hoofdluis problemen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

De hoofdluis gaat graag naar school


Omdat wij 2 jonge schoolgaande kinderen hebben, hebben wij dit jaar kennisgemaakt met de hoofdluis. Mijn zoontje kwam daarmee uit school en dus ging moeders op zoek naar een oplossing bij de apotheek. Omdat ik zelf niet zo wild ben van chemische goedjes ben ik even gaan speuren naar alternatieve oplossingen die minder kwaad voor het kind kunnen. Heeft u tips voor deze pagina email me dan even. Hoe minder chemische troep er nodig is voor dit probleem hoe beter.

Ron


Hoofdluis

Geachte Ron

Ik mail omdat de neem van de thee boom de lavendel en tea tree niet zo onschuldig zijn voor langdurig gebruik. Het zou bepaalde hormonen in de war sturen. Knoflook kan wel maar stinkt zo het werkt prima knoflook thee. Het weren van hoofdluis met druppels tea tree of lavendel was de ervaring hier de luis komt gewoon.

Ik koop voor ons kind Petrole Hahn groen ter bescherming tegen luis. Ze krijgt ze soms als ik vergeet Petrole Hahn te gebruiken. Haar haren was ik met echte alepzeep of olijfoliezeep(dr organic). In zeep zit loog en daar houdt luis niet van. Heeft ze dan toch iets opgelopen is het direct onder controle.

Natuurlijk veel kammen, helaas heeft de school geen capejes en alleen ik gebruik een zak met veel tegenzin van de school. Sommige mensen zijn zeer bevattelijk voor luis zie de studie in de bijlage wetenschappelijk onderzocht.

Een goede tip bij besmetting is simpele mayonaise elke 3 dagen in het haar direct na schooltijd. Ongeveer 8 uur laten zitten bij besmetting daarna wassen met gewone shampoo en kammen. Alles valt dood eruit.

Maar over het algemeen ga ik dus voor Petrole Hahn en zeep.

groeten Monique


Luizenissen

Toen mijn partner z’n 6 jaar geleden overleed aan een hersentumor, was dit een definitief keerpunt in mijn leven. De wond zal nooit helemaal helen. Misschien was het nodig om wakker te worden en moet ik mijn bijdrage gaan leveren in deze steeds waanzinniger wordende wereld. Logisch dat hersenbeschadigende stoffen mijn eerste aandacht hebben. Daar is al heel veel over geschreven, hoe meer hoe beter. Anti-luismiddelen is er zo eentje .

Link

Stichting Adamanthea


Tips en adviezen

- was het haar met teatree olie shampoo (kijk wel uit voor de ogen)
- koop een goede stalen luizenkam en borstel het haar enkele keren per dag
- in de apotheek worden capes verkocht die over de kinderjas kunnen
  op de kapstok zodat de luizen niet kunnen oversteken
- olijfolie (het principe is dat de luizen stikken in de olie) en laat het ten minste twee uur op het hoofd.
- natrium bi-carbonaat (maagzout).  Was je haar met een oplossing hiervan en laat dit minimaal 10 minuten in te trekken, de neten raken van de haren af, de lijm lost nl op.
- haar minder vaak wassen en haargel gebruiken, hebben ze een hekel aan 
- haar wassen met gewone groene zeep.Dit uitspoelen en dan een heleboel crŤme spoeling erin om het met de luizenkam door te kammen

Door twee weken elke dag twee keer te kammen en ťťn keer te wassen en te laten intrekken, voorkom je een nieuwe cyclus.

Ik vond verder deze info in een nieuwsbrief op internet (Medivera - CVS/ME patiŽnten vereniging) en wil u die niet onthouden:

In deze tijd van hoofdluis neemt men toevlucht tot een snelwerkend middel uit de chemische industrie. Misschien heeft u mensen met kleine kinderen in uw omgeving?  Waarschuwt u hen alstublieft voor deze producten!

Ze bevatten waarschijnlijk parathion of malathion!. Een bijzonder giftig goedje. Het dringt door de hoofdhuid heen. Het legt het niet alleen het neurologische systeem van insecten plat, maar het is een van de middelen die verantwoordelijk kunnen zijn voor chronisch vermoeidheidssyndroom, en neurologisch, endocriene en immuniteitsklachten bij mensen kan veroorzaken.

Ter preventie van hoofdluis zijn een paar druppeltjes teatree olie op het kussensloop voldoende. Kinderen kunnen het beste hun jas aan de kapstok op school onderste boven hangen, een lusje is zo gemaakt. De capuchon kan ook een stukje naar binnen opgerold worden opgehangen. Ook in de capuchon of op de kraag en de truien in de kast helpen een paar druppels teatree-olie. En de zaak is binnen een paar dagen onder controle.


Het beste middel tegen hoofdluis

Uit onderzoek in de Queensland James Cook Universiteit in Townsville,  is gebleken dat Thursday Plantation Tea Tree gel het beste middel is  tegen hoofdluis. Na een behandeling is 83.3% van de hoofdluis dood. Andere middelen zoals Quellada met permethrin, Lice Blaster, Neutralice, Praneem Repel, Moov en Lyout bleken veel minder  hoofdluizen effectief te zijn, zelfs na een aantal behandelingen. Ook kan je 1 - 3 druppen Thursday Plantation Tea Tree essentiele olie iedere dag in de kraag van de jas druppelen, om de hoofdluizen op een afstand te houden.

Alie Kiewiet-Brouwer


Luizentip - slaolie met een lepel petroleum

Beste Ron,

omdat inmiddels de hoofdluis immuun is geworden voor de chemische middelen,een recept goedkoop en simpel uit grootmoedertijd:meng twee eetlepels slaolie met een lepel petroleum( het liefst geurloos) Masseer dit mengsel in de hoofdhuid en haren en bind dit vast met een stevige handdoek om het hoofd.Laat alles een nacht inweken .De olie weekt dan de luizeneitjes( neten) los en de petroleum doodt de luizen en neten.De
volgende dag wassen met soda en groene zeep( ontvetten),daarna nog eens met een goede shampoo en cremespoeling en kammen maar!( voor lang haar het dubbele recept)

Vriendelijke Groet
Esther ( moeder van vier dochters met lang haar)


Groene zeep, azijn en conditioner

Mijn dochter heeft lang haar, dat ze nauwelijks wast. Ondanks dat zat ze toch eens helemaal onder de luizen. Ik constateerde dat op een zaterdagmiddag. Ik ben tegen de gangbare luizenshampoo vanwege het giftige bestrijdingsmiddel dat erin zit. Dus die viel af. Toevallig had ik in die periode een Allerhande onder ogen gekregen met tips uit grootmoeders tijd voor diverse kwaaltjes. Hierbij stond ook hoofdluis: eerst wassen
met groene zeep, daarna uitspoelen met azijn en uiteindelijk haar en hoofdhuis heel goed behandelen met conditioner. En dan kammen met een luizenkam. De maandagochtend daarop kreeg ze weer controle door de luizenmoeder en die vond niks, zelfs geen neet. Ze was dus weer helemaal schoon. Voor mij dus niets anders meer.

Met vriendelijke groet,
Erica de Veld


Assy netenvreter

assy.jpg (20176 bytes)

Waarom is de Assy netenvreter het uitgesproken middel om neten te bestrijden? Veelvuldig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van met name kleine kinderen. De Assy netenvreter is het natuurlijke alternatief wat veilig en 100% effectief is, ook wanneer kinderen allergisch of overgevoelig zijn. In de tanden van de Assy kam is van boven tot onder een unieke spiraalgroef aangebracht waardoor de neten op verschillende plaatsen beschadigd, vernietigd en verwijderd worden. De aanmaak van nieuwe luizen is hierdoor onmogelijk. Ten tijde van een luizenplaag kamt u ter controle uw kind en wordt een eventuele besmetting in de kiem gesmoord. Het roestvrij chirurgisch staal wat gebruikt is om de Assy kam te produceren kan uitgekookt worden. Daardoor kan de hele familie de kam gebruiken zonder het risico te lopen besmet te raken.

http://www.assyluizenkam.nl/


Rombi Pro-electronische Comb

Beste Ron,

Ik heb zelf met heel goed resultaat en zonder chemische middelen luizen bij mijn zoontje kunnen bestrijden met de Rombi Pro-electronische Comb.

Je haalt de luizen er uit als ze al het loodje hebben gelegd. Ook de neten komen mee. 2 weken dit ritueel elke dag herhalen en doorgaan totdat het hoofdje een aantal dagen luizen en netenvrij is. Wij waren er toen
ook definitief vanaf. Zonder chemische middelen, lotion, shampoos enz.

Wel aan te raden denk ik.

R.A. te B.


Neem

Neem is een traditioneel, natuurlijk insectenwerend middel dat in AziŽ al vele duizenden jaren wordt gebruikt. De olie die afkomstig is uit neemboompitten heeft aantoonbare antivirale en antibacteriŽle eigenschappen en werkt bovendien ook tegen schimmels. Tegenwoordig wordt de olie in India in veel toiletartikelen zoals bijvoorbeeld tandpasta en zeep gebruikt. Mahatma Gandhi geloofde heilig in de werking van neem en at neemblad als onderdeel van zijn dagelijkse dieet. Neemosan is een effectieve, natuurlijke oplossing voor het verwijderen van hoofdluizen en hun eitjes. Tevens bevat Neemosan tea tree olie vanwege de antiseptische eigenschappen en lavendelolie voor het weren van insecten.

http://neemosan.com/nederland/

De lotion na het wassen op het natte haar smeren en met een netenkam
doorkammen. Niet uitspoelen. De neten en luizen kam je er dan zo uit.
Op de fles staat een behandelplan. Duurt al met al zo'n 10 dagen, maar het
is niet chemisch en werkt! Een setje lotion/shampoo/kam kost ongeveer 11 euro. Ik smeer na het wassen ook wat teatree olie achter de oren en op de kruin bij het voorhoofd en nek. Ook de kraag van de jassen krijgt een paar druppeltjes. Dat helpt ze weg te houden.

Succes.
Karin

Tip: Karin Heijmans


Preventie van hoofdluis

Aangezien bij ons op school de hoofdluis ook een tijd heeft gewoekerd, heb ik veel verhalen gehoord over gebruikte methodes, veel ervan staan hier beschreven. In Natuurvoedingswinkels zijn ook middeltjes te vinden natuurlijk. Ter voorkoming wordt bij ons op school Lavendel olie gebruikt. Dit wordt achter de oren gesmeerd - ook kan Tea Tree olie worden gebruikt.

Tip: Daniela


Tip uit BelgiŽ - azijn

Wij hebben dat probleem ook meegemaakt zoals vele mensen en alles geprobeerd en de oplossing was een halve fles azijn en die mengen met een halve fles lauw water.

Dan over heel het hoofd gieten dan 5 min inmasseren dan met een luizenkam het haar kammen, dan goed het haar spoelen, dan wassen met een gewone sampo en balsem.

Drie dagen later herhalen wel alle dagen kamen met luizenkam en de luizen waren allemaal dood en geen problemen meer gehad met luizen en zonder chemische goedjes

Mvg,

Rudy Van Mieghem


Tip

Via een vriendin van mij heb ik toen mijn dochter last kreeg van hoofdluis de tip gekregen om een week lang gewoon simpele cremespoeling te gebruiken. Elke avond voor het slapen gaan het dik insmeren en elke ochtend goed uitspoelen. Dit heb ik geprobeerd (met eerst wat ongeloof) en het werkte.

Voor mij is het makkelijk aangezien cremespoeling maar een 1 tot 2 euro kost en al doe je er langer over het werkt in ieder geval voor veel minder geld en beter ruikende middelen dan die "chemische troep" wat ik vroeger moest gebruiken. Ook werkt het tegen het uitkammen 'sochtends aangezien ze nogal lang haar heeft.

Tip: Desiree Kloosterman


Luizenzak

Hallo Ron, graag wil ik je wijzen op het gebruik van de zogenaamde
'luizenzak'. De jas wordt hierin opgehangen aan de schoolkapstok en
verkleint de kans op besmetting via de jassen. Meer informatie en
verkoop via www.kakelbontkids.nl

Margreet


Alternatief middel op basis van natuurlijke stoffen

Millium is ontwikkeld als een natuurlijke oplossing voor het probleem van hoofdluis en neten. Het bevat een zorgvuldig samengestelde en bijzondere combinatie van werkzame essentiŽle oliŽn uit specifieke insectenwerende planten. In het programma Kassa werd ten onrechte gezegd dat het middel niet zou werken maar dit heeft zij moeten rectificeren. (zie deze pagina).
Omdat door de toepassing van natuurlijke werkzame ingrediŽnten er geen enkele beperking is in het gebruik van Millium, kunnen kinderen – ongeacht hun leeftijd – en ook baby’s behandeld worden met Millium.

Website van Millium


Azijn, stofkammen en eau de cologne

Waarom voeren we niet met z'n allen de routine van onze oma's weer in? Dagelijks kammen met de stofkam. Als de hoofdluis er eenmaal zit, volgen we "het beste en meest doeltreffende advies" (volgens het Infectieziekten Bulletin van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM)): "dagelijks het natte haar met een netenkam (een fijne metalen stofkam) kammen gedurende twee weken. Dit werkt altijd. Bij gebruik van verdunde azijn laten de neten gemakkelijker los. Alle luizen zijn na drie dagen verdwenen. Het kammen moet daarna nog tien dagen worden volgehouden om alle larven die uitkomen ook direct te verwijderen. De behandeling is weliswaar arbeidsintensief, maar veilig, absoluut niet toxisch en 100% succesvol."

Bron: Justine Pardoen (Ouders.nl)


Biologe Attie Bos waarschuwt ouders

Biologe Attie Bos van de Rijksuniversiteit Groningen in haar literatuurstudie Hoofdluis, een blijvende kopzorg ? Uit de studie blijkt tevens dat het veelvuldig gebruik van de chemische bestrijdingsmiddelen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van met name kleine kinderen kan hebben. De werkbare stof in die middelen is malathion, een neurotoxische insecticide. De stof tast het zenuwstelsel van het insect aan. ,,De stof dringt door de hoofdhuid heen en komt in de bloedbaan en in het zenuwstelsel. De exacte gevolgen daarvan zijn nog niet bekend, maar we kunnen gerust stellen dat de effecten van de stof in het lichaam van kleine kinderen verontrustend zijn”, aldus Bos. Volgens haar passen veel ouders de verdelgingsmiddelen al toe voordat er sprake is van luis. ,,Men vindt luis zo vervelend dat ze de middelen preventief gaan toepassen. Dat valt absoluut af te raden.”


luizen.jpg (6515 bytes)

De luizenvanger

Nieuwe, snelle en veilige behandeling tegen hoofdluizen! Het is mogelijk om alle luizen zonder enige vorm van chemische behandeling te verwijderen.
Het Deens apparaat wordt eenvoudigweg op een stofzuiger geplaatst.
Dr.Plaschke's "Luizenvanger" werd in 2003 in Denemarken geÔntroduceerd. Ondertussen wordt het apparaatje uitgevoerd naar de Verenigde Staten, Australie, N-Zeeland, IsraŽl, en Europa. Een behandeling is volledig veilig voor kleuters, kinderen en mensen met een overgevoeligheid aan chemicaliŽn, met allergieŽn of eczema. De luizenvanger met luizenkam is beter dan luizengif. Hij verwijdert hoofdluis efficiŽnter dan insecticiden.

Bezoek de website

Wetenschappelijke studie


Luizenolie

Een van mijn kinderen heeft twee jaar lang luizen gehad. Ik begon mijn kruistocht met reguliere middelen. Tot ik, op een willekeurige maandag, in het consumentenprogramma Radar hoorde dat in Prioderm en Noury, beide chemische middelen voor hoofdluisbestrijding, de stof malathion zit die bij regelmatig gebruik het centrale zenuwstelsel aantast. Dat beviel me niet. Mijn ervaring met mijn eigen kind was dat ze er wit, hangerig en ziekig van de werd. Ik besloot over te gaan op hoofdluisolie, een mengsel van etherische oliŽn waar luizen niet van houden. Ze gaan er niet dood van, maar komen minder snel terug en laten zich goed uitkammen, inclusief de neten. Het vraagt dus een wat langduriger en intensiever behandeling, maar heeft geen nare bijwerkingen. Een of twee keer per week kwam onze verdelgingsbrigade in actie. Hoofd insmeren met olie, een nachtje laten intrekken en de volgende morgen uitgebreid kammen.

Een flesje hoofdluisolie kost rond een tientje en is voldoende voor 4 tot 5 behandelingen. Te koop bij Natuurvoedings- en New Age-winkels

Meer hier


De EU wil het liefst het middel malathion zo snel mogelijk van de markt hebben gezien de gevaren voor zwangere vrouwen, babies en andere risico groepen:

De commissie vindt het dringend dat de volgende gevaarlijke stoffen, waaraan vooral pasgeboren baby's, kinderen, zwangere vrouwen en andere risicogroepen sterk blootsgesteld zijn, van de Europese markt worden gehaald zodra er veiliger alternatieven in de handel kunnen
worden gebracht:

- zes producten van de familie van de ftalaten (DEHP, DINP, DBP, DIDP, DNOP, BBP) in alle toepassingen,

- gechloreerde oplosmiddelen in de vervaardiging van verf, bekledingen, polymeren,

- lood dat wordt gebruikt in lasverbindingen en elektronisch materiaal,

- drie producten van de organofosforbestrijdingsmiddelen(chlorpyriphos, diazinon en malathion) en endosulfan, een organochloorhoudend pesticide, in alle gebruiksvormen;

Volledige verslag hier


Groeiende zorg over effecten op ongeborenen en kinderen

Voor een aantal pesticiden uit de organofosfaatgroep zoals chloorpyrifos (Garcia et al, 2003) en malathion is in de literatuur de schade bij de ontwikkeling duidelijk aangetoond. Bij malathion bijvoorbeeld trad remming in de hersenen op bij jonge ratten van 81-81% bij een bepaalde dosis, terwijl bij volwassen ratten slechts sprake was van een remming van 3-4%. Bevolkingsonderzoek (Guillette et al, 1998) wijst bij kinderen op ontwikkelingsproblemen als coŲrdinatie motoriek en geheugen.

Bron: Biomassa.punt.nl


Alternatieven

Een behandeling met een mengsel van warm water en azijn en vervolgens kammen met een speciale luizenkam is zeer efficiŽnt om de neten uit het haar te verwijderen, vermits de natuurlijke lijm die ze bevestigt aan de onderkant van de haren erdoor oplost. Het helpt echter weinig tegen de luizen zelf. Een bestrijdingsmiddel in de vorm van een poeder, lotion, of nog gemakkelijker, een shampoo zal dus noodzakelijk zijn. Producten op basis van pyretrinen zijn vrij doeltreffend, en weinig toxisch voor de mens. Ze zijn echter wel schadelijk voor het leefmilieu, zeker als er piperonyl-butoxide aan toegevoegd werd, vermits deze stof de afbraak van pyretrinen tegengaat. Producten op basis van het aan DDT verwante lindaan of op basis van malathion zijn echter ook zeer schadelijk voor de mens en dus niet aan te raden.

Bron: Ecoline.org 


Verliezen we het verstand?

Restanten zenuwgif schadelijk voor de hersenontwikkeling van onze kinderen.De Consumentenbond en Stichting Natuur en Milieu hebben een onderzoek uitgevoerd naar de blootstelling van consumenten via het Nederlandse voedsel aan bestrijdingsmiddelen met een neurotoxische werking (vergiftiging zenuwstelsel). Deze bestrijdingsmiddelen (de zogenaamde organofosfaten en carbamaten) hebben een zelfde werkingmechanisme op het zenuwstelsel, zodat de effecten van verschillende stoffen bij elkaar opgeteld kunnen worden. Kinderen zijn met name extra gevoelig voor de werking van deze stoffen omdat hun zenuwstelsel in ontwikkeling is en zij door hun consumptie een relatief hogere belasting hebben. Met gegevens over consumptiepatronen kan de totale inname van neurotoxische
bestrijdingsmiddelen via de voeding berekend worden en vergeleken met normen voor de bescherming van de gezondheid. Dit is de eerste keer dat een dergelijke studie in Europa is uitgevoerd. Aanleiding voor deze studie is de bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico’s bij met name kinderen die bij beide organisaties heerst op basis van vergelijkbare Amerikaanse onderzoeken uit de jaren negentig.

Klik hier voor het volledige rapport


Knoflook helpt tegen hoofdluis

Argentijnse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof die knoflook zijn geur geeft, een remedie is tegen hoofdluis. Dat meldde de krant Clarin maandag. De onderzoekers van de universiteit van Cuyo in de provincie Mendoza kwamen er min of meer per ongeluk achter dat hoofdluis niet tegen knoflookextract kan. Zij waren bezig op verzoek van een landbouwer uit de omgeving een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten te zoeken. Een druppel op elke luis bleek voldoende. De beestjes stierven vermoedelijk aan verstikking. Een antiluizenmiddel op basis van knoflookessence is uit geprobeerd op een kinderdagverblijf met een ernstig luizenprobleem. Het resultaat was dat de hoeveelheid luizen binnen een week na een enkele dosis met 96 procent was verminderd.

Bron: Trouw


Robi Comb Pro

Epilady’s nieuwe generatie elektronische luizenkammen, is dť veilige, effectieve en chemicaliŽn-vrije oplossing van de 21e eeuw voor een wereldwijde epidemie. Hij spoort de luizen op en vernietigt ze door een lichte elektrische schok, die niet voelbaar is voor de mens.

www.luizenkam.nl


Preventief

Aangezien bij ons op school de hoofdluis ook een tijd heeft gewoekerd, heb ik veel verhalen gehoord over gebruikte methodes, veel ervan staan hier beschreven. In Natuurvoedingswinkels zijn ook middeltjes te vinden natuurlijk. Ter voorkoming wordt bij ons op school Lavendel olie gebruikt. Dit wordt achter de oren gesmeerd - ook kan Tea Tree olie worden gebruikt.

Tip: Daniela


Luis weg ?

Luisweg is zeker zo effectief als chemische anti-luis producten, maar werkt op een veilige, niet chemische manier. De effectiviteit en veiligheid van Luisweg zijn bewezen in onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op kinderen met hoofdluis. Bezoek de website


Opmerking: omdat Luis weg claimt een veilige lotion te bieden heb ik even naar de ingrediŽnten in hun bijsluiter gekeken:

- kokosolie derivaten
- gefilterd water
- disodium edta
- triethanolamine

De eerste 3 lijken mij onschuldige stoffen maar de laatste stof duikt op als zijnde een kankerverwekkende stof onder de naam: TEA (Triethanolamine). Zie bron. Een andere waarschuwing voor deze stof hier

Weet je meer over deze stof laat het me dan even weten. Het feit dat men werkt met kokosolie is een pre maar niet als andere stoffen een mogelijk risico kunnen opleveren. Je kunt dan misschien beter kiezen voor pure kokosolie.

Op een Amerikaanse wetenschappelijke site vond ik een onderzoek naar
deze stof bij muizen:

It was concluded that TEA may cause liver tumors in mice via a  choline-depletion mode of action and that this effect is likely caused by the inhibition of choline uptake by cells.
Bron: Oxford journals

En nog een waarschuwing

Hormone-disrupting chemicals that can form cancer-causing nitrates. Restricted in Europe due to carcinogenic effects, yet are still used in U.S. Americans may be exposed 10-20 times per day with shampoos, shaving creams and bubble baths. Dr. Samuel Epstein, Professor of Environmental Health at the University of Illinois, says that repeated applications of DEA-based detergents results in major increases in liver and kidney cancer. The FDA's John Bailey says, "The risk is significantly increased for children."
Bron: Amurie toxic free

Another dangerous class of surfactants are amides. These are listed on labels containing the term TEA - triethanolamine, DEA – diethanolamine and MEA, monoethanolamine. All compounds containing TEA, DAE and MEA can undergo nitrosation with other chemicals to form nitrosamines, which are carcinogenic. One study has found that over 40% of products containing triethanolamine (TEA) were contaminated with these potent carcinogens. Natural saponins (foaming agents) are a much better choice for shampoos. Meer hier

Andere links waarin gewaarschuwd wordt voor deze stof:

http://www.heelnatuurlijk.nl/synthetische_ingredienten.htm
http://www.non-toxic-n-natural.com/harmful.htm
http://www.lindachae.com/alcohol_dea_mea.htm
http://www.health-report.co.uk/natural-skin-care.htm
http://www.blincinc.com/TEA%20Inline.htm
http://www.skin-care-support.org/newsletter/scm090105.html
http://www.healthychild.com/database/sun_safety_.htm

Ook de derde stof Disodium EDTA duikt op bij waarschuwingen:
Een conserveringsmiddel. Het kan een gevaarlijk gehalte aan ethyleen oxide en/of dixaan bevatten. Het is een carcinogeen.
Bron: Heelnatuurlijk.nl

En nog meer links:

http://www.pet-grub.com/chemicals.pets

http://www.lucysbeautycare.com


The LouseBuster

lousebuster.jpg (18034 bytes)

Study Shows Hot, Dry Air Device Eradicates Head Lice

University of Utah biologists invented a chemical-free, hairdryer-like device – the LouseBuster – and conducted a study showing it eradicates head lice infestations on children by exterminating the eggs or "nits" and killing enough lice to prevent them from reproducing. The study – published in the November 2006 issue of the journal Pediatrics ≠– "shows our invention has considerable promise for curing head lice," says Dale Clayton, a University of Utah biology professor who led the research and co-invented the machine. "It is particularly effective because it kills louse eggs, which chemical treatments have never done very well," he says. "It also kills hatched lice well enough to eliminate entire infestations. It works in one 30-minute treatment. The chemical treatments require multiple applications one to two weeks apart." The LouseBuster now is in early stages of commercial development by a University of Utah spinoff company, Larada Sciences, for which Clayton is chief scientific officer. Patents are pending on the LouseBuster technology, which Clayton hopes will be on the market within two years for use in schools and clinics.       

 

"Each year, millions of children are infested with head lice, a condition known as pediculosis, which is responsible for tens of millions of lost school days," the study's authors write. "Head lice have evolved resistance to many of the currently used pediculicides [insecticide shampoos]. … Hot air is an effective, safe treatment and one to which lice are unlikely to evolve resistance." The device blows warm air through a flexible hose, which has a rake-like hand piece on the end. It apparently kills lice and nits by drying them out, not by heating them. Clayton urges parents not to use hair dryers to try to kill head lice. "We don't want kids getting burned by parents who think it's the heat" that kills lice, he says. "This thing is actually cooler than a hair dryer, but requires twice as much air flow, and the special hand piece is critical because, unless you expose the roots of the hair, it doesn't work. And it's difficult to do that with a regular comb." Clayton conducted the study with Brad Goates, a University of Utah medical student who wrote his master's thesis about the LouseBuster; Joseph Atkin, Kevin Wilding, Kurtis Birch and Michael Cottam, all of whom worked in Clayton’s lab as undergraduates; and Sarah Bush, who is Clayton's wife and co-directs the Center for Alternate Strategies of Parasite Removal, a state-funded Center of Excellence working to commercialize the LouseBuster. Clayton, Atkin and Wilding co-invented the device.

How Hot-Air Treatments for Lice Were Studied

"The cool thing about the machine is, it works – unlike many other treatments that haven’t been rigorously tested," Clayton says. "It came out of basic research, completely unplanned." Clayton's research focuses on birds and the lice that infest them. But when he moved to the University of Utah in 1996, he couldn’t keep lice alive on laboratory birds because Utah’s air was too dry. He had to humidify bird rooms to keep lice alive.

About the same time, his two children – Mimi and Roger, now 13 and 16, respectively – got head lice, "and we wondered if there was a way to kill head lice by drying them out," Clayton says. "We started trying different methods of desiccation using hot air like conventional hair dryers, but those didn’t work well." In the new study, the researchers tested six ways of applying hot air to children's lice-infested scalps. The tests were conducted during 2001-2005 on 169 infested children who were solicited for the study by flyers distributed in dozens of Salt Lake Valley schools. The study was approved by the university's Institutional Review Board, which reviews research involving human subjects. Parents and children signed consent forms. Children were excluded from the study if they had used other head lice treatments within the previous two weeks. Clayton dispatched his students in pairs to the homes of infested children to test the various methods. After completion of each treatment trial, each participant was paid $10 and given conventional treatments for lice.

Some 94 percent of the children were girls, who are more likely to have bad infestations because their hair is longer and they have more head-to-head contact on the playground, Clayton says. Before treatment, the researchers combed one side of each child's head to remove all visible lice and nits, which were placed in an incubator. Then, the entire scalp was treated with one of the six methods being tested. After treatment, the other side of the scalp was combed for the same amount of time as the first side, with removed lice and nits also placed in an incubator. The researchers used a dissecting microscope to count the number of live and dead lice from each side of the scalp. They re-examined them up to 18 hours later to make sure all were dead. Nits were incubated for two weeks to see how many hatched. "Effectiveness of the different treatment methods was assessed by comparing the percentage of dead lice and non-hatching eggs on the pre- and post-treatment sides of the scalp," the researchers explain. The researchers measured the temperature and volume of hot air in each method and kept track of any discomfort.

Results: The Utah LouseBuster Massacre

No household cleaning measures were taken because they are not considered essential; head lice cannot survive more than 24 hours off a host's head.

Each of the six treatment methods took 30 to 35 minutes and used air at about 140 degrees Fahrenheit. Here are the treatments, from least to most effective:

  • Air hoses from two bonnet-style hair dryers fed air into one bonnet. This method killed only 10 percent of hatched lice but 89 percent of eggs.
  • A handheld blow dryer was used to apply diffuse heating. Each child’s hair was divided into ten sections using hair clips, and the base of each section was heated three minutes while the dryer was moved to ensure even heating. This method killed only 21 percent of lice but 97 percent of eggs.
  • A handheld blow dryer was used to apply directed heating. Hair clips were used to divide each child’s hair into 20 sections. The dryer was held still for 30 seconds to heat one side of each section, then held still another 30 seconds to heat the other side. This method killed 55 percent of lice and 98 percent of eggs.
  • A hose was attached to a wall-mounted blow dryer like those in public restrooms. The dryer was put on a table, and the hose used to treat hair divided into 20 sections. The method’s larger air volume killed 62 percent of lice and 97 percent of eggs.
  • With the hair divided into 14 to 20 sections, a LouseBuster without a hand piece was used to treat each section with diffuse heat for 60 seconds. Air speed was similar to the wall dryer. This technique killed 76 percent of lice and 94 percent of eggs.
  • A plastic hand piece with 10 coarse teeth (not like fine-toothed nit combs) was attached to the end of the LouseBuster hose and raked through hair while hot air blew the opposite direction. All areas of the scalp were raked and exposed to hot air for at least 30 seconds. The LouseBuster with the handpiece killed 80 percent of hatched lice – a larger proportion than any of the other five methods – and 98 percent of louse eggs.

The 80 percent kill rate was high enough to prevent remaining lice from breeding – possibly due to stress or sterilization – so "virtually all subjects were cured of head lice when examined one week following treatment with the LouseBuster," the scientists write. Children and their parents reported none of the treatments had adverse effects. Kids reported less discomfort from the LouseBuster than from any other method. Clayton estimates it cost $500,000 to develop and test the LouseBuster, with funding from the Utah Centers of Excellence program, University of Utah, Primary Children’s Medical Center Foundation and the National Pediculosis Association.

A Lousy Problem

Each year, 6 million to 12 million Americans are infested with head lice, making children miss 12 million to 24 million school days, the researchers say. "Although head lice do not produce an illness per se, they are physically and psychologically unpleasant for the child and an exasperating problem for parents and school authorities," the scientists write. Treatments have been chemical shampoos, louse combs and home remedies. Annual U.S. sales of anti-louse shampoos exceed $160 million, yet the shampoos are not very effective at killing nits, requiring repeat treatment. Many parents dislike using insecticide shampoos on children, and lice rapidly are evolving resistance to chemicals. Louse combs are used to remove the eggs or nits, an effective procedure, but one that requires many hours over several days. "Most parents do not have the time or patience to comb out all the lice and eggs," Clayton and colleagues write. Some parents resort to home remedies such as bug spray, mayonnaise or kerosene. "These remedies can harm the child and there is little hard evidence that they are effective," the researchers say. Some of the scientists' relatives got infested during the study. Clayton's kids, Mimi and Roger, volunteered to be infested with lice and then were treated successfully. "They like to shock their friends by telling them they served as guinea pigs in their dad's research," Clayton says. "I'm waiting for the authorities to show up. They haven't yet." Another researcher had a relative participate involuntarily. In the study's acknowledgements, Atkin says he "wishes to apologize to his wife (again) for accidentally giving her head lice."


 

 


 


View My Stats