Jaap van der Woude


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Jaap's column


Jaap van der Woude is in 1957 naar Canada geemigreerd en daar geleerd
hoe gezond te blijven door veel te lezen en anderen te helpen met gratis
adviezen. Jaap is nu 91 jaar en kwam op mijn pad en ik ga zijn berichtjes
bundelen op deze pagina.

Veel leesplezier..

Ron


Beste Ron!!!

De mensen vragen altijd "wat zit er in de granen" en waarom "granen". De
meeste Nederlanders hebben vensterbanken voor hun bloemetjes en vaasjes enz. Ik zeg dan, heeft U twee kleine glazen potjes of kleine kopjes? Ja dat hebben ze wel. Dan zeg ik" Hier zijn wat graankorrels". Die doet U in dit potje, met een beetje modder en een paar druppeltjes water. Ja en dan? Dat ene potje gaat dus aan de rechterkant op de vensterbank, en in dat andere potje, doet U wat eten (wat U dus s'morgens voor ontbijt normaal weg eet in.

Hetzelfde recept wat aarde en wat water er op. En dan maar afwachten.

Een potje links en een potje rechts. Dan na verloop van een paar weken
bellen ze mij op. "Mijnheer Van der Woude" Hier dus Mr. Vanderwood, en ik
zeg ja!! Het potje aan de rechterkant daar komen spruitjes naar boven. Ik
zeg prachtig en het andere potje aan de linkerkant? Nog niets! Wel dan maar afwachten. U kunt wel een jaar wachten, want daar zal nooit een spruitje uit komen. Dan zegt Jaap" Ziet U nu wel, in dat potje met de granen daar zit leven in. Ja dat is waar. En in dat andere potje, dat is dood, daar zit geen leven in. Nu heeft U de keuze. Dood eten of levend eten???

Zijn de granen niet goed? Not organic, dan komen ze niet op. Het beste
bewijs om die granen niet te kopen. Teveel chemicalien!!!

Dus dat is een eenvoudige les. Dead food or alive food!!!! Levend Voedsel
zei "Kristine Nolfi" De Deense vrouwen dokter, die het boekje schreef.
"Levend voedsel".

Nog een ander verhaaltje!

Vorige herfst klonk de deurbel. Drie meisjes aan de deur. Wilden graag iets
hebben voor een goed doel. Dat hebben jullie daar in Nederland ook wel denk ik. Ze vroegen geen geld, maar als wij niet wat busjes hadden in de Fridge? Het was koud en Jaap zei:"Kom er maar even in" en kijk maar in de fridge of jullie wat kunnen vinden. Daar stonden ze in de keuken en met de fridge deur open en maar kijken. Ze konden niets vinden, want wij hebben nooit geen busjes enz. Onze fridge is half leeg.

No tins, no!!! Sorry! Ze gingen weer naar de deur. De twee jongste meisjes
gingen naar buiten (10 en 12???) Maar de oudste bleef even staan (15 of 16 jaar?). En toen vroeg ze:"Wat eten jullie dan?" What do you eat? Ze dacht zeker dat wij honger leden!!!

Ze wisten niet beter. Het eten komt uit een pakje of uit een busje of uit
een flesje!!!

Je moet ze hier eens zien. Een verschrikking. Veel te dik. Ieder pondje
komt door je mondje! En van obesity, to diabetes, en van diabetes naar
lever ziektes, hart ziekte, long ziekte, en daarna kanker en dan de dood.
Wat een ellende, en wat een kosten!!!

Jaap


Jaap's granenpapje

Organisch granenpapje

Havermout - 10 delen
Gerst - 2 delen
Kamut - 2 delen
Boekweit - 2 delen
Rogge - 2 delen
Gierst - 2 delen
Sesamzaad - 2 delen
Lijnzaad - 2 delen

Meng dit goed door elkaar en neem iedere dag als ontbijt 4-6 eetlepels en doe dit in een blender met een paar vruchtjes (appel, peer, banaan of aardbei). Kook water, laat dit wat afkoelen tot je het kan drinken en gooi dit ook in de blender en laat blender draaien. Je zult zelf moeten uittesten hoeveel water je nodig hebt, ik neem zelf 3/4 theemok.

Wat eet Jaap?

1) S'morgens 2 grapefruits (vers)
2) Granenpap
3) Lunch: fruit, een stuk goed brood, tomaat, komkommer, advocado etc
4) 15.00 uur, wat appels, aardbeien, pruimen, druiven, perzik, abrikozen
5) Diner: salade van komkommer, selderij, ui, olijfolie, limoen, sla) en
    gekookte aardappelen. Daarna wat gekookte groenten, beetje jus en 1 keer
    per week een stukje vlees

Vermijdt:
- suiker
- bewerkt eten, zeker dingen die lang houdbaar zijn
- junkfood
- frisdrank
- koffie (max 1 per dag)

Houd je van vis, koop dan de duurdere wilde zalm, geen gekweekte vis


Jaap groeide op 1915 tot 1940 met niet al te veel. Wij hadden genoeg te eten, maar geen extra's. Er was geen geld in ons huis. Vader brieven besteller (25 gulden per week). Moeder had schildklier problemen en was niet sterk. Daarna kwam de oorlog en toen was er ook niet teveel eten enz. Na de oorlog had Jaap zijn eigen zaak en dat liep perfect. Dus wat zei Jaap. Nooit meer gebrek, nu wil ik alles hebben want ik kan het betalen! En dus gebak, en koffie en alle lekkere dingen die ik nooit had gegeten.

Wat smaakte dat heerlijk. Na 5 jaar kwam de les. "Door schade en schande wordt men wijs!???? Misschien! Maar het was weleen lesje. Altijd moe, naar de dokter, medicijnen, in bed een maand, dan weer even aan het werk. Zoo'n vier jaar naar de dokter met de nodige medicijnen. Daarna weer in bed voor maanden en toen naar een specialist. Hij wou er twee rug werveltjes uit halen en Jaap die geen held is, was bang.Tweede opinie. De andere specialist (In Leeuwarden) zei:" Mijnher Van der Woude (de nadruk op Mijnheer)/" U moet nooit weer werken". Dus einde van het verhaaltje. Drie kleine kinderen en wat nu?

Na een half jaar ongeveer gaf mijn zuster mij een boekje, dat zij weer van een buurvrouw had gekregen. "Het boekje was van een Deense vrouwen dokter Dr. Kristine Nolfi. "Levend Voedsel". Ik las het en zei tegen mijn vrouw, "Ik kan dit niet alleen doen, wil je mij helpen". Ja hoor wij deden het samen en na drie maand was Japie weer klaar en huppelde op de weg. Daarna nooit meer een dokter gezien. Dus een les!!!! Wijzer geworden, ja wel een beetje. De meeste mensen moeten eerst een lesje hebben. Een operatie, beenbreuk, darmen in de war, longen (te veel roken), lever problemen, enz. Noem maar op. Naar de dokter, misschien een operatie, en pillen en drankjes, totdat.........................ze de les (die meestal pijnlijk is) leren. Na ons de zondvloed!


Ron

Laten wij eens aannemen dat Nederland 20 procent diabeti heeft. In Canada is dat 40%, onder de jonge mensen. Ze hebben allemaal nu al een computer met E-mail. 20% van 16 miljoen is 3,2 miljoen. Neem nu eens aan dat die in tijds allemaal verzorging nodig hebben (ziekenhuis, verpleeghuis,
operaties enz). Kosten per persoon geschat op 10,000 euro? Dat is laag denk ik. Totale kosten over een periode van 20 jaar 500 euro per persoon.

Dat is dus ongeveer 1.6 biljoen euro's? Dat kan Nederland besparen op haar ziekte kosten. Deze jonge mensen gaan naar het Internet <www.hacres.com> enals zij doen wat hier is geschreven,dan kunnen ze zeker 90% van al hun kwaaltjes oplossen.

De Nederlandse Regering heeft een regeling met alle scholen, dat iedere school op Frijdag een uur besteed aan wat is geschreven op >www.hacres.com> Kosten nihil. Je krijgt iedere week gratis advies.
Geen onderzoek meer nodig, geen dure rapporten! Wat een besparing.
Iedere week geeft de onderwijzer een lesje op papier, en dat gaat met de kinderen naar huis met verzoek aan de ouders om dit te lezen!

P.S. Alle scholen hebben ook al een computer en kunnen dus E-mailen!!!!
Kosten een beetje papier en goede wil. Zo eenvoudig, zo goedkoop!!!!

Jaap

Commentaar Ron:

Jaap, helaas wil de overheid vriendjes blijven met de industrie dus blijft zij de suikerindustrie en vlees/zuivel sector promoten ipv te focussen op plantaardige rauwe voeding. De motor moet draaien en dus ten koste van de gezondheid van deze generatie die de prijs gaat betalen voor de slappe houding van een clubje ambtenaren die het logisch denken heeft verleerd. We worden een verlengstuk van de Amerikaanse markt en voor hun chemische rommel. Snap goed dat de mensen achter deze ziekmakende food industrie dezelfde zijn die miljoenen mensen aan longkanker helpen en ervoor zorgen dat we geen schone energie hebben en de reden zijn dat de massa elke dag synthetische/chemische toevoegingen in hun lichaam steken. Verwacht dus geen aktie van een vriendenclubje in Den Haag, die hebben geld zat om goede voeding te kopen voor hun eigen gezinnen, laat het volk maar leiden, zo was het en is het altijd geweest. We zullen zelf beter moeten gaan nadenken en onze verantwoordelijk nemen en zelf ervoor zorgen dat onze kinderen die troep niet gaan eten. Gewoon simpel boerenverstand en je vertantwoordelijkheid nemen, het zijn toch jouw
kinderen ?


We kweken zieke verwende kinderen

Barbara Reed Stitt werkte in een gevangenis met personeel en vooral met jonge mensen die in de gevangenis zaten en met jonge mensen die al naar de rechter waren geweest voor kleine misdrijven. De rechter kon Barbara en wist wat ze deed. Later als er weer eens jongens in moeilijkheden verkeerden en voor de rechter kwamen dan zei de rechter. Jongeman ik laat je deze keer weer gaan, maar je moet me beloven dat je naar Barbara gaat, want die kan je helpen. Maar als je dat niet doet, en je komt hier weer voor een misdrijf dan ga je de gevangenis in. En je weet Ron in de USA zijn ze wat strenger dan hier in Nederland. Barbara vertelde de jongens dan dat ze anders moesten eten en genas hun met een dieet.
Ook hier in Kelowna (dat is al weer 20 jaar geleden) was een Moeder met een kind die hyper nerveus was.Nooit stil kon zitten, over de banken heen vloog in de school,en dan naar de dokter voor Ritalin? (Heet dat zo niet). Een drug die kalmeert. Deze moeder was verstandig en luisterde en haar kind was in een half jaar genezen. Rustig en bedaard nadat ze alle suiker (koekjes enz) niet meer aan haar kind gaf.

Een volledig rauwkost dieet. Het kind gezond de moeder blij, en geen kosten. Blijven de kinderen aan Ritalin (ze worden wel rustig) maar het is een drug en dus op de lange duur dodelijk. Een gezond kind, en anders op den duur ziekte en narigheden en een verkort leven. Ik dacht je moet dit toch even weten. Je weet hoe moeders zijn. Mijn lieveling, mijn schatje, nog een koekje, nog een chocolaadje, ik houd toch zoveel van je. Dat is waar, maar als je hier naar de supermarkt gaat en je ziet de moeders met de kleine kinderen voor de kassa. Daar staat van alles. Ook als je benzine tankt. Vooral hier. Als je betaalt dan vragen ze je altijd nog iets anders, en de O-Henry's enz, allemaal chocolade en ander rotzooi is te koop en ze verkopen het, want die lieve kinderen houden niet op met zeuren. Ze zijn al verwend aan (drugs) zoetigheid. Ze krijgen het iedere dag in een of andere vorm, en na 20 jaar of dertig jaar zijn hun aderen vol met "plague" vet!!! Wel je weet het wel maar ik moest het toch even kwijt!!

Ze worden te dik, en daarna? Zwaarlijvigheid, suikerziekte, leverkwalen,hart kwalen, long ziektes, noem maar op. De aderen zitten vol met vet en als er een stukje afbrokkelt en in het hart terecht komt dan ga je dood. Het begint al als de moeder in verwachtig is en "slecht" eet. Dat voedsel gaat naar het ongeboren kind en als het geboren wordt is het al bijna ziek. Daarna voedsel uit een busje enz. Jaap is ook geboren, nooit voedsel uit een busje! Ook mijn kinderen niet!

Ron, het eerste geslacht geboren (1915 tot 1940), Er was weinig te eten. Het tweede geslacht (mijn kinderen) geboren 1944 tot 1950. Nog niet te slecht, als Vader en Moeder het goede voorbeeld gaven!!! Het derde geslacht 1970 tot 1980.Ze heben de welvaart mee gemaakt en ze zijn opgevoed met rotzooi. Verpakt voedxel. Nu zitten wij al met het vierde geslacht, en die hebben geen schijn van kans. De welvaart ziektes, de pillen!!! Praat maar eens met de jonge mensen van 25/30/35 jaar. Ze zijn wel opgevoed, verstandig, weten veel meer dan Ron en Jaap,en als ik met ze praat? Oom Jaap ik weet het wel, zie maar ik ben veel te dik en ik doe er iets aan. Ik ben aan het sporten, maar zeur nou niet altijd over dat voedsel. Hou toch ens op. Ik weet er alles van en ik zal!!!! Je behoeft mij niets te vertellen.

En dan gaan we naar de verjaardags visite van Oma en Opa. Moet je eens zien wat er niet allemaal op de tafel staat aan lekkere hapjes. Kommetjes met allerhande spullen. En ze eten de hele avond uit die kommetjes. Zijn er kleine kinderen bij dan moet je die eens zien. De handjes nooit stil, altijd in het kommetje. Zoetigheid en zoetigheid. En zo gaat Jantje naar de bliksem toe, naar de dokter voor pilletjes enz. En na 20/30 jaar zitten de aderen vol en ze kunnen maar niet begrijpen dat ze ziek worden, beenderen breken, pijn in de rug,noem
maar op.

Ik hoor die verhalen van de jonge mensen ieder jaar als ik in Nederland ben. Het zijn geen slechte jonge mensen, Ze zijn hoog opgeleid, ze werken hard aan hun ondergang!!!
Het eerste geslacht geniet van het pensioen, leven lang (Jaap) en eten nog ouderwets. Het tweede geslacht gaat nog wel, maar als ze ouders hebben die het goede voorbeeld gaven dan hebben ze een kans. Het derde geslacht heeft weinig kans, en het vierde geslacht komt terecht in het ziekenhuis, rusthuis, noem maar op. Ook al worden ze ouder, ze worden ouder met pijntjes, en gewrichts aandoeningen, noem maar op. Geen plezier meer in het leven. Bezoek de rusthuizen maar eens. En de revalidatie centrums en kijk maar!!! Prachtige verzorging. Ze hebben allen een dietist in dienst, die niets weet van gezond eten. Ik ben er geweest, ik heb er gegeten!!!

Dit moest ik weer even kwijt. Wat een geluk om geboren te zijn in 1915. Van 1915 tot en met 1945 (dertig jaar lang, niet te veel eten maar genoeg). Geen middelen in het eten om ze lang te bewaren. Geen chemicalien. Dat was er toen nog niet. Direct uit de tuin naar de tafel. Met kerstmis een chocolaatje. Een ei als je ziek was. Ron wij kwamen hier aan in 1957 en hadden geen huis! Een tekort aan huur woningen. Wij waren voor een paar maand in een Motel. En dan kwam ik thuis en mijn vrouw zei:" Jaap iedere week Woensdag komt een vrouw hier met eieren te verkopen. Ze gaat van de eene cabin naar de andere. Ze klopt ook aan mijn deur maar wij zijn niet ziek en ik koop dus geen eieren. Als wij ziek waren kregen wij een ei. Anders was het te duur. Sien kon maar niet begrijpen hoe dit kwam. Zouden al die mensen ziek zijn vroeg ze mij? Ik denk het niet, maar............................Zo leer je wat Ron!!!! Margriet was haar naam. Later onze vriendin!!! We lachten er later om.


"Waar granen zoal niet goed voor zijn!

!940 tot 1945.

Jaap ging in de Noorderbuurt 42 wonen toen hij "in zaken" ging. Boven wonen en beneden een kantoor:"Assurantie kantoor "Van Manen". Allemaal jonge zakenmensen in de Noorderbuurt. Hanke Siepel (de Vries), Klaas de Kroon, Comello, Lammers, Gerritsma, Nicolai enz. Als je trouwde dan ging de vrouw in huis (gaf haar baan op en werd huisvrouw). Ook by Jaap (zijn vrouw was apothers assistente en werd huisvrouw in 1941.

Wat is het verhaal gedurende de oorlog onder de jonge mensen? Weet je waar ik wat melk kan krijgen?Of wat granen? Of wat aardappelen?. Als je een fles melk kon kopen bij een boer en je had wat granen dan had je een konings maal. (Haver of boekweit) De koffiemolen op je schoot en maar malen dat graan.

Dan de verhalen. Heb je het al gehoord Jaap De Commelo's krijgen een kind. Of de Nicolais krijgen al hun tweede kind. Jonge mensen zijn daar gek op, en in de oorlog wou dat wel. Geen brandstof, geen electriciteit.
Koud in huis, maar een warm bed was een hele uitkomst, vandaar de Babyboomers! Wat moest je anders doen.

Maar met Klaas de Kroon zijn vrouw wou het niet, al jaren niet. Voor de oorlog een goed leven (eigen zaak) wat extra's (taart, gebakjes, en je kon het zien)!!!! Niet aan Klaas die bleef slank maar.................
Toen was het eind 1944. Armoede!!! Wat granen en wat aardappelen!!!
Jaap moet je eens horen, je gelooft het niet. Klaas de Kroon zijn vrouw is zwanger!!!! Pas na de oorlog ging ons een lichtje op. Geen vet, geen koekjes, geen vlees, alleen maar armoede:"Wat granen en
wat groente en wat fruit uit eigen tuin! Klaas de Kroon had een groentezaak!

Wat granen al niet goed voor zijn. Ook vandaag hoor. Zij die geen kinderen kunnen krijgen moeten dit verhaaltje maar even lezen en "Goed voorbeeld doet goed volgen".

Jaap


What we really need...

We all know, that our body needs: minerals and trace elements such as-

Sodium; potassium; magnesium; calcium; manganese; iron; cobalt; copper; zinc; nickel; chromium; molybdenum; phosporus; chloride; fluoride; iodine; boron; selenium; silicon.

It also needs: vitamins such as

Vitamin E; alpha tocopherol; beta tocopherol; alpha tocotrienol; beta tocotrienol; vitamin B-1; vitamin B-2; vitamin K ; Vitamin B-6 ; Vitamin C; nicotinamide; pantothenic acid; biotin; folic acid; and amino acids such as----alanine; arginine; aspartic acid; cystine; glutamic acid; glycine; histidine; isoleucine; leucine; lysine; methionine; phenylamine; proline; serine; threonine; tryptophan; tyrosine and valine.

It also needs: Fatty acids---such as palmitic acid; stearic acid; palmitoleic acid; oleic acid; linoleic acid; linolenic acid, and special carbohydrates such as -----glucose; fructose; sucrose; starch; pentosan; hexosan; cellulose; polyuronic acid and phytic acid.

How did these Neaderthals know what they needed in their food? Did they go to the University? To a High School? Did they ask their Doctor? Tell me!

Now where do "WE" find all these ingredients we need?
I tell you: IN OUR GRAINS, such as Rye; Spelt; Oats; Barley; Buckwheat; Flax; Sesame seed; and Millet.

And yes, these Neatherthal people, our Ancestors, your Great, Great, Great Grandfather, or Great, Great, Great Grandmother they knew, what they needed to be healthy. They were eating "grains" and "seeds" etc.
They did not die from Heart disease or Cancer, or Stroke, or 'Chronic' obstructive pulmonary disease, or Diabetes, or HIV/Aids, or 'Chronic' liver disease, etc.

What I hear is this: "We cannot afford "Organic food" it is too expensive. "We eat organic food", we have organic grains. It cost us per day per person thirty (35) cents. Is that too expensive??? To keep you healthy??

J.M. Vanderwood


A revolution?

Is there a revolution coming? I believe there is. A revolution in our lifestyle. Are we aware of it? Perhaps not. We all are very busy with our lives, we have to make a living, we are rushing through life and quite often don't see what's going on. We don't have time for it. We don't have time to reflect, to stop and think. Perhaps I do have an advantage. Why? Because of my age, and perhaps I have a bit of experience.

Yin and Yang, plus and minus. There are advantages and disadvantages in our lives. What I thought was an advantage in my life, it sometime turned out to be a disadvantage and visa versa. My mother was not very strong, she had goitre (en enlargement of the thyroid gland) at early age, and she passed away, when she was only 57. That was a disadvantage for us, for our family, but in retrospect, there was an advantage in the way we were brought up, without too much salt in our food because of my mother's illness, we did not use pepper, salt, etc. My son Martin certainly will remember this!

And then, I myself had some trouble, which in turn was a blessing in disguise. The blessing was that I had some trouble, early in life, (1948/1950) and again perhaps we were lucky that we went through a war. Why? Because during the years (1940 to 1945), we had little food, and by 1943 we did not have the goodies (tea, coffee, salt, soap, canned food, you name it). It was a question of survival, and we were happy to get some very simple food (a bottle of milk now and then, and "grains" from a farmer, with some potatoes etc). So simple that in the end, we were healthier in 1945 than in 1940. Of course we did not realize that, we grumbled, swore, we were mad, but… we did survive. Again Yin and Yang, advantages and disadvantages. The disadvantage was, no light, no fuel for the stove, no heat, no salt, no tea, no butter, no soap, you name it.
The advantage, we learned to appreciate what we could get, we learned to do with less, we learned to survive.

Then after the war, scientist and doctors wanted to know, what happened to the people who did survive, they wanted to know about their health "before and after" the war, and……..they found out, that…………….."you cannot live without food", but you can live with a lot less food you think you can, need, or want, and…………you are healthier because of it.

And today you read it in the newspaper, that "tests" proof you live longer if you eat less. There is nothing new under the sun.

Right across from us in the Noorderbuurt, in Drachten (Friesland), Klaas de Kroon had a store, selling vegetables, potatoes etc. They were married for quite some time, and………….in a small village, everybody knows every thing about his neighours…….………Klaas' wife could not get pregnant. Pity. We were young, had young children etc, but not the family "De Kroon". What did happened in 1944???? Mrs. De Kroon got pregnant, the talk of Drachten. How???

Later on reading about "food" etc. I believe the answer is "Food". Very little but the basics. "Grains" if we could get them, and with the "grains" we had some porridge, and we could make bread in its purest form (no chemicals, no suger, ………….. simple food) and……we had more energy!!!! Resulting in a baby for the family "de Kroon"!

During our holiday in Hawaii I had some time to read, and I typed out a summary. Two books I value very much. "Food & Behavior" by Barbara Reed Stitt, and "Sugar Blues" by William Dufty. Lately I have read "Real Food for a chance", by Wayne Roberts, Rod MacRae and Lori Stahlbrand.

The next couple of weeks I try to get you a "summary" of this book. Why? Because I believe this "summary" would complement what I have done before. Since last year so much has been written about "Health" in the Vancouver Sun and other newspapers. Talk about an "epidemic", it means "it is running out of hand" (we don't know how to stop it)-------"Obesity", diabetes, etc. A few weeks ago, I met Bertha's doctor, in Orchard Park. The first thing he said: " How is Bertha and how is Russell?)" He delivered Russell in the hospital (36 years ago). He is retired, and we chatted for a while. "Jack he said:" Do you see that? Pointing to some young kids in the hall? (12 to 18 years of age). Then he continued: "Jack the Federal Government is very concerned about the "unfunded liabilities" the pensions, they have to pay by the year 2040/2050 etc. He continued: " You know Jack, the Federal Government does not have to worry about having to pay those pensions. Look at those kids, they don't make it to age 65. They even don't make it to age 50 he said. I could not agree more with him.

What a change? From 1920/1930 to 1999!. Then my Dad went to his garden (100 feet away from the house) and we had "fresh out of the garden" vegetables, potatoes, raspberries, strawberries, gooseberries, plums, pears, apples, carrots, spinach, cabbages, you name. In ten minutes we had it all fresh, juicy, no chemicals, no deadly sprays. Compare this with what we have now! We truck the fruit and vegetables (half green) all the way from California, and they call it "fresh"???

Now onto the book: "Real Food"!

What are you missing? Not the S.A.D. (standard American Diet), sugar, salt, grease and caffeine. Not the pill-popper guides to supernutrients, the miracle diets that promise to take off thirty pounds in thirty days. We call this missing ingredient "Real Food".
This book pulls together the alarming details of what goes into most of the food we eat, and "exposes Government and Industry silence" on this critical information that you should know.

You want to find "health at the kitchentable not on the operating table!".
What did Hippocratis say?. " Let the food be your medicine, and medicine be your food". The U.S. Surgeon General's landmark 1988 report on "nutrition and health" concludes that up to 71 per cent of death, including one-third of cancer deaths, are "related to diet"! At least 20 percent of lung cancers, 33 percent of breast cancers, and 66 percent of colon cancers are "preventable by appropriate diets". That's what the World Cancer Research Fund recently concluded.

Our immune system is weakened by malnutrition. "It's acceptable for Governments to finance doctors, drugs and hospitals, but not food". This is why medicare is a "sick care system", and not a "health care system".
Supermarkets work both sides of the health aisle: on one side are foods with fibre and key nutrients removed, so that the food can stay on the shelf longer; on the other side are laxatives and anacids. Nothing is removed from your "grains" and that's why you don't have to purchase supplements (vitamins,etc.) And you don't need laxatives.

Don't get the microwaveable instant entrťe for dinner or the fat-and sugar-laden cereal bar for breakfast, gobbled down in the car on the way to work. What's you favourite dinner? French fries and pizza's "Dynamite", don't eat it.

Free Government training programs are provided for people, who want to learn about computers, "not cooking". Home cooking isn't classified as a basic skill.

Farmer's market.

The local farmers begin to cater to local demand and start growing a score of crops, rather than endless fields of soy beans. Switching to a variety of crops allows farmers to experiment with organic farming practices, methods that are incompatible with monoculture. They plant onions with their carrots, sidestepping the need for pesticides. They plant lettuce after beans, eliminating the need for chemical fertilizers, since beans draw down nitrogen (the main component of these fertilizers) from the air. Having cut their input costs for chemicals, the farmers make money.
When you ask the kids, "where milk comes from, the answer is often "from a carton". Cheese is not supposed to be bright orange and bread is not supposed to be pasty white. There is a lot of upside-down thinking about food. Like Oscar Wilde's cynic, the GNP (Gross Natural Product) knows the price of everything and the value of nothing. It is no surprise that economists are the only professionals who are well paid for being consistently wrong. The application of chemical sprays to farm fields was an early sign of a food system at war with nature. "genetic engineering" (GE) escalates the war.

Scientists working in this field think they know better than nature, and can come up with combinations of plants and animals that stupid "old nature never got around to in over 4 billion years of evolution". They are putting fish genes in tomatoes and sugar beets, scorpion toxin in rice and tobacco. Genetic engineering, by its very nature (or lack thereof), has nothing to do with life forces and natural cycles. That's the reason why "many GE foods don't go bad on the shelf: they just stay bad".

Now we will tell you why the most important move you can make is to go "Organic".

Eat organic!

Going organic is one of the best all-round decisions you will ever make. It is a wise investment in long-term securities: "your health". Food meets more than biological needs.

Organic food is delicious. Organic passes the taste test of the world's most demanding chefs. Many are so keen that they have joined organizations such as Chefs Collaborative 2000 or Knives and Forks to encourage local growers who can keep them supplied with the best in the field. Something is cooking when chefs are so particular.

Convential farmers, to compensate for depleted soil, shoot up their fields with chemical fertilizers, usually made from natural gas. The quick release of nitrogen from these fertilizers interfered with sugar formation in plants. Our overconsumption of sugar (read: "Sugar Blues" by William Dufty) can be blamed on the sweetness deficiency brought about by this interference with natural sugar formation. Organic fruits and vegetables, especially beets and carrots, have a richly sweet taste. Extra sweetness is also noticeable in dairy products from cows that feast on new springtime growth in organic meadows.

To prevent the dry skin and wrinkles that comes with old age, vegetables get a wax coating (often impregnated with fungicides) to seal in their water. Bananas, usually picked green, turn yellow thanks to ethylene gas applied in trucks and warehouses. Oranges from "Florida", owe their orange colour to dye. The label indicating the use of dye is placed on the crate, which warehouse workers get to see but not shoppers. Cosmetic expectations dictate excessive use of pesticides to prevent the smallest spot.

Organic customers develop an eye that can see beauty that is more than skin deep. If apple juice looks cloudy, that's because it's apple juice, not apple water with all the fibre filtered out. If honey isn't transparent, that's because the original minerals are still there. People need to ask themselves if they'd rather have a spot on their apple or a spot on their lungs.
Nutrients in food come mainly from nutrients in the soil.

The growth spurt fuelled by synthetic fertilizers leaves calcium, magnesium and zinc-all crucial to heart, bone and mental health-in the dust. A feature of industrial processing is hydrogenation, whereby oils are hardened into solid form by adding hydrogen. Margarine and shortening are the two main products of this process.

Hydrogenation and high-temperature refining have created a new health problem known as trans-fatty acids, or TEAS. Two of the leading scientists, Harvard's Walter Willet and Bruce Holub from the University of Guelph, tell us that trans-fatty acids do us a lot of harm. TEAS increase, what is known as bad cholesterol and blood fat levels (both contributing factors to heart disease).

The Canadian Government has consistently refused to require labelling of trans-fatty acids because of strong opposition from the food industry. Without labelling, the best way to avoid TEAS is to go organic. Organic oils are not hydrogenated.

Did you know that as much as 60 percent of processed foods are liable to contain genetically engineered products? What if the bacteria inserted in many seeds to poison pest end up poisoning people? In the United States, Monsanto's New Leaf Potato seed is actually registered as a pesticide, not a seed. Think about it. Trust your Government!!!!!

Canadian Government requires no separation or labelling of these products, in stark contrast with Europe, where consumers and Governments insist on their right to know. In Britain MP'S won't allow biotech in the parliamentary dining room. Buy organic, which guarantees that no genetically altered seeds were used to grow raw foods and that every effort was made to screen them out of processed foods.

Irridation is the second experiment conducted on our food without our knowledge or consent. Bombarding fruit, vegetables and meat with rays from Cobalt-60 will delay spoilage and kill off salmonella and hamburger disease. Since nuclear radiation's "glowing" reputation scares people off, promoters call this process "cold pasteurization". Karen Graham, former chair of the Canadian Dietetic Association's special committee on irridation, says that vitamins A, B, C, D. E and K are burnt to such an extent as to seriously reduce nutrient levels. George Tritsch of Buffalo's Roswell Park Cancer Institute says irridation can produce so much genetic damage and create so many carcinogens that cancer rates will inevitable increase. Dr. Samuel Epstein of the Chicago Medical School calls irridation one the largest prospective toxicological experiments in human populations in the history of public health.

U.S. beef is irradiated with the force of 30 million X-rays.
Since not all irridiated foods are labelled, the only way to make sure you are not conscripted in this experiment is to buy organic, a label that's only issued to nuclear free operators.

The deployment of atomic power on the food supply is a reminder that the stock of weapons used in chemicalized agriculture mostly comes from the military machine. After World War 11, nitrogen manufacturers had no market for explosives, chlorine manufacturers had no market for poison gas, tank makers had no market for tanks and nuclear manufacturers had fewer bombs to (6) rush to production. Chemicalized agriculture became a makework project for them. Nitrogen went into fertilizers, chlorine went into chemical sprays, tanks became tractors, and the peaceful atom was used for sterilization equipment.

The origins of chemicalized food in the military-industrial complex of the 1950s may explain the fondness for pesticide trade names such as
Avenge and Machete, and standard references to pests as enemies that must be conquered and destroyed. The same mind-set may also explain the Government's provision of information to citizens on a "need-to-know" basis, just like in the military. At any rate, a strange love for mad science experiments was carried over from war production to food production.

In this perspective, going organic is a declaration that the war is over, that government propaganda, secrecy and denial of civil liberties are no longer needed, and that combat ethics must give way to ethics that respect life. Organic food is better for your kids. Moving to organic is as important as any safety measure you take.

Food testing by industry and government does not take children into account. Risk levels from exposure to toxic chemicals are set for adult bodies and eating patterns. But children are much more vulnerable than adults. Their acutely sensitive nervous systems are developing rapidly. Pound for pound, they eat four times more than adults. They drink twenty times more apple juice and eat seven times more vegetables. None of this is taken into account when risk levels are set. It's child neglect, pure and simple.

Theo Colborn, believes humans now show the tell-tale signs of damage, she first observed lower down the food chain. In "Our Stolen Future" (a book she wrote) she blames runaway rates of female breast cancer, male infertility, and children suffering from attention deficit disorder on rogue hormones. (read the book "Food & Behavior" by Barbara Reed Stitt). Because rogue hormones migrate to body fat, the basic material in sperm, placenta and breasts contains them in high concentration.
Avoiding foods that carry agents or reproductive pollution is the best way to protect future generations. That means avoiding foods grown on fields fertilized with sewage sludge, which commonly includes chlorine-based cleaners and solvents that have been flushed down the toilet. Safety means avoiding foods with any residues from chemical sprays.
Only organic producers follow a code that prohibits these products.

Ken McMullen, a farmer, who has 50 acres, located at the Long Point Biosphere on Lake Erie, farms organically. He says: "One acre of topsoil that's not "broken", includes some 3 billion bacteria and 25 million mites, ants and earthworms. He does not use toxic sprays, as they are expensive and counter productive. (1% (percent) of sprays actually hit the target, 99 percent are overkill. The excess kills worms that aerate soil, bees that pollinate plants, birds that eat bugs. McMullen says tomatoes gain 80 percent of their vitamin C from the time they turn pink to the time they turn ripe red, and they lose these nutrients almost as quickly once they have been  picked. He has a system with a one-day turnaround. The secret! Direct, from the farm to the kitchen table (no middlemen, no packing, no long distance trucking, no pesticides).

Pirmin Kummer, has a two-hundred-acre farm near Port Elgin, New Brunswick. He grows potatoes, he wraps his potatoes in a bag, affixes his label " grown without pesticides added", and sells them at a premium price at roadside stands, farmers' markets and local groceries.

Monsanto, once know for barbaric weapons of chemical Warfare-Monsanto's Agent Orange. Now the world's most powerful "life sciences" conglomorate. (Monsanto's New Leaf Potato) is part of a new chapter in seed breeding. It produces a seed that nature could never develop. Monsanto lab workers spliced the genes of a soil bacterium called Bacillus thuringiences, or B.t., into a potato seed, B.t. has long been the potato growers' helper. The bacteria live in the soil. When eaten by a beetle, they release a poison that paralyzes the beetle, causing its digestive system to shut down. The New Leaf Potato, approved by the U.S. government in 1995, and by Canada in 1996, comes with its own built-in B.t.

The real hot potato, however, is the human health impact of genetically engineered potatoes. No one knows how the gene of a bacteri that poisons and suffocates a beetle will react in a human stomach over time. And no one has any inkling of how potatoes with natural poison in their genes will react in the human stomach when joined by the manufactured genes of other common food products.

Only organic growers can guarantee the absence of genetically engineered plants. And only organic growers give the potato the respect it deserves. Its storehouse of essential nutrients---one medium sized potatoe helps fill daily needs for protein, vitamins, B and C, as well as iron, phosphorus, magnesium and copper---greatly improved the health and energy levels of the poor "Peruvian Indians" thousands of years ago, and also the emigrants who settled in Canada from Europe in the early part of 1900. When more growers like Pirmin Kummer can sell potatoes the way he does, success for organics will be in the bag.

Darryl Armey of Radisson, Saskatchewan has a 320 acre farm, and he grows wheat organically! The ancient Romans put wheat at the centre of their empire. Because it stored well, it was ideal for armies on the march across continents.

Milk.

The era of hand-milking the family cow on a three-legged stool is long gone. Milk production is thoroughly mechanized. Save for the cows, milk is a purely industrial product. Milk is pasteurized at fairly high temperatures, destroying enzymes that aid digestion, so that it can be transported farther and stored longer. It is homogenized----shaken up to permanently dispense the fat---so we have no choice but to buy cream as a separate product rather than letting it rise to the top. The Government and dairy industry work together to thwart organic producers and distributors.

Only Quebec and Ontario allow a few organic dairies to hold their milk back from the pool and sell it separately. Recombinant Bovine Growth Hormone, or rBGH, extends milk industrialization to its illogical conclusion. It's a genetically engineered drug made by inserting cow genes into bacteria, which causes cows to increase milk production. To cover up its role as a performance-enhancing drug, government and industry refer to BGH as BST, the innocuous-sounding Bovine Somatotropin BGH is legal in the United States. Canadians are most likely to be exposed to it, when they buy imported frozen pizzas and TV dinners.

The case, against BGH is strong. The label on Monsanto's brand states that it can reduce rates of pregnancy in cows and increase rates of cystic ovaries, disorders of the uterus and mastitis. Indegestion, bloating and diarrhoea are common reactions of cows to BGH. Most require treatment with antibiotics, which ends up in the milk. But the most ominous human health threat comes from another sustance stimulated when BGH is injected. It is called INSULIN-LIKE Growth Factor or IGF-1, and it ends up in the milk.

Several reports by independent experts link IGF-1 to breast and prostate cancer in humans.How is it that a performance drug that does not perform, makes animals sick and may cause health problems in "humans", could still have a chance to be licensed in Canada? What problems does rBGH solve??

For anyone who believes in playing safe with milk, organic methods so outperform BGH on all counts as to rule out the need for any further consideration.

Beef.

Lloyd Quantz, of Tanglewood Ranch, Didsbury, Alberta, one of Canada's most respected cattlemen, formerly manager of the Canadian Charolais Association, general manager of the biggest feedlot in the country, president of the Alberta Institute of Agrologists, founder of AgriTrends Research, the most influential farm consultants in the west, and dean at Olds College, the country's biggest agriculture school----yet he ended up converting his million-dollar a year ranch to "ORGANIC". Nobody thought he would, but he did.

Quantz raises Charolais cattle crossed with Angus steers. He spends nothing on artificial insemination, letting nature take its course. Quantz figures: "Hybrid vigour is what makes for fertility, longevity and resistance to disease". The proof is in his vet and drug bills, which amount to next to nothing. His own ranch is 160 acres, a backyard garden by Prairie standards.

"The feedlots are little more than sickbays". "The cattle come in the door stressed from their truck drive and dumbfounded by their surroundings". "They are fed a new high-protein diet that the bacteria in their stomach cannot digest, many suffer from abscessed livers as a result of this alien diet". "Up to a third are kept alive on antibiotics". "They stand for eight hours without food before being slaughtered". "The lack of digestive activity for this stretch of time encourages stomach bacteria associated with E coli 0157:H7, commonly known as hamburger disease and responsible for more than 40,000 cases of food-borne illness each year across North America as well as several death".

"E coli 0157:H7 is also associated with Hemolytic-Uremic Synsrome, or HUS". "It is a life threatening disease characterized by acute kidney failure, and is especially serious in young children". "The meat from several cows is used for hamburger patty". "It does not take much for disease to spread like the proverbial wildfire in the processing plant, where thousands of cattle are slaughtered, butchered and ground up each day". "Consumers have odd food obsessions, Quantz says. They want their vegetables frozen when they should be eaten freshly picked; they want their meat freshly killed when it could well be kept longer or bought frozen. Beef needs to be aged if enzymes are to tenderize it naturally, without the addition of chemical tenderizers or flavour enhancers. Meat does not go bad for at least a week if it is kept cool and handled with extreme care for cleanliness.Can you now understand why Quantz converted to organic?

Poultry.

Glen and Kimberly on their Tilsley farm in Cape Breton's Margaree Valley raise about five hundred chickens on an innovative system known as "pasturing poultry". It features mobile chicken coops, ten-foot-by-ten foot wooden frames covered with chicken wire that sit directly on the ground. The coop protects the chickens from foxes and other preditors while they cluck away inside, picking at weeds and insects. The light portable coop is moved daily so the chickens can clean and renew a different section of pasture, removing weeds and pests and leaving a trail of nitrigen-rich fertilizer behind them. There is no need for antibiotics. Customers flock to the taste of range-fed chicken. The Tilsleys' market survey showed enough local demand for ten such operations!!!
The supermarket chickens are packed cheek by jowl. Imagine living your entire life in a crowded elevator and you will begin to get the picture. The birds are stressed by lack of fresh air and exercise. The intense crowding overpowers their ancestral sense of pecking order. As a result, their immune systems crash, leaving them vulnerable to disease. All it takes is for one to get sick and an epidemic can spread. That's why antibiotic drugs rule the roost in factory barns. The chickens are fed a steady diet of what are called "subtherapeutic levels" of antibiotics, doses below what's needed to overcome an acute disease. The drugs also work as a growth promotor, helping to fatten chickens for the kill inside of a month. Antibiotic feeds, available without prescription, are now standard for chickens, turkey, cattle, pigs and calves raised for veal. A third of all "antibiotics" used in Canada-22,000 tons a year-----are fed to farm animals, which become the meat on our supermarket counters.

Organic farmers forbid this practice.

Overuse of antibiotics is a well-recognized threat to humans. It's now known that superbugs from factory chickens can cross the road to the other side-to humans."We have documented cases of bacterial resistance being transferred to humans", says Robert Hancock, professor of microbiology at the University of British Columbia. "We are on the verge of a significant health crisis in which the poor utilization of antibiotics with animals is a significant contributor." In the Unites States, resistant strains of salmonella bacteria from chickens raised in factory farms cause four million illnesses and three thousand deaths a year. Drug abuse has come home to roost.

The U.S. Food and Drug Administration tried to ban antibiotics use on animals in 1977 but failed. Since then, several other motions in the U.S. Congress have been defeated. Canada bans animal use of only one antibiotic: tetracycline.

Organic methods are not only about taste, nutrition and avoiding senseless cruelty to animals, they have become fundamental to the preservation of human health.

You remember the sick cows in England? The ten million pigs killed in Holland, the dioxine-chicken's in Belgium??? Not convinced yet????

Fish.

Ray Rogers a fisherman for twelve years at the East Coast, is now a professor of environmental studies at York University in Toronto. The industrialization of the fishing fleet changed the old fashioned system. Read: William Warner's book "The Fish Killers" and Mark Kurlansky's book---"a history of cod".

Fish farming, or aquaculture, is being touted as the solution to the wild fish crisis. Ironically, this deadly process is being funded by government subsidies. The United Nations calculates that worldwide government investment in, and subsidization of, the factory fishery, amounts to $ 4 billion each year, not to mention policies that directly or indirectly support overfishing and squeeze out the small local fishers.

Ninety percent of the salmon consumed in Canada today----and 40% wordwide---is farmed fish. In one operation in the Bay of Fundy, six thousand fish are forced into each pen, which is no larger than fifteen square yards. The conditions are ideal for disease to develop, and it has. Last year, hundreds of thousands of fish were killed in an epidemic of infectious salmon anaemia in New Brusnswick. The same disease has devastated fish farms in northern Europe. As a result, the farmed fish are routinely fed antibiotics and washed with pesticides. There is also evidence that these chemicals may produce superbugs in humans. In 1977 nine people in Toronto were infected with a new strain of bacteria after handling farmed fish from the United States.

Fish poses a problem. Usually it is impossible to know if the fish you are buying is farmed or wild. It's more than likely to be farmed, making it a no more healthy choice, than beef or chicken raised with hormones and antibiotics.

Shop organic.

As a general rule, the less animal fat you consume, the less exposure you'll have to poisonous farm chemicals and other toxic pollutants that gather in fatty tissue. If you cannot afford organic meat and dairy, you might consider moving to a plant-centred diet. Grains, beans, nuts, fruits, and vegetables contain a range of antioxidants, compounds that can heal damage from pollution and a goodly portion of fibre, which helps to flush toxins out of your body. Animal products are generally short of both antioxidants and fibre.

When you make the decision to go organic, you'll find that it's not as hard as you might think. It might cost you a few pennies more, but you're worth it.

Eat smarter.

Fully 89 percent of the candies and gums sold at supermarkets are bought "on impulse"! Just look at the junk piled up in a lot of shopping carts, and you will know that the easiest savings for health and the pocketbook come from what you don't buy. The best foods have bargain-basement prices. Barley, beans, beets, cabbage, carrots, garlic, kale, oats, onions, potatoes, turnips etc. Beans are good for the heart, the more you eat, the more you get fibre, calcium, magnesium and B vitamins. The same applies for your "grains"! According to a report issued by the Canadian Heart and Stroke foundation in 1998. The Foundation issued a formal "red-flag warning" on the diet of kids from six to twelve years old. Only 20 percent eat enough fruit and vegetables. Only 28 percent eat "grains" high in fibre and complex carbohydrates. As many as 35 percent are obese, doubling since the early 1980s.

Foundation officials said these children are prime targets for diabetes and heart disease in later life. The medical bill for diet-related Type 2 diabetes is about $6 billion a year, for heart disease about $50 billion. As well, overweight North Americans now spend $40 billon a year on diet treatments,which have a low record of success in reversing problems that set in during childhood.

An investment in eating organic helps ensure that your child doesn't become a medical or social statistic.

Barbara Stitt, a Ph.D. in nutrition with more than a decade of experience as the head of Youth Probation Services in Ohio concludes: " that the American way of eating is precisely

the sort of diet which will cause "brain malfunction". This is called the Standard American Diet (SDA). (French fries and pizzas!!!)

Fully half the costs of drug plans go to treat five groups of illnesses and disorders that are more effectively treated with low-cost foods; heart disease, diabetes, stomach ailments, bacterial infections and stress. Vitamin C and zinc are proven cold and infection fighters. "High blood pressure, a forerunner of heart disease, can be reversed within two weeks with a diet high in fruits and vegetables and low-fat dairy products", according to a study by the American National Institute of Health. The study also found that the dietary approach outperformed hypertension drugs. Diabetes can be prevented and controlled by a diet high in complex carbohydrates.

Grains

Oats, Jane Brody's "Good Food Book" refers to oats as a "nutritional Cadillac", they are a good source of B vitamins, vitamin E and several minerals, including calcium and iron. It's the fibre of whole oats, which help regulate cholesterol levels. There is wide medical agreement that oats can have positive effects on five major "chronic disorders": heart attacks, cancer, diabetes, high blood pressure and obesity. And no one doubts that the soluble fibre in oats works as a natural laxative.

The prophet Exekiel told the ancient Israelites to take, "wheat, and barley, and beans and lentils and millet and fitches". Whole wheat is loaded with most essential nutrients, including micronutrients such as zinc, chromium and manganese, which are hard to get from other sources. Barley was a standard grain of biblical times, first domesticated as far back as 6000 BC.

Barley is a good source of protein, niacin, thiamin, potassium and silicon. Both wheat and barley are good sources of vitamin B 15. Millet is rich in protein, B vitamins and several essential minerals, including iron and copper. As for fitches---who knows what they are?? Twenty minerals and vitamins are lost in the process of milling (white bread)! Harvard medical researcher Kilmer McCully links the rise in heart attack rates in the 1950s to hyper-processed breads and foods. Many cholesterol and heart problems are caused by diets deficient in vitamin E, and in particular vitamins B6, B12 and folic acid. If vitamin B6 is not present in the diet, a substance called homocysteine can build up and damage artery walls, leading to heart disease.

Home-made baby food.

Parents who want to give their baby the best possible start and still save money would do well to steer clear of most prepared baby food.
What's in most prepared baby foods will come as a shock to many parents. In some cases there's more cornstarch or tapioca in the jar than there is fruit or vegetables. Other kinds are high in (13) sugar and salt, despite warnings from the Nutrition Handbook of the American Academy of Pediatrics that sugar and salt are unsuitable for infants. Most lines of baby food come from food conglomerates that service people from the cradle to the grave, making baby foods the training ground for a lifetime of taste addictions.

Juicing.

Juicing is a tasty, convenient and economic way of getting the nutrients you need from vegetables. "A powerhouse of nutrients". It's cleaning the body of cholesterol. Juices are an easy way to increase your intake of raw foods, known to be higher in nutrients than their cooked counterparts. Read: "No-cook" book by John H. Tobe; "Raw Foodist Propaganda" by Joe Alexander "The Miracles of Live Juice and Raw Foods", by John H. Tobe and "Living Food" by Kristina Nolfi.

Breastmilk.

Jane Upham a single mother living on social assistance says: " I simply can't afford to be sick. I am getting older and I have a young child (five years old): "Buying organic just feels better to me. I don't like the idea that as human beings we believe we can come up with a better way to grow things than nature can". Jane Upham said: " Breast milk might be the most undervalued low-cost food of all." Breastmilk is "the gold standard" of infant nutrition, says Marsha Walker, whose clients include insurance giant John Hancock. "Breast fed babies" catch fewer colds and suffer half as many ear and lung infections. The tab for drugs to combat child ear infections alone comes to $100 million a year in Canada.

Coffee.

A small co-op called "Just Us", based near Wolfville, Nova Scotia, roasts and sells organic beans from a farm co-op that's guaranteed a fair base price. In 1988, two years after start-up, "Just Us" (their phone number is (1(800)-NOT THEM) did $ 500,000 worth of business in Canada. "We want people to buy our coffee because it's great coffee", says "Just-Us" staffer Ria March.

Niche markets will unravel the industrial food system and replace it with a craft system in tune with micromarkets.

Niche markets have also brought new life to restaurants. "Chef" is one of the fastest-growing occupations in the country. Many chefs are artist-entrepeneurs who work closely with local food growers to get the highest quality ingredients. The trend is most pronounced in B.C. where "the Gourmet Trail" in Vancouver, Vancouver Island and the gulf Islands has become a tourist (14) destination. At Sooke Harbour House, Sinclair Philip serves only salads picked from his own kitchen doorstep, where fourhundred varieties of fruit and vegetables bloom.
FarmFolk, CityFolk, 208-2211 W.Fourth Ave, Vancouver, B.C. V6K 4S2 phone: 1-888-730-0452; fax: 1(604) 730-0451; E-mail <office@ffcf.bc.ca>

Genetically engineered foods.

It's performance throughout the decade earned the biotechindustry a reputation as a "money-destroying machine". "In 1996, for instance, 1,300 U.S. biotech firms swallowed losses of $4.6 billion. Governments, however are standing behind the industry. Our Canadian Government hands out about $ 400 miilion each year, refusing to pull the plug on this life-support system. "Trust your government".

Eat raw food.

Raw food enthousiasts say their approach to eating offers greater resistance to illness and aging and a key to greater "aliveness". Cooking destroys nutrients. Eating in the raw also preserves crucial enzymes. Enzymes are protein-like substances that act as catalysts in the body's chemical reactions. Raw food enthousiasts encourage moving to a diet that is 80 percent raw. But eating just 20 percent raw will have an impact on both your health and the environment.

Raw food has an illustrious past. The first known proponents of eating raw were the Essenes, a monastic Middle Eastern group said to have influenced Jesus Christ. Ancient texts reveal instruction in the use of raw foods to achieve mental, physical and spiritual health. Today their traditions are kept up in Essene bread, a raw flatbread made of sprouted wheat berries and flax seeds. The famous "Albert Schweitzer", attributed his recovery from diabetes to a diet of raw foods.

The World Health Organization is making a special study of the Italian town of Campodimele because of the unusually long and healthy lives of its residents. The villagers eat lots of fresh fruit, vegetables, wild mushrooms etc. The health value of good food will become the saviour of medicare in the next century.

Other countries with more severe climates and less fertile land than Canada's have organized food systems based on two concepts: "The need for nutritious food end the need to develop food self-reliance". Between 1970 and 1990, Norway increased its consumption of home-grown calories from 39 to 52 percent. Norway's Centre for Ecological Agriculture believes the country can go "organic" and still be close to nutritional self-sufficiency.

Most prescription drugs and most medical procedures rely on negative energy. Antibiotic, literally translated, means "against life". While chemotherapy and radiation treatments for cancer inflict poisons on the body. Food, by contrast, provides positive energy to the immune system.

Amazing grace.

Vegetarians were way ahead of us in some way, based on the premise: "Don't kill animals". Now that we the -non-vegetarians have discovered that meat is poison, we can shake hands.
That't what we call amazing grace. Perhaps the vegetarians can learn something from us, the "raw fooders", and we can learn something from them. Let's try!!!


Summary of "Sugar Busters" by H. Leighton Steward; Morrison C. Bethea ,M.D.; Sam S. Andrews, M.D.; and Luis A. Balart, M.D.

The picture on page (19) actually says it all. "It's the Sugar".
In 1976 William Dufty, wrote "Sugar Blues", which he said was inspired by the late actress Gloria Swanson, who recognized sugar's "poisonous" effects on both her mind and body.

Like alcoholics hooked on alcohol, we are hooked on sugar. The statistic that men's life expectancy has increased by 50 percent in the last century is accurate, but it is nearly all due to a tremendous decrease in infant and early childhood mortality. Middle age American men (+/- 50 years old) only live eighteen months longer than they did in 1900, despite the availability of flu shots, penicillin for pneumonia, anti-biotics, and general surgical technology, including early detection technology, transplant capability, and multiple life-support systems. And you cannot go into any food store or drugstore without finding shelves and shelves of vitamins, minerals and other supplements.

We believe the main culprit is the major change to "refined foods and especially refined sugar". In fact we believe that a middle-aged man's life expectancy has deteriorated---save and except for the medical wonders--- and that his quality of life in his later years also has diminished on the average.

It has always been a popular Myth, that fats are bad. The fact is that fats, in and of themselves, do not necessarily cause weight gain. Fats are present in so many food items, which are popular in this country: fast foods such as doughnuts, fried chicken, french fries, pizza's. These are the saturated fats. Now some fats lower cholesterol and others raise cholesterol.

Foods such as olive oil, flaxseed oil, whole grains are helpful for patients with coronary artery disease. These are the unsaturated fats. (See Layman's Glossary).

The Mediterranean diet (lots of vegetables and fruit and olive oil (cold pressed) is the answer! Also walnuts and almonds are both rich in monounsaturated fats. In a recent study between a Mediterranean type diet and the Standard American diet (SAD) (french fries, pizza's, cola and other soft drinks) there was a 79 percent decrease in major cardiovascular events after twenty-seven months on the Mediterranian diet. Another class of fats which are beneficial for heart disease is the omega-3-polyunsaturated acids or fish oils. These oils decrease the stickiness of platelets (see Layman's Glossary). in the bloodstream.
Elevated triglycerides, or "sticky" platelets contribute to or cause, "arteriosclerosis".

Cholesterol. Cholesterol alone is not a reliable indicator for the risk of cardiovascular disease. E.g. In Crete, fat consumption was 40 percent of total energy intake, but the incidence of heart disease was one of the lowest in Europe. (Remember the Mediterranian diet)!

Alcohol.

Some forms of alcohol are worse than others. Beer has a high content of maltose, a carbohydrate that causes a rapid increase in blood suger, so does liqueurs (they also have a high content of sugar). Avoid them.
Eating foods containing a modest amount of insoluble fiber can effect the rate of digestion and absorption of carbohydrates thus causing carbohydrates to have a much lower insulin-stimulating effect . Eating your "grains" is a good thing for your body. And fruit!!! Eat it by themselves, It digests better.

Everything we eat is either carbohydrates which are broken down to simple sugar (80 percent glucose) and the rest fructose or galactose depending on whether we have fruit or dairy products. Proteins, which are broken down to amino acids. Fats which are broken down to triglycerides; and fiber which is cellulose and cannot be broken down further. Of these four substances: carbohydrates; proteins; fats and fiber, only three are absorbed from our digestive tracts: sugar, amino acids and triglycerides.
Carbohydrates= sugar;----- Protein=amino acids;-----Fats=triglycerides.

Carbohydrates.

Found in plant and animal food sources. (Sugar and starches). Simple sugars or more complex sugars, such as starch. Carbohydrates are absorbed by the body and they are converted to glucose. Glucose is the main fuel for our body. It provides energy or it is stored in the form of glycogen in the liver and in muscle to be utilized later. Any remaining glucose then is stored as fat.

When a carbohydrate is eaten, there is a rise in the level of blood glucose commensurate with the type and amount of carbohydrate (e.g. higher for sugar (soft drinks, etc.) lower for fruit (fresh). This rise in blood sugar (glucose) is then followed by the release of insulin, which causes a fall in the level of glucose primarily as it is driven into cells of the body where it can be utilized as instant fuel or stored mainly as fat. Following this, the glucose level returns to its normal baseline. The pancreas is the regulator. When overloaded by too much sugar (cookies, pastries, coke, white bread, french fries, pizza's, and sugar) it will break down (cannot do its work any longer), and this then results in obesity, which in turn results in diabetes, which in turn can result in cancer. They call this "overload"!!!

Proteins.

Proteins, (the sources of which are meat, nuts, dairy products, vegetables), are made of sub-units called amino-acids. These amino-acids are released from the protein by the action of enzymes, secreted by the pancreas. Without these enzymes, protein molecules would not be absorbed because they are too large and complex to enter the bloodstream. When pancreatic enzymes are missing, they can be provided in capsule form that can be taken with meals to aid the digestive process. Amino acids can be converted into glucose, or sugar, by the liver through a process called gluconeogenesis, which is the manufacture of glucose from non-carbohydrate food sources, such as protein. The body's ability to manufacture its own glucose is important for maintaining normal energy requirements during periods of low-carbohydrate consumption, as glucose is the main fuel the body uses to meet its energy requirements.

Diet and the Cardiovascular System.

Diseases of the cardiovascular system (primarily heart attack), hypertension, and stroke are public enemy number one, accounting for twelve million death annually. Coronary heart disease is the leading cause of death in industrialized countries, and in the next ten years, coronary artery disease and stroke will be the leading cause of death in most developing countries.

Heart disease, stroke and hypertension are due to the deterioration of arteries through a process called "atherosclerosis, arteriosclerosis, or just plain hardening of the arteries". This process is a natural phenomenon of aging. As we get older, so do our arteries. The smooth inner lining called the intima begins to crack, when the middle elastic, muscular layer can no longer fully recoil after a pulse wave has expanded the vessel. In these cracks, platelets, fibrin, calcium, cholesterol, and fat accumulate, creating atheroma, or plaque. any factors significantly influence the process of arteriosclerosis. (heredity, diabetes, elevated cholesterol, obesity, stress, sugar, and sedentary lifestyle), Those individuals with a strong family history of arteriosclerotic cardiovascular disease should be especially aware of the other risk factors so they can alter their lifestyle to minimize the negative influence on their system.

Hyperlipidemia (increased fat in the blood) especially hypercholesterolemia (elevated cholesterol) is associated with early arteriosclerosis. There is a link between cholesterol and insulin, as insulin resistant diabetics, those with high plasma levels of insulin, have abnormally elevated cholesterol levels. The predominant cholesterol component in these indivuduals is the low-density lipoprotein (LDL) fraction. Which frequently is referred to as "bad" cholesterol. LDL, "L" means lethal. Some components of cholesterol, such as hign-density lipoprotein (HDL) fraction, especially HDL-2 and HDL-3, exert a protective effect on the cardiovascular system.

Remember: (LDL)---lethal---"bad" cholesterol. (HDL-2 and HDL-3)----healthy cholesterol. When obesity is low, life expectancy is greater. France has 50 percent less obesity (age 16 to 50) and 20 percent less cardiovascular and cholesterol problems, than the U.S. Dietary sugar is now recognized as an independent risk factor for cardiovascular disease.
Sugar's effect on insulin secretion.

Insulin is now recognized as being atherogenic, that is, it causes the development of arteriosclerotic plaques in or on the walls of blood vessels. In addition, insulin is now known to (cause cardiac enlargement more specifically left ventricular hypertrophy. The left ventricle is the main pumping chamber of the heart and the chamber involved in 99 percent of heart attacks. Plaque formation increases the tendency for clot formation.
The key to improving performance and health through nutrition involves insulin. Modulating insulin secretion through diet is the most important variable, influencing the development of cardiovascular disease.

Modulating insulin secretion is the key to our SUGAR BUSTERS DIET. To control insulin you must control the intake of sugar, both the refined variety and the kind so abundant and stimulative in many carbohydrates.
Refind sugar and processed grain products (cookies, cakes, pies, pastries, white bread, pasta's, pizza's) stripped of their coatings or husks (that's why you need to eat your "grains") are almost immeidately absorbed in a very concentrated fashion, resulting in rapid secretion of large quantities of insulin. This is the case with most candies, cookies, cakes, pastries, pies, white bread, pasta, pizza, etc. A diet of refined sugar and processed grain products, produces a rather marked elevation in average insulin levels throughout a twenty-four-hour period.

The additional insulin is then available to promote fat deposition as well as many other previously discussed "undesirable" effects. However, carbohydrates, in an unrefined form (grains), and fruit, and green vegetables, require further digestive alteration before absorption, with the end result: lower average insulin levels and less fat synthesis storage and weight gain.

Remember it is not so much the ingested fat that makes you obese, as the ingested carbohydrates (refined), that are converted through the influence of insulin to fat.

The picture should now become clear. A diet based on low-glycemic carbohydrates (high fiber vegetables, fruits, and whole grains) and fats in moderation (olive oil), biochemically modulates the insulin-glucagon relationship. This will result in overall body fat loss and a reduction of the adverse effects of insulin on our cardiovascular system.

Grape skins, contain bioflavonoids, called vitaimin P. This decreases platelet. Eat a diet composed of natural unrefined sugars (whole grains, vegetables, fruits, nuts). Change you current eating habits. Finish your evening meal at 7.00 P.M. Once dinner is over, the kitchen is closed---period. A midnight snack? Get some fruit. One hour or two hours before you go to bed. Don't drink with your meals (coffee, tea, or wine). Be careful,  most colas, or popular sport drinks are loaded with sugar, and some also contain large quantities of caffeine.

Most breakfast cereals are laced with either white sugar, brown sugar, molasses, corn syrup. The same problem applies to bottled, canned, or other packaged foods, sauces and dressings. When we really begin to look at what we are eating, we quickly realize just how much sugar is present in "almost everything we have been eating". The person who consumes a high glycemic diet consisting of a sandwich with white bread, refined sugar, and cookies has a high level of insulin in his body all day and half the night.
Why are Americans, Canadians, the British and several other westernized countries' populations so obese and fraught with a high incidence of diabetes??? Right on!! Diets of excessive sugar and high glycemic carbohydrates "spike" the insulin.

Protein: Rye= 8.82; Spelt= 13.33; Oats= 11.69; Barley= 9.84; Rice= 7.22; Buckwheat= 9.07; Flax= 24.40; and Sesame seed = 17.72 grams per 100 gram edible portion. Now do you now believe in "eating your grains"???

Use the word "lifestyle" as opposed to "diet". The negative effects of sugar has actually been described best in the 1976 book written by William Dufty " Sugar Blues". How can sugar possibly be so bad for us? Sugar largely acts as a stimulus in causing our pancreas gland to secrete one of the body's most powerful hormones-----insulin! INSULIN SIGNALS OUR LIVERS TO MAKE CHOLESTEROL.

P.S. What I picked up today. "Health destroying imitation foods, such as white flour (and all its derivatives) white rice, lunchen meats, processed breakfast cereals, margarine and literally hundreds of other chemically produced micronutrient deficient wonders of modern food technology.

Then on to our water from the tap. (contaminated with chlorine, bacteria, parasites, heavy metals and literally thousands of man made chemicals).

Fresh Juices. ( The supermarket variety, dead as a result of pasteurization. Frequently loaded with sugar, artifical colours and flavours and a host of other chemicals for preserving, most of which are not listed on the label. One such offender is brominated oil (BO), added to preent settling and the formation of rings. BO is known to cause changes in heart tissue, enlarge the throid gland and cause problems with the liver.


J.M. Vanderwood, 11021 Okanagan Centre Road (W), Okanagan Centre, B.C. V4V 2J5. Phone: (250) 766-4372 Fax: (250) 766-0328
Email: <jmvan@direct.ca>


 

 100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Osteoporose
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiem olie
Teflon antiaanbak pan
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen

 


View My Stats