zijn:

- Ondervoeding, met eiwittekort;
- Medicijngebruik, o.a. de hartmiddelen Amiodaron (Cordaroneģ) en Nifedipine en sommige corticosteroÔden;
- Als complicatie bij chronische darmontstekingen (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa).

Lees verder

Wat er helaas op deze pagina ontbreekt is de rol van fructose. En laat nu juist de consumptie van fructose tov suiker de laatste 20 jaar giga zijn toegenomen.


Vers wortelsap - verjong de lever

Freshly extracted juice can be compared to a blood transfusion from the plant to the human body. When the juice is taken within a few minutes of it being extracted, the energy and vital nutrients of the plant goes directly into the bloodstream. Today there are many health retreats, therapists and living foods "coaches" who specialize in creating specific juice combinations for cleansing and rebuilding various organs and body systems.

Lees verder


Ammoniak en de lever

Normaal gesproken is ammoniak in lage concentratie in het bloed aanwezig, dit ondanks het feit dat er dagelijks een grote hoeveelheid in het lichaam ontstaat. Uitsluitend de lever is in staat ammoniak af te breken tot een niet schadelijk product, ureum genaamd, dat via de nieren kan worden uitgescheiden.

Ammoniak komt voor het overgrote deel vrij in de darmtractus tijdens de afbraak van eiwitten, het ammoniak wordt geresorbeerd en via de poortader naar de lever vervoerd. De schadelijke gevolgen van de hoge NH3-concentraties ontstaan doordat deze stof ingrijpt in de energievoorziening van o.a. de hersenen.

De energievoorziening van alle weefsels in het lichaam en dus ook van de hersenen verloopt via een ingenieus biochemisch proces dat de naam Krebs-cyclus of citroenzuur-cyclus draagt. Een hoge concentratie ammoniak in de cel resulteert in een chemische verandering van n van de factoren van de citroenzuur-cyclus. Hierdoor wordt deze factor aan de cyclus onttrokken en stagneert de energievoorziening. Uiteindelijk is dit er de oorzaak van dat de hersenen niet meer goed kunnen functioneren.

Lees verder


Lever- en galblaasreiniging

Het verbaast me dat veel mensen die aan een dieet van rauwe voeding beginnen met de intentie om hun lichaam te reinigen, genezen en verjongen zich niet realiseren dat er in het lichaam twee fundamenteel verschillende typen reiniging of ontgifting plaatsvinden. Er valt een verschil te maken in reiniging op microniveau en reiniging op macroniveau. Microreiniging vindt plaats op celniveau en wordt gesensiveerd door een rauw dieet en sapvasten. Macroreiniging heeft betrekking op de belangrijkste afscheidingsorganen (de nieren, lever, darmen en huid) die voortdurend bezig zijn om ons lichaam te reinigen, ongeacht wat we eten.

Lees verder

Tip: Gerrit de Jong


Uw lever - de beste ontgifter

Het spirituele magazine Happinez schreef in haar juni nummer (nr. 4 2008) samen met natuurdiŽtist Marijke de Waal Malefijt een stuk over de lever. De lever heeft het als reinigingsdienst in deze tijd heel zwaar. Omdat Marijke 2 boeken over de lever op haar naam heeft staan zocht Happinez contact . Helaas heeft Happinez verboden het artikel en/of een pdf ervan hier te plaatsen. Jammer, want dit kan bij andere tijdschriften wel. Toch willen we u de globale inhoud niet onthouden en plaatsen daarom hieronder delen uit het boek "Wat heb je op je lever" en "Energieherstelplan".

Lees verder


Keelontsteking en altijd moe - Pfeiffer

Ieder kind is wel eens ziek, maar in sommige gevallen lijkt het niet op te knappen na een griepje. Het blijft bijvoorbeeld maar keelpijn houden of steeds weer last hebben van een keel- of blaasontsteking. Soms komt de koorts terug en zijn er opgezette lymfeklieren in de hals. Als het kind dan ook nog last krijgt van misselijkheid, gezwollen amandelen en onverklaarbare vermoeidheid is het een goed idee om bloed te laten prikken. Het zou namelijk wel eens Pfeiffer kunnen zijn en dat is in het bloed te zien.

Lees verder


Teveel eten - de sloper van je lever

There's more than one way to destroy your liver - and excessive eating is fast becoming the number one culprit.

Lees verder


Proteomics heel nauwkeurig in opsporen leverkanker

As the incidence of liver cancer continues to grow-- fueled in large part, by rising rates of hepatitis C infections – so too does the need for tests to help diagnose the disease at an earlier stage. A study appearing in the January 15 issue of Clinical Cancer Research demonstrates that a novel mass-spectrometry based form of proteomic profiling is more accurate than traditional biomarkers in distinguishing liver cancer patients from patients with hepatitis C liver cirrhosis, particularly with regard to identifying patients with small, curable tumors. Led by researchers at Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), the study could help lead to earlier diagnostic methods – and subsequent treatments -- for liver cancer.

Lees verder


Video - real liver detox

http://video.google.com/videoplay?docid=-6340992415643768153


De leverfunctie test

De leverfunctie test geeft informatie over de conditie en het functioneren van lever en gal(wegen) en over het gehalte van een tweetal nutriŽnten die van belang zijn voor de fase II ontgiftiging. Tevens wordt de mate van oxidatieve stress gemeten (d.w.z. hoe goed het lichaam in staat is om de vrije radicalen waar het aan bloot staat tijdig om te zetten in onschadelijke verbindingen).

In de leverfunctie test worden de volgende stoffen (in serum) bepaald:

• alkalyse fosfatase,
• gamma GT,
• totaal bilirubine
• direct bilirubine,
• aspartaat aminotransferase (AST),
• alanine transferrase (ALT),
• albumine,
• pre-albumine,
• sulfaat,
• glutathion
• malondialdehyde (MDA)
• totaal proteÔne

Tevens wordt de ratio MDA:glutathion bepaald.
De waarden van alkalyse fosfatase, gamma GT, totaal bilirubine, direct bilirubine, AST, ALT, albumine, pre-albumine en totaal proteÔne geven informatie over de conditie van de lever en/of gal(wegen). Sulfaat en glutathion zijn belangrijke stoffen uit de fase II ontgiftiging van de lever, waarbij slecht oplosbare giftige stoffen omgezet worden in beter oplosbare stoffen, waarna ze kunnen worden uitgescheiden.

Malondialdehyde (MDA) geeft informatie over de mate waarin het lichaam de oxidatieve stress waar het aan bloot staat kan hanteren. Verhouding MDA: glutathion: Bij de oude leverfunctie test was een van de meest voorkomende afwijking een hoge verhouding fase I : fase II ontgiftiging, waardoor meer vrije radicalen ontstaan. Dit wordt direct gemeten met de verhouding vrije radicalen belasting (MDA): antioxydanten (glutathion), die hiervoor een gevoelige maat is.

WANNEER IS HET ZINVOL DE LEVERFUNCTIE TEST TE LATEN DOEN?

De leverfunctie test geeft waardevolle informatie over het conditie en functie van de lever en over de beschikbaarheid van een tweetal stoffen die van belang zijn voor het (fase II) ontgiftende vermogen van de lever.

De test kan gebruikt worden voor:
• Preklinische evaluatie - preventief (o.a. risico op vrije radicalen pathologie door verminderde leverfunctie).

• Om te komen tot een weloverwogen behandeling bij ziekte; bijvoorbeeld om na te gaan of het systeem een agressieve therapie of een ontgiftigings therapie aankan.

• Om het 'reactievermogen' van de patiŽnt en de effectiviteit van een ingestelde
ontgiftigingstherapie na te gaan.

Lees verder


Folders van leverziekten


Ziekte van Wilson

De ziekte van Wilson is een zeldzame autosomaal recessief erfelijke aandoening waarbij de uitscheiding van koper via de gal verminderd is. Hierdoor worden langzamerhand vele organen vergiftigd, vooral de lever en de hersenen. Koper is een onmisbaar sporenelement, maar een teveel kan tot ernstige klachten leiden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Wilson


Een belangrijke expert op dit gebied is Tjaard Hoogenraad, zijn site: www.alzheimer-copper.com


 

 


 


View My Stats