logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Ik ben zo moe !


Omdat ik zoveel mails krijg van vermoeide mensen wil ik een speciale thema pagina openen met informatie hierover. Uiteraard is alle hulp, feedback, suggesties welkom.

Email: ugamedia@wirehub.nl


Mogelijke oorzaken van vermoeidheid:

Chronische stress
Een alom bekende oorzaak van vermoeidheid / uitputting is chronische stress. Een beetje stress kan soms gunstig zijn en je alerter en scherper maken maar teveel stress   leidt tot allerlei problemen zoals overgewicht, verminderde werking van je immuunsysteem, gedragsproblemen en kan bij aanhouding tot complete lichamelijke en geestelijke uitputting leiden (burnout). Als je een stressvolle baan hebt en je merkt dat je gezondheid achteruitgaat dan is de vraag of die baan het waard is. Als je namelijk uitvalt en de kar niet meer trekt dan kun je in een diep dal vallen als je eerst je gezondheid verliest en uiteindelijk toch ook je baan. Niemand is onmisbaar en iedereen wordt vervangen. Dus kies altijd voor je eigen gezondheid. Kijk in zo'n geval dus op tijd voor alternatieven binnen- of buiten het bedrijf waar je werkt. Bij stress binnen een relatie of familiebanden is het vaak het beste de hulp van vrienden of professionele adviseurs in te roepen en kijken wat er aan de situatie te doen is. Als er geen oplossing te vinden dan is vaak wat afstandneming je beste zelfbescherming. Probeer bij stress sowieso ontspanning te zoeken mbv yoga, mediteren, wandelen, fietsen of zwemmen etc om zo de schade aan je lichaam en geest te beperken.

 

Ontstekingen
Niets is zo slopend voor je lichaam als ontstekingen. Bijna alle welvaartziekten inclusief kanker hebben een relatie met ontstekingen. Een chronische ontsteking van weefsel kan leiden tot DNA schade en dat kan oa weer leiden tot kanker. Neem ontstekingen altijd serieus. Ze putten je niet alleen systematisch uit maar ondermijnen ook je afweer tegen grotere bedreigingen. Het meest onderschatte probleem met grote gevolgen is ontstekingen in het gebit. Menig persoon is gesneuveld doordat bacteriŽn uit de mond via de bloedbaan in de hartkleppen of hersenen terecht kwamen. Vage chronische klachten aan bijvoorbeeld gewrichten, huid kunnen te maken hebben met problemen in je gebit. Met name je bovenkaak kan een grote haard van ellende zijn. Controleer je gebit regelmatig op zeer gevoelige kiezen (kou/warmte of pijn als je op de kies drukt). Ik heb in de afgelopen jaren 4 ontstoken kiezen gehad zonder pijnklachten, koorts etc. Maar door mijn vermoeidheid ben ik met mijn tandarts gebit gaan nalopen en kwam ik hierachter. Dit had echter al zo lang gesudderd dat ze 2 kiezen hebben moeten trekken en 3 kwartier schoonmaakwerk aan mijn kaakholte hadden. Wat als kleine haard begint kan alles aansteken en ook je oog beschadigen. Mijn traanbuis heeft littekenweefsel opgelopen doordat de ontstekingen na extractie kies omhoog gingen. Ga alles lezen over natuurlijke ontstekingsremmers zoals vitamine C, omega 3 olie etc. Mijn arts kon niets vinden in mijn bloed of urine dus ben ik via diagnose apparatuur in de alternatieve sector gaan zoeken. Daar bleek ook dat mijn nieren giga waren belast die de vele afvalstoffen van die ontstekingen, ik drink nu dan ook 3 liter schoon water per dag en krijg langzaam mijn energie terug. Heb je eeuwig pijn in je maag of darmen ga dan eens kijken naar mogelijke voedselintoleranties. Eet je bijv veel brood eet dan eens een week alleen rijst/rijstwafels en kijk wat er gebeurt. Eet eens een week vis ipv rood vlees en kijk of je klachten minder worden. Ik tune nog elke week of bepaalde voeding wel bij mijn lichaam past. Wat voor de ene persoon gezond is kan bij de andere persoon voor onstekingen zorgen. Berust dus niet want ontstekingen kunnen uiteindelijk voor veel grotere problemen zorgen.

 

Verzuring
Onze voeding bevat zuurvormende en alkalische stoffen (basen). Voor een goede gezondheid is een juiste balans tussen zuren en basen vereist. We spreken dan van een neutrale pH-waarde van het lichaam (tussen de 7.1 en 7.5). Omdat onze hedendaagse voeding vaak uit te veel vlees, vetten en suiker (zuurvormend) en te weinig groenten en fruit (alkaliserend) bestaat, is bij veel mensen de zuur-/basen-balans chronisch verstoord. Het lichaam zal altijd proberen een verstoorde balans te herstellen door overtollige zuren aan mineralen te binden (o.a. calcium, magnesium, ijzer, kalk, natrium en zink) en ze te neutraliseren. Zolang er voldoende basenvormende voedingsstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kan het teveel aan zuren dat overdag in het bind- en vetweefsel wordt opgeslagen 's nachts via de nieren, huid en longen worden afgevoerd. Verzuring kan niet alleen door voeding ontstaan maar ook door intensief sporten en stress (zoutzuur). Volgens de natuurgeneeskunde leidt deze verzuring tot allerlei chronische problemen en overgewicht. Je kunt meer lezen op:

http://www.fonteine.com/zuurbalans.html
http://www.fonteine.com/zuur_basen.html

Ik gebruik zelf veel kiemgroenten, water, algen en groene groenten om mijn verzuring aan te pakken daar ik ook gevoelig ben voor chronische ontstekingen/vermoeidheid. Ik gebruik verder maar heel beperkt verzurende voeding.

 

Electrostress
Er is ook steeds meer te doen over electrostress. Dit zal per persoon verschillen maar ik geloof zeker dat er mensen zijn die last hebben van electrostress door bijvoorbeeld UMTS masten, DECT telefoons of electrische apparaten in de slaapkamer die de slaap verstoren. Ook bekend zijn de zogenaamde aardstralen die de slaap kunnen verstoren en worden opgespoord met een wichelroede. Wetenschappelijke bewijs voor dit laatste ontbreekt helaas..... Ik heb zelf geen draadloze apparatuur in huis zoals Dect telefoons, GSM's of Wifi apparatuur. We krijgen al genoeg straling van derden over ons heen en ik kan gelukkig zonder. Heb email, fax, telefoon en een brievenbus dus ben voldoende bereikbaar.

http://www.fonteine.com/elektrostress.html

 

Nieren
Niet goed werkende nieren kunnen ook een oorzaak van chronische vermoeidheid zijn, de afvalstoffen worden niet goed opgeruimd en dit geeft allerlei problemen in het lichaam. Ook kunnen er hormonale stoornissen optreden die bijvoorbeeld bloedarmoede of hoge bloeddruk kunnen veroorzaken.

Vermijdt daarom industrie en fastfood produkten die bomvol geraffineerd zout zitten en je nieren dagelijks ondermijnen. Omdat de produkten zo smaakloos van zichzelf zijn moet men ze vol stoppen met geraffineerde suikers, zout, transvetten, kunstmatige smaakstoffen en smaakversterkers, dat is precies de rommel die je voor een goede gezondheid moet zien te vermijden. Beruchte zoutbommen zijn bliksoepen, industriebrood, pizza's, frites, snacks, ketjap, bouillonblokjes, chips etc. Als je geen aardappelen lust zonder zout probeer dan eens kruidenmengsels of stap over op zilvervliesrijst, die ook nog eens gunstiger is voor je suikerspiegel.

Heb je nierproblemen in de familie vermijdt dan de volgende produkten die veel oxaalzuur en giftig kan worden voor de nieren bevatten:

- spinazie
- rabarber
- bieten
- bessen
- asperges
- noten
- chocolade
- thee
- koffie
- cola
- aardbeien
- tarwezemelen

Mensen met een slechtwerkend gen dat het transport regelt van oxaalzuur hebben een vergroot risico op nierstenen. Heel belangrijk is het drinken van voldoende schoon water (1/3 liter per 10 kilo gewicht), zeker als je wat ouder wordt kun je dat vocht heel hard gebruiken om je nieren te beschermen en je lichaam gezond te houden. Zorg ook voor voldoende kalium in je dieet, dit is de tegenhanger van natrium (zout). In zongedroogd zeezout zit kalium maar in onze geraffineerde keukenzout niet meer. Beperk je zout tot 2-3 gram per dag en dan alleen zongedroogd zeezout, dit is licht grijs en bevat nog alle spoor elementen.

Ook dierlijke eiwitten (met name purine rijke produkten) zorgen voor belasting van de nieren. Een hoge inname van dierlijk eiwit is gerelateerd aan een verhoogde concentratie urinezuur in de urine als gevolg van het hoge purinegehalte. Urinezuur is het eindproduct van het metabolisme van purine in het lichaam. Dierlijk eiwit bevat veel purine. Bij verhoogde concentratie urinezuur in de urine kunnen urinezuurstenen gevormd worden. Daarnaast verhoogt dierlijk eiwit de excretie van oxaalzuur en calcium in de urine.

Belangrijkste bronnen purine: vis (ansjovis, sardines, krab, haring, makreel, hom, garnalen, sprot, wijting), orgaanvlees (lever, niertjes, zwezerik en hersenen), en in mindere mate vlees, wild en gevogelte, alcoholische dranken zoals bier en wijn.

Bronnen van kalium: aardappelen, bananen, pinda's, tomaten, dadels, rogge, rozijnen, linzen, vijgen, kikkererwten, witte bonen, olijven, kelp etc.

Verder is eiwitverlies in de urine een voorbode van mogelijke nierproblemen, je huisarts kan dit testen. Via de alternatieve sector kun je oa met de NES diagnose de energetische waarde van de nieren bepalen. Ik heb dit laatste in BelgiŽ gedaan na de problemen met mijn gebit en inderdaad bleken mijn nieren op een laag pitje te draaien, ook omdat mijn alvleesklier moeite heeft met snelle koolhydraten. Met name bij mensen met (pre)diabetes zie je ook vaak nierproblemen. Als de concentratie glucose in het bloed te hoog wordt door een te hoge suikerspiegel, zijn de nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden en komt een deel ervan in de urine terecht.

Folder over nieren en diabetes
http://www.nierstichting.nl/contact_en_folders/folders/261092_Folder_nr5.pdf

 

IJzertekort

De meest voorkomende symptomen van een ijzertekort zijn:

- vermoeidheid;
- hoofdpijn;
- bleekheid;
- duizeligheid.

Andere verschijnselen kunnen zijn:
- prikkelbaarheid;
- nervositeit;
- hartkloppingen;
- kortademigheid;
- rusteloosheid;
- gebrek aan eetlust;
- kouwelijkheid.

http://www.fonteine.com/ijzertekort.html


Vitamine B-12 tekort

De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, gevoelige tong, het gevoel op vilt of watten te lopen, tintelingen in voeten en handen, zware/stijve benen, psychische klachten, concentratieproblemen en duizeligheid. Het klachtenpatroon kan echter nogal verschillen van persoon tot persoon.

Met name ouderen kunnen een absorptie probleem krijgen waarna alleen nog B12 injecties een oplossing bieden. Ik ontdekte bij mijn eigen oma dat dit soort zaken veel te laat worden gecontroleerd. De familie moest de huisarts hier keer op keer op wijzen, waarom niet standaard chronische klachten bij ouderen de B12 status controleren? Met name mensen met schildklierproblemen en auto-immuunziekten lopen extra risico.
http://www.fonteine.com/b12_tekort.html


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats