ijzertekort - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email


Artsen schrijven mogelijk te hoge doseringen ijzer voor

Mensen met een ijzertekort, krijgen mogelijk te grote hoeveelheden ijzer voorgeschreven van hun huisarts. Dit kan tot hemochratose (ijzerstapelingsziekte), maag-darmklachten en een verhoogd risico op darmkanker leiden. Dit schrijft het Utrechtse UPPER, in een onderzoek dat zij in opdracht van de Hemochromatose Vereniging Nederland heeft uitgevoerd. UPPER is ontstaan uit de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Universiteit Utrecht en Utrecht Pharmacy Panel for Education & Research.

Mensen die aan anemie lijden, hebben een tekort aan hemoglobine. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan ijzer en schrijft de huisarts ijzersupplementen voor. De Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) ontdekte dat een aantal van haar leden die ijzergebreksanemie hadden, en die hiervoor ijzersupplementen kregen, later een secundaire vorm van hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) ontwikkelden. Hierop vroeg de HVN aan UPPER om onderzoek te doen naar de ijzerdoseringen die patiŽnten krijgen voorgeschreven.

Te hoge doseringen
Uit het onderzoek komt naar voren dat de aanbevolen doseringen die huisartsen nu hanteren waarschijnlijk te hoog zijn. Al bijna 30 jaar krijgen patiŽnten gemiddeld 100 tot 200 mg ijzer per dag voorgeschreven. Artsen baseren zich hierbij op de NHG-standaard Anemie van het Nederlands Huisartsen genootschap. De doseringsrichtlijnen hierin zijn gebaseerd op onderzoek van zo’n 30 jaar geleden. Te veel ijzer in het lichaam kan leiden tot ijzerstapeling, ook wel hemochromatose. Ook kunnen patiŽnten maag-darmklachten krijgen zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of obstipatie. De oorzaak van deze laatste verschijnselen is waarschijnlijk niet-opgenomen ijzer in de maag of in de darmen. Ongeveer een kwart van de patiŽnten krijgt last van deze bijwerkingen. Er zijn aanwijzingen dat te veel ijzer mogelijk zelfs een verhoogd risico op darmkanker geeft.

Onderzoek naar lagere dosering
Er wordt in de medische behandeling geen onderscheid gemaakt tussen lichte en zware vormen van ijzergebrek: de arts schrijft voor beide vormen dezelfde dosis ijzer voor. UPPER beveelt aan om nader onderzoek te doen naar de optimale hoeveelheden die patiŽnten bij de verschillende vormen van ijzeranemie voorgeschreven zouden moeten krijgen, waarbij vooral gekeken moet worden naar de effectiviteit van lagere doseringen. Op basis van onderzoek zal de NHG-standaard Anemie geactualiseerd moeten worden.

http://www.pharm.uu.nl/wetenschapswinkels/geneesmiddelen/publicaties/PUG0801.pdf

 

Reaktie lezeres

 

Ik reageer even op dat stuk van vandaag over ijzer. In mijn gezin hebben we soms extra ijzer nodig, maar de gewone pillen van de arts geven maagpijn en buikpijn. Ik koop tegenwoordig Gentle Iron van Solgar. Dit werkt heel goed zonder de nare bijwerkingen.

Met vriendelijke groeten,
Monica Nijholt


Dr Mercola over ijzer..


Meer ijzer in het bloed bij matig alcoholverbruik
Het dagelijks verbruik van maximum twee glazen alcoholische drank schijnt het risico op bloedarmoede ten gevolge van ijzertekort te verminderen, zonder aanleiding te geven tot een teveel aan ijzer. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

IJzertekort
IJzertekort komt vaak voor en kan een oorzaak zijn van bloedarmoede (anemie). IJzertekort wordt meestal veroorzaakt door bloedverlies (bloeding, overvloedige regels). Maar in een aantal gevallen is de oorzaak ervan niet gekend. Een Amerikaanse studie onderzocht de mogelijke oorzaken en de frequentie van ijzertekort bij de bevolking.

Ijzer en calcium
Calcium en ijzer zijn twee voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Beide moeten in voldoende mate aanwezig zijn in onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsonderzoeken tonen aan dat de dagelijkse inname van calcium en ijzer vooral bij vrouwen vaak onder de aanbevolen hoeveelheid ligt. Menstruerende vrouwen en opgroeiende kinderen lopen het meeste risico op een ijzerdeficiŽntie. De symptomen van een ijzertekort zijn futloosheid, vermoeidheid, bleekheid, hoofdpijn, palpitaties en duizeligheid. Andere verschijnselen zijn broze nagels en een ontsteking van de tong. Baby’s en kinderen die te weinig ijzer binnenkrijgen, groeien minder snel dan hun leeftijdsgenootjes en boeken verstandelijk minder vooruitgang. Door hun verminderde weerstand zijn ze bovendien meer vatbaar voor infecties.

Ijzertekort en ADHD
Binnen een kleinschalige studie constateerden wetenschappers onlangs dat een opvallend aantal kinderen met ADHD een ijzertekort heeft. Deze resultaten bieden een interessant aanknopingspunt voor verder onderzoek. Het verband tussen ijzertekort en ADHD is hiermee echter niet bewezen. Wetenschappers van het Robert Debre Ziekenhuis in Parijs maten het ijzergehalte in het bloed bij 53 kinderen met ADHD en 27 kinderen zonder ADHD, maar met matige leesproblemen. Van de 53 kinderen met ADHD bleek 84 procent een ijzertekort te hebben, van de 27 kinderen zonder ADHD bleek 18 procent een ijzertekort te hebben. Daarnaast bleek de ernst van het ijzertekort voor 30 procent de ernst van de ADHD-symptomen te voorspellen. De oorzaak van het ijzertekort is volgens de onderzoekers onbekend; de kinderen waren niet ondervoed.


Het belang van ijzer voor de gezondheid

IJzer is ťťn van de vele noodzakelijke stoffen die we halen uit onze voeding. IJzer vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en een tekort aan deze stof kan - net als een teveel trouwens - leiden tot gezondheidsproblemen.

De best gekende functie van ijzer in ons lichaam is wellicht als onderdeel van een eiwit in de rode bloedcellen in het bloed, met name het hemoglobine, dat verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport van de longen naar de weefsels. Dit ijzer noemt men het functioneel ijzer. Daarnaast is er in het lichaam ook een reserve aan ijzer in de vorm van "ferritine", opgestapeld vooral in lever, milt, beenmerg en skeletspieren. Bepaling in het bloed van (onder meer) de parameters hemoglobine en ferritine wordt gebruikt om de ijzerstatus van individuen te beoordelen.

Bronnen van ijzer in de voeding

IJzer is aanwezig onder twee verschillende chemische vormen: het 'haemijzer' en het 'niet-haemijzer'. Haemijzer is terug te vinden in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis, gevogelte,…) en wordt goed opgenomen in het lichaam. Het niet-haemijzer (in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, groenten en fruit) kent een minder goede absorptie. De opname van het niet-haemijzer is afhankelijk van de samenstelling van de maaltijd. In aanwezigheid van o.a. oxalaten (bijv. in spinazie), fytaten (bijv. in granen) en polyfenolen (bijv. in thee) wordt de absorptie bemoeilijkt. Ook calcium (in zuivelproducten) zou de opname inhiberen. Daartegenover staat dat de gelijktijdige inname van vitamine C (in fruit) en dierlijk voedsel (vlees, vis en gevogelte) de absorptie van het niet-haemijzer verbeteren.

Het percentage ijzer dat opgenomen wordt is ook afhankelijk van de hoeveelheid ijzer opgeslagen in het lichaam. Als de ijzerreserves laag zijn, zal de opname toenemen en de opname zal dalen als de reserves voldoende zijn.

IJzergebrek

Een tekort aan ijzer in het lichaam kan leiden tot anemie of bloedarmoede. Dit tekort kan veroorzaakt zijn door een inadequate ijzertoevoer (onvoldoende goed absorbeerbaar ijzer in de voeding) of door een verhoogde ijzerbehoefte. Een verhoogde behoefte treedt voornamelijk op gedurende de adolescentie (omwille van de groeispurt) en gedurende de zwangerschap (omwille van de ontwikkeling van placenta en foetus en de toename van de rode celmassa). Daarenboven hebben vrouwen een hogere behoefte dan mannen omwille van het cyclisch menstrueel bloedverlies.

[Bron: Universiteit van Gent]


De meest voorkomende symptomen van een ijzertekort zijn:

- vermoeidheid;
- hoofdpijn;
- bleekheid;
- duizeligheid.

Andere verschijnselen kunnen zijn:
- prikkelbaarheid;
- nervositeit;
- hartkloppingen;
- kortademigheid;
- rusteloosheid;
- gebrek aan eetlust;
- kouwelijkheid.

Voedingsmiddelen in de Nederlandse voeding die veel ijzer bevatten zijn: vlees en vleeswaren, lever, ei, peulvruchten, appelstroop, gedroogd fruit, noten, volkoren brood en volkoren graanproducten, aardappelen en (groene) groenten. Daarnaast zijn er nog ijzerverrijkte producten zoals EverGreen, Milkbreak, FruitKick en Roosvicee Ferro. Ook wordt aangeraden bij elke maaltijd een product te eten dat veel vitamine C bevat, omdat vitamine C de opname van ijzer, uit plantaardige producten, in de darmen bevordert. Rijk aan Vitamine C zijn groente, fruit, vruchtensappen op basis van citrusfruit, en sappen waaraan extra vitamine C is toegevoegd.

[Bron: Liga.nl]


IJzer is een sporenelement dat een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling, omdat ijzer nodig is voor transport, overdracht en opslag van zuurstof. Een ijzertekort leidt tot een verhoogde kans op infecties en uiteindelijk tot bloedarmoede. Door dit tekort neemt de hoeveelheid hemoglobine af, waardoor een zuurstoftekort in de cellen ontstaat. Hemoglobine is de rode bloedkleurstof in de rode bloedcellen, die zuurstof vervoert van de longen naar de lichaamscellen. Verschijnselen van een ijzertekort zijn o.a. moeheid, lusteloosheid, hartkloppingen, kortademigheid na inspanning, hoofdpijn en duizeligheid.

IJzer uit plantaardige voedingsmiddelen wordt slechter opgenomen als deze worden gegeten samen met:

ei

oxaalzuurrijke groente zoals rabarber en spinazie. Bijvoorbeeld spinazie heeft ongeveer 2 mg ijzer per 100 gram waarvan slechts 1% (!) wordt opgenomen.

melkproducten zoals melk, karnemelk, kaas, vla, yoghurt (vanwege het calcium) ∑

thee en rode wijn. Deze bevatten looizuur dat met non haemijzer onoplosbare complexen vormt

koffie Thee, rode wijn en koffie remmen ook nog de ijzeropname als ze een uur na de maaltijd genomen worden

losse (tarwe)zemelen

sojaproducten

[ Bron: Vivera ]


 

Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats