langer leven - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Langer leven?


Een slank postuur, niet roken, normaal cholesterol en een gewone bloeddruk? Het loont de moeite. Wie op z'n dertigste al gezond leeft, verlengt zijn leven met zes jaar. En dat niet alleen: hij of zij blijft ook nog eens zeventien jaar langer vrij van hart- en vaatziekten.

Het proefschrift van Abdullah Al Mamun leest gemakkelijk als een pleidooi voor een gezonde leefstijl. De uit Bangladesh afkomstige demograaf promoveerde 30 juni op een onderzoek waarin hij nieuwe verbanden legt tussen risicofactoren als overgewicht en roken en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Mamun maakte voor zijn onderzoek gebruik van een inmiddels beroemd databestand: de Framingham Heart Study. In dat Amerikaanse stadje volgen onderzoekers al 48 jaar bij ruim 5000 inwoners het ontstaan en het beloop van een aantal hartkwalen. De meeste inwoners waren tussen de dertig en vijftig jaar toen het onderzoek begon, zodat hun individuele ziektegeschiedenis en eventuele doodsoorzaak nu bekend is. Het bevolkingsonderzoek leverde al een schat aan gegevens op en maar liefst duizend wetenschappelijke artikelen.

Levensloop
Maar de 'levensloopbenadering' van Mamun is nieuw. Hij is dan ook geen medicus, maar is als demograaf verbonden aan het Population Research Centre van de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen. "Het maakt uit in welke levensfase een risicofactor zich voordoet", legt Mamun uit. "Overgewicht op jonge leeftijd geeft bijvoorbeeld een ander risico op hart- en vaatziekten dan zwaarlijvigheid op gevorderde leeftijd. En de gevolgen van roken zijn weer afhankelijk van de leeftijd waarop iemand begint te roken. Om daar een vinger achter te krijgen, zul je de individuele levenslopen van mensen moeten analyseren. Demografen hebben daar al veel ervaring mee."

Door demografische technieken los te laten op de Amerikaanse gegevens, kon hij nauwkeurig berekenen hoeveel de levensverwachting daalt door elke risicofactor afzonderlijk, maar ook wat het effect is van interventies als afvallen, stoppen met roken en een regelmatige controle van de bloeddruk en het cholesterol.

Kilo's kwijtraken
Uit die berekeningen blijkt dat dertigers al baat hebben bij preventie. Een 40-jarige roker bekort zijn leven bijvoorbeeld al met ruim vier jaar. Overgewicht blijkt opvallend genoeg net zo schadelijk als roken: mensen die op middelbare leeftijd al veel te zwaar zijn, leven gemiddeld vier jaar korter. "Die cijfers moeten natuurlijk worden bijgesteld als iemand later besluit te stoppen met roken of gaat lijnen. Maar de ervaring leert dat het moeilijk, zo niet onmogelijk is om op latere leeftijd nog veel kilo's kwijt te raken", aldus Mamun.
Het omgekeerde is ook waar: wie gezond leeft en alle risicofactoren netjes weet te omzeilen leeft vijf Š zes jaar langer. De gemiddelde levensverwachting van vrouwen wordt dan 87, van mannen 83. De consequenties voor hart- en vaatziekten zijn nog opmerkelijker. Een gezonde levensstijl leidt niet automatisch tot een lagere kans op ziekte, maar wel tot uitstel van de ziekte. En dat uitstel is aanzienlijk. Niet-rokers met een normaal lichaamsgewicht, een normale bloeddruk en een normaal cholesterolgehalte blijven volgens Mamun zeventien jaar langer gevrijwaard van hart- en vaatziekten.

Meer ziektejaren
Mamuns model biedt nuttige informatie voor een goed volksgezondheidsbeleid, mede omdat de kosten en opbrengsten van interventies te berekenen zijn. Niet alle preventieve maatregelen zijn even effectief, weet Mamun nu al. Als Nederland bijvoorbeeld massaal zou stoppen met roken, zou dat niet leiden tot minder patiŽnten met hart- en vaatziekten en dus lagere kosten. "Rokers krijgen weliswaar sneller een hartaandoening, maar ze leven ook korter. De paradox is dat niet-rokers daardoor meer ziektejaren voor de boeg hebben dan rokers."
De levensverwachting van de Nederlander is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Maar die extra levensjaren worden niet in blakende gezondheid doorgebracht: de gemiddelde Nederlander ontwikkelt rond zijn 61e verjaardag een chronische ziekte. En die leeftijdsgrens wil, ondanks steeds hogere investeringen in de gezondheidszorg, maar niet opschuiven. Waarschijnlijk ligt de sleutel niet in meer curatieve zorg, maar juist in meer preventie. Wie langer in goede gezondheid wil leven, zo blijkt uit het onderzoek van Mamun, heeft dat voor een belangrijk deel zelf in de hand. (Eddy Brand)

Bron: Rijksuniversiteit Groningen (Polsslag)


Terug naar het hoofdmenu

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats