logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Hartstilstand en topsport


50 doden op het voetbalveld door hartstilstand binnen 5 jaar

In december 2006 was er bij de VPRO een documentaire die bijna niemand heeft gezien. Het ging om de relatie tussen hartstilstanden bij top voetballers die dood
neer vielen zonder verklaarbare oorzaak. Omdat er ook in Nederland steeds meer
sporters heel jong op het veld sterven wilde ik de zaak meer bekendheid geven
maar wie ik ook informeer over deze documentaire (KNVB, voetbalclubs, media)
niemand die reageert wat de zaak nog vreemder maakt. Zeker omdat juist twee
integere journalisten diep in de zaak gedoken zijn.

Laten we hopen dat er in de toekomst wel een onderzoek wordt gestart en zo
slachtoffers kunnen worden voorkomen.

Ron


Weer hartstilstand van jonge voetballer (Antonio Puerta) !

 


Weer hartfalen bij voetbal

De Zambiaanse voetballer Chaswe Nsofwa is woensdag tijdens een oefenwedstrijd overleden. De 27-jarige spits van de IsraŽlische tweededivisionist Hapoel Beer Sheva zakte tijdens de wedstrijd ineen. Pogingen hem te reanimeren hielpen niet meer.

http://www.nu.nl/news/1214124/43/Zambiaanse_voetballer_
overlijdt_tijdens_oefenwedstrijd.html


De documentaire With death on the pitch

Zijn bepaalde pijnstillers de oorzaak van plotselinge hartstilstand bij voetballers? Wie de documentaire With death on the pitch bekijkt, denkt: ja.

Een paar weken geleden, op 9 november, stond er weer zo'n bericht in de krant. De Schotse Daily Record maakte melding van de plotselinge dood van een rugbyspeler, Craig Hodgkinson. Deze voormalige speler van het Schotse team-onder-18-jaar was, 27 jaar oud, twee dagen eerder na 19 minuten wedstrijd plotseling in elkaar gezakt en op weg naar het ziekenhuis overleden. De doodsoorzaak was vooralsnog onbekend. Wie de recente Deense documentaire With death on the pitch heeft gezien, zal echter niet verbaasd opkijken wanneer blijkt dat Hodgkinsons dood iets te maken heeft met het innemen van bepaalde pijnstillers.

Hoe zit dat dan?
Bijna drie jaar geleden, op 8 januari 2004, stortte de Deense voetballer Claus Henningsen van de club Otterup uit Odense tijdens een wedstrijd ook al plotseling ter aarde en overleed vrijwel onmiddellijk. Een duidelijke oorzaak werd niet gevonden, zodat in het autopsierapport werd geconcludeerd dat de speler - eveneens 27 jaar - op een 'natuurlijke' manier was gestorven. Maar, constateren de makers van de film, er zijn over heel Europa genomen veel meer van dit soort onverklaarbare gevallen opgetreden, wel veertig in de afgelopen vijf jaar. Kan dat toeval zijn?

Deze vraag is het startpunt voor het onderzoek van programmamaker Miki Mistrati die zich vanaf dit moment op een Peter R. de Vries-achtige manier in de zaak vastbijt. Maar is het wel een zaak? Het eerste vermoeden, doping, blijkt niet relevant. In al die meer dan veertig gevallen is lijkschouwing verricht, en nergens in de organen van de overleden spelers is iets van doping(midde-len) gevonden. Intussen doet zich een nieuw geval voor. Op 28 maart 2006 laat de Noorse speler Kjartan Ellingsen (27) in Stavanger het leven tijdens de training. Zijn trainer, moeder en vriendin mogen van hun verdriet getuigen, maar een verklaring voor de trieste gebeurtenis is er niet. Wel zijn er parallellen te bespeuren met Henningsen: de spelers hebben hun leeftijd gemeen, ze overleden aan een acute hartstilstand en ze waren allebei nog weleens geblesseerd.

Vrij verkrijgbaar
Blessures. Je zou zeggen, niks bijzonders voor een profvoetballer. Niettemin ligt hier mogelijk de sleutel tot de oplossing van het raadsel. Dat wordt stapje voor stapje ontsluierd. Onder meer via een bezoek aan de Deense ex-topscorer met de on-Deense naam Heine Fernandez en aan dr David Graham van de Food and Drug Administration in Washington, die vertelt dat het pijnbestrijdingsmiddel Vioxx de kans op hartaanvallen dramatisch doet toenemen. Dat middel werd in 2004 weliswaar van de markt gehaald, maar zwakkere versies - zoals Ibuprofen, Voltaren en Diclofenac - zijn nog steeds vrij verkrijgbaar en waarschijnlijk niet zo onschadelijk als menige clubarts denkt.

De zoektocht leidt ook naar Portugal. Tijdens een wedstrijd in 2004 tussen Benfica en Guimaraes ging de 24-jarige Hongaarse publiekslieveling Miklos Fehťr van de hoofdstedelijke club ook opeens knockout. Zijn inmiddels weer in Zweden spelende ex-ploeggenoot Anders Anderson vertelt dat ook Fehťr nogal eens geblesseerd was, liever niet op de bank zat en, dus, gretig Voltaren slikte.

Een sluitend bewijs leveren de filmmakers niet, maar het vermoeden dat de genoemde pijnstillers oorzaak zijn van het plotselinge hartfalen ligt voor de hand. En als vervolgens wordt geconstateerd dat clubartsen en fysiotherapeuten deze middelen zeer rijkelijk toedienen - bij sommige clubs kunnen de spelers naar believen de tabletten uit een speciaal daarvoor bestemde schaal graaien; de belangen zijn immers groot, er moet gespeeld worden! - dan lijkt er echts iets aan de hand.

Bondsarts
De documentaire is vers. Zo kon ook de plotselinge dood, op 12 juni dit jaar, van de Deense speler Rasmus Green (26) meegenomen worden, en kon melding worden gemaakt van een geval in Egypte op 31 augustus. Voorspelbare, afsluitende, vraag in de film: wanneer is de volgende speler aan de beurt? Misschien is die vraag bovenaan dit stuk al beantwoord. Al ging het daar dan om een rugbyspeler. KNVB-bondsarts Gert-Jan Goudswaard meldt ons dat de genoemde gevallen hem uit de medische literatuur niet bekend zijn. 'Niettemin zijn alle artsen in Nederland goed op de hoogte van de (mogelijke) problematiek van bepaalde middelen. De vrije verkoop van tal van ontstekingsremmende middelen (Ibuprofen, Diclofenac, Naprosyne) in bepaalde dosering valt echter buiten het gezichtsveld van de artsen als beroepsgroep. Het gebruik is dus niet altijd goed vast te stellen en een relatie tussen gebruik en (fatale) hartproblematiek is dus lastig te leggen.'

Documentaire : With death on the pitch (VPRO)
http://www.documentaire.nl/doc.asp?oId=3353

De maker van deze documentaire
http://www.cfje.dk/CFJE/Links.nsf/Personbeskrivelser/personID/MI010428

Links
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4144775.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4114287.stm
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A33786-2005Jan24.html
http://www.gvhv.be/nl/article.php?articleId=18&menuId=1


Dr. Feenstra heeft zelf onderzoek gedaan naar gebruik van bepaalde pijnstillers, de zogeheten NSAID's, door 50-plussers die eerder in een ziekenhuis waren opgenomen wegens hartfalen. NSAID's werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Ze worden vaak voorgeschreven aan ouderen met pijn in botten en gewrichten, bijvoorbeeld vanwege artrose of reuma. De bekendste zijn ibuprofen, naproxen en voltaren. Dr. Feenstra ontdekte dat NSAID's een twťťde aanval van hartfalen kunnen veroorzaken. Hij schat dat in Nederlandse ziekenhuizen maar liefst een kwart van alle heropnamen wegens hartfalen te maken heeft met het gebruik van NSAID's.

http://www.erasmusmc.nl/content/monitor/Monitor5_
2004/Van_wal_in_sloot_medicatie.doc

 

Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, geeft bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham. De onderzoekers hebben gebruikers van de pijnstillers opgeroepen niet acuut te stoppen met de medicijnen maar verder onderzoek af te wachten, meldden vrijdag diverse Britse kranten. Ibuprofen wordt gebruikt als een alternatief voor pijnstillers als paracetamol en aspirine. Het bezit ontstekingremmende kwaliteiten en wordt regelmatig geslikt door mensen met onder meer ontstekingen aan gewrichten, zoals lijders aan artritis.

In het onderzoek is gekeken naar meer dan 9000 mensen tussen 25 en 100 jaar oud die tussen 2000 en 2004 voor het eerst een hartaanval kregen. Nadat risicoverhogende factoren als de leeftijd en roken in acht waren genomen, bleek dat de patiŽnten die in de drie maanden voor hun hartfalen ibuprofen voorgeschreven hadden gekregen, 24 procent meer kans hadden op een hartaanval. Het slikken van een nog sterker ontstekingremmend middel, diclofenac, bleek de kans met 55 procent op te stuwen.

Diclofenac is alleen op recept verkrijgbaar. De universiteit in Nottingham wijst er zelf op dat verdere studie noodzakelijk is om vast te stellen of het huidige onderzoek de juiste data voort heeft gebracht. Duidelijk is volgens de onderzoekers wel dat "gezien het frequente gebruik van de bewuste medicijnen door oudere mensen, er mogelijk belangrijke gevolgen kunnen optreden voor de volksgezondheid".

De studie bevestigt overigens dat ook een nieuwe generatie ontstekingsremmers, de zogenoemde Cox-2 remmers, eveneens een groter risico op hartfalen met zich meebrengen. Het gaat om onder meer het medicijn Vioxx. Dat middel werd al vorig jaar van de markt gehaald, toen er aanwijzingen waren dat in de Verenigde Staten circa 140.000 mensen die Vioxx slikten een hartaanval hadden gehad.
Bron: nu.nl

NSAID
Normaal gebruik
NSAID’s hebben als belangrijke bijwerking maagdarmcomplicaties, ook bij gebruik als zelfzorgmiddel. Het relatieve risico op maagdarmklachten bij zelfzorgdoseringen is twee keer hoger dan bij niet-gebruik. Zelfzorg-NSAID’s hebben een groot aandeel (76%) in het aantal maagbloedingen door NSAID’s. Kort gebruik (< 1 week) kan een belangrijke factor zijn bij het ontwikkelen van maagzweergerelateerde bloedingen. Ouderen die NSAID’s gebruiken, lopen een extra groot risico op maagzweren met bloeding.
60% van de ouderen met een maagbloeding gebruikt NSAID’s; 95% hiervan gebruikt ze als zelfzorg. Het risico op hartfalen is bij patiŽnten die NSAID’s gebruiken 1,6 keer groter dan bij niet-gebruikers; dit risico is in de eerste maand NSAID-gebruik nog hoger (2,1 keer).   Dagelijks gebruik van NSAID’s geeft een 2,1 keer hoger risico op chronische nierziekte t.o.v. niet-gebruikers; dit effect is sterker voor 65-plussers.
Ibuprofen is betrokken bij 3% van de ziekenhuisopnames door geneesmiddelengebruik, naproxen bij 0,4%.

Alcoholisten die naproxen gebruiken, lopen een 6,5 hoger risico op maagdarmbloedingen.

Verkeerd gebruik
Het risico op hartfalen is bij gebruikers met co-morbiditeit 2,9 keer hoger dan bij niet-gebruikers. Bij gebruik van meer NSAID’s naast elkaar is het risico op
hartfalen 3,6 hoger.
http://www.drogistensite.nl/index.cfm/28,0,40,114,html

Pijnstiller kan fataal zijn

Op 26 maart 2004 publiceerde o.a. de Telegraaf een artikel met als titel ‘PIJNSTILLER KAN FATAAL ZIJN’. In het artikel is te lezen dat er jaarlijks honderden mensen sterven aan de complicaties die optreden ten gevolge van langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Enige duizenden komen in een ziekenhuis terecht omdat deze middelen bij hen maagbloedingen/zweren en perforaties veroorzaakten, alsmede slokdarmverbrandingen en darmbeschadigingen. In het artikel staat letterlijk: ‘tot die onthutsende conclusie komt het pharmo instituut te Utrecht, een onafhankelijk instituut voor farmaco-epidemiologisch onderzoek. Zo onthutsend is dat echter niet. Het gaat om de massaal voorgeschreven middelen Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Indomethacine etc.

Deze middelen vallen onder de NSAID groep. Hetgeen wil zeggen: Niet hormonale ontstekingsremmende reumamiddelen. Een prototype van een dergelijk middel is bijvoorbeeld aspirine of acetylsalicylzuur. Fabrikanten zullen dit volgens de arts I.Wolffers gelijk ontkennen omdat zij er wel bij varen bij het benadrukken van minimale meestal onbelangrijke verschillen. Nsaid’s worden veelvuldig voorgeschreven bij menstruatiepijnen. Hetgeen niet echt verstandig is omdat deze de menstruatie kunnen verstoren (Pharm Weekblad 1993;128:78) Nsaid’s zijn prostaglandineremmers. Dus indien menstruaties te lang duren kan in ongeveer 30% van de gevallen Naproxen, Ibuprofen of Diclofenac uitkomst bieden.

http://www.klassiek-homeopaat.info/Artikelen/artikel-149.htm


Relatief veel fatale hartstilstanden onder amateurvoetballers

Drs. Jeu Sprengers, KNVB-voorzitter en Lid van het Uitvoerend Comitť van de UEFA, heeft vanochtend in Maastricht de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek in ontvangst genomen naar het aantal hartstilstanden in de hoogste afdelingen van de Nederlandse amateurvoetbalcompetities. Gebleken is dat in Nederland 2,3 fatale hartstilstanden per 100.000 voetballers per jaar optreden, wat neerkomt op jaarlijks 25 hartdoden. Nog eens 25 personen krijgen een hartstilstand. Zij overleven deze weliswaar, maar vaak met blijvende, ernstige letselschade. Ook is in het onderzoek vastgesteld dat slechts een op de drie voetbalvereningen beschikt over een zogeheten defibrillator. Dit is een apparaat waarmee een elektrische schok kan worden toegebracht aan een slachtoffer, waardoor diens hart weer op gang kan worden gebracht.

Het onderzoek is in de eerste helft van 2007 uitgevoerd door Bewegingswetenschapper drs. Dirk Veldman, als afstudeeropdracht aan de Universiteit van Maastricht. De Maastrichtse arts drs. Jos Benders, tevens algemeen coŲrdinator van de Stichting Service Mťdical, had de supervisie over het onderzoek. Namens de universiteit werd hij begeleid door Prof. Dr. Harm Kuipers. In het kader van zijn studie deed Dirk Veldman onderzoek bij een 100-tal voetbalverenigingen die uitkomen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal, met in totaal meer dan 60.000 leden. Veldman: 'De cijfers zijn schokkend, echter niet verrassend. Ook eerdere onderzoeken in ItaliŽ hebben aangetoond dat het aantal fatale hartstilstanden onder sporters rond de 2,1 per 100.000 sporters per jaar ligt.'

Reanimatievoorzieningen

Behalve het aantal gevallen van hartstilstanden onderzocht Dirk Veldman ook hoe de staat van de reanimatievoorzieningen van de deelnemende verenigingen op het moment van meten was. Hierbij werd vooral gekeken naar de aanwezigheid van defibrillatoren. Dit zijn apparaten die een elektrische schok kunnen toebrengen aan een slachtoffer om het hart weer op gang te helpen. De overlevingskansen stijgen van ongeveer 5% tot maar liefst minimaal 50% wanneer tijdig met een defibrillator wordt gereanimeerd. Slechts een op de drie ondervraagde verenigingen bleek in het bezit te zijn van een defibrillator, ůf met de aanschaf hiervan bezig te zijn. Naar verwachting is dit aantal bij voetbalverenigingen in de lagere klassen zelfs nůg geringer. Ook bleek de kennis over reanimatie langs de lijn vaak erg beperkt. Dirk Veldman: 'Mede in het licht van een aantal recente ongevallen pleit ik er dan ook voor dat verenigingen de aanschaf van een defibrillator hogere prioriteit dan tot dusverre gaan geven.'

Door middel van de overdracht van het onderzoek aan bondsvoorzitter Jeu Sprengers wordt getracht extra aandacht te vragen voor het fenomeen hartstilstanden in de voetballerij, om zo uiteindelijk het aantal fatale hartstilstanden te kunnen terugbrengen.

Dirk Veldman voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, de KNVB en Sportmedisch Centrum Papendal. Dirk Veldman is sinds de maand augustus in dienst bij de Stichting Service Mťdical, waar hij zich vooral met wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de sport zal gaan bezighouden. Zijn onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea en de Sponsor Bingo Loterij.


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats