chlorella algen - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Verhoogde kans op hersentumor bij gebruik van gsm en draadloze telefoon

Uit een Zweedse studie van de afdeling Oncologie van het Universiteit
Ziekenhuis in Orebro blijkt dat er een verhoogde kans is op een hersentumor
bij het gebruik van een gsm of draadloze telefoon. De studie duurde totaal
vijf jaar (1997-2003).

Pooled analysis of two case-control studies on the use of cellular and cordless
telephones and the risk of benign brain tumours diagnosed during 1997-2003
Int J Oncol. 2006 Feb;28(2):509-18.

Hardell L, Carlberg M, Hansson Mild K.

Department of Oncology, University Hospital, SE-701 85 Orebro, Sweden.
lennart.hardell@orebroll.se.

The use of cellular and cordless telephones and the risk of brain tumours is of
concern since the brain is a high exposure area. We present the results of a pooled
analysis of two case-control studies on benign brain tumours diagnosed during
1997-2003 including answers from 1,254 (88%) cases and 2,162 (89%) controls
aged 20-80 years. For acoustic neuroma, the use of analogue cellular phones gave
an odds ratio (OR) of 2.9 and a 95% confidence interval (CI) of 2.0-4.3; for
digital cellular phones, OR=1.5; 95% CI=1.1-2.1; and for cordless telephones,
OR=1.5, 95% CI=1.04-2.0. The highest OR was found for analogue phones with
a latency period of >15 years; OR=3.8, 95% CI=1.4-10. Regarding meningioma,
the results were as follows: for analogue phones, OR=1.3, 95% CI=0.99-1.7; for
digital phones, OR=1.1, 95% CI=0.9-1.3; and for cordless phones, OR=1.1,
95% CI=0.9-1.4. In the multivariate analysis, a significantly increased risk of
acoustic neuroma was found with the use of analogue phones.

PMID: 16391807


Vaccin voor hersentumor

De Leuvense onderzoeker Steven de Vleeschouwer heeft een vaccin ontwikkeld tegen kwaadaardige gliomen, die tot op heden ongeneeslijk zijn, en zowel bij volwassenen als kinderen voorkomen. Steven de Vleeschouwer van de faculteit geneeskunde in Leuven schreef een proefschrift over deze therapie. Bij 23 patiŽnten tussen de 8 en 75 jaar oud werd na hun operatie het nieuwe vaccin ingespoten, en bij 20 % tot 25 % werden zeer gunstige effecten vastgesteld. Het uitgangspunt van het onderzoek is het zoeken naar middelen om het eigen afweersysteem tegen de tumorcellen in te zetten.

Van een specifiek soort witte bloedcellen is nu aangetoond dat ze op zeer krachtige manier het immuunsysteem sturen en zo de tumorcellen kunnen doden. Het onderzoek wordt gesteund door de Olivia Hendricks Trust Foundation, opgericht in 2001 door een familie uit Herentals na het overlijden van hun driejarig dochtertje Olivia als gevolg van een hersentumor van hetzelfde type. Bij de behandeling met het vaccin heeft men nauwelijks nevenwerkingen gezien. De vaccinatie lijkt overlevingskansen te bieden bij minstens een deel van de patiŽntengroep. De Leuvense onderzoeksgroep werkt momenteel aan het verfijnen van de technologie in samenwerking met centra in Duitsland. Het vaccin wordt op maat gemaakt van de individuele patiŽnt en maakt daarbij gebruik van zijn eigen witte bloedcellen. Deze worden in het laboratorium gekweekt en ondergaan dan nog de nodige behandelingen. Het vaccin bestaat uit zogenaamde dendritische cellen. Dat zijn afweercellen die eiwitten die in tumoren voorkomen kunnen opnemen.

Deze afweercellen bewerken die eiwitten en stimuleren daarna de T-lymfocyten, een ander soort witte bloedcellen. De T-lymfocyten herkennen daardoor de tumorcellen en doden ze. De 23 patiŽnten hadden alle gangbare therapieŽn al ondergaan, maar zonder enig succes en de tumoren kwamen steeds weer terug. Na de behandeling met het nieuwe vaccin bleek uit scans dat het een remmende werking had gehad op de tumorgroei. En heel belangrijk is ook dat er geen nevenwerkingen werden vastgesteld, behalve als het vaccin werd toegediend bij iemand waarbij er nog een grote tumormassa aanwezig was. De patiŽnten die meededen aan het onderzoek leven nu al enkele jaren zonder een recidief.


Hoe werkt tumorvaccinatie?

De nieuwe therapie die wordt onderzocht door het team van Professor Dr. Stefaan Van Gool, is gebaseerd op het principe van de vaccinatie. Via deze methode wordt geprobeerd het afweersysteem van de patiŽnt te stimuleren, om zo de tumorgroei te verhinderen en de tumorcellen te vernietigen. Een tumorvaccin is dus geen preventief vaccin zoals bij mazelen of polio. Het is een biotechnologische methode om een in het lichaam aanwezige tumor aan te pakken via vaccinatie.

Hoe werkt dit nu precies? De artsen nemen de eiwitten van de hersentumor van een patiŽnt. Vervolgens maken ze uit bloed van dezelfde patiŽnt heel gespecialiseerde cellen, de dendritische cellen. In de proefbuis laten ze de tumoreiwitten opeten door die dendritische cellen, die daarna nog een extra stimulatie krijgen. Deze beladen en gestimuleerde cellen worden dan ingespoten bij de patiŽnt in de hoop dat zij hun taak vervullen, met name de tumoreiwitten presenteren aan de immuuncellen. De immuuncellen in het lichaam moeten ten slotte de resterende tumorcellen opruimen.

Dit idee is reeds toegepast bij patiŽnten met niercelkanker of melanoom (een huidkanker), maar het team van het U.Z. Leuven is het eerste dat een dergelijke therapeutische strategie ontwikkelde voor patiŽnten met hersentumoren. Het blijft echter pionierswerk. Daarom moet in het laboratorium alles grondig worden onderzocht en moeten er parallel ook patiŽnten worden behandeld. Dit gebeurt o.m. in samenwerking met de universiteit van WŁrzburg. Het team kreeg de toelating van de ethische commissie om deze behandelingsstrategie toe te passen bij diverse patiŽnten uit verschillende landen. Opmerkelijk is dat de behandeling zeer goed verdragen wordt door de patiŽnten. De eerste klinische resultaten zijn alvast hoopgevend en de internationale belangstelling is groot.

Bron: http://www.olivia.be/


Veelbelovend vaccin tegen kwaadaardige hersentumoren

PatiŽnten met tot nu toe ongeneeslijke hersentumoren, lijken toch genezingskansen te hebben als ze worden ingespoten met een bepaald vaccin van afweercellen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Steven De Vleeschouwer van de K.U.Leuven.

De hersentumoren in kwestie zijn maligne gliomen, de meest voorkomende kwaadaardige hersentumoren bij volwassenen. Ook kinderen worden er geregeld door getroffen. Maligne gliomen leken tot nu toe niet te genezen. PatiŽnten die werden geopereerd en bestraald en die chemotherapie ondergingen, hervielen toch telkens weer.

Maar in zijn proefschrift beschrijft Steven De Vleeschouwer (faculteit geneeskunde van de K.U.Leuven) een veelbelovende therapie. 23 patiŽnten die na hun operatie werden ingespoten met een bepaald vaccin, reageerden positief: hun overlevingskansen verdubbelden en ze hadden geen noemenswaardige last van nevenwerkingen.

Het vaccin bestaat uit dendritische cellen. Dat zijn afweercellen die eiwitten kunnen opnemen die voorkomen in tumoren. De afweercellen bewerken die eiwitten en stimuleren vervolgens de T-lymfocyten, een ander soort witte bloedcellen. De T-lymfocyten herkennen daardoor de tumorcellen en doden ze.

Steven De Vleeschouwer werkte deze therapie eerst uit in het laboratorium. Daarbij bleek de essentiŽle rol van een aantal cytokines. Cytokines zijn boodschappermolecules in het menselijk lichaam, die een rol spelen bij de communicatie tussen de verschillende cellen van het afweersysteem.

Daarna werden 23 patiŽnten met maligne glioom behandeld. De patiŽnten hadden allemaal al de klassieke therapieŽn ondergaan zonder succes: de tumoren kwamen steeds terug. Ze ondergingen een nieuwe operatie en kregen nadien meerdere vaccinaties met hun eigen, behandelde dendritische cellen. Die waren in het labo gekweekt uit de witte bloedcellen van de patiŽnt en geladen met zijn tumoreiwitten.

Uit scans bleek dat het vaccin wel degelijk een remmende werking had op de tumorgroei. Bovendien werden geen belangrijke nevenwerkingen vastgesteld, behalve als het vaccin werd toegediend terwijl er nog een aanzienlijke tumormassa aanwezig was. Het belangrijkste resultaat is dat voormalige patiŽnten al meerdere jaren leven zonder heroptredende tumor. De therapie zal nu nog verder op punt gesteld worden.

Het onderzoek werd mee mogelijk gemaakt door de financiŽle steun van de Olivia Hendrickx Trust Foundation. Deze stichting werd ruim vier jaar geleden opgericht. Ze wil door fondsenwerving en mecenaat geld verzamelen voor vernieuwend wetenschappelijk onderzoek naar kankerbestrijding, vooral in het domein van kinderoncologie. Naast dit project steunde de stichting ook de oprichting van een celtherapeutisch laboratorium op Europees niveau. U leest meer over de Olivia Hendrickx Trust Foundation op www.olivia.be.

Contactgegevens: Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de promotor van het proefschrift, professor Stefaan Van Gool van de afdeling kindergeneeskunde-oncologie van de K.U.Leuven op het telefoonnummer 016-34 38 40 en via e-mail: stefaan.vangool@uzleuven.be.

Bron: UZleuven.be


Internationaal


Targeting Cancer Stem Cells to Stop Brain Tumors

Steven Goldman, M.D., Ph.D., professor in the Department of Neurology and chief of its Division of Cell and Gene Therapy, is one of six recipients around the nation to receive a research award from the foundation’s 21st Century Science Initiative in Brain Cancer Research. The award, one of the most prestigious in the realm of brain cancer research, funds for the next four years Goldman’s efforts to look for new ways to understand and treat brain tumors, which affect about 17,000 people in the United States each year. The award is part of approximately $1 million in private foundation support that Goldman has received recently to continue his stem cell research; those funds are in addition to several ongoing projects funded by the National Institutes of Health. Goldman’s brain tumor research focuses on the raw power that stem cells wield in the human body, for good and for bad. The cells can be very rare in the brain, sometimes literally just one in 10 million cells. But they are critical to the brain’s ability to recover from brain injury, acting as master cells, providing a source of new cells, and retaining the ability to become nearly any type of brain cell. But when a stem cell goes bad, scientists like Goldman are discovering that the result can be a brain tumor. Stem cells gone awry are hundreds of thousands of times more plentiful in a typical tumor than stem cells should be, helping to make brain tumors especially resistant to chemotherapy. Goldman, a neurologist who frequently treats patients with brain tumors, is using his expertise with stem cells to explore new ways to fight the disease.

http://www.urmc.rochester.edu/pr/news/story.cfm?id=1278


New Device To Treat Brain Tumors

The University of Illinois at Chicago has enrolled the first patient in the United States in a study of a new treatment for the most common and aggressive type of brain tumor.

The international, multi-center trial will compare the best standard treatments -- surgical removal of the tumor, radiotherapy or chemotherapy -- to that treatment combined with a new, noninvasive therapy that provides alternating electrical fields directly to the surface of the head.

"This therapy is a totally novel approach that is, in concept, relatively simple," said Dr. Herbert Engelhard, associate professor of neurosurgery and site investigator for the trial at UIC.

Following a baseline MRI to determine the location of the tumor, several electrodes are placed on the patient's shaved head. The electrodes are connected to a medical device with alternating electric fields powered by a portable battery. The patient remains on the portable device for 22 hours a day, indefinitely, while continuing his or her daily activities at home.

"Research has shown that these electrical fields rupture the cancer cells as they divide," Engelhard said.

http://tigger.uic.edu/htbin/cgiwrap/bin/newsbureau/cgi-bin/index.cgi?from=
Releases&to=Release&id=1666&start=1156674950&end=1164450950&
topic=0&dept=0


Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats