Geitenmelk en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Geitenmelk


Een produkt dat met name in AziŽ zeer populair is, is geitenmelk. Veel mensen die problemen hebben met koemelk kunnen vaak wel deze melk verdragen. Zelf heb ik lactose intolerantie waardoor ik geen melk drink, af en toe koop ik een potje biologische kefir (soort super joghurt) waarbij de lactose in de melk al is omgezet. Ik wissel kefir af met sojamelk omdat alle produkten ook weer nadelen hebben. Door je immuunsysteem niet teveel met dezelfde stoffen te belasten krijgt je lichaam ook meer rust
en variatie in voedingsstoffen.

Het fermentatie proces zorgt voor een zure smaak. Zure zuivel produkten bevatten sowieso minder en meestal geen lactose meer. Wel een probleem is dat de moderne joghurt niet meer 24 uur wordt gefermenteerd zoals vroeger maar slechts 8 uur waardoor deze toch nog lactose kan bevatten. Wederom gaat snelheid ten koste van de gezondheid dus je kunt dus beter zelf joghurt kweken en het dan langer laten fermenteren.

Geitenkazen zien er heel erg wit uit. Dit komt door het omzetten van caroteen (pro-vitamine A). In tegenstelling tot de koe zet de geit het caroteen om in de kleurloze vitamine A, waardoor geitenmelk veel witter is en een belangrijke broni is voor vitamine A.

Koemelk (*) heeft verder de eigenschap dat de reststoffen ervan het lichaam extra belasten. Het geeft verslijming van de luchtwegen, kan darmklachten en huidklachten veroorzaken. En dan kan melk, afhankelijk van de kwaliteit, ook nog een dioxinebelasting veroorzaken waardoor ook de lever het nodige te verwerken heeft. Veel minder reststof problemen geven aangezuurde melkproducten als yoghurt en kwark.

Nadelen van koemelk? De arts Roy Martina heeft een kritisch boek geschreven over de vele nadelen. Boek is voor slimme surfers nu gratis
downloadbaar

Hieronder wat informatie mbt geitenmelk..

Ron

(*) = bron Kruidenvrouwtje.nl


Geitenmelk

Geitenmelk is eigenlijk geschikter voor de mens dan koemelk. Het overgrote deel van de melk(poeder) die hier in de winkel verkrijgbaar is, is afkomstig van koeien. Geitenmelk echter is lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maagdarmklachten.

http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=28


Geitenmelk ook geschikt voor honden
Geitenmelk is niet alleen gezond voor volwassen honden en katten, maar voorkomt diarree bij puppy`s en kittens


Geitenmelk

Het vet in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen. Deze moleculen zijn kleiner dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en zuigelingen.

De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseÔne, serumeiwitten en reststikstof. De caseÔne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuur bacteriŽn omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.

Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en kaas bereid met geitenmelk is wit, maar door de bereidingswijze kan het veranderen van kleur.

Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk, maar bevat wel minder foliumzuur. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. En geitenmelk bevat weinig zout.

Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen verdwijnen na het gebruik van geitenmelk.

Wereldwijd: over de hele wereld wordt meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk wordt gemaakt, wordt geŽxporteerd naar het buitenland. Geitenmelkpoeder gaat vooral naar Aziatische landen.

Bron: Wikipedia


Geitenwelk bij specifieke klachten

Kinderen die 's nachts huilen vanwege darmkrampjes, hoest door slijm
vorming in de luchtwegen, oorontsteking etc. reageren meestal erg goed
op geitenmelk.  Enkele kenmerkende klachten die verbetering ondervinden door geitenmelk zijn:

  • koemelk allergie
  • bloedarmoede
  • eczeem en huiduitslag
  • maag en darm klachten
  • astma en bronchitis
  • botaandoeningen
  • hooikoorts

Geitenmelk heeft een regenererende werking. Het hoge vitamine B13 gehalte zorgt ervoor dat bezinksel in de weefsels wordt afgebroken waardoor welvaartsziekten minder "grondstoffen" aantreffen.

Bron: Kruidenvrouwtje.nl


Tip lezers


Beste Ron,

Ik geef mijn 10 maanden oude dochter naast borstvoeding pap gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk word in de bijbel geadviseerd als een zegen voor een moeder die niet instaat is om borstvoeding te geven. Geitenmelk aangelengd met 1/3 mineraalwater is voedzamer dan door de mens gemaakte koemelkflesvoeding. Mijn andere kinderen krijgen zo nu en dan ook geitjenmelk en vinden het heerlijk. Geitenmelk is licht verteerbaar en geeft geen allergieŽn. Het is ook nog eens een stuk goedkoper dan koemelkflesvoeding.

Hanneke Kroon


 

 

 


 


View My Stats