levend voedsel


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

De positieve invloed van natuurlijke voeding op onze gezondheid


Voor onze auto tanken wij zuivere brandstof. De olie verversen wij op tijd en onze heilige koe krijgt geregeld een grote en kleine beurt. Als wij een vreemd geluidje horen, zoeken wij de oorzaak of gaan naar de garage. Iedere week krijgt onze trots een wasbeurt. Maar hoe gaan wij met ons lichaam om? Als wij gedurende een jaar opschrijven waarmee wij ons lichaam voeden, zouden wij aan het einde van dat jaar erg schrikken.

We stoppen ons vol met ongezonde vetten, junkfood, suiker, dierlijke eiwitten, granen, alcohol en andere stimulerende middelen. Daarnaast roken we. Ons lichaam raakt verzwakt en wij kunnen lichamelijk en/of geestelijk ziek worden. Daarbij hebben wij het nog niet gehad over de ongezonde, bewerkte voeding met schadelijke toevoegingen, waardoor ons afweersysteem verzwakt wordt. Nog steeds verbazen wij ons als een ziekte zich manifesteert, alsof deze zomaar is komen aanwaaien. Ziekte komt door de mond, volgens een Chinees spreekwoord. Het lichaam is een huis dat wij hebben ontvangen bij onze geboorte. Gedurende onze reis op aarde mogen wij erin wonen. Ons lichaam is een onderdeel van de natuur.

Levend voedsel

Wat is de gezondste voeding voor ons lichaam? Dat is levend voedsel. Daar wordt onder verstaan: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen, in de natuurlijke vorm. Deze voeding is dus plantaardig en onbewerkt, zonder schadelijke toevoegingen, vrij van lactose, gluten, dierlijke eiwitten en suiker. De mens is van oorsprong een fructivoor (vruchteneter). Het verdient aanbeveling om biologische levensmiddelen te kopen. Deze hebben meer smaak, zijn gezonder en dier- en milieuvriendelijk. Levend voedsel geeft zowel lichaam als geest optimaal kracht op een natuurlijke manier. Het regenereert de cellen en ontgift ons lichaam. Verder stimuleert het de aanmaak van enzymen. Deze zijn nodig om onze voeding goed te verteren en de aanwezige stoffen te elimineren. Hierdoor voelen wij ons energieker, hebben meer levenslust en kunnen ons beter concentreren. Als wij natuurlijke voeding eten, reinigen onze darmen en worden de andere uitscheidingsorganen sterker. Hierdoor functioneren ze beter. Een eventueel tekort aan kalk, ijzer en zink wordt aangevuld. Ons lichaam komt meer in balans door de natuurlijke voeding en wij zullen ons geestelijk ook veel beter voelen. Als het lichaam natuurlijke voeding toegediend krijgt, hebben ziekten veel minder kans, ook al is er sprake van een erfelijke aanleg.

Levend voedsel geeft het lichaam de stoffen die het nodig heeft. We voelen ons sneller verzadigd omdat deze voeding rijk is aan bio-energie, vitaminen, mineralen en enzymen. Daardoor ontstaat er minder behoefte aan genotmiddelen. De spijsvertering verloopt goed en de slijmvliezen in ons lichaam worden versterkt. Er zal zich niet zo snel een ontsteking voordoen. Het is van groot belang om kiemen toe te voegen aan onze maaltijd. Voorbeelden hiervan zijn: alfalfa, broccocress, tuinkers en radijskiemen. Die zijn allemaal erg rijk aan bio-energie en enzymen.
Biogene aminen

Stoffen als histamine, tyramine en serotonine worden door het lichaam zelf aangemaakt. Ook komen ze voor in onze dagelijkse voeding, vooral in dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Ze worden ook wel biogene aminen genoemd. Histamine heeft invloed op de hormonen, bloedsomloop en ademhaling. Gluten, noten en sojaproducten maken histamine vrij in het lichaam. Bij een slechte darmflora, stress, alcohol- of medicijngebruik kunnen biogene aminen lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken. Depressiviteit en andere psychische problemen kunnen te maken hebben met een verhoogd histaminegehalte. Er komen te veel gifstoffen in het bloed en er kan een tekort aan serotonine ontstaan. Deze stof zorgt ervoor dat wij goed slapen en een opgewekt humeur hebben. Lichaam en geest zijn een. Ze beïnvloeden elkaar op een positieve of negatieve manier. Als wij ons lichaam op de natuurlijke manier voeden, zullen wij ons geestelijk beter voelen. Wij zullen veel meer energie hebben en intenser genieten van het leven.

Veel mensen hebben voedselintoleranties zonder dit te weten. Er kan sprake zijn van een intolerantie voor de biogene aminen, maar ook voor gluten, zuivel en suiker. Gluten is het eiwit in de granen. Door deze granen te blijven eten bij een glutenintolerantie wordt de darmflora ernstig beschadigd. Ook kan zich later diabetes ontwikkelen. Gluten maakt histamine vrij in het lichaam en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Groenten en fruit verlagen het histaminegehalte en verhogen de serotoninespiegel. Dit leidt tot minder depressiviteit en slapeloosheid.

Voeding en psyche

Levend voedsel beïnvloedt ons gedrag. Wij voelen ons vrediger en rustiger. Angsten nemen af. Ontspanning komt hiervoor in de plaats. Introvert gedrag verandert in extravert gedrag en negatieve emoties maken plaats voor positieve gevoelens. Ons gevoel wordt intenser. Wij genieten meer van de natuur, muziek en de dingen die ons bezig houden. Ook worden wij ons bewuster van de oorzaak van onze klachten en hebben we meer respect voor de natuur. Tenslotte zijn wij onderdeel hiervan. Wij hebben minder last van dwangmatig handelen en denken. Agressief gedrag manifesteert zich minder vaak.
Natuurlijke voeding heeft ook een positieve invloed op autistisch en hyperactief gedrag. Als het lichaam weer in balans is, wordt ons gedrag beter en ons denken bewuster. Het is een wonder om te mogen ontdekken welke invloed natuurlijke voeding op lichaam, gedrag en geest heeft. Het is van groot belang om van onszelf te leren houden, het kind in ons te koesteren en ons lichaam te voeden met natuurlijke voeding. Wij leven niet om te eten, maar eten om te leven.

Levend voedsel is vrij van dierlijke eiwitten en bevat veel minder histamine. Noten, pitten en zaden zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Het is belangrijk om deze eerst een nacht te weken en rauw te eten of te verwerken in een saus of paté. Er zijn zeer veel soorten fruit en groenten te koop, waarvan je heerlijke gerechten kunt maken. Fruit kun je het beste 's morgens eten. Gedurende de rest van de dag kun je genieten van groenten in een heerlijke salade of zelfgeperst groentesap. Ook kun je zelf bijvoorbeeld rauwe soep, sausjes of een paté van zonnebloempitten maken.

Afvallen met levend voedsel

Veel mensen hebben last van overgewicht. Bij kinderen is dit een toenemend probleem. Vaak eten wij onze emoties weg. Met voedsel vullen wij een leegte op en troosten we onszelf. Omdat wij vaak dood ofwel bewerkt voedsel eten, vullen wij slechts onze maag. Er kan sprake zijn van een intolerantie voor gluten, waardoor het lichaam ondervoed raakt. Ons lichaam vraagt om gezonde stoffen. Daarom hunkeren wij voortdurend naar voeding. Wij eten alles door elkaar en letten niet goed op goede voedingcombinaties. Levend voedsel verzadigt daarentegen het lichaam op een natuurlijke manier en is vrij van gluten en dierlijke vetten. Fruit reinigt ons lichaam en de groenten geven ons energie. Deze voeding bestaat uit de goede koolhydraten, waardoor ons lichaam serotonine aanmaakt. Het lichaam komt meer in balans en je valt af. Ook heb je meer energie. Laat levend voedsel de basis zijn van de dagelijkse maaltijd. Soms is het dragen van een bril niet meer nodig en worden smaak en reuk verbeterd door het eten van natuurlijke voeding. Het is een wonderbaarlijke ervaring te mogen ontdekken wat levend voedsel doet met lichaam en geest. Deze voeding is een goede ondersteuning voor mensen die kanker hebben.

Voor meer informatie kun je via de site mijn syllabus Nieuw Leven en het Nieuw Leven receptenboekje bestellen.

Didy van de Veer,
www.levendvoedsel.nl
didyvandev@yahoo.com

Bron: Dit artikel is gepubliceerd in het blad De Natuur Uw Arts, nr. 190


 

 


 


View My Stats