Glutenallergie testkit


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Glutenallergie test

Enkele maanden geleden kwam ik in aanraking met het fenomeen medische thuistests. Als je naar een huisarts moet dan kost het me snel 30-45 minuten en bij drukte nog langer en daar heb ik niet altijd zin in. Mijn broer had ziekte van Pfeiffer en ik was ook vermoeider dan anders. Ik online een testset gezocht en besteld en bleek niet om Pfeiffer te gaan dus scheelde me weer een doktersbezoek. Ik begrijp ook dat er intussen een prostaat test die ik zeker jaarlijks wil gaan doen als ik een paar jaartjes ouder ben en dit zou kunnen gaan spelen. Beter te vroeg erbij dan te laat. Een lezer (Mirande) wees mij op het bestaan van een thuistest voor glutenallergie. Hieronder wat meer informatie daarover.

Coeliakie (spreek uit: seuliakŪ) is in Nederland vooral bekend als “glutenallergie”. Gluten komen voor in veel graansoorten: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Chemisch gezien zijn gluten de eiwitdelen die oplosbaar zijn in alcohol. Bij mensen met coeliakie beschadigen gluten het slijmvlies van de dunne darm, waardoor de darm voedingsstoffen niet goed kan opnemen. Dit veroorzaakt klachten als diarree, verstopping en buikpijn.

De slechte darmfunctie leidt bovendien tot tekorten aan allerlei voedingsstoffen, vitamines en mineralen (o.a. ijzer). Dit resulteert weer in humeurigheid, vermoeidheid en een algeheel gevoel van malaise, en bij kinderen vaak ook in groeistoornissen. Coeliakie kan ook een rol spelen bij lactose-intolerantie en vrouwelijke onvruchtbaarheid.

De ziekte is voor het eerst beschreven door Samuel Gee in 1888. Voor coeliakie bestaat geen geneesmiddel. Bij patiŽnten die een glutenvrij dieet gaan volgen, verdwijnen meestal (vrijwel) alle klachten. CoeliakiepatiŽnten maken in een allergische reactie het antilichaam antitTG IgA aan. Deze test is gebaseerd op het aantonen van dit antilichaam in het bloed.

SPECIFICATIES EN CHEMISCHE WERKING

BioCard TM coeliakie-test is een snelle immunochromatografische test die de anti-tTG IgA antilichamen detecteert in een bloedmonster. Als het bloed anti-tTg IgA antilichamen bevat, zullen deze zich binden aan de goudgelabelde antilichamen, aan tTG afkomstig van rode bloedcellen en aan stationaire reagentia in het testmembraan. Er zal zich een zichtbare, rode testlijn vormen. De test bevat een geÔntegreerd controlesysteem. Een rode controlelijn laat zien dat de test goed functioneert. Voor deze test is slechts ťťn druppel (10 Ķl) bloed van de vingertop nodig. De test kan worden uitgevoerd en geŽvalueerd in ongeveer 5 minuten. De gevoeligheid van de test is 5 U/ml. De testset is te koop bij apotheken (rond de 19 euro).

Ron

 

 

 


 


View My Stats