kruidenthee


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Kruidenthee


Hierbij een overzicht van alternatieven voor gewone thee. Deze zijn ideaal voor mensen die in de avond geen theÔne willen drinken (opwekkend) of die gevoelig zijn voor looizuur (darmen). De naam kruidenthee is niet correct omdat deze soorten eigenlijk geen thee zijn maar alleen bereid worden als gewone thee, zijn dus eigenlijk kruidenmelanges. Alleen de blaadjes van de theeplant [Camellia sinensis] mogen eigenlijk thee heten. Zoals je ziet is er voldoende keuze. Gewoon eens uitproberen, begin dan bijvoorbeeld met venkel.

Ron

ps: aanvullende informatie voor deze pagina mag altijd gemaild worden


Lindebloesem thee
Je kunt van lindebloesem speciale kruidenthee kopen. Deze stimuleert het reinigen van je lichaam dmv zweten. Heb je koorts dan doet lindethee je temperatuur dalen. Ze bevat slijmstoffen, etherische oliŽn, looistoffen, suikers, flavonglycosiden en andere stoffen. Slijmstoffen werken  prikkel dempend en remmen ontstekingsprocessen van de slijmvliezen. Wordt oa gebruikt bij stress, slapeloosheid, braken en maagkramp en neerslachtigheid / depressieve stemmingen.

Bloemen zijn zeer honingrijk. Lauw koude thee is als oogkompressen te gebruiken tegen vermoeide ogen. In de volksgeneeskunde werden de bloesems gebruikt bij buikkrampen en luchtwegproblemen en ook als urinedrijvend, krampstillend en rustgevend middel. Met houtskool en de bast van de linde werden wonden behandeld, de bast zou een genezende werking bij brandwonden hebben.


Venkel thee
Slijmoplossend, remt bacteriegroei. Krampstillend en gas drijvend bij lichte spijsverteringsstoornissen. Venkel heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en is dorstlessend. Ook geschikt voor kinderen. Venkel zou het gezichtsvermogen verbeteren, een einde maken aan de hik en zieke mensen hun gezonde gelaatskleur teruggeven. Bevat een stof die weldadig werkt bij hoesten, astma, kinkhoest en verkoudheid.


Brandnetel thee
Brandnetel is bloedzuiverend en helpt bij een goede vochthuishouding. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en is ook goed voor de blaas. Daarnaast goede bron van vitamine A en C en bevat ijzer, kiezelzuur en magnesium. Ook befaamd om haar weldadige werking op de gewrichten


Kamille thee
Kamille is rustgevend en ondersteunt een goede spijsvertering en wordt vaak gebruikt voor mondspoelingen. Ook ondersteunt het een goede darmwerking. Is geschikt voor dampbaden, als u verkouden bent of een voorhoofdsholte ontsteking heeft.


Salie thee
Salie ondersteunt het vrouwelijk evenwicht (bij overgangsverschijnselen) en zorgt voor een natuurlijke zweetafscheiding. Desinfecterende werking in de mond en geschikt bij mondslijmvliesontstekingen, keelontstekingen en tandvleesontstekingen / bloedend tandvlees. Werkt op een zieke lever, herstelt lever en maag na een uitgebreide avond. In ons land werd salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen.


IJzerhard thee (Verbena officinalis)
Is ontspannend en zorgt voor een goede spijsvertering. Stimuleert ook de productie van moedermelk. Stimuleert de gal en lever door de bitterstoffen. Waarshuwing: Vermijdt IJzerhard gedurende de eerste maanden van de zwangerschap omdat het ook een opwekker van weeŽn is. Thee ervan getrokken of tot poeder vermalen zou werkzaam zijn tegen geelzucht, milt- en nierziekten, kinkhoest, tegen huiduitslag en schurft, slechte adem, tandbederf, wonden en zweren. Wordt ook nasaal gebruikt bij bijholte ontsteking (lauwe thee innemen via neus en via de mond er weer uit). Het is een liefdeskruid en werd door de Romeinen en DruÔden beschouwd als ťťn van de meest magische kruiden. 


Anijsthee (Pimpinella anisum)
Anijs bevordert de eetlust en geeft verlichting bij verkoudheid.


Pepermunt thee (Mentha x piperita)
Stilt kramp gevoelens en bevordert de spijsvertering en verdrijft darmgassen. Overmatig gebruik kan de slijmvliezen irriteren. De thee mag niet te vaak gedronken worden omdat dat op den duur nierklachten kan veroorzaken.


Goudsbloem thee
Wordt oa gebruikt bij tandvleesbloedingen, werkt desinfecterend en heelt kleine wondjes. Helpt ook bij dikke darmontstekingen en heeft een bloedzuiverende werking. Goudsbloem heeft dezelfde werking als Arnica, maar is minder allergisch. Het is een geliefd middel voor zijn antiseptische, ontstekingremmende en wondhelende werking.


Vrouwenmantel thee
Deze thee helpt bij menstruatieklachten enwerkt regulerend bij hormoon veranderingen, (overgang, na bevalling). Is weefselherstellend.


Vlierbloesem thee
helpt tegen slijmvliesontsteking en hooikoorts. Vlierbloesemthee is ook goed tegen slijmvliesontsteking in de bronchiŽn en bovenste luchtwegen.


Paardebloem thee
vochtafdrijvend en drijft ook urinezuur af. Teveel urinezuur kan leiden tot reumatische aandoeningen. De wortel van de paardebloem word gebruikt in theevorm, gedroogd om zweet op te wekken, het bloed te zuiveren en water af te drijven.


Rozenbottel thee
Rijk aan vitamine C dus ideaal bij verkoudheden en griep. Weerstandversterkend.


Duizendblad thee
Bevordert de doorbloeding,is kramp opheffend ook nuttig bij menstruatie klachten. Verzacht ook hoest. Te hoge dosis kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid.


Zoethout thee
Goed voor doorbloeding en is verzachtend bij luchtweg infecties.


Vlier thee
zweetdrijvend dus handig om bij koorts de temperatuur te drukken. Stimuleert ook de afvoer van afvalstoffen in het lichaam.


Citroenmelisse thee   (Melissa Officinalis)
Helpt tegen leveraandoeningen, hoest, astma en indigesties. De geneeskrachtige werking van deze plant is krampopheffend, kalmerend, darmgas-verdrijvend en bevordert de spijsvertering. Helpt ook tegen slapeloosheid.


Berkenblad
Urinezuurafdrijvende werking. Dus nuttig bij reuma  en jicht


Valeriaan thee
Rustgevend en troostend. Ook goed voor de nachtrust. Helpt ook bij
een opgezette maag.


Rooibos thee
Rooibosthee bevat veel anti-oxidanten die ‘vrije radicalen’ binden.Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan tijdens het verouderingsproces en stoffen zoals alcohol, medicijnen en milieuverontreiniging.


Gember thee
Bereiding: kook gemberwortel in water, voeg beetje honing toe.Gember stimuleert de stofwisseling en ondersteunt de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen, helpt bij reisziekte en misselijkheid. Verder geeft het verlichting bij verkoudheid, griepsymptomen en verminderde weerstand.


Bonenkruid thee
Helpt tegen ingewanden stoornissen en koorts en vermindert de gasvorming na het eten van peulvruchten.
Brengt verlichting bij maagkramp, jicht en koliek.


Engelwortel thee (Angelica Archangelica)
Vocht afdrijvend,eetlust opwekkend,maag versterkend, kalmerend en helpt tegen slapeloosheid.


Tijm thee (Thymus vulgaris)
Bij verkoudheid heeft tijmthee een heilzame werking. Tijm activeert de vetverbranding, lost het slijm in de luchtwegen op en helpt je bij verkoudheid en bronchitis.


Kaneel thee
Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en cholestrol niveau.   Een stof in kaneel verbetert de werking van insulinereceptoren in vet- en spiercellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maryland Human Nutrition Center, een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens de onderzoekers helpt kaneel om een overschot aan glucose in het bloed te verminderen. Te lang rondlopen met zo'n overschot is schadelijk voor de nieren en leidt tot vermoeidheid, een verminderd gezichtvermogen en hartaanvallen. 

 


View My Stats