logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Kankerwerende voedingsmiddelen


De meeste onderzoeken naar de relatie tussen voeding en kanker tonen aan dat het eten van fruit, groente, hele granen en bonen het risico op het krijgen van kanker verlagen. Geen enkel individueel voedingsmiddel kan je beschermen tegen kanker, maar de juiste combinatie van hoofdzakelijk plantaardige voedingsmiddelen kan dat wel. Er zijn alsmaar meer aanwijzingen dat de mineralen, vitaminen en fytochemische stoffen in veel plantaardige voedingsmiddelen samenwerken om extra bescherming tegen kanker te bieden. Deze samenwerking wordt synergie genoemd. Het is om die reden dat wetenschappers aanbevelen dat tenminste tweederde van je bord gevuld moet zijn met groente, fruit, hele granen en bonen.
Hier is een lijst met kankerwerende voedingsmiddelen met een beschrijving van hun kankerwerende werking:

Bonen en peulvruchten
Onder bonen en peulvruchten vallen o.a. linzen, erwten en vele andere boonvarianten. (Sojabonen vallen hier ook onder maar de kankerwerende eigenschappen daarvan worden beschreven onder 'Soja'.) De actieve ingrediŽnten in bonen die een rol spelen in kankerpreventie zijn o.a. saponine, proteaseremmers en fytinezuur. Deze fytochemische stoffen beschermen cellen tegen het soort genetische schade dat tot kanker kan leiden. Bonen zijn ook rijk aan vezels en vezelrijke voeding wordt herhaaldelijk in verband gebracht met een verlaagd risico op darm-, alvlees- en borstkanker.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat saponine het vermogen heeft om de reproductie van kankercellen en de groei van tumoren in diverse weefsels af te remmen. Proteaseremmers remmen de deling van kankercellen en helpen het afgeven van stoffen die omringende cellen vernietigen (proteases) door tumoren te voorkomen. Fytinezuur heeft als eigenschap dat het de ontwikkeling van tumoren aanzienlijk afremt. Een recente gecontroleerde studie van 3.237 mannen van uiteenlopende ethnische komaf heeft aangetoond dat diegenen die de meeste bonen aten een verlaagd risico van 38% hadden op prostaatkanker ten opzichte van hen die de minste bonen aten.

Bessen
Van bessen is bekend dat ze goede bronnen zijn van vitamine C en vezels. Voeding die veel van beide substanties bevat wordt consequent in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker. Maar alle bessen, vooral aardbeien en frambozen, zijn vooral rijk aan ellaginezuur, waarvan in laboratoriumonderzoek is aangetoond dat het huid-, blaas-, long-, slokdarm- en borstkanker kan voorkomen. Deze fytochemische stof maakt gebruik van vele verschillende anti-kankermethoden tegelijk: het treedt op als antioxidant, het helpt het lichaam specifieke kankerverwekkende stoffen te deactiveren en het helpt de reproductie van kankercellen af te remmen.

Aardbeien bevatten een uitgebreide reeks andere flavonoÔdes die allen een soortgelijke brede reeks anti-kankerstrategieŽn hanteren. Bosbessen bevatten een familie van fenologische bouwstoffen die anthocyanosides worden genoemd. Deze worden tot de meest krachtige antioxidanten gerekend die tot nu toe zijn ontdekt.

Kruisbloemige groente
Kruisbroemige groente is o.a. broccoli, bloemkool, andere kolen, spruitjes en paksoi. Deze groentefamilie bevat vele componenten die in verband worden gebracht met een verlaagd risico op kanker, waaronder glucosinolaten, crambene, indole-3-carbinol en met name isothiocyanaten (afgeleiden van glucosinolaten). Verschillende laboratoriumstudies tonen aan dat kruisbloemige groente een complex systeem van kankerwerende lichaamsenzymen helpt reguleren. Componenten van deze groente bezitten de eigenschap om de groei van kankercellen in diverse cel-, weefsel- en dierenmodellen tot stilstand te brengen, waaronder tumoren in de borst(en), het baarmoederslijmvlies, de longen, lever, darmen en baarmoederhals.

Uitgebreide studies op mensen brengen een voedingspatroon dat rijk is aan kruisbloemige groente in verband met een verlaagd risico op long-, maag- en darmkanker. De bewijzen voortkomend uit deze studies zijn minder consequent met betrekking tot eierstok-, baarmoederslijmvlies- en prostaatkanker. Onderzoeken die de voedingsgewoontes van vele individuen volgen over een langere tijdsperiode tonen echter aan dat voeding rijk aan kruisbloemige groente in verband gebracht wordt met een drastisch lager aantal gevallen van prostaat- en blaaskanker. Klinische studies naar de rol van kruisbloemige groente in de ontwikkeling en herontwikkeling van kanker staan nog in de kinderschoenen, maar voorlopige resultaten laten zien dat kruisbloemige groente gunstige effecten heeft op cellulaire stofwisseling wat zich vertaalt in een verlaagd risico op kanker.

Donkergroene bladgroente
Spinazie, kolen, romeinsla, bladsla, mosterbladeren, boerenkool, witlof en snijbiet zijn uitstekende bronnen van vezels, folaat en een uitgebreide reeks carotenoÔden zoals luteÔne en zeaxanthine, maar ook van saponine en flavonoÔden.

CarotenoÔden helpen om kanker te voorkomen door op te treden als antioxidanten die het lichaam uitkammen op zoek naar gevaarlijke 'vrije radicalen' en ze te verwijderen voordat ze schade aan kunnen richten. Grootschalige studies brengen consequent bloedniveaus die laag zijn in carotenoÔden met een verhoogd risico op kanker. Onderzoeken tonen aan dat carotenoÔden in donkergroene bladgroente de groei van bepaalde types borstkanker-, huidkanker-, longkanker- en maagkankercellen kunnen afremmen.

Uit de resultaten van verschillende studies blijkt dat folaat in verband gebracht wordt met een verlaagd risico op zowel darmpoliepen als darmkanker. Twee grote onderzoeken tonen een verband aan tussen folaatinname uit voeding en een vermindering van het risico op borstkanker bij vrouwen die alcohol drinken. Bij mannen geven de resultaten van twee studies aan dat voeding die veel groene bladgroente en andere folaatbronnen bevat het risico op longkanker vermindert, vooral bij rokers. Uit een onderzoek gedaan onder vrouwen bleken vrouwen die de meeste groene bladgroente aten 44% minder risico op eierstokkanker te hebben dan vrouwen die de minste groene bladgroente aten.

Lijnzaad
Lijnzaad is verkrijgbaar als lijnzaadbloem, lijnzaadmeel, lijnzaadolie en hele lijnzaden. De hele zaadjes zijn onverteerbaar en moeten dus gemalen worden om er voedings- en gezondheidsvoordeel uit te halen. Lijnzaad is de beste voedingsbron voor een substantie genaamd lignaan. Lignanen worden gerangschikt onder de phytooestrogenen (plantaardige oestrogenen) omdat ze de werking van oestrogeen in het lichaam lijken te imiteren. Dit gedrag wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker. Lijnzaadolie bevat geen lignanen maar sommige fabrikanten van lijnzaadolie voegen ze toe.

Lijnzaad bevat ook een hoge concentratie van een bepaalde soort omega-3 vetzuur. Omega-3 vetzuren worden onderzocht op hun kankerwerende en cholesterolverlagende werking. Verscheidene laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat lijnzaad de vorming van darm-, borst-, huid- en longtumoren afremt. Er zijn echter aanwijzingen dat de anti-kankerwerking van lijnzaad nogal varieert, afhankelijk van de soort lijnzaad en de omstandigheden waarin deze gekweekt is.

Enkele laboratoriumstudies met ratten lijken aan te tonen dat het consumeren van lijnzaad gedurende de zwangerschap hormonale veranderingen in het nageslacht teweegbrengen die een gunstige uitwerking kunnen hebben op de remming van kanker. Deze bevindingen zijn pril en moeten nader onderzocht worden. Uit enkele kortetermijnstudies blijkt lijnzaadconsumptie het oestrogeenmetabolisme op zo'n manier te hebben veranderd dat het als een beschermende werking tegen borstkanker kan worden gezien. Tot nu toe hebben de laboratoriumstudies en klinische studies zich alleen geconcentreerd op oestrogeenreceptornegatieve borstkankers. Het effect van lijnzaad op oestrogeenpositieve borstkankers is nog niet bestudeerd.
Het huidige bewijs dat lijnzaadconsumptie in verband brengt met bescherming tegen prostaatkanker is minder sluitend. Sommige onderzoeken op mensen tonen een verhoogd risico aan, sommigen een verlaagd risico en weer anderen vinden totaal geen verband. In een recente klinische studie bleek dat vetarme voeding met een dagelijkse inname van lijnzaad gedurende vijf weken een remmende werking had op verscheidene aspecten van prostaatkanker bij een kleine groep prostaatkankerpatiŽnten.

Knoflook

Knoflook behoort tot een groentefamilie genaamd Allium, waartoe ook (bos)uien, sjalotten, prei en bieslook behoren. Deze groentefamilie bevat vele substanties die momenteel worden bestudeerd op hun anti-kankereffecten, waaronder allicine, allixine, allylsulfiden, quercetine en een grote groep biozwavelcomponenten. Laboratoriumonderzoek toont aan dat een onderdeel van knoflook genaamd diallyldisulfide een beschermend effect heeft op huid-, darm- en longkanker. Bij een recent onderzoek bleek het zelfs leukemiecellen te doden. Een andere verbinding afgeleid van knoflook genaamd ajoene liet een soortgelijke activiteit zien. Componenten van knoflook zijn in staat om de groei van tumoren in prostaat-, blaas-, darm- en maagweefsel te remmen of te stoppen.

Dierenstudies tonen aan dat stoffen in Allium-groente de ontwikkeling van kanker in verschillende stadia en op verschillende plaatsen als de maag, borst, slokdarm, darmen en longen afremmen. Twee grote onderzoeken in China en ItaliŽ brengen menselijke knoflookconsumptie in verband met een verlaagd sterftecijfer als gevolg van maagkanker. Een studie gedaan onder vrouwen gaf aan dat vrouwen die dagelijks knoflook aten een verlaagd risico op darmkanker hadden. In een ander artikel wordt knoflookinname in verband gebracht met een verlaagd risico op maagkanker in Korea. Gecontroleerde onderzoeken brengen een veelvuldige knoflook- en Allium-groenteconsumptie in verband met een verlaagd risico op maag-, baarmoederslijmvlies- en prostaatkanker.

Druiven en druivensap
Zowel druiven als druivensap zijn rijke bronnen van resveratrol, een bepaalde soort natuurlijke plantstof die onderdeel uitmaakt van een veel grotere groep plantstoffen genaamd polyfenolen. Het vel van de druif bevat de meeste resveratrol en rode en paarse druiven bevatten aanzienlijk meer resveratrol dan groene druiven. Druivenjam en rozijnen bevatten veel minder van deze fytochemische stof. Wijn bevat ook resveratrol maar alcohol wordt consequent in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker en andere kankersoorten, dus wijn is geen aanbevolen bron.
Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat polyfenolen in het algemeen en resveratrol in het bijzonder krachtige antioxidant- en antiontstekingswerking bezitten. Resveratrol is in staat het soort schade waarvan bekend is dat het het kankerproces in cel-, weefsel- en dierenmodellen in werking zet te voorkomen. Aangetoond is dat resveratrol de groei van kankercellen en tumorvorming in lymf-, lever-, maag- en borstcellen afremt. Resveratrol brengt ook het afsterven van leukemie- en darmkankertumoren teweeg. In een serie onderzoeken blokkeerde resveratrol de ontwikkeling van huidkanker, borstkanker en leukemie in alledrie de stadia van de ziekte.

Groene thee
Al sinds de oudheid wordt groene thee gebruikt zowel als drank en als medicijn. Zowel zwarte als groene thee bevatten talloze actieve ingredienten, waaronder polyfenolen en flavonoÔden. Dit zijn krachtige antioxidanten. Eťn groep flavonoÔden genaamd catechines is recentelijk het onderwerp van wijdverbreid onderzoek vanwege hun anti-kankerpotentieel. Thee is de beste bron van catechines in de menselijke voeding en groene thee bevat driemaal de hoeveelheid catechines als die in zwarte thee te vinden is.

Laboratoriumstudies tonen aan dat groene thee kankerontwikkeling in darm-, lever-, borst- en prostaatcellen afremt of zelfs volledig voorkomt. Andere onderzoeken naar groene thee tonen een beschermend effect aan in weefsels van de longen, huid en spijsverteringsstelsel. Studies die de voedingsgewoontes volgen van mensen gedurende verschillende jaren, met name onderzoeken die in AziŽ zijn gehouden (waar consumptie van groene thee veelvuldig voorkomt), brengen regelmatig gebruik van groene thee in verband met een verlaagd risico op blaas-, darm-, maag-, alvlees- en slokdarmkanker.

Soja
Voedsel gemaakt van soja is onder andere tofu, sojamelk, sojabonen, sojanoten, miso (sojapasta), tempeh, sojaburgers en sojaboter. Actieve kankerwerende ingrediŽnten in soja zijn isoflavonen (deze zijn het meest onderzocht), saponinen, fenolinezuren, fytinezuur, fytosterolen en proteÔnekinaseremmers. Laboratoriumstudies van soja tonen een beschermend effect op kanker in de cellen en het weefsel van de blaas, baarmoederhals, longen en maag. Voorlopig bewijs lijkt te suggereren dat sojarijke voeding borst-, baarmoederhals-, eierstok-, hoofd- en nekkankercellen gevoeliger helpt te maken voor de effecten van chemo- en radiotherapie.

Soja bevat sommige componenten die lijken op zeer zwakke vormen van natuurlijke lichaamshormonen. Sojavoeding kan doordoor de werking van hormonen onder bepaalde omstandigheden imiteren en op andere momenten tegenwerken. Als gevolg van deze complexe werking zijn de meeste onderzoeken naar de rol van soja bij de ontwikkeling van kanker gericht op hormoongerelateerde kankersoorten zoals die in de borst en prostaat. Van soja is aangetoond dat het de groei van prostaatcellen remt. In een grote studie op mensen bleken mannen die zeiden twintig jaar lang meer dan eens per dag sojamelk te hebben gedronken een verlaagd risico van 70% te hebben op prostaatkanker dan mannen die nooit sojamelk dronken. Meer recente studies op mensen naar het effect van sojavoedsel op hormonen die met prostaatkanker te maken hebben leveren niet voldoende sluitend bewijs.

Soja wordt in verband gebracht met de remming van borstkankercellen in sommige maar niet alle laboratoriumexperimenten. Sojarijke voeding verandert aantoonbaar het metabolisme van borstweefsel bij dieren op manieren die mogelijk te interpreteren zijn als extra anti-kankerbescherming. Verschillende menselijke en laboratoriumonderzoeken suggereren dat consumptie van soja op vroege leeftijd bescherming helpt bieden tegen borstkanker op latere leeftijd. De resultaten zijn minder bemoedigend voor de rol van soja na de menopause. Een recente analyse van beschikbare data concludeerde dat sojaconsumptie door volwassen vrouwen waarschijnlijk weinig of geen effect heeft op zowel het risico op borstkanker als de genezingskansen van borstkankerpatiŽnten.

Tomaten
De rode of roze kleur van verschillende fruitsoorten, tomaten, watermeloenen, papaya, roze guave en roze grapefruit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een carotenoÔde genaamd lycopeen. Deze krachtige antioxidant laat, samen met een groep verwante stoffen die collectief de 'rode familie' wordt genoemd, in diverse onderzoeken zien dat ze een anti-kankerpotentieel hebben. Er is bewijs dat dit potentieel wordt versterkt als tomaten worden genuttigd in een bewerkte vorm waardoor deze natuurlijke stoffen vrijkomen en sneller kunnen worden opgenomen, zoals tomatensaus, tomatenpasta en tomatensap. Antioxidanten kunnen helpen om bescherming te bieden tegen de soort van schade waardoor kanker begint en de antioxidantwerking van stoffen in tomaten is al zeer lang bekend.

Recent bewijs uit laboratoriumonderzoek suggereert dat tomaten kanker op nog andere manieren kunnen bevechten in latere stadia van het proces. Stoffen in tomaten hebben de verspreiding van verscheidene kankercellen, waaronder in de borst, longen en het baarmoederslijmvlies, tot stilstand gebracht. Tomaten zijn specifiek onder de aandacht gekomen van onderzoekers naar prostaatkanker omdat lycopeen en lycopeenverwante stoffen de neiging hebben zich te concentreren in prostaatweefsel. Bij dierenmodellen is de consumptie van tomatenstoffen in verband gebracht met een grote afname van het risico op prostaatkanker. Studies die de voedings- en ziekteratios van verschillende populaties vergelijken, brengen herhaaldelijk tomaatvoeding rijk in verband met een verlaagd risico op prostaat-, maag- en alvleeskanker.

Een studie die zes jaar lang de voedingsgewoontes volgde van een grote groep mannen toonde aan dat diegenen die de meeste tomaatproducten aten (gekookte tomaten, tomatensaus, pizza en tomatensap) een verlaagd risico van 35% op vroege prostaatkanker en een verlaagd risico van 53% op gevorderde prostaatkanker hadden dan mannen die het minste van dit soort voedingsmiddelen aten. Een aantal kleine klinische studies onderzoekt hoe tomatenstoffen (of tomaatrijke voeding) de gezondheid van de prostaat van patiŽnten onder behandeling voor prostaatkanker beÔnvloeden. De resultaten zijn bemoedigend maar nog pril.

Hele granen
Onder 'hele graan' wordt verstaan dat alledrie de onderdelen van de graankorrel (de kiem, het vlies en endosperm) worden gebruikt. Bij geraffineerde granen worden gewoonlijk het vlies en de kiem verwijderd, waardoor alleen het zetmeelrijke endosperm (kiemwit) overblijft. Bruine rijst is een heel graan, witte rijst is dat niet. Andere
hele-granenvoedingsmiddelen zijn tarweproducten, havermoutpap en wilde rijst. Hele granen zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en honderden fytochemische stoffen. Ze bevatten diverse substanties die allemaal in verband worden gebracht met een verlaagd risico op kanker, waaronder vezels (zowel oplosbaar als onoplosbaar), antioxidanten, fenolen, lignanen, fytooestrogenen en saponine.

Vanwege haar uitgebreide reeks anti-kankeringrediŽnten verlaagt voedsel dat rijk is aan hele granen het risico op kanker in zijn algemeenheid. Specifiek verlaagt het het groeitempo van borstkanker door middel van diverse gelijktijdige en synergistische methoden. Toen data van veertig recente studies naar hele granen en het risico op kanker naast elkaar werden gelegd en geanalyseerd, bleek het risico op kanker met een gemiddelde van 34% te zijn afgenomen bij mensen die grote hoeveelheden hele granen aten ten opzichte van hen die kleine hoeveelheden aten.
Vertaald en samengevat van de volgende webpagina:

http://www.aicr.org/site/PageServer?pagename=dc_foods_home

Vertaling door Mike Donkers


Boek: "Eten tegen kanker "

Een zeer informatief , leesbaar en rijk geillustreerd boek "Eten tegen kanker ", de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. ISBN 10-902158185 X. 2006 Uitg.Kosmos-Z&K Utecht.

Het is geschreven door 2 Canadese wetenschappers nl. Dr.Richard Bťliveau en dr.Denis Gingras. Deze twee wetenschappers staan wereldwijd bekend als zeer vernieuwend. Dit boek is meer dan een populair wetenschappelijk verhaal. Het gaat diep in op de invloed van onze leefwijze , en dan vooral die welke tegenwoordig heerst in de geindustrialiseerde landen , en op het risico om kanker te krijgen. In een tijd van technologische hoogstandjes , waarin we al onze hoop en energie steken in het vinden naar een medicijn tťgen kanker , staan we wellicht tť weinig stil bij de vraag hoe we kanker kunnen voorkomen.Is het mogelijk , dat het steeds stijgende aantal soorten kanker te maken kan hebben met onze hedendaagse leefwijze?

Steeds vaker zeggen ook specialisten , dat gezonde voeding belangrijk is om in conditie te blijven.In dit boek echter gaan de schrijvers verder , en tonen aan , dat simpele voedingsmiddelen zoals bv. kool, knoflook en bessen , waardevolle stoffen bevatten welke actief zijn tegen kanker. Deze stoffen werken nl.de ontwikkeling van tumoren tegen. Eten is dus geen gewone bezigheid , maar een actieve methode om je te wapenen tegen de zo geduchte en gevreesde ziekte,die kanker heet.

In begrijpelijke taal leggen de auteurs uit , hoe een samenspel van genetische en cellulaire krachten ervoor verantwoordelijk zijn ,dat kanker zich via uitzaaiÔngen (mestastases )door het lichaam verspreiden.Vervolgens wordt uit de doeken gedaan hoe in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomende stoffen een remmende werking op de ontwikkeling hebben. Dokter Bťliveau is er als eerste in geslaagd om modern, zorgvuldig en gedetailleerd onderzoek uit te voeren naar het verband tussen voeding en angiogenese.  Terwijl biotechnologische bedrijven zich inspannen om medicijnen te ontwikkelen, kunnen de lezers ontdekken hoe ze door de juiste voedingskeuze de groei van tumoren kunnen beÔnvloeden en zelfs teniet doen!

Tip: Nelly Janssen
www.Fitline-Nederland.nl


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats