Lactose intolerantie - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Lactose intolerantie


Combineer melk met Kefir
Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het drinken van kefir, dat rijk is aan heilzame gisten en bacteriŽn, lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt. Meer informatie over kefir op deze pagina.

[Bron: About]


Wat is lactose en lactoseintolerantie ?

Lactose is melksuiker. Lactoseintolerantie is het niet af kunnen breken van melksuiker in de dunne darm. Lactose is een suiker, bestaande uit twee bouwstenen; glucose (druivensuiker) en galactose. Lactose komt voor in de melk van vrijwel alle zoogdieren en dient als suikerbron voor het jonge dier. Koemelk bevat ongeveer 4.5% lactose en is daarmee vrij gemiddeld in vergelijking met andere diersoorten.

Jonge dieren breken lactose af door middel van het enzym Ŗ-galactosidase. Dit enzym wordt gemaakt door de cellen in de wand van de dunne darm. Het is nodig, omdat het grote lactose niet opgenomen kan worden in het bloed. Het enzym splitst lactose in glucose en galactose, die wel opgenomen kunnen worden in het bloed. Op latere leeftijd verliest het grootste deel van de wereldbevolking het vermogen om Ŗ-galactosidase te maken, dit is een natuurlijk proces.

Lactase activiteit bij kinderen, lactose tolerante en -intolerante personen.
Bij intolerante mensen wordt het lactose dus niet meer gesplitst en komt daardoor in de dikke darm terecht. In de dikke darm zitten veel bacteriŽn, die het lactose wel kunnen omzetten. Hierbij ontstaat meestal vrij veel gas (koolzuurgas en waterstofgas), waardoor deze mensen last (kunnen) krijgen van krampen, pijnscheuten, winderigheid, diarrhee en vergelijkbare verschijnselen. Deze mensen zijn lactoseintolerant. Bij langdurig gebruik kan zelfs de darmwand gaan scheuren en kunnen bloedingen en infecties ontstaan. Gelukkig zijn bij de meeste mensen de verschijnselen zeer mild; veel mensen weten niet eens dat ze lactoseintolerant zijn.

[Bron: Voedselnet]


Lactose intolerantie is de onmogelijkheid om melksuikerlactose te verteren, wat bij sommige mensen gastro-intestinale symptomenen van winderigheid, opgezwollenheid, krampen en diarree veroorzaakt. Dit is het gevolg van een tekort van de lactose enzymes die lactose breken in eenvoudigere vormen, glucose en galactose.

Bijna alle peuters en jonge kinderen hebben de lactose enzymes die lactose splitsen in glucose en galactose, dat dan in de bloedsomloop opgenomen kan worden. Tot het midden van de jaren 1960, geloofden de meeste Amerikaanse gezondheids specialisten dat deze enzymes ook aanwezig waren in bijna alle volwassenen.

Wanneer onderzoekers verschillende ethnische groepen testten op hun vermogen om lactose te verteren, stelden zij echter iets anders vast: ongeveer 70% van de Afrikaanse Amerikanen, 90% van de Aziatische Amerikanen, 53% van de Hispanische Amerikanen, en 74% van de oorspronkelijke Amerikanen, waren lactose-intolerant. Studies hebben ook aangetoond dat een belangrijke daling in de lactose-activiteit vaak voorkomt bij mensen van Arabische, Joodse, Italiaanse of Griekse afkomst.

Gezondere bronnen van calcium

Terwijl de aandacht voor calciuminname het gevolg lijkt te zijn geweest van het optreden van osteoporose bij Caucasische vrouwen (om nog maar te zwijgen van de invloed op de zuivelindustrie), wordt hier niet gezegd dat een zekere hoeveelheid voedsingscalcium niet nodig is door deze en andere demografische groepen. Calcium is echter gemakkelijk voorradig in andere bronnen dan zuivelprodukten. Groenbladige groenten, zoals broccoli, boerenkool, en collards, zijn rijk aan gemakkelijk absorbeerbaar calcium

[Bron: Voeding en gezondheid]


Wat is lactose intolerantie?

Lactose intolerantie is de onmogelijkheid om melksuikerlactose te verteren, wat bij sommige mensen gastro-intestinale symptomenen van winderigheid, opgezwollenheid, krampen en diarree veroorzaakt. Dit is het gevolg van een tekort van de lactose enzymes die lactose breken in eenvoudigere vormen, glucose en galactose. Bijna alle peuters en jonge kinderen hebben de lactose enzymes die lactose splitsen in glucose en galactose, dat dan in de bloedsomloop opgenomen kan worden. Tot het midden van de jaren 1960, geloofden de meeste Amerikaanse gezondheidsspecialisten dat deze enzymes ook aanwezig waren in bijna alle volwassenen. Wanneer onderzoekers verschillende ethnische groepen testten op hun vermogen om lactose te verteren, stelden zij echter iets anders vast; ongeveer 70% van de Afrikaanse Amerikanen, 90% van de Aziatische Amerikanen, 53% van de Hispanische Amerikanen, en 74% van de oorspronkelijke Amerikanen, waren lactose-intolerant. Studies hebben ook aangetoond dat een belangrijke daling in de lactose-activiteit vaak voorkomt bij mensen van Arabische, Joodse, Italiaanse of Griekse afkomst.

http://www.centrumnatuurlijkgenezen.nl/pdf/wat_is_lactose_intolerantie.pdf


Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats