hoodia cactus - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Hoodia cactus

De hoodia cactus is de laatste tijd veel in het nieuws geweest:

Het nieuwsbericht
Het voedingsconcern Unilever gaat samen met het Britse biotechnologiebedrijf Phytopharm een voedingsingrediŽnt tegen vetzucht ontwikkelen. Het ingrediŽnt komt uit de vetplant Hoodia gordonii, een zeldzame en beschermde plant in Zuid-Afrika en NamibiŽ. Unilever betaalt Phytopharm in eerste instantie 6,5 miljoen Britse pond (9,4 miljoen euro) voor het onderzoek. Het bedrag kan oplopen tot 21,5 miljoen pond als het onderzoek succesvol is. Acht procent van het geld gaat naar de Zuid-Afrikaanse San-stam, die veel kennis bezit over deze bitter smakende vetplant die een gevoel van verzadiging geeft. Als er toepassingen komen van het ingrediŽnt, krijgt de San-stam 6 procent van de opbrengsten.

Het verhaal achter dit verhaal is minder positief. Het South African research institute (CSIR)  dat regelmatig met TNO samenwerkt deed onderzoek naar de werkzame stof in deze cactus en patenteerde deze stof in 1996. De originele uitvinders (de San stam) werd voor het gemak vergeten en buiten spel gezet, dit tot woede van advocaat Roger Chennels die besloot voor de stam te gaan vechten. Na een lange slepende rechtzaak werd besloten om de San stam royalties te gaan betalen over produkten waarin deze werkzame stof zou worden gebruikt.

Het engelse bedrijf Phytopharm kocht daarop een licentie voor de werkzame stof (P57) en verkocht op haar beurt de rechten voor 21 miljoen dollar aan Pfizer (de Viagra jongens). Pfizer stopte echter de ontwikkelingen rondom Hoodia en Unilever greep haar kans. Men had moeite om haar Slimfast produkten in de low-carb markt in Amerika te slijten dus men zocht een andere dieet kas kraker.

Tot mijn stomme verbazing zie ik op 5 maart het programma Kassa waarin Felix Meurders een 1-2tje speelt met een medewerker van TNO en in de uitzending een huisarts die zijn patienten gedroogde Hoodia voorschrijft probeert te mangelen. Op zich al heel vreemd dat de Vara zich hier voor laat gebruiken zeker wetende dat TNO en Unilever nauw samenwerken. Dus over objectiviteit zullen we het maar niet hebben.

Ik vond op het forum van Kassa oa deze reaktie:


Hoodia is Kassa 06-03-05

De wijze waarop gisteren (5 maart 05) de eetlustremmer Hoodia werd behandeld in Kassa vond ik strijdig met het recht van de consument op objectieve voorlichting. De deskundige van TNO vond dat het kruid uit de handel genomen moest worden. Tja, verbaast mij niets. TNO heeft in Unilever een lucratieve broodheer, en het ligt voor de hand dat Unilever liever niet ziet dat de markt verzadigd is op het moment dat hun onderzoek naar de mogelijkheid om de werkzame stof in functional food te verwerken, is afgerond. Dat de TNOer predikt voor de commerciele eigen parochie hoeft niemand te verbazen. Dat echter de programmamakers hem presenteren als de objectieve deskundige, en nalaten om te wijzen op zijn commerciele belangen in deze kwestie, wekt een volkomen verkeerde indruk.

Journalistiek zou het trouwens juist uitermate interessant om eens uit te zoeken in hoeverre TNO betrokken is bij het onderzoek naar de toepasbaarheid van de werkzame stof in de functional food. Ik zie hier een parallel met de werkwijze van de farmaceutische industrie. Werkzame huismiddeltjes, kruiden en supplementen worden als risicovol aangemerkt, en vervolgens via politieke lobby's verboden. Vervolgens doet de farmaceutische industrie wat onderzoekjes, wordt het middel aangemerkt als medicijn, en wordt het vervolgens met flinke marges via voorschrijvers verkocht. Dit allemaal onder de noemer dat de consument beschermd dient te worden.

Tegelijkertijd sterven jaarlijks juist miljoenen mensen wereldwijd aan de bijwerkingen van farmaceutische medicijnen. Wanneer dit zo doorgaat zullen we over enkele jaren geen sinaasappel meer mogen eten, maar moeten we ook deze als gepatenteerde farmaceutische pil slikken. Onze vrijheid als concument wordt ons langzamerhand afgenomen door de Pfizers en de Unilevers, ten behoeve van de aandeelhouders. In het geval van Hoodia betekent dit dat wanhopige mensen die al jarenlang kampen met levensbedreigend overgewicht nog jaren moeten wachten voordat ze dit waardevolle hulpmiddel kunnen gaan gebruiken.

Boaz

Bron: Vara.nl

Ook de telegraaf speelt in op deze uitzending:

Ruzie tussen pillenboer en TNO over afslankpil
De Friese pillenboer Anton Zeilstra gaat bij TNO een schadeclaim indienen, omdat het onderszoekinstituut een afslankpil van Zeilstra uit de winkels wil laten halen. "De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet de pil direct uit de winkels halen want er is te weinig onderzoek naar de veiligheid en werking gedaan", aldus hoogleraar van TNO Kwaliteit van Leven Gertjan Schaafsma dinsdag.

Hoogervorst haalt stiekem populair afslankproduct (hoodia) van de markt

Minister H. Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid laat via de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) momenteel producten die het natuurlijke en razend populaire ingrediŽnt Hoodia Gordonii bevatten van de markt halen. Dit gebeurt met het argument dat de VWA niet de vereiste formulieren en documenten heeft ontvangen waarin de veiligheid van Hoodia, dat in Afrika al duizenden jaren zonder problemen wordt gegeten, is komen vast te staan. Vreemd genoeg is er echter geen waarschuwing van kracht en bij de Warenklachtlijn van de dienst wordt het gebruik van producten met Hoodia niet ontraden. Ook zijn Hoodia-producten in andere Europese landen en de VS volop verkrijgbaar. Bij diverse leveranciers en fabrikanten is afgelopen week de handelsvoorraad in beslag genomen. Dit wordt de komende week voortgezet. Een neveneffect hiervan is dat de Zuid-Afrikaanse bevolking geen royalties ontvangt over de verkoop van Hoodia. De schade voor Nederlandse ondernemers alleen al bedraagt naar schatting van Gustavsson Vandermark circa 100 miljoen per jaar.

Veilig
Hoodia gordonii is een vetplantextract uit Zuid-Afrika dat de eetlust vermindert. Dit is komen vast te staan in internationaal gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en wordt door wetenschappers niet betwist. Het molecuul P57 zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen, waardoor geen hongergevoel of gedachten aan eten optreden. Naar aanleiding van een uitzending van het Vara-programma Kassa is het ingrediŽnt in de belangstelling gekomen en hebben leveranciers van Hoodia-producten te maken met een sterk verhoogde vraag. Gebrukers van Hoodia-producten zijn uiterst gelukkig met deze innovatie op gezondheidsgebied, zoals valt op te maken uit internetfora hierover. Parallel hieraan heeft de Voesel en Waren Autoriteit controle-ambtenaren echter de opdracht gegeven producten met dit ingrediŽnt uit de markt te halen, omdat de veiligheid onvoldoende zou zijn aangetoond. Huisarts Kees Rietsema uit Emmen zei in het programma Kassa dat zoiets te vergelijken is met de eis om aan tonen dat het eten van een komkommer veilig is. Producten met Hoodia Gordonii worden onder andere geproduceerd en geleverd door De Tuinen (Ahold), GemakkelijkAfslanken.nl (Gustavsson Vandermark), De Kruiderij, drogisterijen en diverse reformzaken.

Gedupeerd
Gustavsson Vandermark, het grootste internetbedrijf op het gebied van voedingssupplementen, is ťťn van de gedupeerde partijen. Op maandag 14 maart werd daar de voorraad Calorie Blocker (met Hoodia Gordonii) in beslag genomen. Volgens directeur F. Akkerma is dit ongebegrijpelijk. 'Onze klanten zijn alleen maar positief. Wij hebben nog geen onvertogen woord gehoord. Hoodia is volledig veilig. In Zuid-Afrika wordt het al duizenden (sic!) jaren gegeten om in tijden van honger of tijdens de jacht langere tijd zonder eten te kunnen. Er zijn nog nooit gezondheidsrisico's gerapporteerd. Bovendien zijn producten met Hoodia al twee jaar een enorm succes in de VS zonder dat er gezondheidsklachten zijn opgetreden.' De Food and Drugs Administration (FDA), de Amerikaanse evenknie van de VWA, heeft geen verbod afgevaardigd op de productie en consumptie van Hoodia-producten. De FDA wordt vaak gezien als een doorgaans strengere variant van de VWA.

Buitenland
Akkerma vindt het onbegrijpelijk dat juist Hoogervorst tot deze maatregel heeft beslist. 'Als hij zich op de hoogte zou stellen van de laatste wetenschappelijke bevindingen, dan zou hij weten dat het gezondheidsrisico vrijwel nihil is. Bovendien is Hoodia op internet op honderden websites verkrijgbaar. Hij kan ondernemers in Nederland wel verbieden het te verkopen, maar het gebruik door consumenten zal er niet minder om worden. Op diverse internetfora worden uitgebreid ervaringen gedeeld over het gebruik van Hoodia. Deze ervaringen zijn hoofdzakelijk positief. Hoogervorst bewijst de Nederlandse consument geen dienst. Terwijl hij onlangs nog positief stond tegenover een vet-belasting (vettax) bestrijdt hij nu een product dat werkelijk kan helpen in de strijd tegen overgewicht. Dat is een uiterst merkwaardige liberale instelling. Daar komt nog iets bij. De Zuid-Afrikaanse San-stam, die deze plant heeft ontdekt en al lange tijd gebruikt, ontvangt een royalty over elk verkocht Hoodia-product. Deze arme stam wordt ook nog eens benadeeld door de maatregel van Hoogervorst.'

Novel food
Hoodia Gordonii is volgens Hoogervorst een 'novel food'. Een novel food is een voedselvorm die voor 1997 niet in Europa op de markt was. Van een dergelijk bestanddeel moet wetenschappelijk worden aangetoond dat het geen risico vormt voor de volksgezondheid. Hoelwel Gustavsson Vandermark dit beginsel van harte ondersteunt deugt de Europese regelgeving volgens Akkerma niet. 'Ook als een bepaalde plant of groente buiten Europa al eeuwenlang wordt gegeten, moet je in Europa tůch aantonen dat het veilig is. Dat is een bespottelijke eis en maakt producten onnodig duur. Het remt bovendien de innovatie op dit gebied, omdat natuurlijke ingrediŽnten niet te patenteren zijn. Geen enkele fabrikant zal een duur veiligheidsonderzoek willen financieren, met als gevolg dat wij in Europa verstoken blijven van gezonde voedingsmogelijkheden.'

Over Gustavsson Vandermark
Gustavsson Vandermark is het grootste internetbedrijf dat via internet hoogwaardige en innovatieve voedingsupplementen levert. Tot Gustavsson Vandermark behoren onder andere de merken Vitamust (www.vitamust.nl) en Calorie Blocker (www.gemakkelijkafslanken.nl).


Ik ben zelf van mening dat Hoodia een grote toekomst heeft. Om die reden liet ik al in de zomer van 2003 de naam thehoodiacactus.com. Afwachten is echter wat de Unilever produkten zullen gaan opleveren. Ik hoop wel dat de plantaardige versie van de Hoodia cactus volop te koop zal worden aangeboden zodat we tenminste kunnen kiezen uit de industrieele versie of the real thing.

Wil je serieus afvallen ga je dan eerst eens afvragen wat je nu precies eet. Switch naar de natuurlijke produkten zonder al die toevoegingen, suikers etc. Kies voor roggebrood, volle granen, gierst, havermout, zoete aardappelen etc en goede vetten zoals die in noten, algen en vis. Als je voor hoogwaardige voeding kiest krijg je vanzelf meer energie en een vol gevoel en dus minder behoefde aan snacken. Ga eens kijken wat de mensen vroeger aten en vermijdt kant en klare maaltijden die bomvol chemische zooi zitten. Je bent wat je eet zullen we maar zeggen......


Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats